Ющенко збере урядовців на "квартирне питання"

Понеділок, 28 січня 2008, 14:03

У вівторок президент Віктор Ющенко проведе нараду з урядовцями, представниками облдержадміністрацій і місцевого самоврядування щодо програми доступного житла.

Про це повідомив на брифінгу у понеділок заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

"Президент поставив нам завдання наступним чином: ініціатива сформульована, сформатована, викладена в указі президента, гаряче підтримана всіма учасниками громадськості... однак потребує організаційної реалізації у 2008 році. Нам треба підготувати конкретний план дій щодо того, в який спосіб стартувати у 2008 році з цією програмою", - сказав він.

Шлапак нагадав, що президент неодноразово озвучував свою ініативу щодо доступного житла, однак "достатньої ресурсної, ініціативної і нормативної підтримки ця ідея не отримала".

"Президент хоче сам для себе зрозуміти: в чому справа – в звичайній бюрократії, в звичайному небажанні реалізовувати цей пріоритет, у тому, що руки не дійшли? – а відтак треба сісти і домовитися, що ми будемо робити у 2008 році".

Шлапак зазначив, що Україна зараз вводить у 3,5 рази менше квартир, ніж вводилося у 1990 році – і значно менше, ніж інші країни пострадянського простору – Росія і Білорусія.

Крім того, однією з найважливіших проблем забезпечення житлом Шлапак назвав "комерціалізацію" і, відповідно, дорожнечу його будівництва, хоча багато компаній готові будувати його по значно меншій ціні.

Відтак, суть програми, яку розробив секретаріат президента зводиться до того, щоб консолідувати зусилля усіх, хто задіяний у процес будівництва житла.

За його словами, це: бюджет, який буде готовий сплатити до 30% вартості житла; громадянин, який повинен буде оплатити решту; будівельник та місцева влада, яка має безоплатно виділити землю під будівництво та забезпечити підведення комунікацій.

У такий спосіб, за розрахунками секретаріату, житло може бути запропоноване близько 60% громадян.

Шлапак зазначив, що у бюджеті 2008 року закладено 2,7 мільярда гривень на будівництво житла, "однак за старим принципом... ці кошти розтороплені по міністерствах і відомствах" і часто використовуються для будівництва житла чиновникам.

Він також додав, що у державному бюджеті закладені деякі контраверсійні позиції.

"Результатом наради стане певне фото ситуації на сьогоднішній день і певне бачення безпосередньо президента щодо того, як ситуація повинна розгортатися у 2008 році", - додав представник секретаріату президента, наголосивши, що "все це виллється у конкретне рішення" щодо реалізації програми "Доступне житло".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді