Балога так і не вийшов з тіні

Понеділок, 14 липня 2008, 13:52

Віктор Балога зайнявся облаштуванням свого політичного майбутнього на час після завершення президентського терміну Віктора Ющенка.

Перебуваючи на вершині влади, Балога створює проект, з яким він отримає легальний інструментарій впливу навіть після відставки з Банкової. У суботу відбувся перший публічний огляд проекту "Єдиний Центр", батьком якого є глава секретаріату президента.

В українській політиці склалася традиція – якщо хочеш показати опонентам зуби і фінансову міць, то не шкодуй грошей на оренду та влаштовуй з'їзд в палаці "Україна". Оцінять принаймні журналісти, які відзначать цей факт у репортажах. Тож у різні часи тут тусувалися "Злагода" імені Леоніда Кучми, блок Тимошенко та Партія регіонів. Заявку на статус серйозної сили вирішив зробити і "Єдиний Центр".

В національних кольорах і з шароварами. Так виглядає ззовні нова опора Ющенка

Першою до зали стала заходити… регіональна преса. Переважно це були люди з місцевих державних телекомпаній, які приїхали до Києва разом з делегатами від областей. Дрібниця, що свідчить про адміністративну складову в розбудові партії.

Фотографи, які прийшли на подію завчасно, бідкалися – "нікого знімати!" У залі справді були виключно незнайомі обличчя. Лише в першому ряду одиноко сумував дніпропетровський губернатор Віктор Бондар. Цей чиновник 1975 року народження запам’ятався конфліктами з Тимошенко, якій не сподобалася його звичка спілкуватися менторським тоном.

– Пора прибрати з арени усіх цих пострадянських політиків, які тільки й думають про вибори президента, – назвав Бондар мету створення "Єдиного Центру".

Через якийсь час до нього підсів депутат Віктор Тополов – один з головних донорів ЄЦ, який віддав для потреб партії свою нерухомість.

Крім Віктора Бондаря, до "Єдиного Центру" вступив Бондар Володимир – колишній губернатор Волинської області.

– Кажуть, це нині добра прикмета – привітатися з двома Бондарями, – протиснувся до них через натовп губернатор Рівненщини Віктор Матчук.

Концентрація колишніх та нинішніх чиновників є однією з особливостей "Єдиного Центру". Так, з 27 обласних осередків партії половину очолюють представники влади. Це і губернатори, і їхні заступники.

А якщо керівники області хотіли створити ілюзію непричетності до справ ЄЦ, то партійну організацію очолювали їхні підлеглі – начальники управлінь обладміністрації. В деяких областях до керма обкомів ЄЦ просто стали люди з посвідченням радника глави президентського секретаріату.

Сам Балога теж вперше офіційно засвітився біля свого дітища лише в суботу. Він зробив усе, щоб його поява була максимально непомітною, а преса практично не мала можливості його фотографувати.

Віктору Балозі не дуже подобаються спалахи фотокамер біля його обличчя

– О, а я сяду тут, – сказав шеф президентського секретаріату, обираючи місце подалі від інших головних дійових осіб.

Щоправда, спокійно налаштуватись на патетичну презентацію свого дітища йому не дали рядові єцики.

– Віктор Іванович, я вже три місяці в партії – допоможіть оформити членство! – підбігла до головної дієвої персони жінка.

– Заспокойтеся, все буде гаразд, – Балога взяв на себе функції психотерапевта.

– Віктор Іванович, чому у вас такий помпезний з'їзд? – атакували Балогу журналісти.

– Ви знаєте, будь–який з'їзд – це шоу. Це на ХХV з'їзді КПРС вирішували програмні питання. А після того всі з'їзди – це всюди більше шоу, – розвів руками Балога.

Шоу справді готувалося, не шкодуючи бюджету молодої партії з незрозумілими джерелами фінансування. З'їзд транслювався по Першому національному телеканалі, чого собі не дозволяла навіть СДПУ(о).

Сцену палацу "Україна" перетворили на величезний екран, де одне гасло ЄЦ змінювалося іншим. Нагадувало це все величезний монітор комп’ютера, на якому завантажили веб–сторінку "Єдиного Центру".

Контрастом до прогресивної відео–інсталяції став традиційний початок з'їзду з "Боже єдиний, великий..."

Співати гімн покликали ще не звану в політику "Пікардійську терцію"

– Віктор Іванович, треба встати, – підказав Балозі кіровоградський сусіда.

– А, точно! – підхопився той.

– Голова партії "Єдиний Центр" Іго–о–ор Кр–р–ріль! – конферансьє оголосив вихід головного персонажа цього вечора з таким завзяттям, наче це був щонайменше Володимир Кличко.

Кріль вийшов до трибуни зі встановленими перед нею суфлерами та почав... застібати свій піджак. Впоравшись із завданням, формальний лідер ЄЦ та найближчий соратник Балоги виголосив промову. Очевидно, її автори вважали за потрібне вкласти в неї весь наявний арсенал кліше та штампів.

– У нас немає об’єднаної еліти, яка не на словах, а на ділі працює для людей, – зізнався Кріль, який уже друге скликання входить до тієї ж еліти.

Критики Тимошенко напряму не пролунало – був тільки удар здалеку.

– Головна проблема нашої країни – це фальстарт президентської кампанії. Уряд, який очолює кандидат в президенти, приречений на конфлікт з чинним президентом. Так було за Тимошенко і Януковича. І тільки коли був уряд Єханурова, країна спокійно розвивалася...

Виступаючи, Кріль то говорив від себе, то повертав голову до двох суфлерів, які оточили його справа і зліва.

– О, такі самісінькі суфлери, як були у Януковича, – помітила прес–секретар Балоги, яка сиділа поруч із шефом.

– Це мої! Я ще як прийшов на роботу їх купив, – чи то жартома, чи то серйозно сказав глава секретаріату.

Тим часом Кріль продовжував з притаманним пафосом.

– У березні ми дали новий імпульс суспільству. Людям набридло спостерігати за конфліктами у Верховній Раді, слухати про успіхи чергового уряду, але не відчувати їх на собі... Ми формуємо єдину команду, щоб сказати: так далі не можна!

Балога, який сидів перед сценою, не міг довго насолоджуватися цією політичною цукровою ватою.

– Що добре в цьому залі – що тут кондиціонери, а то буває..., – розмірковував Балога вголос.

– Та що тут говорити! Престижний зал! – похвалив Балогу кіровоградський делегат. – Такий рівень! Одразу показуємо опонентам серйозність проекту. Зараз як стрельнемо! Хай почують залп "Аврори"!

Схоже, активіст на своїй піднесеній хвилі не зрозумів фізіологічний бік фрази Балоги про кондиціонер. Голова секретаріату у відповідь лише зітхнув, а через деякий час звернувся до свого прес–секретаря.

– В тебе серветки є? – запитав Балога.

– Не взяла, – відповіла Юлія Єршова.

– Ех... – зітхнув Балога.

Тим часом Кріль продовжував зі сцени:

– Усі політики переймаються лише питанням, яка коаліція краща. Тому "Єдиний Центр" - за президентсько–парламентську форму правління.

Наступна пропозиція була би не менш солодкою для вух Ющенка – це ухвалення Конституції на референдумі.

Розуміючи, що ніша правих партій зайнята, Кріль позиціонував "Єдиний Центр" як проект з розмитою ідеологією, аби сподобатися "і вашим, і нашим". Запорука цього – максимальна розмитість програмних засад.

– Ми забезпечимо розвиток української державної мови та мов національних меншин, – Кріль як умів уникав конкретики.

– Ми повинні припинити маніпуляцію фактами історії. Влада має забезпечити гідний рівень життя всім, хто воював за Україну, – закликав лідер ЄЦ.

І шухевичофіли, і шухевичофоби мали би бути задоволені таким трактуванням. Уникав Кріль конкретики і в непопулярному питанні вступу до НАТО.

– Україна тільки виграє від співпраці з різними системами колективної безпеки. І тільки народ на референдумі скаже, до якої системи приєднатися, – заявив Кріль.

У питаннях, де треба висловлювати конкретну позицію, ЄЦ цього якраз і уникав. З набагато більшим задоволенням партійний лідер говорив щось неконкретне на кшталт:

– Особисте щастя кожної людини має стати пріоритетом для держави.

– Ви ж подумайте, Віктор Іванович! – очі в сусіда Балоги горіли. – Ні одна партія не додумалась прописати щастя людини в свою програму!

– Ага, – зітхнув глава секретаріату, розглядаючи свій телефон.

Подальші промови єдиноцентристів були ще більш шаблонними. Пафос Лесі Оробець явно не відповідав політичному досвіду дівчини, яка стала депутатом лише тому, що Балога захотів зробити широкий жест пам'яті її батьку.

– Я маю мрію..., – почала Оробець, чим, напевно, дуже розвеселила Мартіна Лютера Кінга на небесах. Леся, схоже, згадала всі "примочки" ораторського мистецтва, яким її навчили в університеті.

– Я маю мрію – сильну і заможну країну! І заради цього варто жити! В такій державі я хочу народжувати і виховувати дітей! Я зробила свій вибір, – сказала молода депутатка, маючи на увазі, мабуть, власну вагітність.

Іноді з'їзд ЄЦ нагадував тренінг молодих кандидатів у президенти....

– Яка молодець, які жести, все! – не стримався Балога.

Наступний доповідач – екс–мер Харкова Шумілкін, що очолює обласну організацію "Єдиного Центру". Знову багато тексту і мало суті.

– Мы должны найти простые слова, что нет причин раскалывать страну! Мы должны находить ответы, которые не разъединяют, а объединяют…

З'їзд тривав уже другу годину, і голова Севастопольської адміністрації Сергій Куніцин став чи не першим оратором, хто висловив конкретну програмну пропозицію – ухвалити закон про місто–герой Севастополь. А далі і його занесло в пафос:

– Как символично, что наша партия рождается через 1020 лет после того, как Владимир крестил Русь в Херсонесе Таврическом!

Атмосферу партійного зібрання спробував розбавити міський голова Славутича Володимир Удовиченко, який перейшов до "Єдиного Центру" з НДП.

... а іноді одеську гуморину

– Я спілкувався з Тарасом Григоровичем Шевченком..., – заявив з трибуни дивакуватий мер і став уважно дивитися, як його заява вплинула на зал, – Спілкувався через портрет і запитав його – які слова знайти для цього з'їзду? І він мені відповів: "Об'єднайтеся, брати мої!"

На відміну від своєї попередньої реінкарнації – "Нашої України" – партія "Єдиний Центр" виявилася прихильником не народної охлократії, а суворої дисципліни. Зі сцени виступили лише дев'ять заявлених ораторів. Жодних експромтів.

– Думаю, після цього з'їзду до нас прийде дуже багато людей, – самовпевнено підсумував обговорення Ігор Кріль.

Але, заявив він, їх не братимуть в партію просто так – новобранці повинні пройти трьохмісячний кандидатський стаж, під час якого вони мають показати, чим можуть бути корисні "Єдиному Центру".

Друга новація – на відміну від більшості інших партій, у ЄЦ запровадили непрямі вибори голови. Лідер "Єдиного Центру" обиратиметься не з'їздом, а радою партії. Таким чином тут вирішили підійти до проблеми відсутності харизматичного вождя. Щойно хтось з відомих претендентів дасть свою згоду, то для його інавгурації не потрібно буде збирати цілий з'їзд.

На початку своєї діяльності ЄЦ вибрав собі технічного голову – цю посаду обійняв Ігор Кріль. Але якраз напередодні з'їзду Кріль анонсував, що зрештою партію очолить Віктор Балога.

Тому, коли було оголошено перерву в роботі з'їзду для того, щоб в малому залі зібралася рада партії, це виглядало як початок процедури приведення глави секретаріату до влади.

Сам Балога, прямуючи на засідання ради ЄЦ, будь–що розповідати журналістам відмовився.

Говорити з журналістами Балога не дуже хотів

– Говорити не можу – зуби болять, – пояснив він.

– А як же ви будете виступати?

– А я буду рукою махати!

За годину зібрання за зачиненими дверима закінчилося.

– Кого ж обрали? – спитала преса у Віктора Тополова після закінчення ради.

– Здається, Балогу. Але я до того часу заснув, – пожартував той. Власна дотепність так сподобалася автору, що він переповів це самому Балозі, який розмовляв у кулуарах з Куніциним. Усі троє розсміялися.

Намагаючись протиснутися повз пресу, яка брала його у блокаду, Балога знову одягнув маску таємничості.

– Зараз все дізнаєтесь, – усміхнувся глава секретаріату та сів на своє крісло в залі. До нього знову почали стягуватися ходоки. Вони не могли не скористатися нагодою попросити про допомогу найвпливовішого однопартійця.

Час від часу Балога підгукував до себе помічницю та показував, кого записати на прийом.

А з дівчатами Віктор Іванович спілкувався з задоволенням
А з дівчатами Віктор Іванович спілкувався з задоволенням

– Я вам обіцяю, ми вирішимо ваше питання до другого з'їзду, – заспокоював Балога соратницю по боротьбі.

– Віктор Іванович, а можна до вас?

– Ти ж знаєш – якщо це стосується моєї компетенції, до мене. Якщо ні – до Петьовки, – стримано пояснив субординацію керівник президентського секретаріату, який переключив увагу на чергового прохача з папкою документів у руках.

– Героя України маєте? – запитав його раптом Балога.

– Ні... – знітився той.

– До дня незалежності матимете! – поплескав діда по плечу глава секретаріату.

Балога дав завдання прес–секретарю піти до Кріля і попросити організувати процес так, щоб журналісти дали йому спокійно залишити палац "Україна", без прес–конференцій по завершенню з'їзду.

– Ну що? – запитав він про результати перемовин в Юлії Єршової, коли та повернулась.

– Відповів, "ну що я можу зробити, якщо він популярніший за мене", – процитувала вона Кріля.

Початок другої частини з'їзду, де і мали оголосити голову партії, затягувався з неординарної причини. Як виявилося, в цей час по УТ–1 ішов якийсь фільм. А, оскільки зібрання ЄЦ транслювалося на Першому національному, то усі однопартійці Балоги, які нудьгували в своїх кріслах, чекали на завершення кінострічки, щоб партзібрання можна було підключити до ефіру.

В залі назрівав кульмінаційний момент шоу. Коли нарешті УТ–1 дало добро на продовження трансляції, на сцену стали по одному викликати членів президії. Зрештою, поза подіумом залишились тільки Кріль і Балога. Один з них і мав бути названий як лідер ЄЦ. І тут конферанс'є оголосив:

– Член президії партії Віктор Балога!

Глава секретаріату, задоволений вискочив на сцену і став обніматися з Тополовим.

– Голова партії... Ігор Кріль, – пролунав голос за кадром.

Новоперепризначений голова вискочив на сцену не менш стрімко та від збудження розплескав по сцені склянку з водою, яку завбачливо поставили на трибуні.

– На цьому з'їзді я відчув, що ми разом хочемо змін! – почав Кріль тронну промову. – Ми прийшли в суспільство, щоб зробити життя кращим! Тут на сцені – справа і зліва від мене – є не одна людина, яка може очолити український уряд чи Верховну Раду!

Ну і так далі. Але Кріль ні словом не пояснив розгубленим однопартійцям, чому не сталося довгоочікуваної події з обранням Балоги лідером партії.

Уже після завершення довелося чути таке трактування: Балога має зосередитися на роботі глави секретаріату, а технічні функції, поки триватиме розбудова партії, і далі продовжуватиме виконувати Кріль. Поки для ЄЦ не підберуть сильного публічного вождя.

– Балога встал и предложил кандидатуру Криля, – переповів події на засіданні ради Сергій Куніцин. – Это было красиво, я его еще больше зауважал. Не у каждого из вождей есть качество… эээ, не стать еще большим вождем.

Після закінчення з’їзду звітувати перед пресою вийшов Кріль. Відчувалося, що лідер "Єдиного Центру" образився на журналістів, яку цікавили здебільшого технічні деталі, а не політичне майбутнє ЄЦ.

– Хто фінансує вашу партію, якщо через три місяці після створення ви проводите такі помпезні з'їзди? – запитали у Кріля.

– Ви іншим партіям такі питання не задаєте, – обурився герой цього дня. – Ми робимо все так само, як і інші партії – живемо за рахунок членських внесків.

– Скільки коштувало проведення з'їзду? – не вгамовувалися журналісти.

– Я вже відповів на це питання, – відрізав Кріль.

– Ні, ви не відповіли! – продовжувала наполягати преса.

– Я вже відповів, що я не бухгалтер, а політик!

– Трансляція вашого з'їзду по УТ–1: це адміністративний ресурс чи це такий великий двогодинний рекламний ролик?

– За все це було заплачено! – заявив Кріль.

– А ви можете в понеділок надати громадськості платіжку? – поцікавилися журналісти.

– Можемо–можемо! Давайте і ви свій рахунок, ми і вам заплатимо. Я знаю, що інші політики вам платять, – перейшов на хамство Кріль.

– Чому ви користувалися суфлером?

– У мене враження, що я знаходжуся в печерному віці! На таких заходах, як партійний з'їзд, людина має сказати певні речі, – продовжував відбиватися Кріль.

Балога ж, як і хотів, пішов зі з'їзду, не помічений журналістами. Це повністю відповідало розподілу функцій у тандемі на чолі політичного проекту "Єдиний Центр".

Всі фото Дмитра Ларіна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді