Ющенко і Тимошенко починають півфінал виборів президента

Четвер, 4 вересня 2008, 10:15

У середу зранку замість звичайного засідання Кабміну відбулося урочисте – Тимошенко вітала призерів Олімпіади. Перше, що кидалося в очі – це відсутність на своїх місцях міністрів від "Нашої України – Народної самооборони". У залі був тільки Юрій Луценко. Решта урядовців з квоти НУНС перебувала на зустрічі в президента.

Тимошенко зайшла з виглядом людини, в житті якої не трапилося нічого страшного, а тим більше розвалу коаліції. Хоча напередодні додому прем’єр поїхала після опівночі, а вже з самого ранку була присутня на засіданні фракції БЮТ, куди прийшла з єдиним проханням – якомога активніше працювати з пресою, доносячи до суспільства дві тези:

Перша – БЮТ продовжує залишатися прибічником демкоаліції;

Друга – чому коли БЮТ разом з Партією регіонів голосує за необхідні суспільству законопроекти – це зрада, а коли те саме робить "Наша Україна" – це збіг обставин.

Таким чином Тимошенко використовувала свій традиційний козир – добре налагоджену роботу з журналістами, більшість з яких зранку третього вересня або зовсім не знали про сам факт виходу НУНС з коаліції, або ще не до кінця розуміли обставини ухвалення такого рішення.

Засідання уряду пройшло у формі привітань медалістів ігор у Пекіні, яким Тимошенко вручила грамоти Кабінету міністрів та платіжні картки з грошовими заохоченнями. У відповідь прем’єр отримала букет від Альбіни Дерюгіної та іграшку від олімпійської делегації.

– Сьогодні уряду як ніколи потрібні талісмани на удачу, – зраділа прем’єр подарунку.

Це був перший момент, коли Тимошенко сказала щось, хоч віддалено пов’язане з поточною політичною ситуацією.

– У політиці важче ніж у спорті, – зітхнула прем’єр. – Ваші талісмани будуть мене зігрівати, я їх поставлю біля себе.

Після закінчення офіційної частини передбачалося, що Тимошенко з келихом шампанського в руках привітає кожного олімпійця персонально. Ідучи по колу, Тимошенко натрапила на журналістів, які вимагали коментарю в зв’язку з виходом НУНС із коаліції.

– У мене буде окрема зустріч з вами на цю тему. Я не хочу перемішувати цю прекрасну подію з не дуже приємною політикою, – уникла Тимошенко згадки про події попередньої ночі.

Її заступник Олександр Турчинов був більш говіркий.

– Ющенко з Балогою добилися свого. Вони почали руйнацію коаліції...

– Завершили, – виправив Турчинова міністр транспорту Йосип Вінський, який стояв поруч.

– Руйнувати коаліцію вони почали буквально з першого дня роботи уряду, – повторив Турчинов. – І вчора вночі вони спробували поставити крапку. Я думаю, що це дуже блюзнірська, провокативна і зрадницька позиція президента і його оточення.

Подумавши півсекунди, Турчинов додав:

– Це все ставить під питання політичну перспективу Ющенка.

Після цього мала розпочатися закрита частина урядового засідання. Передчуваючи, що міністри–нашоукраїнці не прийдуть, апарат викликав на Кабмін їхніх заступників.

Насправді в цей час президентські урядовці вже повернулися з Банкової. Вони зібралися у кабінеті віце–прем'єра Івана Васюника, де завершили узгодження спільної заяви. Після цього міністри попрямували до зали засідань.

Розпочалося перше справжнє засідання Кабміну після виходу НУНС із коаліції, але у своєму вступному слові Тимошенко жодним жестом не згадала про демарш. Вона, стоячи, оголосила про питання порядку денного, потім сіла на крісло і попросила журналістів, які робили протокольну зйомку, залишити приміщення.

– Дозвольте взяти слово? – звернувся Васюник до Тимошенко.

– Так, будь ласка! – відповіла прем’єр, не повертаючи голови.

Васюник зачитав заяву членів уряду, призначених за квотою НУНС.

– У Верховній Раді відбулися події, які свідчать про одностайну відмову БЮТ від виконання коаліційної угоди. Це все де–факто призвело до розвалу коаліції.

Тимошенко нагнулася до Турчинова і почала з ним шепотітися, а Васюник продовжив:

– Міністри, які працюють в уряді від фракції НУНС, змушені заявити про неможливість участі у сьогоднішньому засіданні уряду, – Васюник зупинився і відвів очі від паперів, – Я наголошую, що мова йде про сьогоднішнє засідання.

Спинка крісла, на якому сидів віце–прем'єр, почала активно тремтіти. Так буває, коли на нервовому грунті людина почитає різко хитати ногою.

Але Тимошенко цього не бачила. Не відриваючи погляду, вона дивилася прямо перед собою у порожнечу.

– Таке рішення прийнято у зв’язку з необхідністю проведення консультацій щодо майбутнього демократичної коаліції, – продовжив Васюник. – Разом з тим міністри продовжують виконувати свої обов’язки. Можливості повернутися до ефективної співпраці ще не втрачено.

Віце–прем'єр озирнувся по боках і поставив крапку. За інформацією "Української правди", на проведенні показового демаршу наполягав президент, який перед цим зустрічався з міністрами.

– Дякую за увагу, і ми змушені залишити засідання уряду, – завершив Васюник.

– Угу! – вимовила Тимошенко. – Я прошу пресу залишитися, я зараз зроблю заяву. А всі міністри, які хочуть покинути засідання – покидайте будь ласка.

Нашоукраїнці Огризко, Єхануров, Павленко, Мельник, Князевич та інші справді підвелися і мовчки почали виходити з зали. Залишився сидіти на своєму місці Юрій Луценко, який вже зробив свій вибір, та міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, який вирішив не втрачати шансу.

– Я як дисциплінований міністр виконаю це рішення. Але єдине, – звернувся Кучеренко до тих, хто залишався на засіданні, – я прошу прийняти житловий кодекс.

Однак Тимошенко його зупинила:

– Зараз я зроблю декілька повідомлень для преси, а потім ми продовжимо обговорення з вами питань порядку денного...

Прем’єр, яка зазвичай виступає стоячи, продовжила сидіти. Вона поклала весь тягар звинувачень на Ющенка.

– Що стосується політичної ситуації, то фракція, блок, я особисто є послідовними учасниками демократичної коаліції. Ми не були спільниками, коли президент з моменту утворення щодня руйнував коаліцію.

Тимошенко зосередила погляд прямо на об’єктиві однієї з камер, направлених на неї.

– Я думаю, що БЮТ, команда "Народної самооборони", – Тимошенко кивнула головою у бік Луценка, який залишився сидіти на своєму місці, – інші серйозні політичні сили розуміють, що демократична коаліція – це був формат, який мусив працювати.

Прем’єр назвала, хто, на її думку, стоїть за всім цим.

– Мені дуже шкода, що президент веде себе так безвідповідально, і за його дорученням депутати, маючи телефонні дзвінки від президента, виходили з коаліції.

– Все це абсолютно сплановано, заплановано президентом, – Тимошенко захитала головою, – і ця політика призвела до серйозного розхитування коаліції. Я вважаю, що це просто істерика і просто безвідповідальність.

Але далі проявилося найцікавіше. Рішення про вихід з коаліції одного із двох її учасників Тимошенко буде просто... ігнорувати.

– Ми продовжуємо працювати, в уряду є кворум, ми будемо приймати рішення, – заявила прем’єр. – А хто не хоче працювати – то вони будуть робити так, як вважають за потрібне.

***

Якщо у Кабінеті міністрів вирували пристрасті, то в парламенті було спокійно. У кулуари Верховної Ради бадьорою ходою увійшли двоє молодих депутатів, між якими стався досить цікавий діалог.

– Я тебе говорю, Юля просто перегнула палку, – спокійно доводив той, що був трохи вище зростом. – Она думала таким образом шантажировать Банковую. Но! Но в секретариате за ночь решили все перевернуть и теперь она – ни с чем!

– Не–не! Ты не так все понял. Причем тут вообще Юля?!, – відповідав йому співрозмовник. – Она–то что сделала? Она за демократическую коалицию! Ты что, не читал ее утреннего заявления? Она их всех переиграла, понимаешь? Ничего! Теперь Юля поставит Банковой такие условия возобновления коалиции, что Балоге мало не покажется!

Це були не бютівець з нунсівцем. Це… регіонал Сергій Львовчкін намагався переконати іншого регіонала Нестора Шуфріча у повному програші Юлії Тимошенко.

– Та нет, Нестор, не надо вот так вот! Сейчас главное – у кого сдадут нервы: кто первым пойдет с нами блокироваться…

– Так у "Нашей Украины" уже сдали нервы, когда они приняли решение выйти из коалиции…

Розмову двох регіоналів підслуховував їх трохи старший за віком колега по фракції. Коли молоді люди розійшлися, він узяв кореспондента "Української правди" під руку і тихо сказав:

– Це все зрозуміло… Їм насправді плювати і на коаліцію, і на парламент, на все. Льовочкін говорить мовою РосУкрЕнерго – вони там у своєму клані ближче до президента, – говорив сиплим голосом депутат. – А з Шуфрічем взагалі комедія… Він так і залишився працювати телефоністом Віктора Медведчука. Зараз вони усими силами намагатимуться привести нас на весілля з БЮТ. Це єдиний шанс есдеків повернутися до влади…. Але весілля не буде, будуть вибори!

Нічне засідання НУНС не отримало свого продовження. Хоча напередодні Арсеній Яценюк натхненно проголосував про вихід з більшості, на засіданні Верховної Ради він чомусь вирішив про це взагалі не говорити. Формально має право – про розпад коаліції буде оголошено через десять днів. Але хоча би поінформувати депутатів було би варто.

Можливо, це були узгоджені дії з президентом – Віктор Ющенко не міг відмовити собі у задоволенні особисто оголосити про смерть демократичної більшості.

Телезвернення голови держави депутати разом з спікером дивились гуртом в одному з коридорів парламенту. Якби Ющенко чув усі коментарі, що надходили на його адресу з боку народних обранців, можливо, Верховну Раду він розпустив би ще зранку…

– Учора відбулися події, які припинили діяльність демократичної коаліції у Верховній Раді України, – урочисто, з паузами оголосив глава держави на сходах свого секретаріату. – Блок Юлії Тимошенко пішов на союз з Партією регіонів і комуністами і в основі цього утворення – неукраїнські! – підкреслюю, неукраїнські! – і недержавні інтереси.

На тлі звинувачень Тимошенко у зраді державних інтересів на користь Росію, цей натяк був доволі прозорим.

– О! Т–а–а–а–а–к! Давай, давай ще, – глузував Андрій Шкіль під сміх колег.

– Руками Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і комуністів відновлено антиконституційний закон про уряд, який у 2007 році – хочу нагадати – спровокував парламентську кризу і позачергові парламентські вибори, – продовжував Ющенко.

– Слухайте, жалко цього Симоненка – у всьому він винен! – сміявся хтось з іншого боку.

При більш уважному спостереженні у натовпі депутатів можна було побачити усю трагедію колись єдиної помаранчевої команди. БЮТівці, які недавно називали себе єдиними носіями ідей Майдану, стояли, спираючись на плечі друзів з Партії регіонів.

Десь у куточку з блокнотом слова президента конспектувала регіоналка Олена Лукаш. У 2004 році вона з таким же обличчям чекала помилки з боку адвокатів Віктора Ющенко у Верховному суді...

– Учора все стало на свої місця. Блок Юлії Тимошенко об'єднався з комуністами і Партією регіонів. Чудово розумію, що це неприродній союз…, – вкорте повторив президент свою головну тезу.

– Ну ти все правильно кажеш, дядьку! Тільки ж ти не називаєш головного, хто всім цим керував! Не говориш, що за цим стоїть і твій Балога, – знервовано донеслося з глибини коридору.

За всією цією вакханалією публічних думок вголос, стоячи під стінкою, мовчки спостерігали члени "Народної самооборони". Ще рік тому вони готові були заступитись за президента, але не за Балогу. Тепер їм не хотілося навіть цього.

– З правової точки зору події в українському парламенті розглядаю як формальний початок для створення нової парламентської коаліції, – закінчував свою промову Ющенко.

– Якщо протягом терміну, передбаченого в Конституції, не відбудеться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду та оголосити позачергові вибори.

– О, так–так!… Давай, а як же! – донеслося одразу декілька коментарів.

– Ну, хлопці, все! Подивились, може тепер працювати підем? – сміючись, запросив депутатів у зал Арсеній Яценюк.

– Да перестань ты, мы и так работаем уже, – весело відповів йому Нестор Шуфріч і тут же звернувся до Романа Зварича, що діставав з кишені цигарки. – Романе–Романе! Ви вчора нам так допомогли, розумієш? ТАК ДОПОМОГЛИ!..

Взявшись під руки, політичні опоненти повільно віддалилися у димний куточок коридору…

***

Тим часом Віктор Ющенко, який вперше за багато місяців відчув імпульс у відповідь з боку фракції НУНС, продовжив розвивати свій успіх.

Крім зустрічі зі своїми міністрами, президент покликав на Банкову всю фракцію НУНС. На самому початку, за словами очевидців, стався інцидент.

Місце в першому ряді прямо напроти Ющенко зайняв депутат Бут, який ще наприкінці минулої сесії зі скандалом вийшов з коаліції.

Побачивши непрошеного гостя, нашоукраїнці почали обурювати. Але тут до зали зайшов Ющенко зі словами "починаємо працювати!" Однак депутати не заспокоїлися.

– Виженіть Бута! – вигукнув до Ющенка з місця Володимир Стретович. Його підтримали ще кілька голосів. Ігнорувати ситуацію було неможливо.

– Це думка всієї фракції? – поцікавився Ющенко.

– Так! – відповіли йому

– Тоді, вибачте, але я прошу вас вийти, – звернувся президента до Бута. Депутат нічого не залишалося, як залишити приміщення, хоча натхненником його дій по виходу з коаліції був сам Віктор Балога.

На цій же зустрічі Ющенко розвіяв сумніви однопартійців стосовно своїх планів на 2010 рік.

Анатолій Матвієнко поставив йому в приклад БЮТ, який об’єднаний єдиною метою – привести Тимошенко в президенти. Тому депутат запитав, яка ціль Ющенка на наступних виборах.

– Якщо ви зараз не готові дати відповідь, то скажіть її наступного разу..., – запропонував Матвієнко.

– Я вже зараз вам кажу! – зупинив його Ющенко. – Я буду балотуватися в президенти і переможу!

Окремо президент обурився поведінкою Юрія Луценка, який став на бік Тимошенко у конфлікті, а депутати "Народної самооборони" не голосували за розформування коаліції.

Ющенко сказав, що не має претензій до НС, але запропонував їм визначитися, з ким вони. При цьому президент у традиційному стилі не забув нагадати, що "Народна самооборона" потрапила до Верховної Ради завдяки "Нашій Україні".

Тут також варто визнати, що коаліційна угода містить домовленість – щоправда, не прописану в Конституції – що кандидата на МВС вносить саме президент, а не прем’єр–міністр.

Говорячи про нові політичні реалії, Ющенко висловив сумнів у створенні коаліції БЮТ і Партії регіонів. На думку президента, Тимошенко і Янукович не витримають взаємної конкуренції, бо обоє бачать себе прем’єрами, а в подальшому – президентами.

Однак Ющенко не дав і чіткої установки на широку коаліцію "Нашої України" з Партією регіонів. Причини тому – не лише в непоступливості НУНС, яка втратить обличчя, якщо після розлучення з Тимошенко відразу об'єднається з Януковичем. Донецькі друзі президента також не готові до того, щоб прийняти головні його умови.

За інформацією джерел "Української правди", перебуваючи минулого тижня в Донецьку на Дні шахтаря, Ющенко зустрічався з Рінатом Ахметовим і Борисом Колесніковим на предмет можливого створення коаліції.

Президент і найбагатші люди Донбасу не змогли порозумітися в ідеологічних установках. Ющенко і надалі продовжує наполягати на приєднанні України до Плану дій по членству в НАТО. Колесніков у відповідь запропонував провести референдум.

Найближчий соратник Ахметова також озвучив компромісний варіант – ввести на 7 років взаємний мораторій: Ющенко відмовляється від розвитку теми НАТО, а регіонали – від статусу державної для російської мови, з тим, щоб коаліція зосередилася виключно на реформах економіки.

Звертає на себе увагу той факт, що у пропозиції Колеснікова пролунало саме 7 років – це час від нинішнього моменту до закінчення другого терміну президента Ющенка. Тобто група Ахметова прямо натякнула, що готова підтримати Ющенка на наступних виборах.

Вирішальними для подальшого розуміння дій Ющенка будуть наступні дні. Джерела в секретаріаті вважають: якщо Тимошенко піде на загострення конфлікту з президентом і продовжить ухвалювати разом з регіоналами закони конституційною більшістю, це лише наблизить розпуск парламенту.

При чому на Банковій придумали простий план, як протидіяти атакам на президента і заблокувати вступ в дію уже прийнятих законів про Кабмін, про СБУ і про Конституційний суд.

Отже, спочатку відбуватиметься затягування при підписанні законів спікером Яценюком. Потім президент скористається всім відведеним йому часом, протягом якого він повинен скріпити закон автографом. У підсумку Ющенко накладе вето. Закони не встигнуть вступити в дію, бо коли дійде черга, щоб БЮТ і Партія регіонів зайнялися подоланням вето, парламент уже буде розпущеним.

Діяти рішучо Ющенка змусить ситуація, якщо Тимошенко і Янукович спробують підвищити прохідний бар’єру на виборах до парламенту.

Ющенко особливо ворожо ставиться до такої ініціативи, адже тоді його політичні сателіти – як з "Нашої України", так з "Єдиного центру" – мають шанси взагалі не потрапити до Верховної Ради.

А БЮТ і регіони минулого року вже проводили попередні переговори на тему, як створити в Україні двопартійну систему. І, стверджують очевидці, Тимошенко запропонувала збільшити бар’єр до 10%. На що донецькі відповіли, що готові, але не менше ніж до 15%.

Сумнівно, що зараз піти на створення формальної коаліцію з Партією регіонів наважаться чи БЮТ, чи НУНС. Занадто великі електоральні втрати для цих сил від союзу з Януковичем. Але і співіснувати один з одним колишні соратники по Майдану більше не можуть.

Вихід – дострокові вибори, але картина у парламенті кардинально не зміниться. Абсурд, але БЮТ і НУНС знову постануть перед необхідністю створити коаліцію між собою.

Сумнівно, що Тимошенко наважиться на союз з Януковичем перед виборами президента. Ющенко може на це піти, але під гарантії підтримки донецьких у 2010 році. Однак щоб створити цю коаліцію, президенту треба "обнулити" ситуацію і почати політичну гонку з початку. І паралельно регіонали мають дозріти до підтримки Плану дій по членству в НАТО...

І для БЮТ, і для Партії регіонів дострокові вибори стануть вигідні, якщо зрештою їм вдасться створити двопартійну систему.

По–перше, це можливе шляхом підвищення до 10–15% прохідного бар’єру до парламенту . Тоді переможець фактично отримуватиме всю владу.

По–друге – якщо будуть внесені зміни до Конституції, за якими переможець відразу отримає можливість завести 226 депутатів. Тоді фавориту виборів не треба буде шукати союзників для створення коаліції, а доведеться нести самостійну відповідальність за ситуацію в країні.

Саме це передбачено в змінах до Конституції Тимошенко–Медведчука, які попередньо були узгоджені з групою Андрія Клюєва у Партії регіонів.

У своєму телезверненні в середу ввечері Тимошенко вже оголосила, що "найближчим часом вийде з ґрунтовними конституційними змінами, які консолідують всі здорові сили". Очевидно, під таку дефініцію Тимошенко підпадають комуністи, "Народна самооборона" і Партія регіонів.

Однак цей проект може бути приречений на провал. Для ухвалення змін до Конституції потрібні дві сесії парламенту. Верховна Рада ризикує так довго не прожити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді