Порада від Балоги Яценюку: "не створювати проблему там, де її немає"

П'ятниця, 14 березня 2008, 16:00
Листи Віктора Балоги є своєрідним жанром сучасної української політики. Спочатку листування глави секретаріату президента з непідлеглими йому органами влади виглядали екзотично, але згодом стали буденністю.

Однак днями "Українській правді" вдалося довідатися про існування взагалі унікального епістолярного твору. Віктор Балога написав спікеру Верховної Ради Арсенію Яценюку.

Лист стосувався... церкви, яку було відкрито в одному з кабінетів парламенту в січні 2008 року силами депутатів Ігоря Рибакова з БЮТ та Валерія Малишева із Партії регіонів.

Балога взявся давати оцінки тому, що відбувається у парламенті. Слова "нездорова метушня" і рекомендація "не варто створювати проблеми там, де її немає" виглядали з його вуст щонайменше політично некоректно.

Лист можна було би представити як особисте листування Балоги з Яценюком, якби він не був оформлений на бланку глави секретаріату Ющенка.

"Шановний Арсенію Петровичу!

До Президента України В.А.Ющенка звертаються народні депутати України, православне духовенство, віруючі щодо нездорової метушні, яку створюють окремі особи навколо облаштування православної каплиці в адміністративному будинку Верховної Ради України по вул. Садова 3-а.

Розуміємо, що серед народних депутатів України є представники різних віросповідань і різної конфенсійної належності, але незаперечним є факт, що світло христової науки пішло з берегів нашого древнього Дніпра.

Київ є визнаним центром християн Східної Європи. Прикро, що напередодні відзначення 1020-річчя хрещення Київської Русі каплиця, де може помолитися кожний християнин, викликає незрозумілу напругу та навіть спротив тій культурній і релігійній традиції, яка серед українців передається із покоління в покоління, є духовним опертям державності.

Просимо Вас із розумінням поставитися до цієї проблеми та врахувати те, що зазначена каплиця вже освячена.

Переконані, що не варто створювати проблеми там, де її немає. Адже всі ми ходимо під Богом. Та й пам'ятаймо наше одвічне: "З нами Бог і Україна".

З повагою, В.БАЛОГА"

За роки української незалежності керівники президентських канцелярій знаходили багато приводів, щоб вплинути на роботу Верховної Ради і перейти межу дозволеного.

Однак зазвичай це стосувалося політичних перипетій. Складно пригадати, щоб хтось з попередників Балоги втручався у технічні внутрішні питання парламенту, на кшталт відкриття каплиці у депутатському кабінеті.

Як відомо, ця подія викликала збурення у частини нардепів, зокрема, Народного Руху. Однією з причин було те, що парламентська каплиця відноситься до Української православної церкви Московського патріархату.

Інша причина – за висновками регламентного комітету, переобладнання приміщення під культове відбулося "самовільно", "з порушенням Конституції, закону "Про свободу совісті та релігійні організації", а також Правил пожежної безпеки".

У патронатній службі Віктора Балоги "Українській правді" підтвердили, що він справді направив такого листа Яценюку. При чому документу було присвоєно у канцелярії вихідний номер, що свідчить про офіційний статус цього послання.

"Віктор Іванович написав, що оскільки ця установа у парламенті освячена, то закривати її не можна", - зазначила прес-секретар Балоги Юлія Єршова.

На питання, чи не виглядає це втручанням глави СП у діяльність окремої гілки влади, якою є парламент, вона зазначила: "Своїм листом Віктор Балога не дає вказівку, а лише висловлює свою думку".

Привертає до себе увагу й інший факт.

Звернення Балоги до Яценюка фактично спрямовано на підтримку ініціативи депутата Ігоря Рибакова з фракції БЮТ, що виглядає неочікувано з огляду на конфронтацію між Тимошенко і секретаріатом президента.

Ігор Рибаков

Те, що такі симпатії невипадкові, стає зрозумілим після виходу указу Ющенка "Про відсторонення Л.Черновецького від виконання повноважень за посадою та проведення службового розслідування".

Виявилося, що Балога включив Рибакова до складу комісії, яка здійснюватиме чи то службове розслідування, чи то реабілітацію мера Києва.

Показово, що в керівних органах блоку Тимошенко про цей вибір нічого не знали.

Як зі здивуванням пояснив заступник голови БЮТ Микола Томенко, вони не подавали своєї кандидатури до цієї комісії.

У свою чергу, в прес-службі Рибакова сказали, що відмовлятися від місця він не буде, а обурення Томенка назвали "особистою думкою цього народного депутата".

Вважається, що Рибаков глибоко ображений на БЮТ за те, що керівником Державної митної служби було призначено не його, а Валерія Хорошковського.

Отже, що ж могло об'єднати, здавалось би, таких далеких один до одного одесита Рибакова і мукачевця Балогу?

Можливо, те, що БЮТівець очолює міжфракційне депутатське об'єднання "Контрабанда – Стоп", а Балога є послідовним борцем з цим злочинним економічним явищем. Свого часу на Закарпатті навіть порушувалася кримінальна справа, де фігурував Павло Балога – рідний брат глави секретаріату президента, якого підозрювали у організації злочинної групи з контрабанди автомобілів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді