Борис Колесніков: Те, що зараз робить блок Тимошенко, називається соціальною корупцією

Понеділок, 24 березня 2008, 11:57

В одній із приймалень штабу Партії регіонів на стіні висить незвична фотографія Майдану. Ще декілька років тому у "помаранчевої" команди цей знімок викликав би легкий жах і здивування: замість прапорів кольору мандарину на головній площі країни розвіваються прапори Партії регіонів, а з яскраво блакитної сцени на юрбу дивиться усміхнений Віктор Янукович.

Раніше цю приймальню поділяли дві постаті, які стали символами наруги над революційними гаслами Майдану. Раїса Богатирьова, яка нещодавно виїхала зі штабу, тепер займає кабінет на Банковій, у якому колись сидів Петро Порошенко. Кажуть, до її призначення посаду секретаря РНБО готували іншому її соратникові з цієї ж приймальні – Борису Колеснікову.

Між собою "регіонали" часто називають його очима і вухами головного спонсора партії Ріната Ахметова. У 2005–му він став першою і найбільш наочною жертвою нового режиму. Але відсидівши в СІЗО майже чотири місяці, через три роки він прийняв орден "За заслуги" II ступеня особисто з рук Віктора Ющенка. Кажуть, за орден клопотав особисто Віктор Балога, таким чином готуючи своєму новому другові подарунок на день народження.

Але разюча гнучкість Бориса Колеснікова, як втім і Раїси Богатирьової, щодо колишніх опонентів загрожує стати початком розколу в самій Партії регіонів: на прагматичне бізнес-крило і на тих, кого в оточенні Ріната Ахметова найчастіше називають "друзями Леніна".

У кінці лютого 2002 р. в Донецьку на дні народження Єфима Звягільського. Фото "Остров"

Останнє інтерв'ю Нестора Шуфрича викликало багато критики у регіоналів. Я так розумію, це наслідок абсолютної лояльності вашого однопартійця до лідера БЮТ? Як на це реагують в самій Партії регіонів?

– Шуфрич – мій товариш. І він проявляв себе досить мужньо в найскладніших ситуаціях. Але якщо він дасть ще одне таке інтерв'ю – я буду вважати, що Лексус впав йому не тільки на ногу.

– Що вам особисто не сподобалося?

– Можна ж так до маразму договоритися: "От якби внутрішні війська взяли верх над збройними силами, то дехто одержав би 15 років". Тобто, Шуфрич допускає воєнні дії всередині країни між двома видами військ. Та всі українські політики зі своїми кріслами й амбіціями не варті життя одного українського солдата! І говорити таке – чистий маразм.

А з приводу БЮТ і Юлії Тимошенко, я скажу так: Нестору ніхто не заважав зайняти місце в її блоці. Він же вибирав передвиборну програму, і йшов добровільно в списку Партії регіонів. Він входить в п'ятірку, йому було надано найвищу довіру. І те що він вважає її великим політиком – це прекрасно. Але його ніхто не тягнув в Партію регіонів. Тому в нього є право вважатися політиком, і діяти на користь блоку. Але при цьому вийти з партії.

– Те, що Нестор Шуфрич постійно захищає Миколу Рудьковського вас не бентежить?

– Я думаю, що такі вчинки можна пошукати, і знайти тисячу прикладів не тільки у Рудьковського... А Шуфрич захищає свого товариша, насамперед, від подвійних стандартів. Є матеріали кримінальної справи проти нинішнього міністра внутрішніх справ, там повністю доведені його польоти і допитані учасники, і цих польотів у двадцять разів більше...

Принаймні, такі матеріали є в слідчої комісії щодо Юрія Луценка. Я вже не говорю про конфлікт Луценко–Черновецький. Однак – говорити без рішення суду про провину Луценка – це перетворюватися на самого Луценка.

– Я дивлюся, ваш особистий конфлікт з міністром внутрішніх справ ще не вичерпаний.

– У мене немає конфлікту з Луценком. Це у Луценка є конфлікти з законом. Усі матеріали з фальсифікації справи проти мене вже в суді. Луценко просто використовував свою посаду для одержання політичних дивідендів.

Позиція Пенчуків – це позиція людей, які піддалися дослідам правової частини помаранчевої команди. Вони лжесвідчили, справу сфабрикували, застосовували технічні засоби..

Взагалі, цікаво було! Всі докази зібрані, все доведено. Але постраждають у результаті цього прості люди – Пенчук-батько і син. Так, принаймні, випливає з матеріалів.

– Якщо Юрій Луценко лише виконавець, а Пенчуки – лжесвідки, тоді назвіть людей, які дійсно стояли за вашим арештом.

– Я вам це обіцяю. Після рішення суду я назву всі обставини арешту. "Українській правді" – першій. А хто був замовником, нехай вирішують читачі.

Я ГОВОРИВ ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ, ЩО КИЄВУ ПОТРІБЕН ПЛАН ЯК ДУБАЯМ

– Чи Буде Партія регіонів висувати свого кандидата на посаду мера Києва?

– По-перше, я вважаю, що ці вибори дадуть початок хаосу в країні. Партія регіонів категорично проти втручання у внутрішні справи місцевого самоврядування. Що сталося? Декілька політиків сіли і вирішили змінити мера.

Майте на увазі, що при іншому складі коаліції або наступної каденції у правлячих політичних партій будуть розв'язані руки і вони будуть усувати будь-якого неугодного мера. А всі градоначальники будуть думати, як догодити політикам, а не як розвивати своє місто.

Боротьба за владу в столиці відбувається тільки тому, що командно-адміністративна система ще дуже сильна. Тому що вплив столиці такий же величезний, як і в соцкраїнах.

А зараз вибори мера Києва – це фактично початок боротьби за президентську посаду. 2004 рік дуже наочно показав, яке значення має Київ під час виборів. Це величезний адмінресурс, аж до підтримки комунальними службами всіляких акцій протесту, якщо результати виборів не влаштують одну зі сторін.

– Але ви не можете проігнорувати вибори мера столиці…

–Дуже хотілося б провести праймеріз і запитати в самих киян, але для цього дуже мало часу.

– Якщо ні, то будете підтримувати Леоніда Черновецького?

– Ми будемо підтримувати свого кандидата. Послухайте, ви увесь час апелюєте до Черновецького… Я – не фанат Черновецького. Наша партія ні в яких земельних поділах не брала участі. При цьому треба розуміти, що вся стихійна забудова в місті – це заслуга Олександра Омельченка.

Проекти, що планувалися при Черновецькому, ще не реалізовані. З іншого боку, я неодноразово говорив з Черновецьким і його командою про те, що потрібно розробити генплан і замовити його провідним світовим компаніям – бажано тим, що робили ці плани для Дубаї, Сіетла, Сінгапуру і Куала-Лумпур – тобто світовим лідерам.

У Києва є на це ресурси. Пройшло два роки, і нічого немає! А сьогодні у нас дороги навіть не плануються, а по Києву вже неможливо проїхати. Я вважаю, що думка городян, які не підтримують мера, цілком об'єктивна. Хоча, за останніми результатами опитувань Соціса, у Черновецького є шанси знову стати мером – у нього 22,8% підтримки киян, за ним іде Кличко – 22%.

Віталій Кличко міг би стати гідним мером?

– Віталій – чудовий спортсмен, національна гордість нашої країни. Але чи є в нього такі якості? Я не знаю.

– Ну давайте пройдемося по всіх можливих кандидатам мерської кампанії. Юрій Луценко?

– Хотілося б оцінювати його за результатами його праці. У минулій його каденції в міністерстві Віктор Ющенко доручив йому реформувати ДАІ. Ми бачили, що вийшло – віз і нині там. Якщо людина не змогла справитися з одним, нехай складним департаментом, як він справиться з багатомільйонним містом?

Відразу ж бігати і кричати "бандитам тюрми", "вся влада – радам" не вийде. Не допоможуть навіть аналізи сечі!

– А Олександр Турчинов і Микола Томенко?

– Не знаю. У цих людей немає результатів роботи в місцевому самоврядуванні. Я можу сказати, яка людина потрібна Києву. Це має бути корінний киянин, що вільно розмовляє українською і російською мовами, що поставить інтереси міста і городян вище за будь-які політичні інтереси. І найголовніше – з великим досвідом рішення глобальних задач.

Я дуже добре пам'ятаю Москву часів Гаврила Попова. Він чудово виступав, безумовно був демократом, але на Тверській у 92-му році сосисками торгували з внутрішніх кишень. А через чотири роки Москву було не впізнати! Отож якщо опустити політику, Києву потрібен київський Лужков.

Я ДІЙСНО БУВ ВДОМА У ВІКТОРА БАЛОГИ

– Партія регіонів була при владі. Тепер її там немає. Ви можете визнати, що дострокові парламентські вибори – це помилка Віктора Януковича в першу чергу?

– Дострокові вибори – це помилка парламентських фракцій. Про роль уряду складно говорити, і чия це помилка була персонально – складно судити. Очевидно, найдосвідченіших парламентаріїв.

– Ви натякаєте на Олександра Мороза?

– Не можу, це будуть домисли. Але конституційних основ для розпуску Ради я не знаю. І це не прикрашає владу. Коли при демократичній владі співробітник СБУ вручає повістку на допит голові Конституційного Суду в будинку суду – цей приклад в історії ніколи не забудеться.

Формальною причиною стало те, що була переформатована коаліція методами, що не прописані в Конституції. Не йдеться про 300 голосів, а саме переформатування коаліції. Натяк на істину є.

– Влітку 2007 року відбулося переформатування штабу Партії регіонів, внаслідок якого його очолили люди, близькі до Ріната Ахметова…

– Чому ви так вирішили? По суті, керуючий склад штабу не змінився. Крім мене, в нього входили Василь Джарти, Андрій Клюєв, Олена Лукаш та інші однопартійці.

Послухайте, у нас взагалі немає поділу на "людей тих" чи "людей цих"… Поділ між людьми Ахметова і не Ахметова – це чиста вигадка журналістів.

– У будь-якій партії існує два крила.

– Нам поки пощастило, що в нас немає двох крил. Як будуть – я вам розповім.

– Ви були присутні на особистих зустрічах Ріната Ахметова і Віктора Ющенка?

– Я не був присутнім, тим більше не організовував такі зустрічі. Я сам зустрічався з президентом після 15 травня. У нас була виділена переговорна група. Але це були не особисті зустрічі.

Зараз говорять, що якесь бізнес-крило, придумане журналістами, штовхнуло партію на вибори. По-перше, переговорну групу очолював Микола Азаров. І вже тоді перед групою була чітка задача: вибори – уже здійснений факт. Наше завдання було домогтися проведення виборів у максимально зручний для виборців строк. І ми цю задачу з честю виконали.

– Тоді поясніть, чому Віктор Ющенко дякував за конструктивну позицію саме Ріната Ахметова, що за вашими словами, не брав участі в переговорах? Адже Ющенко подякував не Януковичу і не Азарову?

– А що, створення програми реформ розвитку України – це не конструктивна позиція? І взагалі те, що Ахметов займає конструктивну позицію – це великий плюс, а не мінус.

– Під час переговорів чи були обіцянки з боку Віктора Ющенко або Віктора Балоги про можливу конфігурацію коаліції після виборів?

– Ніяких обіцянок не було. У подібних переговорах президент не брав участі, а Віктор Балога не може представляти політичну силу, здатну до переговорів про якусь коаліцію. Він не лідер партії.

– Під час підготовки до виборів ви часто особисто зустрічались з Віктором Балогою...

– Так, було таке, я зустрічався особисто з Балогою, але не з особистих питань (сміється). Ініціатива зустрічей була і з боку Партії регіонів, і з боку секретаріату.

– Але ви ж не очолювали переговорну групу, у рамках чого ви зустрічалися?

– Ну почекайте, у них теж переговорну групу очолював не Балога, а Плющ. А я зустрічався з Віктором Івановичем у рамках тактичних доручень партії.

– … у нього вдома?!

– Так, я був у нього вдома. До речі, у той день ми програли Селтіку 2:1 на останній хвилині.

– Тобто, ви дивилися футбол, а не обговорювали політику…

– По-перше, футбол ми не дивилися. По-друге, я йому завіз пакет партійних документів за дорученням президії політради Партії регіонів. Час був пізній, і мені довелося піднятися до нього додому. Я виїхав через 10–15 хвилин, а Балога мені подзвонив і сказав, що Брандау забив гол.

І найголовніше, це було вже після дострокових парламентських виборів! Подивіться календар Ліги чемпіонів.

Після Майдану кожна сторона зробила висновки і навчилася розрізняти федералізм від сепаратизму. Хоча будь-який школяр-дев'ятикласник знає, що таке сепаратизм і федералізм, на відміну від багатьох політиків. Обидві сторони зробили висновки.

Мені важко сказати, чи приніс Майдан користь "Нашій Україні", але він точно не приніс користь Україні. Єдине, але дуже важливе завоювання Майдану – свобода слова.

Висновки, що зробили в Партії регіонів, привели до того, що тепер частина партії готова співробітничати з Віктором Ющенком?

– Немає ніякої частини Партії регіонів. Є програмні речі – це верховенство права і ліберальна економіка. Якщо це збігається з риторикою Ющенка, то це вже і є співробітництво. Поки чисто теоретичне.

– У той же час під час Сєвєродонецького з'їзду риторика Януковича з трибуни мало чим відрізнялася від того, що він говорив у 2004 році.

– Його виступ був зовсім іншим. Виступи пролунали за різних обставин.

– Чи можна умовно поділити Партію регіонів на тих, хто підтримує Віктора Ющенка в боротьбі з Тимошенко, і тих, хто готовий зробити все, щоб усунути самого Ющенка?

– Не згоден. Це абсолютна нісенітниця. Наведіть приклад.

– Про співробітництво Андрія Клюєва з Юлією Тимошенко ходять легенди.

– Не можу ані спростувати, ані підтвердити. У мене немає жодного факту, що говорить про їхнє співробітництво.

– Ви вважаєте, що спільні голосування БЮТ і Партії регіонів у Верховній Раді – це випадковість?

– Ну немає ніякої домовленості Клюєва з БЮТ. Закон про Кабмін від 12 січня 2007 року я б не розглядав як домовленість. Він ставив крапки в конституційній реформі, після цього вона мала завершену форму.

ВЧИНОК БОГАТИРЬОВОЇ НЕ СУПЕРЕЧИТЬ ПАРТІЙНИМ ПОГЛЯДАМ

– Той факт, що Раїса Богатирьова погодилась обійняти посаду і працювати з Віктором Ющенком напряму – цього ваш виборець теж не засудить?

– Давайте без сарказму. Вам, Мустафа, вже час у велику політику. Ви вже цілком готові для майданного пафосу.

– Для вас особисто було сюрпризом її призначення?

– Для мене – дуже великим сюрпризом!

– Якщо партія попросить виключити Богатирьову, ви підтримаєте?

– Не підтримаю. Вона зробила дуже багато для партії.

– Уявіть собі, як на президентських виборах Раїса Василівна виходить на трибуну і починає критикувати команду Віктора Ющенка. Ви вважаєте, вона буде мати на це моральне право?

– Якщо критика з вуст Богатирьової буде стосуватися питань оборони і безпеки, то цілком демократично критикувати, навіть знаходячись на цій посаді. Врешті решт, не Партія регіонів поставила її в таку ситуацію. Вона – член партії, вона читала нашу програму. Вона займає другий номер у списку. Вона буде виходити й агітувати за Януковича. Адже коли агітуєш проти – як правило, програєш.

– Ви особисто очолили б РНБО, якби вам запропонували?

– Ні. Очевидно, Раїса Василівна бачила в собі сили і можливості очолити цю раду.

– Тобто, ви не вважаєте, що це суперечить вашим партійним поглядам?

– Не суперечить. І взагалі, що означає – "суперечить партійним поглядам"? РНБОУ – це більше контролюючий орган. А чому ви не обурювалися, коли там був Турчинов під час перебування БЮТ в опозиції? Я б вступив з вами в полеміку, якби ви ставили такі ж питання про Турчинова.

– Олександр Турчинов як мінімум належить до помаранчевої команди, він може виправдати це хоча б тим, що він стояв на одному майдані з Ющенком.

– Так, але був в опозиції. До кого запитується?! І я б не поєднував так Богатирьову з командою президента, і тим більше на сьогоднішній день команду президента – з НУНС.

Якби Богатирьова пішла в секретаріат президента або в міністерство – це був би привід, а Рада нацбезпеки – це колегіальний орган, якому більше властиві функції наглядової ради з питань оборони і безпеки. Раїса Богатирьова контролює владу.

– І допомагає Віктору Ющенку боротися з Кабінетом міністром?

– Вона допомагає йому боротися з тим, що становить загрозу для нацбезпеки. А найбільшу загрозу для національної безпеки становить корупція.

– Те, що зробила Богатирьова, багато хто називає політичною корупцією.

– А те, що робить БЮТ, називається соціальною корупцією. Ви розглядаєте Партію регіонів під мікроскопом. А на ваших псевдодемократів ви чомусь не хочете так дивитися. А те, що вони – псевдодемократи, видно неозброєним оком.

– А Віктор Ющенко теж псевдодемократ?

– Принаймні, його команда не має справжніх демократичних досягнень, окрім свободи слова. Хоча це дуже важливо.

– Ви у своїй риториці дуже обережні стосовно президента і його команди…

– Ви хочете критику? Будь ласка. Віктор Балога. Мені здається, що ця людина не може знайти взаєморозуміння з фракцією "Нашої України". Почесний голова партії – Віктор Ющенко, а фракція не може зрозуміти, що з цим робити. Хіба заслуга Балоги в тому, що конфлікт між секретаріатом і фракцією переходить у публічну площину? Це повна поразка.

– Ви підтримуєте ідею створення нового пропрезидентського проекту?

– Не підтримую. Я не можу підтримувати проект, тому що є членом Партії регіонів.

– Ну добре, а стратегічно ви вважаєте кроки Віктора Балоги в цьому напрямку правильними. Була б така ситуація з власною фракцією, ви б на його місці робили такий проект?

– Ні. У деяких речах в політиці в мене може бути недостатній досвід, я можу робити якісь неправильні тактичні кроки. Але що стосується маркетингу, то це моя пряма професія. Тому я вважаю, що перш, ніж робити якісь проекти, потрібно порахувати, на який ринок цей проект розрахований.

Ви ніколи не випустите Marlboro або Rafaello, якщо не будете знати покупця. Часи дикого ринку 1992–1998 року вже позаду. Зараз таке не пройде. А взагалі, поки що я не бачу нового проекту. На жаль або на щастя, я не так глибоко володію ситуацією в "Наший Україні". Звідки я знаю? Сам Балога мені про це не говорив. Зараз він говорить, що вийшов з "Нашої України".

ДАЛІ БУДЕ...

Інтерв'ю вів Мустафа Найєм

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді