Зняти Тимошенко не допомогли навіть прорахунки з "навозом"

Субота, 12 липня 2008, 00:53

"Вони поміняли капітал Маркса на капітал Ріната", – так по–запальному Юрій Луценко два роки тому характеризував вчинок соціалістів по входженню до антикризової коаліції.

"...А вони поміняли капітал Маркса на капітал Богдана або Таріела", – могли б відповісти сьогодні члени Партії регіонів, коли комуністи відмовилися підтримати відставку уряду.

Але регіонали так не скажуть. По–перше, креатив ніколи не був їх сильною стороною. А, по–друге, вони все ще сподіваються на червоні голоси у новій спробі відставити уряд Тимошенко.

Атака, націлена на звільнення Тимошенко, закінчилася новими зірками на фюзеляжі прем’єра. Вона виявилася хитрішою та перетягнула на свій бік фракції Литвина та комуністів. Хоча Тимошенко не змогла отримати зміни до бюджету, але програму-мінімум вона виконала та зберіглася на посаді.

П’ятниця мала стати останнім сесійним днем перед депутатськими канікулами, які закінчаться аж у вересні. Тож 11 липня було також граничною можливістю звільнити Тимошенко. Шанс для Партії регіонів втрачено, і чи з'явиться така нагода у майбутньому – невідомо.

У цей день Тимошенко прийшла на засідання фракції БЮТ зі словами: "Ми нічого не боїмося і готові до розгляду питання про відповідальність уряду". Така заява спричинила обурення однопартійців, які останні три доби справно блокували трибуну парламенту і тепер виглядали трошки неадекватно.

На це Тимошенко їм відповіла, що "добре порахувала голоси" і може дозволити собі бути сміливою.

Коли БЮТівці розблокували трибуну, її миттєво заблокували регіонали – про всяк випадок, щоб її вдруге не змогли зайняти соратники Тимошенко.

– Коли ви вже наблокуєтесь? То одні, то другі! – запитав спікер Яценюк, заходячи до сесійної зали.

У нього було несподіване повідомлення для депутатів.

– Прем’єр і коаліція погодились, щоб резолюція недовіри розглядалася першим питанням, – спантеличив регіоналів голова Верховної Ради.

Він навіть запропонував також поміняти постанову про відповідальність уряду на резолюція недовіри Кабінету міністрів.

– Так, як свого часу відправили у відставку з цієї трибуни Віктора Андрійовича Ющенка, - нагнітав пристрасті Яценюк.

Тим часом в кулуарах курсували vip-регіонали. Ось Пригодський усамітнився з Єхануровим, ось Клюєв, ось Колесеніков. Останній не відривав вуха від телефону. Схоже, вони усвідомлювали, що потрапили у власноруч поставлений капкан надій повалити Тимошенко.

Іван Плющ, який так і не увійшов до коаліції, вдягнувся у п’ятничний кежуал – і виглядав так, наче зазирнув до парламенту, просто проїжджаючи повз вулицею Грушевського по дорозі на дачу.

Іван Плющ прийшов по-домашньому

– Це в мене така хворма протесту! – пояснив Плющ свою неголеність, яка виросла у сиву бороду.

Перед тим, як зникнути за дверима під руку з Борисом Колесніковим, Плющ встиг тільки повідомити, що проголосує за недовіру Тимошенко.

Повернувшись, Колесніков взявся переконувати журналістів, що відставка потрібна самій прем'єрці.

– Запитайте будь-якого політолога-восьмикласника – вона у безпрограшній ситуації! Якщо голосують "за" відставку, вона стає в.о. Але нова коаліція практично нереальна, і через 60 днів мають відбутися дострокові вибори, які вигідні тільки Тимошенко, – запевнив Колесніков. – А якщо голосів не вистачить, то для Тимошенко все просто супер!

Першим сигналом, що вотум недовіри зривається, став провал голосування за направлення запиту депутата–перебіжчика Рибакова до президента України. За назбиралося тільки 199 депутатів замість потрібних 226.

Від авторів постанови, яка мала би відправити Тимошенко у відставку, на трибуну вийшов Микола Азаров. На його промову було заплановано 45 хвилин. Депутати вирішили, що цей час більш доцільно витратити як обідню перерву – поки Азаров виступав, у буфеті вишукалася черга.

Регіонал Корж і бютівець Камчатний виявилися сусідами до каси.

– Ну, наедаться так наедаться! – запропонував Корж, вивчаючи меню.

– А что это такое? – запитав Камчатний, вказуючи на тарілку.

– А это как в пионерском лагере – паровая котлета, – замріяно протягнув Корж.

З їдальні виступ Азарова виглядав не так драматично. Той почав з далекого 2004 року, коли чув прогнози, що Україна стане "восточно–европейским тигром".

– Но остались в прошлом такие поощрительные оценки, – з сумом додав Азаров.

Інфляцію за червень в 0,8% він назвав "аномально високою", хоча в Януковича рік тому була 2,2%.

– Мы забываем, последствием чего у Януковича была такая инфляция в июне? А ведь был издан указ о роспуске Верховной Рады, – знайшовся Азаров.

Більше того, він вирішив не відставати від Тимошенко, яка навіть погані показники перекручує собі на користь.

– Но, тем не менее, инфляция за шесть месяцев у правительства Януковича была в 4,5 раза ниже, чем инфляция за шесть месяцев сегодняшнего правительства. И это факт! Он вам не нравится он, но это – факт! – заявив Азаров.

Далі він перейшов до конкретних прикладів.

– В мае 2008 года граждане Украины были вынуждены покупать: подсолнечное масло почти в 1,8 раза дороже, чем в мае прошлого года; яйца дороже в 1,5 раза.

– А капуста де?! – хтось вигукнув із сектору БЮТ, нагадуючи Азарову його легендарний виступ про зниження цін на цей овоч.

– И о капусте поговорим, не переживайте, – пообіцяв колишній перший віце уряду Януковича, однак до теми цього стратегічного продукту більше не повернувся.

Чи не кожна репліка Азарова викликала збудження у фракцій коаліції. За традицією, найбільш активно поводив себе Кармазин.

– Юрій Анатолійович, шановний, ви рахуєте, що звіт уряду – это, так сказать, балаган? – міксом української та російської мов запитав Азаров.

У якийсь момент знущань над доповідачем не витримав уже Яценюк, який перервав Азарова:

– Вибачте, Микола Янович! Я звертаюся до коаліції – можна себе нормально поводити, без оцих викриків?! Ну, давайте дослухаємо Миколу Яновича!

Микола Азаров виявився фахівцем у питаннях перерахунку навозу в газ

Яценюк був правий, бо далі було найцікавіше: Азаров зачепив Тимошенко за її обіцянки стосовно виробництва біогазу в обсягах до 20 мільярдів кубометрів.

– Это ж сколько надо производить, я извиняюсь, навоза, чтобы вышло 20 миллиардов газа? Считаем в уме для непонятливых – это 60 миллионов тонн навоза! – обурився він недалекоглядності Тимошенко.

Далі Азаров остаточно розвінчав сподівання Тимошенко – в Україні є в наявності лише 5 мільйонів одиниць крупної рогатої худоби, і вони при всій повазі ніяк не зможуть виробити 60 мільйонів тон гною. Бо для такого результату кожна корова має щороку видавати по 12 тон відходів травлення.

– Ладно, – махнув рукою Азаров. – Я просто посоветовал бы, прежде чем что-то говорить, немножко подумать и пораскинуть…

– В любой стране такие результаты деятельности привели бы к отставке правительства, – запропонував Азаров і тут же виправився. – Вернее, цивилизованное правительство само бы подало в отставку.

Все заявлене Азаровим не справило враження на коаліцію.

– Шановний Микола Янович! Я безмежно вдячний вам за цей виступ. Ви – молодчина! За такий сірий, неаргументований виступ вам буде вдячний будь– який уряд, – іронізуючи, подякував йому БЮТівець Яворівський.

Наступним взявся за Азарова Іван Заєць з "Нашої України", який почав дорікати регіоналам відмовою голосувати за закон про престижність шахтарської праці.

– Ваня, не переживай за шахтеров, ладно? – перейшов на "ти" Азаров. – Не переживай, пожалуйста! Мы проголосуем все законы, необходимые для шахтеров. Вы же цинично поступаете. Знаете, что мы не можем голосовать – и нарочно втягиваете нас в это.

Сперечатися з Азаровим за критику уряду взявся Володимир Бондаренко з БЮТ.

– От ви розказуєте, що уряд не підвищив поголів’я скоту. Ви знаєте, коли бичок відвідує корівку – треба дев'ять місяців, щоб народилося телятко? А цей уряд всього шість місяців при владі, - нагадав Бондаренко.

– Я готов поспорить, если мои цифры в части крупного рогатого скота и объема производимого им навоза не соответствуют действительности, – відбив атаку Азаров.

Але тут дивні знання продемонстрував Яценюк:

– Я додам, що зараз почав активно вивчати сільське господарство – ну, в силу різних причин... - заявив спікер. - Так от, теля виношується за дев’ять місяців, а свиня – за шість.

Тимошенко вийшла до трибуною промовляти слово у відповідь. Вона почала з домашньої заготовки, очевидно, віднайденої Віталієм Чепіногою в своїй бібліотеці.

– Жоден уряд не зможе працювати, якщо він знаходиться на межі відставки. Мені дуже імпонує досвід Маргарет Тетчер, – без зайвих скромнощів у аналогіях зізналась Тимошенко. – Тетчер робила реформи тільки після того, коли отримала кворум довіри.

Потім прем’єр взялася конкретно за Азарова.

– Чесно вам скажу, важко економісту слухати доповідь геолога. Я чесно від першої до останньої літери прослухала доповідь і можу сказати: не зрозуміла нічого! – позбавила Тимошенко себе необхідності відповідати на закиди Азарова.

Вона нагадала, що її уряд "працює всього шість місяців", тоді як "Микола Янович з колишньою владою перебував при владі 11 років".

– Я можу вам сказати, що такої спадщини за 11 років, мені здається, жодна країна не отримувала. Тому "Азарову енд компані" треба звітувати за ці 11 років...

Нестор Шуфрич страждав найбільше. Голосувати за відставку Тимошенко вимагала партійна дисципліна, але спротив чинило серце

Тимошенко переклала на попередників провину за розкручування інфляції.

– Ми зіткнулися з тією спадщиною, яку подарував Микола Янович. Припинити це за один мах, щьолкнувши пальцями, не зможе жоден лідер в світі.

– І коли він зараз перераховував продукти харчування, то я хочу нагадати слова Миколи Яновича. Він на всю країну оголосив, що тільки капуста не змінила свою ціну, все інше ушло угору в півтора– два рази. Так скажіть, які претензії до цього уряду?

Тимошенко пройшлася по всім питанням, де вона "наводить порядок" – починаючи з "аеропортів, які були поділені на лоскутки, як шанхайський базар", і закінчуючи наміром "виробляти дизельне пальне і бензин з бурого вугілля".

Щоправда, прем’єр промовчала про відкриття, оголошене нещодавно під час мітингу на Троєщині, стосовно водоростей, які ростуть у спеціальних трубах і можуть бути сировиною замість нафти.

– Україна по темпах росту валового внутрішнього продукту знаходиться на рівні Польщі, – заявила Тимошенко ще один аргумент на свою користь. – Тоді як більшість країн світу і, в тому числі Європи, має нижчі темпи росту ВВП. Це значить, що ми нормально йдемо вперед!

– У-у-у-у! – почулося з сектору регіоналів.

– Я переконана, що сьогодні дуже потрібно голосування про довіру–недовіру уряду, - наполягала Тимошенко. - Якщо таке голосування не відбудеться, уряд готовий працювати і переглядати бюджет. Якщо голосування відбудеться, то тоді створюйте нову коаліцію, і це буде чесно. Дякую за увагу.

Уся фракція БЮТ підвелася на ноги та не шкодувала долонь у оплесках після закінчення виступу свого лідера.

Далі були запитання від депутатів, де з відповідей чітко прослідковувалося, з ким у опозиції прем’єр знайшла спільну мову.

Запитання від регіоналів, озвучене Олександром Стояном, їй явно не сподобалося.

– Ви зізналися, що не зрозуміли того, що сказав Азаров, - почав Стоян. - Це не дивно, тому що ви не могли зрозуміти високого професіонала, бо у 2005 році президент Ющенко відправив вас у відставку зі словами: "Я ще такого непрофесійного уряду не бачив".

У відповідь на це Тимошенко пригадала Стояну його минуле.

– Наступний раз, коли ви будете задавати абсолютно компрометуючи питання, пам’ятайте, я почну називати санаторіїв, які зникли з України, коли ви очолювали профспілки, – попередила його Тимошенко.

Натомість запитання від комуністів викликало у Тимошенко інші емоції.

– Шановні колеги! Я, чесно кажучи, критику уряду завжди сприймаю, – сказала прем’єр соратникам Симоненка. – І нам потрібно налагоджувати конструктивну роботу опозиції і влади. Якщо ваша фракція має пропозиції, я завжди відкрита.

Свідченням, що така співпраця вже існує, стали результати голосування – вотум недовіри підтримали тільки фракції Януковича плюс два нашоукраїнці – Тополов і Бут. Загалом – 174 голоси з потрібних 226. Не дотримався своєї обіцянки навіть Плющ. Не голосували "за" депутати "Єдиного центру". Розуміючи, що відставка нереальна, вони вирішили не створювати зайвих приводів для критики.

Що на виході отримають комуністи і Литвин від Тимошенко за такий широкий жест – незрозуміло. Але ці бонуси Тимошенко явно більші, ніж те, що пропонував їм Янукович у складі нової коаліції.

Одні говорять про перерозподіл деяких статей бюджету на користь галузей, де є інтерес у двох опозиційних фракцій. Інші заявляють, що Литвин і комуністи будуть представлені посадами заступників міністрів.

Крім того, кадрове питання традиційно зіпсувало стосунки всередині опозиції. Литвин і Симоненко не змогли домовитися з регіоналами про перерозподіл портфелів у новій коаліції. А просто робити подарунок Януковичу, Ахметову, Балозі та Ющенку, безкорисливо давши голоси за відставку Тимошенко, виглядало б політичним "лоховством".

КПУ вже вчетверте робить Тимошенко нечувану послугу. Раніше саме завдяки комуністам відбувся перехід на голосування за прем’єра підняттям рук, саме комуністи підтримали бюджет Тимошенко і перевибори мера Києва. І тепер вони зривають відставку уряду, що взагалі є дивним з огляду на багаторічну поведінку "коммі".

Загальноприйнято вважати, що Тимошенко знайшла спільну мову зі спонсором комуністів Костянтином Григоришиним. Але, з іншого боку, незрозумілий зиск бізнесмена – обіцяна йому приватизація "Турбоатому" так і не відбулася. Хоча не факт, що цього не станеться у майбутньому.

І хоча домовленості між Тимошенко, Компартією та Литвином були досягнуті ще напередодні, у сесійній залі все одно відчувалося, що прем’єр нервує.

Це видавали її руки. У найвідповідальніший момент, перед голосуванням вотуму недовіри, Тимошенко зірвала емоції на... зажимі для паперів. Забувши, що перебуває під сотнею об’єктивів, Тимошенко робила з цим канцелярським аксесуаром щось неймовірне.

Спочатку вона добряче познущалася над зажимом, зводячи та розводячи його, наче еспандер. А потім Тимошенко почала по-черзі вдягати його... на мізинці обох рук.

Юлія Тимошенко локалізувала емоції на зажимі

Коли Яценюк оголосив закінчення розгляду питання про відповідальність уряду, напруженість Тимошенко досягнула апогею, і вона почала досліджувати зубами ніготь свого великого пальця на правій руці.

А коли на табло висвітилися за відставку уряду лише 176 голосів, цей палець Тимошенко скинула у переможному жесті.
Використано фото Дмитра Амідова, Олександра Прокопенка та Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді