Після указу: чи будуть вибори 7 грудня?

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 16:33

Дострокове припинення повноважень парламенту не пролунало як грім з ясного неба. Його чекали, і дехто на нього навіть сподівався. Так, Віктор Янукович з приреченим виразом обличчя говорив, що вибори не потрібні, проте іншого виходу з кризи немає.

Лідер ПР переконаний, що на позачергових виборах його сила набере більше, або, в крайньому випадку, аж ніяк не менше, ніж торік. А в умовах рейтингового спаду, який пророкують БЮТу, фракція регіоналів у парламенті стане системоутворюючою. Без неї не буде можливою жодна варіація коаліційного об’єднання.

Якщо ж зазирнути ще далі, то Янукович, як переможець виборів та імовірний лідер коаліції, розраховує сісти у прем’єрське крісло. А вже з Грушевського у 2009 можна зробити стрибок в напрямку Банкової.

Ці плани головного регіонала стають тим більш реальними, що у нього зрештою є значно більше шансів бути внесеним на розгляд Ради у якості кандидата, ніж у Тимошенко.

Саме тому остання і бореться з "вітряками" виборів, плекаючи плани протриматися на чолі Кабміну до весни. Цей варіант для Юлії Тимошенко найбільш бажаний через ряд причин.

По-перше, проведення виборів на початку наступного року дає можливість сформувати бюджет-2009 діючими складами уряду і парламенту. Розподіл державних грошей тут може стати ефективним інструментом у залученні спонсорів, прихильників та інвесторів на президентську кампанію.

По-друге, прем’єр-міністру необхідно довести до кінця процес газових домовленостей з Росією. Консорціум "Газпрому" і "Нафтогазу" дасть Тимошенко одночасно внутрішні важелі управління та зовнішню легітимність.

З одного боку, вона отримає можливість розподіляти блакитне паливо між українськими бізнесменами. З іншого, продемонструє свою здатність втілювати результати домовленостей та виконувати взяті на себе зобов’язання, якщо вони є.

І по-третє, відставка Кабміну в травні набагато зручніша, ніж у грудні, в умовах наближення виборів президента. Навесні Тимошенко цілком могла б театрально поборотися за прем’єрську посаду без шансів (і без особливого прагнення) її отримати.

А потім піти на вибори зі зручного майданчика лідера опозиції, звинувативши Ющенка у черговій зраді ідеалів Майдану і помаранчевої єдності.

Зараз така ситуація неможлива, адже до президентської компанії залишається ще багато часу. І разом з тим залишається багато незавершених справ і нереалізованих обіцянок і авансів.

Щоб картина була повною остаточно, варто проілюструвати зацікавленість у парламентських виборах третього важковаговика – Віктора Ющенка. Йому потрібно переобрати парламент по двом причинам.

Причина перша – усунення Тимошенко з Кабміну. Адже без владного ресурсу, що притягує спонсорів і прихильників, лідеру БЮТ важко буде зібрати сили у 2009-му.

Причина друга – розрахунок на електоральні бонуси. Якщо вірити кулуарним чуткам, Ющенко планує піти на вибори п’ятьма колонами: залишки "Нашої України", "Єдиний центр", Блок Черновецького і поки що умовні партії Яценюка та Богатирьорої. В приватних розмовах представники секретаріату стверджують, що кожна з цих сил набере щонайменше 5%.

В це складно повірити, однак президенту подають саме таку інформацію. І судячи з усього, він цій інформації довіряє. В будь-якому разі, навіть за умови електоральних втрат президентської команди, головна задача все одно буде виконана – Тимошенко позбудеться прем’єрської посади.

Розклади сил та інтересів диктують всього два сценарії розвитку подій після указу. БЮТ або зі скрипом погодиться іти на вибори, або буде намагатися їх зірвати, чи принаймні, відтягнути.

Другий варіант починає реалізовуватися вже зараз. Команда прем’єра робить регулярні заяви про антиконституційність та антинародність президентського рішення, готує позови до судів і всіляко демонструє наміри саботувати вибори.

Проте все ж вірогіднішим видається перший варіант. Блок Тимошенко пограє м’язами і зрештою почне передвиборчу компанію - власне, підготовка до неї вже іде повним ходом.

В середовищі політичної і бізнесової еліти сформувався майже одностайний консенсус щодо необхідності позачергових виборів. Окрім Ющенка і Януковича, мотивація яких цілком зрозуміла, прагне покращити свої минулорічні результати Литвин.

Нічого не втрачають і комуністи. Їх стабільний електорат принесе їм цілком очікувані відсотки - від 4 до 6.

Тому вибори відбудуться. Навіть якщо бютівцям вдасться дещо відтягнути їх, застосувавши практику судових позовів, Ющенко вийде з цієї ситуації так само як в 2007-у. Він просто видасть не один, а серію указів, призначивши дату волевиявлення на одну з неділь грудня.

Це буде або 7, або 14, або 21.

Олексій Краснов, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді