Чому вибори-2008 гірші за вибори-2007?

Понеділок, 20 жовтня 2008, 13:30

10 відмінностей

Чому тепер все навпаки? Чому Янукович у 2007 році проти дострокових виборів слав агітпоїзди Донецьк-Майдан, а тепер став адвокатом народного самовиявлення?

Чому Тимошенко у 2007 доводила, що вибори важливіші за юридичну схоластику, а сьогодні їх відтягує?

Чому у Ющенка в 2007 треба було випрошувати вибори, а у 2008 він їх форсує?

Бо це дуже різні вибори.

1. Дієздатність Ради

У 2007 Рада була недієздатною: після виходу із залу БЮТівців та нашоукраїнців парламент залишився без необхідних 300 депутатів – спочатку фактично, а згодом і формально. Зараз (навіть без Вакарчука) у парламенті 449 депутатів.

2. Фінансова криза

Інфляція-2007 виглядає курячим дощиком на фоні "Катріни", якою стала світова фінансова криза-2008.



Ми справді випадаємо зі світової картинки, в якій навіть Обама з Макейном за одним столом пишуть план порятунку їхньої національної економіки з кризи. Коли розривається телефон 01, не найкращий час ремонтувати пожежну машину.

3. Бюджет

На фоні штопора ПФТС, інфляції та очевидної загрози економічного колапсу цей документ багатьом видається не більше актуальним, ніж правила дорожнього руху під час повені у Прикарпатті.

Тим не менше бюджет міг би стати наріжним каменем в українському антикризовому плані. На відміну від 2008, вибори минулого року не залишали країну без основного фінансового документа.

4. Коаліція

Вибори-2007 давали шанс замінити більшість імені Януковича демократичною коаліцією, яку обіцяли створити у новому парламенті і БЮТ, і НУНС.

Вибори-2008 апріорі не можуть привести до влади коаліцію демократів: "Наша Україна" заявляє, що порвала з БЮТом і об'єднуватися з ним не буде (якщо, звичайно, потрапить до наступного парламенту). Вибори-2008 забирають владу у демократичної коаліції і віддають її Януковичу.

5. Громадська думка

Вибори-2007 для доброї половини України були шансом відновити справедливість. Це те, що допомогло тоді БЮТу і НУНСу зневіру перетворити на сумнів, сумнів у надію, а надію – в перемогу.


Дістали! – це настрій від Сєвєродонецька до Чопа сьогодні, і такий настрій дає Тимошенко моральне право не поспішати з виборами. Об'єктивним мірилом цього стане явка – її прогнози зараз суттєво менші за минулорічні.

6. Позиція Заходу

У 2007 Європу оптимістично нагадувала нам, що вибори – це законно і логічно. Вибори-2008 викликають емоції інші: від осуду до – здебільшого – байдужості. Солана і Квасневський, звичайно, - це ще не весь Захід, але чи багато хто у них знає Україну краще за цих двох небайдужих європейців?

7. Росія

У 2007 не було грузинської війни. За законами жанру сьогодні, коли Україні, як ніколи, потрібно знайти свій тон у розмові з Росією, вибори штовхають політиків у крайнощі: одних – у непродуктивну ненависть, інших – у принизливе і самовбивче вислужування.

Відчуття, які викликають нові вибори у дипломатів, просто опущу: вони звикли працювати в умовах, коли замість компасу політики дають їм в руки карту магнітних аномалій.

8. Вибори президента


Зараз це звучить наївно, але навесні 2007 вибори сприймали шансом для реформ. У часі "вікно можливостей" виглядало не таким широким, як після Майдану, але не такою вже і "кватиркою" - залишок 2007, повний 2008 і добра половина 2009.

Сьогодні слово "реформи" можна забути років на три: парламентські вибори неминуче переростуть у президентську кампанію, в березні 2010 ми обираємо мерів та сільських голів.

Для морально і фізично найстійкіших залишаються місцеві вибори 2011. Сьогоднішні вибори не розв'язують, а затягують політичну кризу, яка має всі шанси тримати країну зв'язаною по руках і ногах ще зо три роки.

9. Виборчі комісії

Формула 50/50 дозволила минулого року коаліції та опозиції разом організувати і чесно провести вибори. Як формувати комісії тепер, коли формально немає ні коаліції, ні опозиції? Які шанси, що цього року дільничні комісії спрацюють на совість? Що вони хоча би просто спрацюють?

10. Погода

Ми можемо розходитися у симпатіях до зими чи літа. Але з досвіду трьох парламентських кампаній, які висвітлював, і двох, у яких брав участь, стверджую, що зимові вибори дорожчі, виснажливіші і зліші за літні. І справа не лише в температурі…

***

Можна, звичайно, ловити політиків на невідповідності цитат-2007 і цитат-2008, але це не перекреслює очевидного факту: ці вибори – гірші за минулорічні. Принаймні поки що все робиться для того, щоб вони ослабили країну і деморалізували.

Якщо вибори неминучі, їх варто пережити так, щоб вони стали для країни ривком вперед, а не торжеством легітимного хаосу. Інакше слово "вибори" остаточно пропишеться у словнику українських поразок. Поруч зі словами "реформи", "успіх" і "здоровий глузд".

Андрій Шевченко, народний депутат України, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді