Для чого розвалюється "Наша Україна" та створюється "Гарт"

Понеділок, 17 березня 2008, 12:20

Проект під умовною назвою "Гарт" дедалі стає все більш міфічним. Його керівники і ініціатори його створення з секретаріату президента як, до речі, і сам Віктор Ющенко, говорять лише натяками, залишаючи широке поле для фантазії його потенційних прибічників і опонентів.

Утім починалося все вкрай методично.

Як гартувались кадри

Ще влітку минулого року, коли секретаріат президента активно демонстрував нову хвилю об'єднавчого процесу на базі НУНС, в офісі Народного союзу "Наша Україна" почався несподіваний відтік кадрів.

Технічним початком створення нової структури стало звільнення майже двадцяти співробітників центрального виконавчого комітету партії в середині серпня. Їх звільнення було настільки раптовим, що версія про звільнення працівників через невдоволення низькою кваліфікацією нового керівництва партії – насамперед лідера партії В'ячеслава Кириленка та голови виконкому "Нашої України" Олега Гуменюка – задовольнила і журналістів, і рядових членів "Нашої України".

Пізніше в партії робилося все, аби замовчати той факт, що більшість звільнених працівників перейшли на роботу в офіс неподалік від будинку "Нашої України", де розташувався передвиборчий штаб НУНС.

Утім джерела "Української правди" серед технічних працівників штабу партії розповідають, що відтік кадрів планувався ще задовго до масового звільнення кваліфікованих спеціалістів.

"Формально це виглядало як переїзд з офісу партії на Спаській в нове приміщення штабу блоку на вулиці Ярославській", - розповідає колишній працівник аналітичного департаменту "Нашої України". – "Нам було вказано не забирати навіть канцелярські прилади, говорили виходити так, наче йдемо попалити, але при цьому зібрати всі особисті речі".

Таким чином у майбутньому штабі нового проекту під умовною назвою "Гарт" опинились майже всі працівники аналітичного відділу "Нашої України" та більшість співробітників центрального виконкому партії. Головною людиною в новому колективі став Ігор Кріль – на той час заступник голови партії "Наша Україна".

Ззовні переїзд працівників до нового великого офісу виглядав, як підтримка блоку НУНС з боку секретаріату напередодні дострокових виборів. В офісі на Ярославській дозволили розміститися навіть штабу "Народної самооборони" Юрія Луценка.

Але в жовтні, одразу після оголошення результатів дострокових виборів, серед працівників була проведена нарада, на якій усім, хто був залучений до роботи штабу під час виборів, було заборонено повертатися на Спаську, в офіс "Нашої України".

"Нам прямим текстом казали, що в Нашій Україні все вже померло, і роботи для нас там немає", – розповів "Українській правді" один з працівників аналітичного департаменту партії. – "На питання, що нам робити тут, розповіли про новий потужний проект Віктора Балоги, який має запрацювати в повній мірі вже за два місяці".

Працівникам не називали ані назви проекту, ані його можливих учасників. Між собою він так і називався "проект". Слово "Гарт" в лексиконі працівників офісу на Ярославській не поширене навіть сьогодні.

З часом, в атмосфері відсутності пояснень перспектив роботи у новому проекті головні кадри старого виконкому, аналітичного та інформаційного департаментів почали залишати лави нового формування.

Крім того, у багатьох працівників штабу існувало невдоволення стилем керування Ігоря Кріля. "Українська правда" провела розмову з сімома колишніми і діючими працівниками штабу "Гарт", які скаржилися на "грубу і не тактичну" манеру поводження пана Кріля.

Наразі штаб "Гарту" складається з невеликої кількості колишніх працівників центрального виконкому, департаменту регіонального управління "Нашої України" та бухгалтерії.

Правою рукою і найближчою до Ігоря Кріля людиною називають колишнього заступника голови центрального виконкому Народного Союзу "Наша Україна" Романа Поворозника. Він був помічником пана Кріля ще за часів роботи в Закарпатті.

Під час дострокових виборів Роман Поворозник виконував роботу по бухгалтерській частині.

Тандем йому складає колишній керівник управління організаційно-партійної роботи штабу "Нашої України" Леся Таран. Її залучення до роботи в новому проекті можна назвати чи не найбільшою удачею пана Кріля.

Пані Таран працювала в штабі ще за часів президентських виборів 2004 року. Під час парламентської кампанії 2006-го року вона займала посаду заступника центрального виконкому партії, а в останній кампанії відповідала за комунікацію з регіональними штабами партії та особисто спілкувалася з керівниками обласних виконкомів.

Уже після виборчої кампанії, перейшовши до роботи в "Гарт", пані Таран активізувала роботу з головними партійними штабами партії по всій країні, пропонуючи їм співробітництво в рамках нового проекту.

Як гартувались фінанси

Необоротні процеси в НУНС почались в той час, як лідери блоку роз'їжджали по країні з передвиборчими турами. Під час реформування роботи головного штабу всі фінансові потоки блоку і самої партії "Наша Україна" були переведені під пряме керівництво Центрального штабу, тобто - Віктора Балоги і Ігоря Кріля.

За свідченнями працівників штабу, з приходом пана Кріля була встановлена жорстка фінансова дисципліна. Право підпису мали тільки сам Ігор Кріль та керівник передвиборчого штабу Віктор Балога, і лише вони могли виділяти кошти на ті чи інші витрати.

У самому штабі кошти витрачалися вкрай економно, однак під час виборів несподівано було ухвалено рішення про підвищення гонорарів головам виконавчих комітетів на місцях. За словами джерел "Української правди", суми, які пропонували функціонерам, "були просто фантастичними, і в 2-3 рази перевищували загальноукраїнський рівень".

Утім одразу після виборів з регіональних штабів почали поступати скарги про недоотримані гроші. Джерела "Української правди" серед керівництва НУНС стверджують, що майже в половині областей залишилась заборгованість передвиборчого штабу, очолюваного Віктором Балогою. За їхніми словами, на момент закінчення виборів на рахунках штабу була акумульована семизначна сума невиплачених гонорарів.

Однак після виборів виявилося, що рахунки виборчого штабу НУНС перейшли під контроль "Гарту". Керівництво блоку стало безсилим перед істерією, яка почалась в регіональних виконкомах.

Паралельно з цим до виконкомів почали поступати дзвінки з офісу "Гарт". Потенційним перебіжчикам пропонують не лише повернення заборгованостей штабу під час виборів, але й гарантували значне збільшення зарплатні. Особливу увагу приділяють тим, хто може забезпечити перехід до лав "Гарту" ще й головних спеціалістів виконкомів.

При цьому, за інформацією "Української правди", під час співбесід з керівниками виконкомів "Нашої України" новий проект називають "майбутньою головною опорою Віктора Ющенка".

Як гартуються лідери на місцях

Паралельно з перетягуванням людей з "Нашої України" керівники нового проекту активно вивчають можливість залучення до своїх лав місцевих керівників органів влади, представників політичних партій та комерційного сектору.

У розпорядження "Української правди" потрапив список осіб, які потенційно можуть бути залученими до роботі в проекті у місті Києві.

Перелік прізвищ поділений на п’ять секторів: бізнесові структури, політичні партії, громадські організації, органи влади та промислові підприємства. В списку, крім адреси проживання вказані орган влади, структура або партія, до якої відноситься кандидат.

У списку зустрічаються досить несподівані прізвища. Наприклад, голова Київської міської організації Партії регіонів Василій Горбаль. За словами самого Горбаля, ніяких розмов з приводу його залучення до пропрезидентського проекту не було.

Такі ж відповіді "Українська правда" отримала ще від кількох осіб з переліку осіб, що можуть співчувати проекту "Гарт". Скоріш за все, список є орієнтовним і робота по ньому ще не почалась.

Більше третини списку складають представники міської влади. В переліку - прізвища трьох заступників голови Київської міської держадміністрації, більшість голів районних держадміністрацій, прокурор міста Євген Блажівський та районні прокурори.

До списку потенційних членів "Гарт" додається таблиця, в яку заносяться дані по категоріях:

Оцінка відомості (популярності) у адміністративній одиниці;
Оцінка сприйняття громадянами у адміністративній одиниці;
Належність до політичних партій;
Прихильність до політичного лідера;
Умовний сумарний рейтинг популярності та перспективності для залучення до органів влади та інше.

За інформацією "Української правди", ці списки могли бути складені на основі даних, які раніше запитував заступник голови секретаріату президента Роман Безсмертний. На початку березня його служба розіслала листи головам обласних державних адміністрацій з проханням надати інформацію про керівництво місцевих органів влади.

Як видно з копії телефонограми, подібні запити були розіслані по всіх обласних центрах. Джерела в секретаріаті президента стверджують, що інформація збиралась "в рамках формування кадрового резерву".

Далі буде. В наступній частині читайте про те, яке відношення до "Гарту" має Олесь Довгий, ставлення до цієї організації Ющенка та знову нові "темники".

Автор Мустафа Найєм

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді