Справедливість чи дискримінація?

Вівторок, 12 лютого 2008, 15:58

У давні радянські часи мало кого дивувало, чому хліб коштує так дешево, а в черзі за автомобілем чи меблями слід стояти десятиріччями.

І хоча більшість винайдених у той час механізмів вже давно відмерли, але деякі з них так міцно увійшли в наше життя, що ще й досі створюють дивні острівці "совка" в бурхливому морі сучасного українського капіталізму.

Одним з таких пережитків радянського минулого, безумовно, є встановлення тарифів на енергоносії в залежності від типу кухонної плити, якою обладнаний будинок.

Розглянемо діючі тарифи на електроенергію для населення України, встановлені Нацкомелектроенергетики:

Категорія 1. Електроенергія, що відпускається населенню, що проживає в будинках, обладнаних газовими кухонними плитами: 24,36 коп. за 1 кВт/год, вкл. ПДВ

Категорія 2. Електроенергія, що відпускається населенню, яке проживає в будинках, обладнаних кухонними електроплитами: 18,72 коп. за 1 кВт/год, вкл. ПДВ

Аналізуючи наведені цифри особисто у мене виникає декілька питань.

Перше - риторичне

Якщо можливо продавати електроенергію по 18,72 коп. за 1кВт/год, то чому значна частина населення платить за неї на 30% більше?

Друге - практичне

Усі ми пам’ятаємо, що в радянські часи звичайна родина мала в користуванні досить обмежений набір електроприладів: електробритва, праска, фен, телевізор. Тому, можливо, в умовах державного контролю за цінами сплата за різними тарифами була соціально виправданою.

Але сьогодні все кардинально змінилося! Розмір споживання електроенергії електричною плитою в сучасній квартирі, обладнаній кондиціонерами, джакузі, обігрівачами, підігрівом підлоги, пральними та посудомийними машинами, мікрохвильовими печами, електросушарками, домашніми кінотеатрами, потужним освітленням та різноманітним іншим електроначинням на десятки кіловатів складає, за моїми підрахунками, лише біля 10% загального споживання електроенергії квартирою.

Тоді чому власник електроплити отримує 23% знижку на ВЕСЬ об’єм електроенергії, що споживається, в той час як власник газової плити сплачує за користування кондиціонером на 30% більше!?

А якщо в квартирі встановлено комбіновану кухонну плиту — газ+електрика, то за якими тарифами має сплачувати за електроенергію власник такої оселі? Це взагалі законодавством обходиться.

Окрім того, сьогодні ми вже не отримуємо квартири від держави в оренду, як це було раніше, а часто купуємо їх у приватну власність. Тому кожен вправі взяти до розрахунку розмір утримання майбутньої квартири, а отже свідомо вибирати квартиру з газовою чи електричною плитою, не вимагаючи від держави компенсацій за електроенергію лише з тієї причини, що в будинку немає газу.

Чи не було б логічніше або взагалі встановити однакові ціни для обох згаданих категорій споживачів, або щонайменше встановити певний пільговий ліміт для власників електроплит з розрахунку на одного члена сім’ї у місяць, вимагаючи сплачувати решту спожитої електроенергії за звичайними тарифами?

Мені, особисто, такий підхід видається більш соціально справедливим, ніж той, що було сформовано ще в радянські часи, і який жодним чином не відображає сьогоднішній стан речей.

Редчиць Сергій

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді