Родинні тенета у списках Черновецького та Катеринчука: кому і за кого має бути соромно

Четвер, 22 травня 2008, 12:35
Від самого початку київських перегонів Микола Катеринчук позиціонував себе як затятий опонент діючого мера Леоніда Черновецього, критикуючи останнього направо і наліво.

Офіційний сайт Європейської партії рясніє повідомленнями про утиски свого лідера з боку київського тервиборчкому, який на догоду діючому меру відмовлявся реєструвати його конкурента. Сам же Катеринчук відразу по завершенню своєї реєстраційної епопеї, навіть, погрожував Черновецькому позовом за адмінресурс.

Водночас опоненти Катеринчука на виборах називають його технічним кандидатом від Черновецького. А Юрій Луценко навіть публічно заявив про те, що виборча кампанія блоку Катеринчука проплачена нинішнім мером. За що одразу ж отримав позов до суду.

Нещодавно "Українська правда", отримала списки київських кандидатів у депутати від блоків Катеринчука та Черновецького. І, проаналізувавши обидва документи, прийшла до висновку: якщо озвучена лідером Європейської партії інформація є правдою, то звинувачений у злодіяннях мер Черновецький, свідомо намагається "нагидити собі в борщ".

Адже, за списком "Європейської платформи" до Київради йдуть…родичі та друзі кандидатів від блоку нинішнього мера.

Зокрема, 5-м номером у Катеринчука значиться Гавриленко Борис Борисович, безпартійний, командир повітряного судна "Боїнг-737" авіакомпанії "Аеросвіт", відомий у вузьких колах як "Боря-льотчик".

А 35-м за списком Черновецького йде його рідний брат, Гавриленко Олександр Борисович, який, очевидно за збігом обставин також працює командиром повітряного судна в "Міжнародних авіалініях України", і за законами жанру гідний прізвиська "Саша-льотчик: Брат-2".

11-ий номер списку Катеринчука, помічник судді Вищого господарського суду Романюк Роман Васильович, безпартійний, очевидно за тим же збігом обставин, повинен стати суперником на цих виборах для власної матері, Романюк Тамари Володимирівни, яка йде 78-ою за списком Черновецького.

А от, наприклад, 15-тий "катеринчуківець" Георгій Мсукнішвілі, безпартійний, працює адміністратором відділу режиму культурного центру "Лаконіт", тобто сама доля змушує його конкурувати зі своїм шефом Олексієм Самохіним, - директором вищезгаданого центру (26 номер у Черновецького).

І зовсім вже "не в свою тарілку" потрапив Роман Ярошенко, 5-тий у Катеринчука і 245-тий за списком Партії регіонів на позачергових виборах у ВР зразка 2007 року, член спостережної ради "Партнер-банку", причетним до якого вважають зятя Черновецього, В’ячеслава Супруненка.

Джерела УП стверджують, що Борис Гавриленко та Роман Ярошенко є близькими друзями зятя Черновецького В’ячеслава Супруненка. Початок їхньої дружби співрозмовники датують глибоким дитинством, а зараз, за словами джерел, ці троє не лише мають спільний бізнес, а й разом відвідують різнопланові тусовки.

На думку опонентів Катеринчука, з якими довелося розмовляти репортеру УП, більшість людей зі його списку погоджувалися безпосередньо з В’ячеславом Супруненком, чий брат Олександр, до речі, є депутатом ВР від Партії регіонів.

А ще обізнані люди припускають, що саме завдяки зв’язкам із Супруненком, Катеринчук отримав право дивитися на киян з біл-бордів по всьому Києву, в той час, як іншим кандидатам не вдалося вчасно викупити всі бажані щити зовнішньої реклами, оскільки їх вже давно "забронювали".

До речі, рекламісти стверджують, що якщо ще 2 місяці тому оренда одного біл-борду на місяць коштувала 600 доларів, то з наближенням виборів ціна підскочила до 1 тисячі.

Щити меншого розміру (сіті-лайти) нині коштують від 600 доларів, а найменші – від 300. УП спробувала перерахувати всю зовнішню рекламу Катеринчука по місту, однак через 2 дні кинула це невдячне заняття, оскільки обличчям лідера Європейської партії рясніє просто у всьому Києві.

Проте кожен киянин з легкістю нарахує щонайменше тисячу біл-бордів цього кандидата, що дає підстави розмовляти з Миколою Дмитровичем хоча б про мільйон доларів, витрачених на рекламу.

Коли нам вдалося дозвонитися до Катеринчука, серед іншого ми почули звинувачення в упередженості щодо його персони за оприлюднення його коментарів у скороченому вигляді. Тому нижче пропонується повний текст розмови кандидата з кореспондентом редакції.

- Ви сьогодні подали в суд на Юрія Луценка за те, що він назвав вас технічним кандидатом. Це правда?

- Він не казав, що я технічний кандидат, він казав, що моя агітаційна кампанія проплачена Черновецьким.

- Ви просите його спростувати саме це?

- Я прошу щоб міністр перестав брехати...

- Тоді як ви поясните перебування у вашому списку кандидатів на виборах и Києві щонайменше 4 людей, які є родичами чи близькими друзями списочників з блоку Черновецького? Наприклад, Бориса Гавриленка. Його рідний брат Олександр іде за списком Черновецького. Може це дало підстави Луценку вас звинувачувати?

- Я думаю, що в суді ми з'ясуємо, які у міністра були підстави. Відносно нашого списку, будь-ласка, подивіться, я не знаю там людей Черновецького, тому що всі ці люди працюють або в Європейській партії або в "Європейській платформі" не менше року (всі кандидати, прізвища яких зацікавили УП значаться у списку як безпартійні – ред.). Я знаю цих людей, вони є фахівцями, вони не випадкові люди, вони не є забудовниками, і жодного відношення вони не мають до інших політичних сил, включаючи блок Черновецького.

- Але там наприклад є людина, яка працює...

- Слухайте, ви мені задали запитання, шановна "Українська правдо", я вам відповів. Я трохи здивований, що ви не поставили весь мій синхрон, який я давав на прес-конференції, порізали трохи. (Насправді це була новина інформаційної агенції – ред.)Тому я стверджую, що ви ставитеся якось упереджено до моєї особистості, я це вже помічаю неодноразово.

- ...Я ще хотіла запитати вас про рекламу. Ви можете зараз підрахувати скільки ви вже заплатили за зовнішню рекламу на цих виборах?..

- 22-го числа ми підводимо весь баланс використаних грошей з виборчого фонду, і це буде опубліковано.

- ...Просто я нарахувала по Києву щонайменше 1000 ваших біл-бордів, ви знаєте, що це коштує мільйон доларів? Тобто цікаво - звідки гроші?

- А я нарахував не менше 3 000 біл-бордів у Тимошенко і 2 000 у Кличка. Ви ці питання задайте їм, а я відзвітую обов’язково перед виборцями про використання фонду кандидата. Такої суми в природі не може бути. Я думаю, що це не зовсім коректне запитання, навіть якось смішно (сміється).

Якщо ви скажете, що моїх біл-бордів більше ніж у Луценка або Тимошенко, то я здивуюся.

- І все-ж-таки ще одне запитання по списку...

- Я не коментую там якісь припущення і чутки. Якщо є якісь факти, і ви готові, щоб я коментував факти, це одне питання...

- Факти є. У мене перед очима 2 списки - ваш і Черновецького, і там люди з однаковими прізвищами, вони родичі.

- У моєму списку є два однофамільці (у списку Катеринчука жодне прізвище не повторюється двічі, в чому можна пересвідчитися тут – ред.).

- Але є родичі...

- У мене є у списку 2 брати, а там які прізвища – я не знаю, вони жодного відношення не мають (до Черновецького), так як і Ярошенко жодного відношення немає до заступника глави ДПА. Я вам дуже дякую. (кладе слухавку).

P.S. Приблизно через 5 хвилин до редакції зателефонував прес-секретар Катеринчука Валерій Клочок і передав вибачення свого шефа за те, що "він не зміг приділити "Українській правді" багато часу, оскільки він перебуває на зустрічі з виборцями".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді