Закритий перелом коаліції став відкритим

Четвер, 25 вересня 2008, 10:57

Суботня зустріч Віктора Ющенка з радою партії "Наша Україна" не була безрезультатною. Однопартійні президента відчули сили, щоб дати бій Юлії Тимошенко на її території.

Вступне слово прем'єра на початку засідання уряду – це завжди соло Юлії Тимошенко. В залі засідань збирається двадцять телевізійних камер, прем'єр останньою заходить всередину, вся увага зосереджена на ній.

Не сідаючи, вона протягом 10-15 хвилин кожний раз розповідає про досягнення уряду і реформаторські рішення, які будуть ухвалені цього дня.

Так було завжди, але не зараз. Політична криза, яка досі дислокувалася у Верховній Раді, дісталася до Кабінету міністрів.

На засіданні уряду в середу свій виступ Тимошенко традиційно почала з "добрих новин" – цього разу про рекордні інвестиції України.

В якийсь момент вона не утрималася і почала усміхатися.

- Ще одна приємна новина, яку я просто хочу навіть зацитувати, - Тимошенко взяла аркуш паперу, - Вона стосується високої оцінки, яку дав президент України роботі уряду, знаходячись в Нью-Йорку. Це приємно, тому що хоча б в Нью-Йорку ми можемо отримувати позитивні оцінки діяльності уряду.

Після цього Тимошенко перейшла до порядку денного і збиралася вже завершувати відкриту частину, як вгору підняв руку Іван Васюник, який сидів ліворуч від прем'єра.

За традицією останніх тижнів, Васюник став джерелом поганого настрою Тимошенко. Наступного дня після виходу "Нашої України" з коаліції він організував демарш міністрів від НУНС, які залишили засідання уряду. Минуле засідання Кабміну Тимошенко почала з запитання, чи буде Васюник виголошувати заяву, але він відмовився. І от тепер заступник прем'єра, який зайшов на засідання уже після Тимошенко, збирався повідомити їй дещо неприємне.

- Я попросила би ЗМІ перейти в сусідню кімнату... – сказала Тимошенко, роблячи вигляд, що не розуміє, чого хоче витягнута вперед віце-прем'єрська рука.

- Поки є засоби масової інформації, я хотів би висловитися… - перебив її Васюник.

- Іван Васильович, я прошу дати закінчити прем'єр-міністру, - тепер уже перебила його Тимошенко.

- Прошу, але дайте мені можливість висловитися при засобах масової інформації, - не відступав Васюник.

- Ви можете вийти і провести прес-конференцію, - запропонувала йому Тимошенко.

- Ні, я… Ви ж висловлюєтеся, шановна Юлія Володимирівна! – закинув їй Васюник.

Тимошенко здалася, розуміючи, що сварка відбувається на очах журналістів.

- Будь-ласка! – відповіла вона.

- Дякую, - взяв слово Васюник.

Якщо минулого разу він читав з паперу, то тепер говорив від себе. Розраховано все було на максимальний резонанс – журналісти точно не пропустять таких суперечок на Кабміні. Васюник почав вимагати пояснень від БЮТ.

- Я б хотів поставити кілька політичних питань вам, Юліє Володимирівно, і колегам з БЮТ, - звернувся Васюник до присутніх. - Як розцінювати голосування БЮТ за закон Віктора Януковича про державну службу, яким почався перший етап стратегії плану Януковича і Партії регіонів по запровадженню другої державної мови?

Тимошенко нервово почала катати перед собою ручку, не дивлячись у бік Васюника.

Фото УНІАН

- Ми не хотіли б це розцінювати як інерцію політичного демаршу, бо… - продовжив Васюник, але його перебив Турчинов.

- Я вибачаюсь, у нас тут уряд, а не політичні дискусії, - зупинив перший заступник Тимошенко просто заступника.

- Припиніть! – обірвала Тимошенко чи то Турчинова, чи то Васюника.

- Дозвольте продовжити? Такими доленосними речами не жартують, - сказав Васюник, маючи на увазі голосування БЮТ за закон про держслужбу. - Поставте закон про державну службу в другому читанні і виправте помилку, бо БЮТ має таку можливість.

Друге, що його обурило – це голосування БЮТ за закон про референдум в редакції Партії регіонів.

- Чи не вважаєте ви, шановні колеги, що вдаєтеся до стратегії Януковича-Колесникова щодо призначення найближчим часом референдуму по вступу до НАТО та запровадження російської другою державною мовою? – запитав Васюник.

В цей Турчинов почав тихо бити по столу торцем ручки, а Тимошенко перебирала пальцями кутки паперів, що лежали перед нею.

Васюник попросив Тимошенко "якнайшвидше визначитися з форматом нової коаліції".

- Якщо заяви БЮТ про відновлення коаліції з НУНС і Блоком Литвина є правдою, то треба без будь-яких заяв сісти за стіл переговорів…

Але цього разу договорити Васюнику не дав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який став на захист Тимошенко.

- Я б зараз вам відповів! – вигукнув він з місця.

- Юрій Віталійович, ви маєте право на слово, - заспокоїв його Васюник.

- Абсолютно правильно, - підтримала Тимошенко Луценка. - Досить дурити народ…

- …Хоча би тут, - додав міліцейський міністр.

Коли Васюник оголосив, що закінчив спіч, знову заговорила Тимошенко.

- Юрій Віталійович, скажіть, будь-ласка, все, що ви думаєте, - запросила вона до слова Луценка. - А потім я скажу – і це буде дуже приємно!

- Я не скажу все що думаю, бо хоча би уряд має працювати, - почав Луценко. - І я просив би, Іван Васильович, не переносити хаос, який створила "Наша Україна" в парламенті, сюди в Кабмін.

На звинувачення Васюника, які були адресовані Тимошенко, Луценко відповів як людина, яка вже визначилася зі своїм новим політичним лідером.

- Вночі, не порадившись не тільки з БЮТ, а й з колегами по блоку – а ми з вами балотувалися блоком, в який входить 9 партій – члени "Нашої України" розвалили демократичну коаліцію.

Луценка обурило, що це сталося при тому, що сама "Наша Україна" складає "абсолютну меншість" у фракції.

- "Наша Україна" – це менше половини фракцій, 23 депутати, якщо не помиляюся. Я не знаю, скільки перейшло в ЄЦ, зараз складно встановити вашу партизанську групу, - іронізував Луценко, підвищуючи голос.

- А потім ви цинічно звинувачуєте кого завгодно – БЮТ, "Народну самооборону", Народний Рух, але тільки не себе, - він показав головою в бік Васюника. - По дзвінку одного олігарха з-за кордону і одного олігарха з Банкової було розвалено коаліцію, за яку вісім років всі тут присутні впиралися по всім районам України.

Останній пасаж Луценка, можливо. був би ще доречний у першому уряді Тимошенко зразка 2005 року. Але з нині присутніх там міністрів максимум четверо – він, Тимошенко, Турчинов і Вінський – брали участь у опозиційній діяльності.

Замість того, щоб звинувачувати Тимошенко, Луценко порадив Васюнику подивитися на себе.

- Ви розкажіть, як спрацювала комісія по зловживанням в Києві, - міністр дорікнув віце-прем'єру. - Президент забороняє вам оголошувати її результати, бо йому треба вручити Черновецькому чергову нагороду.

- Чи вам не відомо, як прокуратура відмазує близьких до президента людей, зловлених на хабарах? - Луценко пригадав про затримання колишнього свата Ющенка. - Їх не дають навіть арештовувати під тиском секретаріату!

У завершальному слові Тимошенко відповідала на закиди про російську мову.

- Ми залишаємося борцями за єдину державну українську мову. І вот тут поставте крапку і припиніть провокацію! Закон, прийнятий в першому читанні, потрібен Україні. В другому читанні все, що не відповідає нашій ідеології, буде виправлено.

Від роздратування вона взяла папку, яка лежала на столі, і кинула її на те ж місце.

Говорячи про коаліцію, Тимошенко нічого нового не повідомила – вона нагадала, як "ми з Литвином" за допомогою мас-медіа запросили "Нашу Україну" назад.

- Для цього не треба ніяких переговорів. Просто пишіть заяви і повертайтеся! – запевнила Тимошенко.

Виговорившись, вона запропонувала перейти до обговорення порядку денного засідання Кабміну.

- А журналісти? – шепнули Тимошенко, вказуючи на камери, які все ще залишалися в залі.

- А журналістів я вже давно попросила вийти! – різко сказала прем'єр.

Найбільше роздратування в останні дні у Тимошенко викликає історія з голосуванням у першому читанні за закон про державну службу, внесений Януковичем.

Минулої п'ятниці фракція БЮТ в кількості 144 депутатів підтримала цю новелу лідера регіоналів. Судячи з обговорення на сесії, проголосувати даний закон було політичним зобов'язанням Тимошенко в рамках домовленостей з донецькими. Адже комітет рекомендував відхилити його, про що оголосила від його імені член БЮТ Олена Бондар. Але вже за кілька хвилин вона разом з майже всією фракцією проголосувала "за".

Ніхто не вникнув у зміст 21 статті цього закону – про те, що особа, яка вступає на державну службу, повинна "вільно володіти" не тільки українською, але і російською мовою.

Верховна Рада проголосувала за цю норму попри те, що науково-експертне управління парламенту зазначило, що вона може бути визнана незаконною: "Системний аналіз Конституції не дає жодних підстав для висновку, що поряд із українською у системі органів державної влади України має використовуватись російська або якась інша мова у якості обов'язкового офіційного або "робочого" засобу спілкування".

Коли "Наша Україна" зрозуміла, в яку пастку потрапила Тимошенко, то розгорнула проти неї активні бойові дії. Нарешті прем'єр підставилася так, щоб кампанію проти неї можна було розгорнути на повну. Її союз з Януковичем у боротьбі за ефемерні владні повноваження не був таким болючим для електорату Західної України, як реальні дії проти мови.

Усвідомивши, яку послугу їй зробив новий партнер, Тимошенко тут же почала відігравати назад. Вона заявила, що в другому читанні ця норма буде виправлена. Дії нашоукраїнців, які звернули увагу на це голосування БЮТ, вона назвала "провокаціями", хоча сама жодного разу не пропускала подібних нагод, щоб "макнути" конкурентів.

Цей ексцес став для Тимошенко ще одним приводом замислитися над наслідками об'єднання з Партією регіонів. Вона знову опинилася на роздоріжжі. Ситуація ускладнилася через Януковича, який, відчуваючи слабкість Тимошенко, останній тиждень почав відстоювати свою лінію.

І питання не тільки в тому, що він наполягає на посаді прем'єра, яку Тимошенко нікому не збиралася віддавати.

Янукович хоче перенесення виборів президента в парламенті – Тимошенко розуміє, наскільки це непривабливе для електорату рішення.

Янукович вимагає зміни статусу російської мови через Конституцію – а для цього треба проголосувати 300 голосів уже в першому читанні. Як тільки цей факт відбудеться, рейтинг Тимошенко зазнає невідновлювальних втрат.

Прем'єр знає, що як тільки буде зроблено перший крок або в напрямку мови, або зміни способу виборів президента, "Наша Україна" почне проти неї другий Майдан. Вона б сама так зробила на їх місці. Звичайно, ці вуличні акції стануть пародією на події 2004 року, але як засіб піар-боротьби будуть ефективними. Про дії Тимошенко знатимуть всі на Західній Україні.

Створить вона коаліцію з регіонами чи ні, але для збереження обличчя Тимошенко пройде всі формальні переговори з "Нашою Україною" і блоком Литвина.

Вимога НУНС залишилася незмінна – засудження дій Росії в Грузії та скасування прийнятих БЮТ і Партією регіонів законів.

У середу ввечері перша зустріч відбулася в кінозалі Верховної Ради. БЮТ представляли Микола Томенко і Андрій Кожем'якін, які не уповноважені ухвалювати самостійних рішень. Пульт управління коаліційними переговорами знаходиться в руках Тимошенко, яка і далі закликає Ющенка повертатися до коаліції "без жодних умов", а закони, які йому не сподобалися, скасовувати в Конституційному суді.

Мета цих коаліційних переговорів з Нашою Україною і Литвином – "не добіжимо, так хоч зігріємося". Точніше – не домовимося, то хоча б збережемо обличчя перед виборцем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді