Брокера замовляли?

П'ятниця, 25 січня 2008, 14:38

Метою написання цієї статті є бажання висловити своє ставлення до існуючої на ринку нерухомості проблеми та покласти цим початок відповідним змінам у відношенні суспільства до даного питання.

Питання: Чи готові Ви

(1) заплатити за послугу, яку не замовляли,

(2) сплачувати за роботу виконавцеві, якого Ви не можете ані вибрати, ані замінити,

(3) платити гроші за послуги, які взагалі не надаються або надаються не Вам???!!!

Скажете, абсолютна дурість, хто ж на таке погодиться? Аж ніяк. Сотні тисяч людей щороку в Україні не лише погоджуються з таким станом речей, а й чесно віддають свої кровні, часто відриваючи їх у рідних та близьких людей.

Мова йде про сплату послуг брокерів, без яких сьогодні не обходиться жодна операція купівлі-продажу нерухомості. І більшість з нас уже так чи інакше стали жертвами цього вивернутого та збоченого бізнесу.

Почнемо з простого факту: в Україні за послуги брокера зазвичай платить покупець нерухомості. Запитайте в брокера, чому! Тому, відповість він, що так заведено. Тому, скажу я, що в покупця є гроші і реально немає виходу.

Відбувається це таким чином. Ви вирішили продати квартиру батьків, влізти на 20 років в кабалу до банку (про це окрема розмова) і купити нарешті квартиру для своєї родини.

Припустимо, що Ви освічена сучасна людина, яка здатна прочитати газету оголошень або знайти інформацію в Інтернеті. Отож, Ви купуєте газету (вмикаєте комп'ютер) і знаходите квартиру, яка Вас влаштовує за характеристиками та ціною. Далі Ви берете слухавку, телефонуєте за вказаним номером і домовляєтесь про зустріч і перегляд об'єкту.

І ось Ви приходите на призначене місце, Вас зустрічає людина, яка в першу чергу пропонує Вам підписати Угоду, за якою Ви зобов'язуєтесь віддати їй свої, скажімо, 5000 доларів за вельми сумнівні послуги (як правило, агенція чи брокер беруть на себе працю лише пропонувати Вам якусь кількість варіантів нерухомості і "супроводжувати" оборудку).

При цьому на Вас намагаються повісити якусь відповідальність за несплату цих грошей, натомість абсолютно ні за що не відповідаючи!!!

Перша думка: нормальна людина навіть за 500 грн такі послуги не купить і таку угоду не підпише. Але далі постає вибір: або Ви розвертаєтесь і шукаєте іншу квартиру, де Ви не маєте сплачувати дурні гроші за художнє надування, або погоджуватись на ці кабальні умови.

Насправді, більшість людей платить. Хоча це не лише нерозумно, невигідно, несправедливо, але ще й незаконно.

Нерозумно, тому що якщо Ви хочете перевірити легальність прав на володіння нерухомістю і законно завершити угоду, то Вам слід укладати угоду не з якимось ПП Кузьмин Кузьма Кузьмич, а звернутися до кваліфікованого юриста. Та ще й передбачити його відповідальність, якщо виявиться потім, що квартира під заставою, або документи підроблені, або один з членів сім'ї виписаний був незаконно.

Також можна взагалі покластися на порядність продавців і нічого не перевіряти. Будьте певні, що жоден брокер цю роботу все одно фахово не виконає, просто тому, що йому не цікаво, що буде з Вами та продавцем з моменту, як він отримає свої гроші. А найчастіше він і не здатен її виконати належним чином, навіть якщо б і намагався.

Окрім того, брокер, роботу якого Ви сплачуєте, весь цей час захищає інтереси продавця нерухомості, який його, власне, винайняв, тобто дав можливість заробити на Вас непогані гроші!!!

Невигідно це тому, що Ви все одно витрачаєте свій час на перегляд варіантів, на бігання по інстанціях, на стояння в чергах у БТІ тощо, тим часом за ці 5000 доларів Ви можете найняти аж цілих 5 юристів на два тижні для перевірки всього на світі.

Несправедливо, тому що покупець, залучаючи до продажу своєї квартири брокера, не узгоджує з ним вартість послуг, не намагається зменшити ціну, не обумовлює об'єм послуг, задовольняючись запевненням, що "за все платить покупець", а Ви також повинні миритися з запропонованою ціною, інакше не зможете купити потрібну Вам квартиру.

Незаконно, тому що Цивільним Кодексом України визначено, що Ви не повинні платити за послуги, які не замовляли. Тобто, якщо Ви відмовляєтесь підписати угоду, запропоновану брокером, він не вправі вимагати з Вас сплату, оскільки відсутня найголовніша складова – воля замовника на отримання послуг.

Задача: Середня вартість двокімнатної квартири у Києві – 120-150 тис. доларів. Середня вартість послуг брокера – 3-5% такої вартості, тобто 3,6-7,5 тис. дол.

Питання: Що такого роблять ці брокери, якщо їхня діяльність призводить до здорожчання вартості усієї нерухомості країни на 3-5%, та що це за бізнес, в якому в масштабах держави хтось заробляє сотні мільйонів доларів?

Пропоную кожному задуматися над цим питанням і вирішити для себе, як чинити. Я особисто для себе вирішив:

Якщо послуги брокера потрібні продавцеві, нехай продавець і укладає угоду з брокером, і сам сплачує його послуги. Тоді продавець навряд чи погодиться заплатити за розміщення оголошення в газеті безплатних оголошень 5000 доларів, а домовлятиметься про нормальну прийнятну ціну, адекватну витраченим брокером зусиллям та часу.

Зрештою, продавець може включити вартість послуг брокера у ціну квартири, але, про всяк випадок розуміючи, що додавши до вартості квартири 5% він ризикує не реалізувати її в потрібний строк, або й взагалі, тричі подумає, чи потрібен йому брокер.

Якщо брокер потрібен мені, як покупцеві, то я шукаю людину, яка мене влаштовує, яка чесно вивчить мої потреби, шукатиме варіанти, бігатиме замість мене містом у погану погоду, тинятиметься брудними під'їздами, спілкуватиметься з продавцями, збиватиме ціну до тієї, яку я готовий сплатити – зрештою, відробляючи мої гроші.

Платити невідомо кому за невідомо що я більше не збираюсь. Якщо за наступним оголошенням стоятиме людина, що, назвавшись гордим ім'ям "брокер", вимагатиме з мене гроші за послуги, які мені абсолютно непотрібні, я не йтиму з нею на жодні домовленості.

Сподіваюся, що чим більше людей прийме таке рішення, тим швидше ми змінимо відносини на ринку нерухомості до нормальних, прийнятих у будь-якому іншому бізнесі. А Ви особисто готові платити чужому брокеру?

Окрім того, введення нормальної практики оплати брокерських послуг стороною, яка їх замовляла, та ще й не у відсотках від вартості нерухомості - бо продати однокімнатну квартиру – практично така ж сама робота, як і трикімнатну, а у розмірі певної фіксованої сплати за роботу, призведе до того, що брокерові перестане бути вигідно зумисне підбивати продавця підвищувати ціну продажу, оскільки заробіток брокера не залежатиме від вартості квартири.

Більше того, брокер буде зацікавлений продати якнайбільше квартир, тому сприятиме пошуку оптимальної ціни між покупцем і продавцем.

Чи не в цьому криється секрет боротьби з постійним зростанням цін на нерухомість?

Сергій Редчиць

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді