Нестор Шуфрич: Обов'язковою вимогою Ющенка було не чіпати РосУкрЕнерго

Понеділок, 3 березня 2008, 15:34

Травма ноги, отримана в боях за Миколу Рудьковського, на кілька тижнів вивела Нестора Шуфрича з гри. З загіпсованою ступнею, зараз він здебільшого сидить вдома, у результаті чого у Шуфрича виникає гостре бажання виговоритися.

Шуфрич призначає інтерв'ю у своїй квартирі на вулиці Жилянській. Охоронець зустрічає внизу і заводить у будинок. Шуфрич виходить без милиць і запрошує в зал – світлу кімнату з каміном і оригіналами Айвазовського на стінах.

"Дві картини поменше – це оригінали, а велика – копія", - пояснює Шуфрич. Йому допомагає домогосподарка, а десь у коридорі видно, як проходить старший син.

У своєму інтерв'ю Шуфрич підтвердив тенденцію, яка стала помітною останніми днями – колишні і нинішні члени СДПУ(о) активно стають на захист Юлії Тимошенко, висловлюючи думки, які БЮТівцям заявляти вголос заборонено, щоб не розхитувати коаліцію.

Інколи під час бесіди із Шуфричем навіть складалося враження, що співрозмовник є членом БЮТ. Утім, ярлик "юльофіла" за Шуфричем закріплений давно, а сам це якщо і заперечує – то в'яло і без запалу.

– Розкажіть, що з вами трапилося. Чому ви ходите з перебинтованою ногою?

– У боротьбі за свободу Миколи Рудьковського зазнав невеликих втрат.

– Зізнайтеся, цей злощасний автомобіль на вас наїхав чи його кинули?

– Кинули.

– Якщо машину кидають на ногу, то від ноги мало що залишається…

– Слава Богу, не на голову кинули, а на ногу. Ногу придавило колесом, коли опустили автомобіль після спроби перенести його. Приємного було мало, але сподіваюся, що і це теж мине...

– Як справи у Рудьковського? Ви підтримуєте з ним зв'язок?

– Хлопці його відвідують, я з ним зідзвонююсь. Коли мені довелося бути на перев'язці, я зайшов до нього. Лежить, готується до операції. Хірург, що мав провести імплантацію й установити протез, не щодня може прилітати в Україну. Він його прочекав тоді два дні, але потім полетів. Якщо я не помиляюся, то операція планується десь на початку березня.

– Вам з лави запасних як сьогодні сприймається те, що відбувається в політиці?

– Травмовані гравці сидять не на лаві запасних, а на трибуні. Тому, спостерігаючи з трибуни, я бачу, що м'яч потихеньку з-під контролю наших опонентів переходить до центру поля, і я не виключаю, що незабаром виявиться на нашій стороні.

– Кидається у вічі, що Партія регіонів зробила поширену політичну помилку, коли зайшла в блокування парламенту, заздалегідь не придумавши, як з нього виходити.

– Невже ви думаєте, що Партія регіонів почала блокування тому, що в неї була така мета?

– Звичайно. Адже Партія регіонів зацікавлена в постійній дестабілізації ситуації всередині коаліції, щоб коаліція швидше припинила своє існування.

– Ця коаліція нестабільна сама по собі. Її чисельність всього 227 голосів, і збирати їх у повному складі важко, навіть якщо робити це всього два рази на місяць.

Якби в нас було бажання створити нестабільність, ми б просто постійно вимагали поіменного голосування з підскакуванням і присіданням.

Але в блокування нас загнали після підписання листа трьох до генсека НАТО.

Уже після того, як Яценюк поставив там свій автограф, стало відомо, що ж насправді відбувалося.

Після призначення Тимошенко прем'єром Балога почав змушувати її підписувати лист до штаб-квартири НАТО…

– Що означає змушувати? Тимошенко, коли підписувала коаліційну угоду, підписала і пункт про те, що Україна приєднується до Плану дій щодо членства в НАТО!

– Давайте говорити відверто. Одна справа – підписати коаліційну угоду, а інша справа – зробити. Там же не було написано, що треба це зробити протягом трьох днів після призначення прем'єром! Це ж можна було зробити і через півроку, і через рік. До речі, це було б і розумніше, і, я не виключаю, результативніше для коаліції.

Але йдеться не про це. Тимошенко відмовилася одна підписувати цього листа до НАТО, що підтвердили її представники та Яценюк.

Тоді Балога переконав Ющенка підписати разом з Тимошенко, хоча формально досить було автографа однієї Тимошенко. А вже Ющенко захотів підписати втрьох з Яценюком.

При цьому, на наполегливу вимогу Тимошенко, як потім, кривлячи душею, визнав Яценюк, до листа Схефферу був дописаний пункт: "Вступ до НАТО – тільки після референдуму".

– Ви, як завжди, непомітно похвалили Тимошенко…

– Я далекий від думки хвалити наших опонентів, але ми домовилися бути об'єктивними. До речі, на "Свободі слова із Савіком Шустером" я дав слово говорити тільки правду і нічого не приховувати від людей.

Скажу відверто: ми стоїмо на порозі криз, які можуть нам вилитися в українську Югославію. І я не хочу потім думати, що я чогось не сказав людям.

Отже, у підсумку, в десятих числах січня народився цей злощасний лист трьох, про який нам так великодушно розповів американський сенатор Лугар. Звичайно, це викликало шок!

Партія регіонів діяла наперед прогнозовано, і по-іншому не могла. А як виходити з блокування – якщо чесно, це має бути не нашим питанням.

Ми повинні ухвалити такий нормативний акт, який чітко зафіксує, що питання вступу України до НАТО вирішуються через референдум.

Крім того, Яценюк діяв усупереч до постанови Верховної Ради від 19 вересня 2006 року, де чітко написано, що будь-які дії щодо вступу до НАТО відбуваються після референдуму, у тому числі і ПДЧ. І нам ще треба дати оцінку діям самого Яценюка.

– Партія регіонів спеціально вводить народ в оману, оскільки називає приєднання до ПДЧ вступом до НАТО. Насправді, цей план може тривати кілька років.

– Або кілька місяців.

Такого ніколи не було!

– Ну, у деяких країн ПДЧ узагалі не було, коли дуже хотілося до НАТО. Те ж саме і з Україною. Спершу ПДЧ, потім підписання договору щодо вступу до НАТО, ратифікація в парламенті, і ніякого референдуму! Адже в статуті НАТО не написано, що референдум обов'язковий.

– Ви на кожних виборах намагаєтеся завоювати темою НАТО певну кількість виборців. Ця технологія вже не спрацьовує.

– Але я хочу вас здивувати. Для нас НАТО – це позиція. Говорю це без жодного пафосу і перебільшення! 60–70% громадян категорично проти вступу України до НАТО. Все-таки народ як носій колективного розуму інтуїтивно відчуває, що це погано.

Я не хочу говорити про останні заяви особисто Путіна, коли ні в кого не повинно залишатися сумнівів, що Росія дуже проти вступу України до НАТО. А у нас в рішенні парламенту 2003 року чітко написано, що будь-які дії між Україною і НАТО не мають суперечити стратегічним стосункам з Росією.

– До речі, ви ж голосували за той документ, що допускав вступ України до НАТО!

– Я голосував за той пункт, що "будь-які відносини з НАТО мають бути погоджені з Росією". А сьогодні позиція Росії з цього питання ні в кого не викликає сумніву.

– На одній з останніх передач "Свобода слова із Савіком Шустером" виникла комічна ситуація, коли представник коаліції запитав у представника опозиції, що ж таке НАТО, і той не зміг розшифрувати. А ви знаєте, як розшифровується НАТО?

– North Atlantic Organization, якщо дослівно.

– Ви пропустили одне слово – Treaty. Бачите, навіть такий досвідчений політик як ви не змогли відповісти на запитання. Сподіватися, що народ зможе розібратися, що таке НАТО, буде перебільшенням. Тому ваші тези про НАТО – це спекуляція. Питання ж на іншу тему… Як розвиток кризи в парламенті спровокував процеси в "Нашій Україні – Народній самообороні"?

– Чекайте! Не треба нівелювати питання НАТО. Усі знають, що НАТО – це військовий блок, створений проти СРСР, а сьогодні конфронтуючий з Росією, і її партнерам. І, до речі, який демонструє військову агресію в Югославії й Афганістані.

Але повернімося до сьогоднішнього конфлікту між секретаріатом президента і "Нашою Україною" з одного боку, секретаріатом і БЮТ з іншого.

Є координація між Тимошенко і "Народною самообороною", Тимошенко і "Нашою Україною". Інакше я не розумію, чому Тимошенко не засудила конфлікт Луценка з його бійкою.

При цьому за палець, що чи то був показаний Яценюку на дорозі, чи то не був, звільняється ціла купа генералів і полковників.

Якби подібний інцидент стався зі справжнім мужиком, він би не президентові поскаржився, а прямо на дорозі б розібрався. Тим більше мужик, який вихваляється тим, що піднімає штангу аж у 80 кг.

– У вас були такі інциденти в житті?

– Повірте, якщо і були, то вони швидко закінчувалися. Я бачив різне на дорогах, але ніколи не прикриваюся охороною. Узагалі, у нас не спікер, а якась ябеда. То він бігає доносити президенту на міліціонера, то прокурору скаржиться на депутата Лук'янова, що в нього, бачите, украли іграшку у вигляді картки для голосування.

– Стривайте, картка – це ж інструмент для голосування спікера.

– Ну, у Кравчука украли три картки, у мене украли п'ять карток у двох скликаннях. Литвин зізнався, що коли він був спікером, у нього близько семи карток украли.

Це була нормальна практика наших опонентів. Ледь що – відразу у спікера забирати картку, при цьому ще посипаючи його квітами, поливаючи його водою з ваз, намагаючись застромити йому олівці куди тільки можна. Я вже мовчу про поламані мікрофони.

Зверніть увагу, ми, коли блокуємо трибуну, то дуже інтелігентно скручуємо мікрофони й акуратно віддаємо їх службовцям, які обслуговують систему "Рада".

– Так, ні дати – ні взяти, опозиція стає дедалі більш цивілізованою.

– Вона стає все дедалі більш досвідченою.

– Так може, ви незабаром електрощитову заблокуєте?

– Протистояння в цьому парламенті силою зняти неможливо.

У нас однакова кількість депутатів у коаліції й опозиції. Частина депутатів від коаліції має голосувати, а частина – проводити якісь силові дії. А вони фізично це не зможуть зробити, тому що в них не вистачить людей.

Це легко вираховується. Коли нас було 280 депутатів у більшості проти реальних 150 депутатів меншості, нам вдавалося силами 100 депутатів стримувати дії опозиції, а 180 або 150 чоловік спокійно голосувало замість 226.

А зараз, коли 220 на 220, то працювати в парламенті неможливо. Це значить, що з опозицією треба домовлятися.

Це все відбувається на тлі кризи в президентському таборі. Балога пішов з "Нашої України", з ним – ще ціла банда, м'яко кажучи, корупційних діячів.

Чим вам не подобається Оксана Білозір? Ви відразу під одну гребінку берете таких шанованих людей, народних артистів України!

– До речі, з боку Балоги було некрасиво прикривати свої дії ім'ям Оксани Білозір.

Як це дивно не звучить, але Ющенко зрадив Майдан. Подивіться, хто його сьогодні оточує? Це або колишні об'єднані соціал-демократи, або представники Партії регіонів. З тих польових командирів, що були на Майдані, залишився хіба що Роман Безсмертний. І то, ми його уже фактично не бачимо.

Тобто Ющенко, не маючи можливості дивитися людям в очі, які привели його до влади, фактично викидає їх зі свого оточення.

– Чому ж, він призначив Тимошенко вдруге прем'єром!

– Ющенко не міг її не призначити, інакше він би просто підставився! І навіть якісь газові інтереси Ющенка не змогли переламати реальний стан речей.

– Знову "газові інтереси", хоча жодних документів дотепер ніхто не бачив!

– Я маю право про це говорити, тому що в 2006 році я звертав увагу всіх наших колег на платіжку, яка з'явилася в інтернеті, про перерахування 50 мільйонів доларів на рахунки компанії "Петрогаз".

– Але ніхто не встановив, що таке "Петрогаз"!

– Ніхто не встановив, тому що поки що цим ніхто не займався.

– Але ви ж були при владі цілий рік, і цього не зробили!

– Ну, як ми були при владі? Були реально або тільки формально – це ще предмет окремої дискусії. Янукович дійсно сім місяців мав можливість займатися своїми реформами, а потім були оголошені дострокові вибори.

– Ви заявляєте, що Балога покриває газові схеми, але насправді у вашій партії перебував Бойко – хрещений батько РосУкрЕнерго… Тієї самої структури, у покриванні якої ви звинувачуєте Балогу!

– РосУкрЕнерго було дійсно створене при Кучмі, але в 2004 році воно займалося єдиним питанням – забезпеченням транзиту між Туркменістаном і Україною. До речі, цим же свого часу займалася "Ітера".

А спроба Фірташа втертися в довіру до Медведчука закінчилася тим, що Фірташ був виставлений з кабінету Медведчука.

Тоді газові відносини розглядалися винятково як державні. А чому в 2006 році розвалилися газові угоди, які були укладені до 2009 року з ціною по 50 доларів за тисячу кубометрів газу – це історія, яка обов'язково отримає свою належну оцінку.

Зараз, коли відбувалася зміна уряду, ми запитували в Бойка, я особисто поставив йому це питання. Говорю: "Юра, у нас була ціна 130 доларів. Зараз ти підписуєш збільшення ціни до 179, і ми йдемо у відставку. Навіщо? Нехай би вони вже підписували нову ціну".

Але Бойко, як відповідальний політик, заявив, що якби договори укладав новий уряд, то ціна була б більше ніж 180.

Але при цьому я його запитав: "Ти виключаєш, що після перегляду ціна не буде 170 або 175 доларів?". Він говорить: "Я це виключаю. Ціна може бути тільки більшою".

Тепер наступний момент. Минулого тижня я читав інформацію, що активність Балоги пов'язана з тим, що Тимошенко нібито домовилася, щоб вартість газу була зменшена на розмір чиєїсь частки в схемах газових постачань. Тобто Тимошенко і Турчинов натякають, що в газових постачаннях є чиясь частка...

– Виходить, ця частка була і в часи Юрія Бойка!

– …Передбачається, що була чиясь частка, і на неї хочуть знизити вартість газу. Причому більше всіх про те, що не можна чіпати РосУкрЕнерго, кричить Балога! Так чия частка?

– А раніше про це кричав Янукович!

– Янукович завжди займав дуже чітку позицію. При Януковичі ціна реально була 130, яка ще була нав'язана нам урядом Єханурова.

Ви змушуєте мене говорити на неприємні для мене теми. Напевно, це була помилка уряду Януковича, адже в багатьох питаннях ми йшли на компроміс з Ющенком. І обов'язковою вимогою Ющенка було не чіпати РосУкрЕнерго.

– Це ваша відповідальна заява?

– За моєю інформацією, це було саме так.

– Тоді розкажіть, як це виглядало?

– Коли в 2006 році створювалася широка коаліція, коли виникло питання подання кандидатури Януковича, був цілий ряд пунктів, які Ющенко попросив залишити. Це було умовою висування Януковича на посаду прем'єра.

От у рамках тих домовленостей була збережена позиція РосУкрЕнерго. Це був вимушений компроміс з боку Януковича.

– Сьогодні Балога виходить з партії і створює окремий проект під умовною назвою "Гарт". Багато хто говорить про дострокові вибори…

– Перша помилка Балоги в тому, що всі партії, які сьогодні домінують у парламенті – це партії, що були народжені в умовах опозиції.

"Наша Україна" з 2001-го року була в умовах найжорстокішої опозиції до Кучми. Так, Порошенко її тоді розглядав як фінансово-політичний проект, який, треба віддати належне, вдався. Тому що брендом цього проекту був особисто Ющенко.

Друга команда – це БЮТ, що теж створювався в умовах опозиції до Кучми і став потужним рухом в опозиції до Ющенка в 2006 році.

Партія регіонів стала реальною силою в 2005 році, в умовах опозиції до Ющенка. А про комуністів вже і говорити не варто – вони увесь час були в опозиції.

Умовний "Гарт" Балоги не буде мати жодного майбутнього! Адже подивіться, жодна партія, що будувалася зверху, не вдавалася.

Навіть СДПУ(о) набрала 3% на виборах у 1998 році – а в 2002 році після відставки Медведчука з посади першого віце-спікера і гонінь з боку Литвина і його "За єду" ми взяли понад 6%. При тому, що вся "За єду", партія влади – близько 12%.

ДАЛІ БУДЕ...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді