Тимошенко: Заяви секретаріату президента – для мене це білий шум

Середа, 16 квітня 2008, 21:35

Юлія Тимошенко переходить у атаку в політичній війні, яка розгорнулася між Кабінетом міністрів і секретаріатом президента. У середу в Страсбурзі прем’єр зробила сенсаційну заяву – про намір домагатися перетворення України на парламентську республіку.

Насправді наслідки цієї ініціативи ідуть дуже далеко. Враховуючи здатність Тимошенко концентруватися на ідеях, тепер парламентська республіка стане новим проектом, на який будуть кинуті всі її сили, а наявні в розпорядженні Тимошенко ресурси стануть розмінною монетою у цій грі на довгу дистанцію.

Зрозуміло, що перехід до парламентської республіки буде робитися шляхом зменшення повноважень президента, тоді як на Банковій продовжують писати нову редакцію Конституції, навпаки, з підсиленням ролі глави держави.

Виголосивши свою ініціативу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, Тимошенко надала їй особливий статус легітимності – міжнародний. Це свідчить про серйозність намірів Тимошенко. І в новій матриці Ющенку буде складно боротися з новацією, запропонованою "заклятою союзницею".

У проміжках між зустрічами у Страсбурзі "Українській правді" вдалося записати коротке інтерв’ю з Тимошенко, де вона роз'яснила свою позицію.

– Ваша заява про те, що ви виступаєте за перетворення України на парламентську республіку – це було ваше домашнє завдання перед поїздкою з тим, щоб оголосити саме в Страсбурзі?

– Парламентська республіка, враховуючи сьогоднішні політичні реалії в Україні – це адекватна позиція.

– Коли ви для себе вирішили, що підтримуєте парламентську республіку? Напередодні ввечері перед виступом?

– Коли уважно вивчила всі "за" та "проти" парламентської форми правління.

– Але ж згадайте, як три роки тому після прийняття політреформи ви називали це збоченням!

– Це правда. Незбалансованість сьогоднішньої Конституції призводить до перманентних політичних криз. Я і зараз вважаю, що тоді було адекватною дією не голосувати за політреформу. Бо вона принесла в Україну хаос.

– А тепер, виходить, ви хочете поглибити цей хаос?

– Я хочу провести нормальну збалансовану конституційну реформу. Вона буде докорінно відрізнятися від того хаосу, який був започаткований у 2004 році.

– Враховуючи, що ви пропонуєте парламентську республіку, повноту влади сконцентрує в своїх руках прем’єр?

– Буде дуже багато влади у опозиції, буде достатньо влади у президента, і буде абсолютно чітка виконавча вертикаль в уряду. І саме головне – уряд завжди буде спиратися на більшість у парламенті.

– Можна розуміти, що в разі внесення змін до Конституції ви остаточно відмовляєтеся від участі у виборах президента?

– Я давно сказала, що готова підтримати президента.

– Все-таки, може таке статися, що ви будете брати участь у виборах президента?

– Я можу сказати тільки те, що я сказала.

Справді, зараз наша команда має найвищі шанси для перемоги на виборах президента. Саме тому ми хочемо скористатися цим унікальним часом, щоб на рівні Конституції в Україні була закріплена демократія.

І я вірю, що парламентська форма правління – дуже сильна форма правління, якщо її правильно конституційно побудувати. Це не значить, що в країні буде відсутній президент або він не буде вибиратися всенародно. Його повноваження будуть визначені форматом парламентської республіки.

– Ви не думаєте, що ваша заява про парламентську республіку буде сприйнята як черговий привід для розколу коаліції?

– Ні, це – черговий привід для правильного реформування країни.

– Зараз часто і багато говорять про те, що коаліція найближчим часом може бути зруйнована...

– Коаліція, якщо вона буде базуватися на справжній роботі на Україну, на справжніх реформах, то вона буде міцною як ніколи.

– Зараз у коаліції немає такої роботи "на Україну"?

– Я ще раз говорю, що наша коаліція на цьому і тримається. І я вірю, що наша демократична коаліція буде працювати довго й ефективно. І ніхто заважати їй не буде.

– Все-таки, на вашу думку, сьогодні існує ризик розвалу коаліції?

– Категорично ніякого ризику розвалу демократичної коаліції немає, я це стверджую відповідально й щиро. Я як керівник нашої фракції можу дати гарантії, що демократична коаліція буде працювати, і з нашого боку будуть тільки кроки на зміцнення коаліції.

– Добре, тоді скажіть, чи буде створена конституційна комісія у Верховній Раді?

– Обов’язково!

– Але ж президент Ющенко сказав, що проти конституційної комісії в парламенті!

– Це невірне трактування. Першочергово мають бути внесені зміни до Конституції, які є консолідуючими для демократичних сил і для парламенту. А далі ми створимо тимчасову комісію по внесенню змін до Конституції.

– Вам дорікають, що ви не хочете зменшення власних повноважень шляхом ухвалення змін до закону про Кабмін. При тому, що коаліційна угода це передбачала, а тепер ви даєте задній хід.

– Насправді в сторону відкладені всі наші домовленості в рамках коаліції щодо скасування пільг, боротьби з депутатською корупцією...

Передбачалося, що спочатку ми проголосуємо 12 законів у першому читанні, а потім усі ці ж 12 законів у другому читанні.

Сьогодні ті 12 законів, які мали бути проголосовані в першому читанні, не проголосовані, а по деяких законах перейшли до другого читання. Це просто порушення домовленостей! Тому що в першому читанні мали бути проголосовані скасування пільг депутатів та закон про відповідальність депутатів за корупцію – позбавлення мандата.

– Ще один з симптомів наближення політичної кризи – зупинка приватизації указами президента. Останнє рішення – зупинено продаж Одеського припортового заводу, який мав принести гроші для компенсації боргів по внесках до Ощадбанку.

– Приватизація Одеського припортового – це доходи в бюджет. Зараз грубо, абсолютно без пояснень, без мотивації і без причин зупинили чесну приватизацію. Для мене це незрозуміло. Думаю, ці підприємства зберігають для того, щоб в корупційній сфері віддати їх черговим тіньовим власникам без будь–яких умов з боку держави і трудових колективів.

Але я запевняю – ми проведемо приватизацію Одеського припортового заводу у визначені терміни.

– Але ж зараз ця приватизація зупинена...

– Ніхто нічого не відміняв. Якщо хтось думає, що він щось відмінив, то це не відповідає дійсності. Одеський припортовий буде приватизований чисто, відкрито, без будь–яких тіньових схем, з урахуванням усіх вимог трудового колективу в ті терміни, які визначені постановою уряду.

– Але ж зараз дія цієї постанови зупинена указом президента!

– Це не має значення.

– Як ви будете діяти, коли сьогодні не вдалося провести збори акціонерів "Укрнафти", що, знову ж таки, пов’язано з наповненням бюджету.

– Дійсно, є багато перешкод, але ми їх будемо поступово героїчно долати. Але я не розумію, чому нам треба героїчно долати супротив частини демократичної команди.

– Тобто ви заявляєте, що Банкова до цього причетна?

– Я абсолютно переконана, що вони до цього причетні. Те, що держава не може нормально управляти Кременчуцьким нафтопереробним заводом, Укрнафтою – це, на жаль, позиція частини влади. Але це тимчасові явища. Наша команда ставатиме все сильніше й сильніше. І все сильніше і сильніше будуть захищатися національні інтереси.

– Те що весь тиждень Віктор Балога поширював заяви про корупцію уряду в питаннях земельних аукціонів – хіба це не ознака наближення кризи коаліції і уряду?

– От клянусь, я не читаю подібних заяв секретаріату президента. Я вважаю, що це білий шум, на який нормальні політики мусять не реагувати.

– Ви зараз іронізуєте. Це позиція президента, який сказав, що Балога – це я.

– Ні, я серйозно говорю. Я вважаю, що такими політичними розстановками, які є в нашому суспільстві, всі ці пусті заяви мають нічтожно мале значення.

– Зараз поширюється думка, зокрема, була заява Віктора Балоги, що ви спеціально готуєте громадськість, щоб подати у відставку на цій хвилі і не нести відповідальність за інфляцію.

– Не дочекаються!

Я несу відповідальність за все, що відбувається в країні. Згадайте, в якому стані нам віддали Україну, нашому уряду? Це свідчить про те, що ми не можемо за жодних обставин кинути цю роботу.

Тому, по-перше, я буду тримати демократичну коаліцію всіма силами єдності. По-друге, ніякі чинуші не дочекаються, щоб я на базі якоїсь кон’юнктури пішла у відставку.

Усі фото "Фотосервісу Ради Європи"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді