Документи не горять-2: Як Янукович та інші регіонали готували використання натівцями української авіації в гарячих точках

П'ятниця, 15 лютого 2008, 11:01

15 вересня 2006 року постановою Кабміну за підписом Януковича було схвалено і внесено на ратифікацію Ради "Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і Верховним головнокомандуванням Об'єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації та Верховним головнокомандуванням Об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі щодо використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях НАТО".

У Меморандумі, зокрема, було зазначено:

2.1 Цей Меморандум разом з Додатками до нього застосовується у сфері авіаційних перевезень техніки та особового складу підрозділів НАТО потенційно до будь-яких точок світу на підтримку операцій НАТО у мирний період, під час кризових ситуацій і
конфліктів
, а також за умов непередбачених та надзвичайних ситуацій.

5 жовтня 2006 року Меморандум було ратифіковано Верховною Радою.

"За" - 175 регіоналів, жодного – "проти"! Соціалістів – 31 "за", жодного - "проти"! Усім нинішнім депутатам-регіоналам і колишнім від соціалістів я пропоную перевірити своє ім’я у списку тих, хто голосував "за" (висить на сайті ВР).

Але деяких виділимо одразу, щоб показати принциповість і послідовність: Ахметов, Богатирьова, Болдирєв, Герман, Кисельов, Кожара, Колесніков, Сівкович, Чечетов, Чорновіл, Янукович-мол., Волга, Цушко, Бокий, Червонописький.

Кабмін під проводом Януковича був послідовним у цьому питанні, адже трьома роками раніше, 17 липня 2003 року, він схвалив і вніс на ратифікацію "Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і штабом Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО на Атлантиці та штабом Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі щодо забезпечення підтримки операцій НАТО з боку України"

У цьому Меморандумі, зокрема, було зазначено:

1.2. Операції НАТО. Військові дії або виконання стратегічних, тактичних, службових, тренувальних (навчальних) або адміністративних військових завдань; процес здійснення військової операції, включаючи наступальні дії, передислокацію, забезпечення і маневри, необхідні для досягнення цілей будь-якої військової операції або кампанії.

1.9. Країна, що приймає. Україна.

1.11. Підтримка з боку Країни, що приймає. Цивільна і військова допомога, яка надається Країною, що приймає, у мирний час, під час проведення операцій з врегулювання кризових, надзвичайних ситуацій і конфліктів силам та організаціям, що діють під проводом НАТО, які розташовані чи діють на території, або перетинають транзитом територію, територіальні води або повітряний простір Країни, що приймає.

17 березня 2004 року Меморандум ратифіковано Верховною Радою. "Регіони" – 24 "за", жодного - "проти", СДПУ(о) – 29 "за" (у тому числі Шуфрич), жодного - "проти".

На відміну від дня сьогоднішнього, тоді з їхнього боку не було розмов про "втягування України в операції НАТО". Тому що послідовні?

Олексій Гарань, проф. НаУКМА, доктор історичних наук

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді