Юлія Тимошенко стала заручником свого язика

П'ятниця, 5 вересня 2008, 09:29

"Наш блок може об'єднатися з "Регіонами" тільки за умов, якщо НЛО забере мене на тарілку, проведе наді мною незаконні дослідження та позбавить мене пам'яті та розуму. Інших обставин для такого об'єднання не існує".

Такими словами Юлія Тимошенко під час інтернет-конференції в "Українській правді" прокоментувала можливість коаліції з Партією регіонів. Сказано це було в січні 2006 року.

Можливо, сьогодні Тимошенко шкодує, що не була більш стриманою, як, наприклад, Янукович, який на подібні запитання журналістів завжди піднімає брови до гори, бере паузу секунд на десять, думає, і потім вимовляє щось справді глибоке на кшталт: "Я нічого не виключаю".

У Юлії Тимошенко непроста ситуація. Очолюваний нею блок не має ідеології у традиційному значенні цього слова.

Сама Тимошенко хоч і носить Louis Vuitton, але сповідує Солідаризм. Партія "Батьківщина", яку очолює Тимошенко, вступила до об'єднання консерваторів, Європейської народної партії. Інший учасник її блоку – Українська соціал-демократична партія – подала заявку до Соцінтерну, протилежного ідеологічного альянсу. Ну а третій засновник БЮТ – партія "Реформи і порядок" – взагалі ліберали, які оголосили курс на Ліберальний Інтернаціонал. Ще є партія "Єдина Україна" Богдана Губського, яку він влив до "Батьківщини" – але то був просто позаідеологічний сателіт СДПУ(о).

Крім того, сама Тимошенко прийшла в політику в 1997 році без будь-якого ідеологічного багажу, а просто як великий бізнесмен.

Допомагаючи їх обратися в Кіровоградській області, Павло Лазаренко думав, що Тимошенко стане його очима у парламенті. Звичайно, він глибоко помилився у своїх очікуваннях...

В умовах такого вінегрету Юлією Тимошенко з роками була вироблена штучна ідеологія, що складається не з ідей, а з деяких категоричних тверджень та візуальних символів.

Наприклад, коса на голові. Або обіцянка зробити так, що всім буде добре. Інтеграція до неіснуючої Європейської системи колективної безпеки. Ну і однією з цеглин ідеології БЮТ завжди було категоричне неприйняття Януковича як учасника коаліції.

Під гаслом, що вона ніколи не буде разом з Януковичем, Тимошенко провела дві вкрай вдалих виборчих кампанії 2006 та 2007 років.

"Усі знають, що сьогодні у представників донецького клану після розборок, які були в Донецьку, руки по лікоть у крові", - такими словами коментувала Тимошенко регіоналів у 2007-му.

Або інша репліка, сказана нею на мітингу в Кременчуку менше ніж рік тому: "Якщо ви раптом надумали голосувати за Партію регіонів – я вас прошу, будь ласка, сходіть у церкву і зніміть з себе порчу".

Однак нинішня політична реальність заганяє Тимошенко у обійми з Партією регіонів. І укласти цей альянс заважає те, що прем’єр опинилася заручником сказаного нею протягом усіх останніх років.

Але вибір у Тимошенко невеликий. Союз з "Нашою Україною" себе вичерпав. Дострокові вибори для неї небажані, бо є реальний ризик втратити владу. І поруч існує спокуса об'єднатися з Партією регіонів і перекроїти політичне поле на двох, поховавши за одно Ющенка, ображатися на якого Тимошенко має всі підстави.

Зараз Юлія Тимошенко як ніколи близька до повторення помилки Віктора Ющенка, який разом з усім Майданом скандував "мої діти ніколи не будуть співати мурку", а через півтора роки зробив подання про призначення Януковича прем’єром і почав переговори про створення широкої коаліції.

Тоді був один з поворотних моментів у кар’єрі Ющенка, який знищив його рейтинг.

– Юля, за цей час все помінялося. Майдан уже всі забули. Ніхто не згадає, що ти обіцяла. Ти граєш з Ющенком у шахи, а він з тобою – у Чапаєва. І, зрештою, його треба реально покарати, - переконують Тимошенко прихильники створення коаліції БЮТ і Партії регіонів, яких чимало у її фракції.

Ще один аргумент на користь союзу Тимошенко і Януковича – те, що наступні парламентські вибори за графіком будуть у 2012 році, і до того часу виборці зітруть із пам'яті той "фінт вухами", який зараз може учинити Тимошенко.

Регіонали - майбутні партнери Тимошенко в коаліції?

Отже, Тимошенко не виключає коаліції з Партією регіонів. У середу ввечері в підвалі партійного офісу на вулиці Турівській відбулося засідання фракції БЮТ, на якому прем’єр обговорила з депутатами можливі варіанти своєї поведінки. І один з них – це створення коаліції під умовною назвою "Схід і Захід Разом".

Тимошенко прямо сказала, що об'єднання в коаліцію з регіоналами – це можливий вихід з ситуації.

Сказати, що цю ідею депутати зустріли з ентузіазмом, не можна. З тих, хто брав слово, домінувала думка про неприйняття такого альянсу. Але були і ті, хто наполягав, що іншого виходу немає – наприклад, нардеп Сергій Осика.

– Здебільшого виступи зводилися до слів: "Я не знаю, куди іти – але не в коаліцію з Партією регіонів". Під час засідання Тимошенко попросила у фракції "добро" на консультації з усіма силами – і вона його отримала, - розповів "Українській правді" один з депутатів БЮТ.

За його словами, уже ходять чутки про можливе кадрове наповнення нової коаліції. Зокрема, Януковичу пророкують місце спікера, а Сергію Ківалову – міністра юстиції. Посаду прем’єра Тимошенко збереже за собою.

За домовленістю, така коаліція має забезпечити повернення у владні коридори впливу Віктора Медведчука, адже проект "супер-широкої коаліції" ведуть його друзі: з боку БЮТ – це Андрій Портнов, з боку регіонів – Андрій Клюєв. Головний продукт, які вони покликані народити – це конституційна реформа, замислена ще навесні цього року, з кардинального обмеження повноважень президента.

Ющенко не має права вето на зміни до Конституції, тому БЮТ і Партії регіонів по силам удвох перекроїти всю політичну систему. Однак це забере дві парламентські сесії, тому найбільшим фракціям треба створити формальну коаліцію – інакше Ющенко розпустить парламент.

Прихильники об'єднання БЮТ і Партії регіонів переконані – якщо Тимошенко ухвалить рішення на користь такої коаліції, то, під впливом її авторитету і під страхом не потрапити в новий список, за це будуть змушені проголосувати навіть її внутрішні опоненти подібного альянсу, зокрема, партія "Реформи і порядок".

Необхідність вивести Ющенка із гри БЮТівці пояснюють кримінальною справою проти Тимошенко, яка може бути інспірована після звинувачень у державній зраді з боку секретаріату президента.

Другий аргумент – якщо коаліцію з регіонами створять не БЮТ, а Ющенко, то Тимошенко, яка не має депутатського імунітету, виявиться відкритою перед усіма ризиками в розпал виборів президента.

Водночас існує й інша думка – Янукович отримав сувору рекомендацію з Москви готуватися до союзу виключно з Тимошенко. І єдиний, хто його втримає від коаліції з БЮТ – це... Ахметов, який останнім часом суттєво зблизився з Ющенком.

Але очевидно, що коаліція НУНС і Партії регіонів є неможливою, поки Янукович не змінить позицію по Грузії. А гарантом правильної поведінки Віктора Федоровича є Москва.

Попри всю публічну категоричність, внутрішньо до союзу з донецькими Тимошенко була готова ще у 2004 році. Вона завжди підтримувала з деякими регіоналами тісні стосунки, а після переходу Нестора Шуфрича до Януковича у Тимошенко з'явився в тому таборі постійний канал зв’язку.

Андрій Клюєв у інтерв’ю "Українській правді" щиро зізнався, що про оголошення Януковича переможцем на виборах президента під час Майдану він почув по радіо у товаристві Тимошенко – чи то в його, чи то в її автомобілі.

Як розповідає Станіслав Белковський, який у 2004 був відряджений Березовським до Тимошенко, вона неодноразово зустрічалася з лідером Партії регіонів в розпал помаранчевої революції.

За словами Белковського, Тимошенко вела активні переговори з метою, щоб Янукович відмовився від боротьби за посаду президента на користь Ющенка. За це лідер регіоналів, за задумом Тимошенко, мав отримати крісло глави уряду, а сама Тимошенко – стати при ньому першим віце-прем'єром.

Однак переваги, які має коаліція з Партією регіонів, несе за собою і такі ж великі ризики. Головний з них – це стати в очах виборців "Морозом №2". Тому, попри відкриту конфронтацію між Ющенком і Тимошенко, свідком якої є вся країна, варіант реанімації демократичної коаліції все ще залишається актуальним.

Головною умовою блоку Тимошенко, з якого можуть починатися переговори про відновлення альянсу, є відставка Віктора Балоги.

Нашоукраїнці, які напередодні були присутні на зустрічі Віктора Ющенка з фракцією, звернули увагу, що президент вперше не став на бік глави секретаріату.

– Раніше Ющенко звірів, коли ми починали критикувати Балогу. А зараз він його навіть не захищав, - поділився побаченим Тарас Стецьків.

Сам глава секретаріату на зустрічі з фракцією НУНС не ходить. І хоча, за словами очевидців, Ющенко явно змінив публічну поведінку відносно Балоги, однак якоїсь конкретики з нього ніхто не витягнув.

– Віктор Андрійович, у секретаріаті президента процвітає політичне хамство, з яким ми всі боролися у 2004 році! – так, за переказом очевидців, докоряли президенту депутати.

– Вкажіть прізвища, я їх звідси викину! - заявив їм на це Ющенко.

– Віктор Андрійович, ви прекрасно знаєте ці прізвища!

– Ми повернемося до цієї розмови пізніше, - запропонував лише президент.

За словами джерел на Банковій, як Тимошенко, так і Ющенко не прийняли якийсь конкретний план дій, який був запропонований для них оточенням.

Джерела стверджують, що компроміс, на який може піти Ющенко у переговорах по виходу з кризи – це відмова від втручання у питання внутрішньої економіки в обмін на відмову Тимошенко формувати зовнішню політику України.

Ну і підтримка Ющенка на другий термін президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді