Море "у клітинку"

П'ятниця, 6 червня 2008, 12:51

У народу України крадуть. Море.

До берега на Зеленому Мисі в Алупці не підійти. Ґрати. Міцні, залізні, красиві! Звичайно, не настільки, як море...                 

Але для місцевого "пролетаріату" – підходить.

Видно, так думали ті, хто встановлював і оплачував ґрати, і ті, хто ухвалював рішення про передачу берегової території приватній маловідомій фірмі.

А інші громадяни і без моря обійдуться, – напевно, думали вони. Місцеві, мовляв, на море рідко ходять. А приїжджі – нехай повітрям дихають. Хіба купатися вони сюди їздять? У ванні, вдома, нехай купаються! Скільки тієї відпустки – і без моря перетопчуться...

А море ж видно через ґрати добре. Нехай і на цьому "спасибі" скажуть.

Але місцеві жителі з такою логікою не погодилися і написали лист голові алупкінської міськради з проханням розібратися. Під листом підписалося 400 чоловік.

"На даний момент, – пишуть жителі Алупки, – плануються й активно ведуться роботи з установки загороджень ділянки берега від пляжу санаторію "Святого Луки" до пляжу "Під чорним бугром".

Відповідь міського голови Алупки Андрія Харитонова на колективне звертання алупкінців пролунала в ефірі програми "12 хвилин новин" (ДТРК "Крим").

З'ясувалося, що дозволу будувати щось на цьому березі, влада Алупки не давала!

"Люди звернулися до міськради, – розповідає мер, – і одержали дозвіл на проектно-пошукові роботи і відразу ж почали будувати.

Дозвіл на ППР не дає права починати будівництво. Але господарі будівництва – "високі". Я перепрошую за вираз – "ложили" на всіх – на місцеву владу, і починають будуватися".

Не більше, не менше – "положили" і будують самовільно. Для тримання більш докладних роз'яснень, автор подзвонив до алупкінської міськради.

Поговорити з мером не вдалося: "П'ята година! Кінець робочого дня, голови вже нема" – така була відповідь секретаря.

Але й наступного дня, в розпал трудового дня, спроби зв'язатися з головою успіхом не увінчалися.

Варто додати, що крім моря, яке виявилося за межами алупкінської резервації, будівництво нанесло ще один дуже вагомий збиток алупкінцям – під ніж, вірніше, "під пилку" пішли легендарні кипариси, посаджені ще під час перебування графа Воронцова.

Як виявилося пізніше, замість кипарисів, на схилі, планується побудувати елітні багатоповерхівки...

Обуренню місцевих жителів не було меж – адже сповзуть ці урбаністичні залізобетонні монстри! Як миленькі сповзуть! І сусідні будинки за собою потягнуть.

"На початку вулиці "1 Травня" готується будівельний майданчик. Тут активно йде вирубка кипарисів, розчищається місце під будівництво висотного будинку фірмою "Селікон Трейд Плюс", – це фрагмент згаданого вище звертання алупкінців до мера.

На що Харитонов в ефірі "12 хвилин" відповідає: "Ми даємо дозвіл на будівництво не більше 5-типоверхової будівлі житлового будинку, рекреаційного комплексу або інших будівництв на території міста Алупка.

Що роблять люди (забудовники)? Вони плювали на нас, йдуть вище, проходять міську раду, отримують висновок міністерства й одержують дозвіл – не наш, а дозвіл, звичайно ж, АРК на будівництво дванадцяти і вище поверхових будівель".

Які шанси того, що і 5-типоверхівки, а тим більше 12-типоверхові будинки не складуться як будинок з карт, руйнуючи сусідні будинки?

Мізерні – стверджують старожили, адже в 9 метрах від поверхні тече підземна ріка!

"У нас забрали всі механізми зупиняти ці будівництва. Ми можемо прийти туди, зупинити це будівництво, завтра ми одержимо рішення суду, що ми в чомусь неправі, що в нас такий-то-такий-то моральний збиток і...до побачення!", – говорить алупкінський мер.

Погодьтеся, звучить якось непереконливо. Це не виправдання бездіяльності міськради. Уже, напевно, не для того жителі Алупки обирали мера, щоб він побоювався відстоювати їхні інтереси, їхнє законне право вільного доступу до берега моря.

А алупкінський люд тим часом говорить, мовляв, не дивно, що мер боїться. Але не суду, слідства і позову з вимогою про відшкодування морального збитку.

Алупкінський градоначальник побоюється "смотрящих". Цього, здавалося б, атавізму, родом з бандитських 80-90-тих років минулого століття.

Хоча тепер замість малинових піджаків, спортивних костюмів, бімерів і барсеток, вони віддають перевагу іншій атрибутиці – партквитку...

"Смотрящіє" й контролюють кожен крок міськради. Без їхнього відома, виходить, жоден документ тут не підписується. Загалом, є тема для "компетентних органів". Розібратися б, хто і "від кого" "смотріт"...

Місцеві жителі самі в суд поки не здогадалися подати. Однак перший, дерев'яний, паркан зламали. У відповідь – берегова зона зміцнилася прутами непохитного заліза, з'явилися ґрати уздовж дикого пляжу, улюбленого і приїжджими відпочиваючими, і місцевими.

Куди ж тепер піти після роботи зануритися в море місцевому будівельникові-шоферові-вчителеві-кухареві, якщо не "на камені"? Де пірнути з острогою у вихідні?

Все – абзац. Пірнання, панове, закінчилось. Не можна! Ось хіба що, залишився останній штрих... Повісити на паркані табличку:

"Купатися в морі дозволяється тільки олігархам, які безстрашно захопили кримський берег".

Безстрашно? А чого їм боятися? Прокуратури?

Та скромно мовчить. На публікації в ЗМІ і на запити депутатів – ніякої реакції. Представник президента в АРК – ні гу-гу. Та й сам президент убік півострова не дивиться, чи, скоріше, взагалі відводить погляд.

Місцевим кримським чиновникам, судячи з відсутності реакції, теж "по барабану". Виходить, одне з двох – або вони їздять відпочивати на кариби-багами і до Зеленого Мису їм діла немає.

Або паркан біля моря "позначив" територію, віддану дуже авторитетній особі, яку так активно не шукає прокуратура і яку так бояться прибережні влади.

Проте, історія з украденим морем була оприлюднена.

До сюжетів "12 хвилин" і "ТСН" на "1+1" додався "голос" "Німецької хвилі", де депутат від БЮТ, кримчанин Олег Зубков заявив: "Наразі місцеві "князьки", прикриваючись захистом представників центральної влади, продовжують "дерибанити" безцінні землі Лівадії, Масандри та інших унікальних куточків Криму.

Проблема в тому, що ми втрачаємо Південний берег Криму, його рекреаційний потенціал як курорту. Аби зупинити руйнівні процеси, потрібна негайна реакція вищих посадових осіб держави".

А прем'єр Тимошенко, безвідносно до алупкінського випадку, на початку травня пообіцяла, що Кабмін ініціює ухвалення закону, що гарантує місцевому населенню прибережних міст і селищ доступ до берегової лінії моря.

"Звичайно, велика частина землі, у тому числі й в Автономній Республіці Крим, була видана незаконно. Причому, цієї землі дуже багато, вона відноситься до узбережжя, доступ до якого з боку кримчан зараз обмежено.

І тому, я думаю, необхідно ухвалити спеціальний закон, що існує в більшості країн і передбачає певні процедури, що зберігають доступ місцевого населення до берегової лінії.

Я думаю, що ми обов'язково ініціюємо розгляд такого закону у Верховній Раді", – заявила Тимошенко.

Прийняття такого закону можна тільки вітати. Особливо, якщо в результаті всі паркани на пляжах будуть знесені.

В протилежному випадку, повірте, не полізе громадянин через ґрати до моря. Навіть і з "витатуйованим" на тілі текстом нового закону! Приватна охорона не пустить.

Крім того, як бути родичам кримчан, які приїхали в гості? А курортникам, які орендували в прибережних селищах – у тій же Алупці – житло?

Загалом, без прокуратури та без борців з корупцією з СБУ й УБОЗу тут не розібратися. Це якщо за законом. Причому не тому, що обіцяє Тимошенко, а нині діючому!

До речі, у листі алупкінців до свого мера фігурує і якась фірма. Саме її вважають загарбником берегової лінії.

На жаль, у відкритому доступі контактні дані цього підприємства не фігурують. Єдина надія на професіоналів розшуку.

Їм з обов'язку служби належить шукати тих, хто краде. Тим більше не копійки з кишень у співгромадян, а цілий берег у цілої нації.

Фото з порталу Алупка

А поки що з Алупки приходять тривожні звістки.

У місцевої жительки Клименко-Мудрої, власниці земельної ділянки по сусідству з будівництвом, землю потроху "експропріюють". Міськрада, шляхом "внесення змін" до держакту про право власності.

Проте, МВС днями все-таки звернуло увагу на ситуацію "яка склалася на території зазначеного міста"...

"У відповідь на депутатське звернення народного депутата України Андрія Шевченка, "на даний час Головним управлінням МВС України в Автономній Республіці Крим під контролем Міністерства внутрішніх справ... проводитися перевірка відомостей, викладених в зазначеному листі, за результатами якої буде прийнято процесуальне рішення згідно з чинним законодавством".

Дай Боже…

Іван Майоров, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді