Ющенко не дотягнув до нового мільйону

Четвер, 27 березня 2008, 16:58

Президенту Віктору Ющенку не вистачило 74 тисяч гривень, щоб повторити минулорічний рекорд і покласти до кишені новий мільйон.

Як свідчить подана до податкової декларація президента за 2007 рік, цього року голова держави заробив 926 922,16 гривень. Тоді як минулого року було майже 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Основу заробітку президента склала його зарплата, яка у 2007 році становила 481 953,20 гривень. Це на 8 тисяч менше, ніж у минулому році. Оскільки кошти на утримання президента прописуються держбюджетом, то, можливо, саме там і варто шукати причини зменшення зарплатні гаранта.

Зате більше цього року президент заробив на дивідендах, процентах і роялті. Всього 272,7 тисяч гривень, що вдвічі більше ніж минулого року.

Найбільших "збитків" бюджету президента завдала відсутність масштабної "творчої діяльності". У графі доход від наукової, викладацької, творчої діяльності, авторська винагорода (гонорар) значиться 172 тисячі гривень проти минулорічних 500 тисяч.

Як пояснили в прес-службі президента, ці кошти він заробив читаючи лекції. Лекції читалися в рамках офіційних візитів в навчальних закладах  Данії, Нідерландів та навіть Польщі. Саме там платять пристойні гроші за лекторську роботу.

Матеріальну допомогу, на відміну від деяких міністрів, президент не брав і цінних паперів також не продавав.

Майже мільйонні кошти, зароблені президентом, ніяк не позначилися на його маєтностях. Земельні ділянки, квартири в Києві і будинок в Безрадичах залишилися в межах задекларованих за 2006 рік.

Президент і досі користується виключно державними транспортними засобами. Тому ніяких автівок (хоча б старезних "Волг" як у Путіна), тракторів і навіть причепів у Ющенка немає. Хоча ще в 2006 році Ющенко зізнався, що дружина подарувала йому мотоцикл К-750 1942-го року випуску.

Тож виходить, що президент або забув задекларувати майно, або дорогий серцю подарунок пані Катерини вже перетворився з транспорту на "нерухомість".

А от що точно не є нерухомістю, так це банківські рахунки президента. У 2007 році вони подолали 2 мільйонну межу, тоді як ще в 2005 році заощадження Ющенка не дотягували і до 300 тисяч гривень.

В секретаріаті президента кажуть, що минулорічне примноження заощаджень президента сталося внаслідок накопичення відсотків. На зауваження, що депозитні ставки в Україні не перевищують 16-18%, а отже півмільйона президенту довелося таки докласти власноручно, там відповіли: "Президент – професійний банкір, а отже міг дуже мудро розподілити активи".

Якщо президент трошки здав у фінансовому плані за цей рік, то його дружина значно покращила своє матеріальне становище. Незважаючи на постійні заняття доброчинністю і власними дітьми, пані Катерина примудрилася заробити 606 тисяч гривень, що є найбільшим її заробітком за останні п’ять років.

133, 5 тисяч гривень з зароблених дружиною президента склали дивіденди, проценти, роялті, 84 тисячі гривень – гроші від відчуження цінних паперів.

А 388 тисяч гривень дружина президента заробила підприємницькою діяльністю. В чому вона полягає? Як раніше, в здачі в оренду квартир, якими володіє Катерина Ющенко (в декларації вказано 300 кв.м.).

Крім того, дружина президента володіє цінними паперами за кордоном, номінальна вартість яких складає більше 2 мільйонів гривень. Там же, за кордоном, лежать її заощадження, які нині еквівалентні 1,6 мільйонів гривень.

Як складеться наступний фінансовий рік президента невідомо, але зрозуміло одне – в наступні 2 роки головними для нього будуть політичні, а не фінансові дивіденди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді