Савік Шустер про "Великих українців": "Я не сумнівався, що так буде"

П'ятниця, 23 травня 2008, 19:09

Вечір п'ятниці у багатьох українців асоціюється зі "Свободою Савіка Шустера" на телеканалі "Інтер". Напередодні важливих політичних подій інтерес до шоу тільки загострюється.

Але 23 травня – в останній день агітації на дострокових виборах у Києві – місця "Свободі" в ефірі "Інтера" не знайшлося. Замість Шустера українців буде розважати улюблений співак Леоніда Кучми Філіп Кіркоров.

"Українська правда" протягом декількох годин намагалася довідатися причини такого рішення керівництва телеканалу. Нам вдалося переговорити з ним уже ближче до вечора.

А перед публікацією коментаря Савіка Шустера редакція виявила, що ведучий практично дослівно повторив слова, розповсюджені деякому раніше прес-службою телеканалу (дивися нижче – ред.).

- Чому в ефірі телеканалу "Інтер" нема "Свободи Савіка Шустера"?

- Тому що там ціла нехороша ситуація навколо передвиборної кампанії в Києві. За будь-якої теми, яку ми б обрали на сьогодні, все одно б прийшли політики і говорили про Київ, що можна робити тільки до півночі. Після цього треба було б різко переривати програму.

При такій ситуації ми б усе одно не зуміли дати рівні можливості всім кандидатам – їх дуже багато.

По-друге, тому що дуже багато чорного піару, у мене не було особливого бажання все це виливати в програмі. Їх би абсолютно не цікавила сама програма – ні наші правила, ні наш сценарій, нас могли б просто використовувати як передвиборну площадку.

Майте на увазі, що рейтинг дуже високий. Де гарантія, що якийсь компромат, якась провокація... Потім, це навіть могло б призвести до зриву виборів.

Ми - загальнонаціональна програма. І вийшов би скандал по Києву в студії. Мені це якось не дуже…

- Це ви звернулися до керівництва каналу з пропозицією не проводити ефір чи рішення було ухвалено спільно на нараді?

- Це був якийсь консенсус.

- Є інформація, що ефір у п'ятницю скасували на наполегливу вимогу Леоніда Черновецького.  Чи можете ви підтвердити таку інформацію?

- Не можу, тому що це було б дуже дивно. Ми на наполегливу вимогу політиків не скасовуємо наші ефіри.

- Також є інформація, що проект збираються закривати…

- Якби ви були керівником якогось каналу, ви б хотіли мати програму, у якої частка 30 щоп'ятниці?

- Це означає, що вона залишиться в ефірі?

- Звичайно, вона залишиться в ефірі!

- Чи збираєтеся ви розвивати якісь нові проекти на "Інтері" після закінчення "Великих українців"?

- Я думаю…У мене є всякі ідеї…

- Але це поки ніяк не оформлено?

- Ні.

- Що ви можете сказати про ситуацію навколо результатів проекту "Великі українці", зокрема, про заяви про фальсифікації остаточних результатів?

- Я не сумнівався, що таке буде. Розумієте, якщо після парламентських виборів ви одержуєте 6-7 партій, які стверджують, що були фальсифікації, то уявіть собі – хіба після такого шоу, де можна голосувати за того самого "кандидата" скільки хочеш разів, не буде розмов про фальсифікації?

Але ми ж не вибирали президента України! Завдання проекту – це залучити, змусити людей думати про своє минуле, про історію, говорити про людей, які історію творили, говорити про них правду, говорити об'єктивно.

Якщо після цього проекту, зрештою, керівництво країною реально задумається, якими повинні бути підручники в школах, що діти повинні знати про своє минуле, то це вже перемога проекту.

А проект – сьогодні проголосували за Ярослава Мудрого, через рік можуть обрати Тараса Шевченко, через два роки – Лесю Українку, через три роки – Івана Франко. Не в цьому заслуга і привабливість цього проекту.

- Справа в тому, що в обвинуваченнях говориться про використання технічних засобів, а не голосування людей!

- Я не можу говорити без доказів. Канал заявив, що канал оприлюднить усі дані, які у нього є. Оприлюднить – побачимо.

- Чи підтримуєте ви пропозицію вашої соведучої Ганни Гомонай про проведення каналом службового розслідування і оприлюднення даних про хід голосування?

- Я з Анею не розмовляв. Я не думаю, що вона використовувала лексику – "службове розслідування", не знаю, як вона це сформулювала…

Якщо Верховна Рада бажає сформувати комітет чи коміссію з розслідування, то, будь ласка – нормальна ініціатива, тільки в цю комісію повинні ввійти представники всіх партій і політичних сил.

А внутрішнє розслідування?.. Зовнішнє розслідування набагато об'єктивніше, якщо вже йдеться про розслідування. Та я не думаю, що потрібне розслідування.

Треба оприлюднити ті дані, які є у каналу і якщо є в когось інші дані і якщо хтось може довести, що були вчинені злочини...

Та я вважаю, що втручання в технічну систему або який-небудь генератор, що висилає СМС – це досить злочинне діяння…А якщо люди організовувалися і голосували за одного з кандидатів – то це дозволено форматом.

*****

P.S. У відповідь на запит "Української правди" до керівництва телеканалу "Інтер" з приводу відсутності в програмі в п'ятницю "Свободи Савіка Шустера" прес-служба каналу надіслала наступну відповідь:

Чому в програмі в п'ятницю, 23 травня, немає шоу "Свобода Савіка Шустера"?

Є декілька причин, чому телеканал "Інтер" ухвалив рішення не проводити ток шоу "Свобода Савіка Шустера" 23 травня. По-перше, на ефір в останню п'ятницю перед виборами було б логічним і справедливим запросити всіх кандидатів і дати їм рівну можливість висловитися. Студія б просто всіх не помістила.

Друге: ми побоювалися, щоб весь цей чорний піар, який зараз є скрізь і у величезних кількостях, не було перенесено в ефір. Адже очевидно, що гостей програми, політиків, цікавила б не програма як така, не наш сценарій і не наші правила, - нас могли б просто використовувати як передвиборну площадку. Передача ж дійсно рейтингова.

Де гарантія, що в прямому ефірі хтось не дістане на когось якийсь компромат? Не вибухне скандал? Навіть, якби ми говорили не на тему виборів?

Тому ми вирішили в цей день не робити програму, щоб, з одного боку, не впливати і не агітувати ні за кого, а, з іншого, щоб наш ефір не використовували, як засіб впливу.

Коли було ухвалено рішення про скасування виходу в ефір шоу?

Уже під час здачі сітки на тиждень з 19 по 25 травня (а вона звичайно йде в газети ввечері по вівторках) - тобто, 13 травня, шоу "Свобода Савіка Шустера" не заявлялося в програмі на 23 травня.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді