Чому Партія регіонів проти скасування депутатських пільг?

Понеділок, 23 червня 2008, 16:08

Коли народні депутати ще перебувають у ранзі кандидатів, про необхідність скасування пільг не говорить хіба лінивий. Безкоштовний проїзд у тролейбусах, трамваях, автобусах та метро, – місцях де, як відомо, ходять цілі натовпи членів парламенту або відпочинок посередньої якості за величезними цінами у Криму – ці теми стають свого роду замінниками серйозного обговорення партійних програм.

Тисячі біл-бордів, мільйонні тиражі газет, численні радіо та відеокліпи… Однак приходить момент істини, точніше 10 секунд на голосування за реальне скасування всіх пільг і у хлопців дерев‘яніє палець і просто не піднімається рука.

Без сарказму розповідати про "героїчні спроби" парламенту позбутися отих клятих пільг не реально. Ну хіба можна серйозно ставитися до обіцянок Партії регіонів, народні депутати якої послідовно, затято, двічі підряд не проголосували за скасування пільг?

Щодо першого законопроекту, який обмежував депутатські пільги і запроваджував відповідальність перед виборцями у формі імперативного мандату – кури балакали. Партії, які з переходу зрадників найбільше поживилися у минулому парламенті, тепер категорично заблокували імперативний мандат, а разом і скасування пільг.

Щоправда їх підтримала і значна частина членів НУНС. По-людськи членів "Народної самооборони" можна зрозуміти, адже, належачи до виборчого блоку НУНС, вони можуть стати першою жертвою свого почесного голови або того, кого він порівняв із сантехніком.

Але по-суті, колеги по коаліції не праві. Не можна залишати народними депутатами людей, які на виборах обіцяли одне, а після обрання роблять протилежне.

Втім, ще більш показовим стало голосування за проект Ганни Герман, яка у своєму кращому стилі запропонувала ліквідувати усі пільги, водночас понизивши зарплату нардепа до 1000 гривень на місяць. Під час її 10 хвилинного виступу у хвилини найвищого драматизму, голос пані Герман зрадливо тремтів, западаючи у самісіньке серце слухачів.

"Ми повинні абсолютно просто, абсолютно чесно і абсолютно відкрито сказати, віднині ми будемо такі самі як громадяни України, – правдиво запалювалась емоцією Ганна Герман, – А поки що ми не маємо права безкоштовно користуватися транспортом, мати окремі лікарні і санаторії, отримувати величезні компенсації, коли ми йдемо у відпустку, отримувати безкоштовні квартири і так далі, і так дал"».

Скажу відверто, як народний депутат, який справді ніколи не користувався службовим авто, не звертався до "окремої лікарні", не відпочивав у санаторії, не отримував безкоштовної квартири – я був вражений словами колеги-депутата з Партії регіонів.

А тому одразу ж звернувся до керівника фракції БЮТ Івана Кириленка зі словами: "Це наш шанс позбутися тих ганебних пільг!" І отримав повну підтримку від керівників фракції БЮТ. "Віктор, ми будемо голосувати за цей проект", – підтвердив мені Іван Кириленко.

Треба сказати, що законопроект Ганни Герман був ліквідацією пільг у чистому вигляді без доважків щодо імперативного мандату. Але заради виконання своїх обіцянок виборцям ми готові були проголосувати за цей проект у першому і остаточному читанні – тобто ухвалити закон без обговорення, скориставшись рідкісним явищем – підтримкою виконання програмних цілей БЮТ та НУНС з боку Партії регіонів…

Але. Є така народна приказка: "Зарікався кіт сало ("Віскас") їсти, якби те сало ("Віскас") не зареклося від кота не втікати". Отож у результаті голосування ми отримали яскраве підтвердження народної мудрості. Від Партії регіонів за законопроект Ганни Герман з Партії регіонів зал побачив тільки 3 голоси!

Відтепер будь-які волання про скасування депутатських пільг "з того боку" ні я, ні жоден депутат БЮТ серйозно сприймати не буде. 147 голосів голосів бютівців і 3 – від Партії регіонів, – прекрасна ілюстрація, яка показує, хто на ділі хоче ліквідувати депутатські пільги.

Несподіванкою стало голосування народних депутатів від НУНСу, де з 72 на заклик Ганни Герман відгукнулися тільки 42 народних обранця. Втім, ще більше вразило цілковите мовчання зазвичай таких красномовних литвинівців та комуністів.

Вони не тільки не проголосували за скасування пільг, але й не характерно тихо вели себе під час обговорення, не привертаючи уваги радикальними заявами та ефектними виступами.

Наступного дня мені запропонували підписати заяву про відпустку наприкінці якої стояло звичне для народних обранців прохання надати матеріальну допомогу для оздоровлення у розмірі двох посадових окладів. Я відмовився. Цікаво, а Ганна Герман відмовилась також?

 

Віктор Уколов, народний депутат від БЮТ, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді