Тимошенко починає зачистку Ахметова

Вівторок, 25 березня 2008, 10:19

Юлія Тимошенко береться до виконання своєї найбільш скандальної виборчої обіцянки – реприватизації "Дніпроенерго". Притому, наскільки некоректно з політичної точки зору Ахметов забирав "Дніпроенерго" під свій контроль, настільки ж юридично некоректно Тимошенко ініціює його повторний продаж.

Протягом виборчої кампанії Тимошенко неодноразово клялася скасувати схему додаткової емісії "Дніпроенерго", благословенної Януковичем. Тоді внаслідок згоди "донецького уряду" держава втратила, а Ахметов отримав контроль над підприємством, акумулювавши близько 44%.

Робилося це, застосовуючи методи процедури банкрутства. Заради справедливості слід визнати, що банкрутство не було ініційовано Ахметовим, а якраз групою "Приват" – його нинішнім головним конкурентом за енергетичний об'єкт.

Ставши прем'єром, Тимошенко змінила поведінку. Про повернення "Дніпроенерго" вона почала говорити відсторонено: мовляв, справа розглядається в суді за позовами афільованих з "Приватом" структур, і уряд цього взагалі не торкається.

Але тепер Тимошенко починає активні дії. Ціна питання – декілька мільярдів доларів і новий конфлікт з Банковою. Адже заступник Віктора Балоги з юридичних питань Ігор Пукшин влітку 2007 року зробив багато корисного для Ахметова, який захищався у судах від атак "Привату".

За іронією долі, секретаріат президента одночасно є опонентом Ігоря Коломойського в історії "Дніпроенерго" і водночас союзником "Привату" в історії Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Отже, тиждень тому Тимошенко впритул наблизилася до проголошення війни Ахметову. У порядок денний засідання Кабміну, яке відбулося минулої середи, було включено питання про затвердження планів розміщення акцій чотирьох енергогенеруючих компаній, одна з яких – "Дніпроенерго".

Проект передбачає продаж 60% акцій "Дніпроенерго". Хоча, на переконання Ахметова, частина цього пакета належить йому.

Питання перенесли на наступне засідання Кабміну, яке має відбутися 26 березня. Сталося це на прохання… Віктора Ющенка. Минулого понеділка на традиційній зустрічі з прем'єром і спікером президент попросив Тимошенко відкласти розгляд, щоб "концептуально визначитися з розвитком української енергетики".

Тимошенко погодилася – на Кабміні була ухвалена тільки одна постанова, яка містила політичне рішення про продаж генеруючої четвірки, в тому числі й "Дніпроенерго".

У розпорядження "Української правди" потрапили проекти рішення, які планували розглянути на минулому Кабміні.

Як видно з документу, Тимошенко передбачає продаж 60% "Дніпроенерго" на відкритому аукціоні, який має відбутися до 31 жовтня 2008 року.

При цьому ще 16% акцій уряд пропонує залишити в державній власності. Тобто, виносячи на своє засідання це питання, Кабмін виходив з того, що зараз у державній власності перебуває 76% акцій.

Ахметов же вважає, що держава не може продати 60%, бо 44% акцій "Дніпроенерго" належить його компаніям, а в держави після додаткової емісії залишилося тільки 51%. Судовий розгляд триває. Вердикт Верховного суду заплановано на 8 квітня.

Наміри Тимошенко форсувати питання з продажем "Дніпроенерго" викликали незгоду і в частини міністрів її уряду.

Так, Мінюст у своїх висновках повідомив, що "проект розпорядження Кабінету міністрів не відповідає актам законодавства, що мають вищу юридичну силу".

"На сьогодні в провадженні знаходяться судові справи, пов'язані з проведеною у 2007 році додатковою емісією "Дніпроенерго". З огляду на це, регулятивне значення розпорядження може бути знівельовано", - попереджає у своєму листі міністр юстиції Микола Оніщук.

Міністерство економіки також зазначає, що "приватизація пакету 60% можлива після скасування додаткової емісії "Дніпроенерго".

У свою чергу, Фонд державного майна у матеріалах, поданих до уряду, повідомив, що "не враховує зауваження Міністерства економіки і Міністерства юстиції".

У листі за підписом заступника голови Фонду Потімкова сказано, що в них "відсутня інша інформація стосовно розміру державного пакета" – крім тієї, за якою держава і досі володіє 76% "Дніпроенерго".

Отже, ключова ланка цього конфлікту – це реєстратор "Дніпроенерго", компанія "Укрнафтогаз", яка контролюється групою "Приват".

Реєстратором не були внесені зміни до реєстру "Дніпроенерго", і там й досі значиться, що 76% акцій "Дніпроенерго" значаться за державними структурами.

Як пояснив "Українській правді" головний "юридичний мозок" "Привату" Тимур Новиков, акції Ахметова, які він здобув унаслідок додаткової емісії, "не були введені до системи реєстру, оскільки тривають судові суперечки стосовно законності оборудки".

У прес-службі холдингу Ахметова "Українській правді" також по суті підтвердили, що рішення про додаткову емісію не було внесено в реєстр.

"На даний момент галузевий енергетичний холдинг Групи СКМ є власником понад 44% акцій "Дніпроенерго". Це підтверджено рішенням суду, що набуло законної сили і було передане реєстраторові, який повинний внести зміни в систему реєстру. Але чи існує реєстр, де він і в якому стані – нам не відомо".

Інший вимір проблеми "Дніпроенерго" – це позбавлення приватівського реєстратора "Укрнафтогаз" ліцензії.

"Наскільки нам відомо, - стверджують в СКМ, - на нинішній момент не існує реєстру акціонерів, який би вівся легітимним реєстратором: договір з колишнім реєстратором – "Укрнафтогазом" – на підставі того, що вони були позбавлені ліцензії – вже розірвано. Компанією "Дніпроенерго" укладений договір з новим реєстратором – Промінвестбанком. Однак "Укрнафтогаз" саботує передачу реєстру. Представники нового реєстратора кілька днів підряд намагаються зв'язатися з "Укрнафтогазом" і не можуть".

"Так що ми не маємо інформації, чи внесені необхідні зміни в систему реєстру. Але якщо реєстр "Дніпроенерго" існує й до нього не внесені відповідні зміни, то такий реєстр містить у собі недостовірну інформацію і, як наслідок, він – недостовірний", - стверджують у прес-службі Ахметова.

Кожна зі сторін вважає, що саме їхній реєстратор є легітимним у історії з "Дніпроенерго".

Спираючись на свого нового реєстратора, сторона Ахметова заявила, що збори акціонерів минулої п’ятниці не відбулися – вони посилалися на протокол Держкомісії цінних паперів та фондового ринку, де сказано, що "в установлений час реєстр не був наданий, реєстрація не відбувалася і збори не починалися".

У свою чергу, Тимур Новиков з групи "Приват" заявив "Українській правді", що реєстратором "Дніпроенерго" на момент проведення зборів минулої п’ятниці залишався "Укрнафтогаз".

"Наскільки мені відомо, "Укрнафтогаз" продовжував вести реєстр "Дніпроенерго". Суд виніс ухвалу, якою зупинив рішення про скасування ліцензії "Укрнафтогазу", - зазначив Новиков.

Геннадій Корбан також назвав безпідставними твердження СКМ про те, що вони уклали угоду з новим реєстратором. "Договір зі старим реєстратором можна розірвати за двох обставин – якщо є судове рішення з цього приводу або просто з ініціативи реєстратора. Те, що зараз відбувається, називається "задвоєння реєстру". У мене питання – де Промінвестбанк (обраний реєстратором з ініціативи СКМ) візьме систему реєстру? Це не просто список акціонерів, це ціла система електронних журналів".

"У Донбаської паливно-енергетичної компанії (енергетичний холдинг Ахметова) було бажання не допустити проведення зборів акціонерів, оскільки це призводить до зміни менеджменту "Дніпроенерго". Однак нам відомо, що збори акціонерів у п’ятницю все-таки відбулися – у безпосередній близькості до "Дніпроенерго", оскільки акціонери не були допущені на територію підприємства", - повідомив Новиков.

Крім державної сторони, пряму участь у підпільному проведенні зборів акціонерів брала участь інвесткомпанія "Бізнес-інвест", яка володіє менше 0,1% "Дніпроенерго" і серед засновників якої є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та інші власники "Приватбанку".

Союзником "Привату" є Фонд держмайна, який виступає проти зволікань з продажем 60% акцій "Дніпроенерго".

"Перенесення початку розміщення акцій на пізніший строк не сприятиме виконанню Фондом держмайна завдань з надходження коштів до бюджету від приватизації у 2008 році", - роз'яснив Потімков.

У свою чергу, в СКМ вважають, що продаж державної частки акцій "Дніпроенерго" можливий тільки, якщо уряд визнає правомірність дій Ахметова.

У іншому разі, якщо ініційовані ним процеси будуть скасовані, то "Дніпроенерго" повернеться у стан банкрутства. А підприємство, яке проходить процедуру банкрутства, до її завершення не може бути приватизоване.

Джерела "Української правди" в Кабміні повідомили, що на засіданні уряду 26 березня вдруге спробують затвердити план розміщення акцій "Дніпроенерго".

"Питання стоїть у порядку денному. Перед цим ми плануємо розглянути зміни до енергетичної стратегії України. Але порядок денний засідання в цю середу переобтяжений у зв’язку зі ста днями уряду Тимошенко, тому "Дніпроенерго" можуть і перенести", - зазначив співрозмовник у секретаріаті уряду.

До речі, нинішні події навколо "Дніпроенерго" – насправді це не перший випадок наступу Тимошенко на позиції Ахметова за свої 100 днів при владі.

Кілька тижнів тому уряд скасував розпорядження Януковича від 26 червня 2007 року, за яким структури Ахметова отримали в оренду на 50 років найбільш глибоководну ділянку акваторії Севастопольської бухти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді