Чому не розвалять коаліцію?

П'ятниця, 20 червня 2008, 14:24
Будинок парламенту поступово перетворюється на місце зустрічі лідерів парламентських фракцій з Арсенієм Яценюком. Але якщо ще нещодавно коаліція обвинувачувала спікера в тому, що він відверто підіграє Банковій і робить усе, щоб продемонструвати безсилля коаліції, то сьогоднішні події поставили крапку на тому, на чиїй стороні змушений грати голова Верховної ради.      

За інформацією "Української правди" на засіданні лідерів фракції в п'ятницю представники Партії регіонів пообіцяли зібрати підписи для відставки Арсенія Яценюка з посади спікера. Обвинувачення - висунули небажання відкривати засідання парламенту.

Але ця мізансцена виглядає скоріше як гра в піддавки: "регіонали" знають, що в них не вистачить голосів ні для відставки Юлії Тимошенко, ні для зняття спікера. А сам Арсеній Яценюк розуміє, що відкривати сесію нема з чим – голосів для ухвалення будь-якого рішення немає ні в кого.

У четвер, коли спікер, стоячи на трибуні, розповідав чи то собі, чи то країні шляхи виходу з кризи, вони стояли в однакових позах: депутати БЮТ і Партії регіонів. Схрестивши руки і посміхаючись, вони слухали, як Арсеній Яценюк грає в цю патову гру. З екранів телевізорів це виглядало пафосно. З коридорів парламенту – смішно.

Комічною особливістю цього скликання Верховної ради є те, що усі фракції в сесійному залі відіграють роль опозиції. На цьому тлі спікер Арсеній Яценюк виглядає єдиним представником більшості в парламенті.

Так запекло за дієздатність коаліції не боровся навіть Олександр Мороз після розпуску Верховної ради в квітні минулого року. Мотиви, проте, в обох однакові – констатація смерті більшості і як можливий наслідок – розпуск парламенту, з великою часткою вірогідності поставить крапку в спікерській кар'єрі пана Яценюка, так само як і розпуск минулого скликання Ради відібрав посаду голови ВР у лідера Соцпартії.

Проте, за словами деяких джерел "Української правди", Арсеній Яценюк грає відразу на два фронти. Та іронія полягає в тому, що, закликаючи до єдності коаліцію, він одночасно активно обговорює свою долю з лідерами "Єдиного центру", що зробила найбільший внесок у розпад більшості.

За словами джерел, на даний момент у бесідах зі спікером обговорюється його можливе призначення першим віце-прем'єром і за сумісництвом міністром економіки в новому уряді.

Ці ж джерела стверджують, що на молодого політика зробив ставку Ігор Коломойський і як доказ вказують на активну підтримку спікера з боку холдингу "Главред-Медіа", співвласником якого і є лідер групи "Приват".

А поки спікер думає про своє майбутнє, парламентська опозиція продовжує робити все, щоб продемонструвати недієздатність коаліції. У четвер трибуну блокував БЮТ. За день до цього, в середу – ніхто, але Рада все одно не ухвалила жодного законопроекту.

- А чому ми не блокуємо трибуну? Хіба хтось давав відбій? – обурено запитував у той день Нестор Шуфрич у Володимира Сівковича.

- Слухай, ну я сам не в курсі. Напевно, щось змінилося…, - розгублено відповідав депутат Сівкович.

У підсумку "регіонали" не проголосували за власні законопроекти, а в четвер зранку Віктор Янукович зібрав фракцію. Головним було питання явки депутатів у парламенті. Важко сказати, що наскільки серйозно депутати, які готуються до відпустки поставилися до закликів лідера ходити на сесії, але за різними даними, на саме засідання фракції не з'явилося від 40 до 50 чоловік.

Під час партійних зборів було оголошено, що у Партії регіонів достатня кількість голосів, щоб відправити Юлію Тимошенко у відставку. Звідки візьмуться недостатні майже 60 голосів, ніхто не пояснював. Натякали тільки на комуністів, яких у Раді всього 27 чоловік.

Проте, тепер риторика регіоналів будується на тому, що уряд повинен прийти в Раду зі звітом про свою роботу. І поки цього не станеться, опозиція буде наполягати, що в неї вистачить сил для відставки Юлії Тимошенко.

Але останнім часом плани, які йдуть настільки далеко, в сесійному залі не спрацьовують. Найчастіше мізансцени складаються як тимчасова відповідь на дії супротивника, а не як самостійні кроки.

Черга блокувати трибуну у БЮТ. І як вони самі визнають, приводів для цього вистачить ще на цілу сесію – починаючи з відставки голови ФДМУ Валентини Семенюк і закінчуючи законопроектом про депутатську недоторканність.

Фракція БЮТ отримала установку йти напролом ще в середу - особисто від Юлії Тимошенко. Ввечері в офісі на Турівській вона зібрала підопічних, щоб підняти бойовий дух фракції перед пленарним тижнем.

Серед іншого вона відкрито закликала готуватися до дострокових парламентських виборів восени.

За словами депутатів, уже на наступному тижні регіональні штаби будуть мобілізовані і, швидше за все, партійні чиновники не дадуть їм розслабитися вже до самих президентських виборів.

Причому більшість депутатів БЮТ визнають, що заклик, кинутий Юлією Тимошенко, – це превентивний психологічний захід проти постійних закликів Віктора Януковича розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Позиція ще одного гравця в залі – НУНС – знову чітко прив'язана до дій президента. Якщо ще нещодавно в лавах помаранчевих говорили про самостійність від політики Банкової, то тепер усе частіше визнають, що, якщо Віктор Ющенко захоче розпустити коаліцію, йому потрібно тільки дати відмашку – 37 багнетів "Нашої України" для виходу фракції з більшості знайдуться дуже швидко.

Але з кожним днем усе очевидніше, що попри всі протиріччя між коаліцією і главою держави, Віктор Ющенко усе ще має потребу в більшості в нинішньому складі. За однією з версій, президент не зацікавлений у розпуску коаліції як мінімум до грудня, коли має відбутися зустріч Ради НАТО.

Приєднання України до ПДЧ має стати одним з принципових досягнень Віктора Ющенка перед президентськими виборами. Будь-яка інша конфігурація коаліції за участі Партії регіонів зробить ці плани Ющенка неможливими.

Про те, що секретаріат поки що не зацікавлений у розвалі коаліції, свідчить бездіяльність ЄЦ. Якби більшість готували до швидкої ліквідації, то відразу за двома перебіжчиками з БЮТ і НУНС вийшли б і члени групи нової пропрезидентської партії.

Але, за деякими даними, Віктор Ющенко був дуже незадоволений навіть виходом цих двох членів коаліції. Джерела "Української правди" стверджують, що президент навіть наполягав на поверненні Ігоря Рибакова і Юрія Бута в більшість.

І частково ці дані підтвердилися. У середу ввечері один із співробітників приймальні Ігоря Рибакова запропонував кореспонденту "Української правди" інформацію про те, що депутат вже написав заяву про повернення до коаліції. Але що найцікавіше, у приймальні дуже просили опублікувати новину з посиланням на джерела... в БЮТ!

На питання, чому має бути посилання на БЮТ і чи правда, що депутат справді збирається повертатися, кореспонденту відповіли: "Так треба".

Пізніше один з близьких до лідера БЮТ депутатів повідомив "Українській правді", що керівництву блоку дійсно надходили пропозиції почати переговори про повернення Ігоря Рибакова в більшість. "Щоправда, це виходило не від нього, а від його хазяїнів", - повідомив депутат.

За його словами, повернення Рибакова пропонують обміняти на посаду одного з членів Кабінету міністрів.

Сам Ігор Рибаков від спілкування з пресою відмовляється.

Швидше за все, перебіжчикові буде відмовлено в поверненні в більшість. За словами депутатів, на останній фракції БЮТ Юлія Тимошенко визнала, що з самого початку вважала його ненадійним членом фракції, але змушена була записати його в партійні списки, оскільки напередодні дострокових виборів усім депутатам, що достроково склали свої повноваження, були обіцяні ті ж місця в списках, що і на виборах 2006 року.

Тривала криза в Раді поглиблюється ще й з наближенням відпусток. Але це "іграшкова" політична криза. Уже другий рік поспіль на початку літа депутати змушені імітувати серйозну боротьбу і демонстративно воювати один з одним.

Соломинкою для обох сторін може стати очікування тлумачення Конституційного суду з приводу виходу двох депутатів з коаліції. Обрання трьох суддів за квотою Віктора Ющенка змінило розстановку сил – тепер депутатам і журналістам можна сміливо йти у відпустку. За словами джерел "Української правди", на даний момент розгляд питання про легітимність коаліції форсуватися не буде.

Автор Marc Ad Hoc

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді