Соратники по Майдану підняли кулаки. Один на одного

Четвер, 30 жовтня 2008, 08:56
В шахах існує таке поняття як "коректна жертва" – це здача фігури, яка рано чи пізно, обов’язково себе виправдає. Під час розгляду антикризового пакету у Верховній Раді відбувся день коректних жертв під час цейтноту.

Кожна фракція, кожна сторона конфлікту навколо грошей МВФ та дострокових виборів, поступившись в чомусь, заклала фундамент аргументів для отримання дивідендів під час електоральних двобоїв.

У середу парламент відкрив свої двері незвично рано. Ще не було дев’ятої години, коли в кулуарах почали з’являтися чергові по фракціям, працівники апарату Верховної Ради та навіть помічники народних обранців. Це виглядало гіперактивністю на фоні попередніх тижнів, коли Яценюк відкривав засідання, оголошував перерву і закривав засідання без жодної роботи в залі.

У цей час до задніх дверей будівлі парламенту під’їхала машина прем’єр–міністра.

– Сьогодні що, якесь свято? Чого це Юлька так рано? – дивувалась вголос трохи заспана співробітниця відділу реєстрації.

– Ні. Сьогодні останній день, коли закордон дає гроші, – не відриваючись від ганчірки, дуже серйозно відповіла прибиральниця. – Півень клюнув...

Втім, таке гостре відчуття реальності було не у всіх.

– Особисто мені незрозуміло що на що ми міняємо! – обурювався регіонал Володимир Макеєенко, коли з’явився в Раді одним з перших. – Ось дивіться, у вас горить хата, а вам кажуть: ми даємо тобі гроші, великі гроші. Ви ж точно запитаєте: на яких умовах? Чому я повинен дізнаватися про строки і кредитну ставку за півгодини до голосування?!

Це був коронний аргумент опозиції на користь того, аби не підтримувати президентський законопроект. Хоча провладні фракції запевняли, що меморандум МВФ з умовами кредитування був розданий усім причетним ще звечора минулого дня.

Невпевненою була ситуація і в НУНС. Керівництво фракції все ще вперто вимагало ухвалити поправки про фінансування дострокових виборів. Внутрішнє фракційне протистояння виплеснулося під час засідання.

– Шановні народні депутати! Інформую виборців, що зусиллями пана Кириленка розвалена фракція "Наша Україна – Народна Самооборона", – говорив Володимир Стретович, представляючись як "демократична частина фракції НУНС".

– Вони тепер десь окремо збираються таємно і приймають своє рішення, – продовжував обурюватися соратник Луценка. – А інша частина, яка виступає проти виборів як засобу вирішення кризи, збирається там, де збиралась раніше.

У цьому парламенті стало традицією не починати роботу о 10 ранку. В цей час оголошується перерва, а спікер збирає у себе керівників фракцій та комітетів. Те, що відбувається за зачиненими дверима, вразило Ксенію Ляпіну, яка віднедавно ходить на наради до Яценюка.

– Я в культурному шоці від цих зібрань! – поділилася дебютними враженнями Ляпіна. – Уже через п’ять хвилин стає зрозуміло, які закони хто підтримує. Але нарада не припиняється, бо починаються розмови ні про що, умовляння "а, може, ви передумали?" Це тьорки по принципу "хіханьки–хаханьки". Виглядає це відразливо!

Протягом доби в переговорах між БЮТ і НУНС було досягнуто "нечуваного" прогресу – перша фракція дала слово перед другою не блокувати трибуну, коли підійде черга голосувати за фінансування виборів. Тому "Наша Україна" погодилася розглядати це питання після антикризового.

– Досі нам Тимошенко тільки обіцяла, що БЮТ взагалі "піде" з парламенту, коли буде питання виборів. Але що значить "піде" – вона не пояснила, – розповів один зі свідків погоджувальної ради. – А зараз Яценюк напряму запитав у Тимошенко: "Ви будете блокувати?" Тимошенко відповіла: "Я гарантую, що ні".

Хоча прем’єр та президент вже давно не бачились віч–на–віч, в цей день між ними була поставлена остання крапка в комбінації з розміну "фігурами". Прийде день, і Тимошенко з трибун майданів та площ скаже, що заради країни вона відступила від своїх амбіцій і зробила все, аби отримати таку необхідну для країни допомогу.

Існує майже стовідсоткова ймовірність – у цей момент на Банковій їй нагадають, що автором того антикризового пакету був Віктор Ющенко.

Між президентом і прем’єром розгорнулася боротьба за право бути батьком чи мамою порятунку країни. Комуністи та Партія регіонів внесли свої антикризові закони, але без надії на їхнє ухвалення – голосів у них не було.

Але якщо представлення проекту Банкової відбулося без ексцесів, а Тимошенко "з задоволенням" зняла законопроект уряду на користь президентського, то обговорення варіанту Януковича вилилося у перепалку.

На трибуну вийшов Микола Азаров, який представляв варіант Партії регіонів і через слово критикував уряд. Тимошенко з ложі уряду захотіла йому відповісти.

– Я зараз тримаю у руках оцей законопроект Партії регіонів, – почала прем’єр. – Це – півтори сторінки, три пункти, та й ті – нашвидкуруч зроблені...

Азаров знайшовся, що відповісти.

– В перерыве, свидетелей чему было человек 40, вы сказали, что готовы проголосовать за наш законопроект. И вообще – знаменитый "план Полсона" (план преодоления финансовогокризиса в США, одобренный Конгрессом) содержит всего–навсего три странички.

Тимошенко вирішила дістати Азарова з іншого боку.

– Чому, коли розглядається ключове для країни питання, вашого лідера Віктора Федоровича немає в парламенті? – закинула Тимошенко регіоналам.

– Юлия Владимировна, вы в перерыве рассказывали, что у вас очень хорошо работает агентура, рассказывали о содержании чужих разговоров, – почав переповідати події за лаштунками Азаров. – Так вы, наверное, знаете, что наш лидер температурит, болеет. Для чего же вы вопрос задаете?

За Тимошенко заступився Сергій Терьохін під час доповіді від профільного комітету. Суперечка чоловіків точилася навколо товщини законопроекту.

– Микола Янович, я звертаю вашу увагу, що "план Полсона" налічує 326 сторінок. Я можу вам його передати, – запропонував іронічний Терьохін. – Документ, правда, англійською мовою, але купите перекладачку.

– Сергей Анатольевич! – почав відбиватися Азаров. – Ты английским владеешь, поэтому "План Полсона" посмотрел, да? Там три страницы текста – это основной закон, а 300 страниц – приложения. У нас же предлагают голосовать за "папирец" – закон президента, и к нему больше ничего.

За підсумками не дуже бурхливого обговорення закон президента набрав у першому читанні 248 голосів – НУНС, БЮТ і блоку Литвина.

І якщо Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко в майбутньому будуть називати це світлим днем в історії розв’язання кризи, Віктор Янукович, залишаючись поза грою, отримує блискучий опозиційний інструмент. А за декілька місяців ТРК "Україна", можливо, покаже оплески і шум у залі, називаючи голосування піром під час чуми.

Одразу після голосування за антикризовий законопроект керівництво БЮТ оперативно зібрало картки своїх депутатів. При цьому вражало те, з якою готовністю народні обранці – серйозні люди в костюмах, а дехто і з чималим пузом – організовано, немов школярі, підтягнулися до своїх "піонервожатих" та здали атрибути особливого статусу.

До справжньої ж сварки дійшло, коли парламент почав розглядати закони, пов’язані з виборами. Тимошенко, як і обіцяла, трибуну блокувати не стала. Але те, як вміло розігрівалися пристрасті у залі, показує руку великого майстра провокації.

Спочатку парламент провалив законопроект регіоналки Лукаш, який знімав вимогу обов’язкової 50–відсоткової явки на виборах та деякі інші норми, що ускладнювали вибори. За – 222 голоса.

Потім перейшли до обговорення законопроекту Ляпіної, яка пропонувала внести зміни до бюджету, в тому числі для виборів.

– Фінансування виборів – це необхідний крок, щоб подолати економічну кризу через подолання політичної, – агітувала за них Ляпіна. – Вибори – це демократична процедура...

– Сколько стоит эта демократия из бюджета?! – вигукнула з місця комуністка Самойлик.

– Ми уже тиждень б’ємося над тим, де знайти кошти, щоб врятувати ситуацію, а 500 мільйонів зараз викидаємо на вітер! – обурювався інший марксист-ленініст Мартинюк. – Той, хто хоче вибори, нехай платить кошти зі своєї кишені.

Чи не вперше в історії сектор блоку Тимошенко вибухнув оплесками на адресу комуністичного промовця.

– Ах, молодець! Адам мені подобається, – навіть у ложі преси було чути, як поділилася емоціями з сусідом по кріслу бютівка Сорочинська–Кириленко.

Але потім ще одна подія сталася "вперше" – вперше відбулася рукопашна між вчорашніми соратниками по демократичній коаліції.

Коли мало відбутися голосування за зміни до бюджету в частині фінансування виборів, БЮТ пішов у атаку.

Депутат Ляшко заявив, що "Наша Україна" збирається голосувати карткою перебіжчика з БЮТ Ігоря Рибакова, який пішов від Тимошенко і знайшов притулок у Віктора Балоги.

Соратники прем'єра запідозрили, що картка Рибакова на руках у лідера "Єдиного центру" Ігоря Кріля. Коли вони кинулися до нього, Кріль справді щось передав Зиновію Шкутяку.

Кілька активних соратників Тимошенко почали тягнути нашоукраїнця за піджак. На захист Шкутяка став Андрій Парубій, який ударив по рукам Івана Деньковича з БЮТ. За Деньковича заступилися інші однопартійці Тимошенко. Почалася штовханина, яка ледь не перейшла в бійку.

– Колеги з БЮТ, я прошу зайняти свій сектор! Перестаньте провокувати іншу частину парламенту! – умовляв Яценюк, звертаючись до лідера фракції, – Іван Григорович Кириленко! Я прошу, наведіть порядок! Брейк, товариші! Я розумію, що ви зараз всі хочете попасти у новинні блоки. Всі попадем, але не в блоки!

Як потім зізнався Шкутяк, картки Рибакова у нього ніколи не було – а той аксесуар, що так сильно збудив БЮТівців, був карткою Івана Плюща.

Пояснення найактивніших учасників БЮТ у штовханині виглядало як одна з серій "Єралашу".

– Я що там робив? Та я нікого не бив, не штовхав, – розповідав депутат Коротюк з габаритами два на два метри. – Сиджу собі, нікого не чіпляю, дивлюсь в зал, а десь там попереду Кріль передає назад комусь картку. Потім – бац – картка впала, ми з колегами потягнулися її піднімати, і ось таке заварилось....

Відчувши, що історія з карткою Рибакова виглядає несерйозно, блок Тимошенко почав обурюватися іншим.

– Ви подивіться, що робиться! У нас Конституція вимагає, щоб кожен депутат голосував особисто. А "за" вибори віддав свій голос Вакарчук–молодший, який місяць тому написав заяву про вихід з депутатства, або Білозір, якої не було в парламенті, – пояснив збуджений Ляшко.

Щоправда, він нічого не зміг сказати, як таке сталося, що у попередньому голосування за антикризовий закон разом з усім блоком Тимошенко віддав свій голос і Андрій Шевченко, який вже два місяці навчається у США.

Після сутички Парубій вийшов до журналістів пояснити, чому він ударив по руках БЮТівця.

– Підскочили, почали тягнути кудись нашого депутата... Кажуть – покажи картку, віддай її нам!

Повз Парубія в цей момент проходила "солодка парочка" – Коротюк з БЮТ і Рева з Партії регіонів.

– По рылу бы ему разочек зарядить, – омріяно шепнув Рева.

– Та проходимец он, бля, – підтримав його Коротюк.

Зрештою, за фінансування виборів проголосували тільки 222 депутата.

У "Нашій Україні" саботували це рішення понад сорок депутатів. Крім групи Луценка, несподівано серед противників виборів опинилася група Ігоря Коломойського: Палиця, Геращенко, Третьяков, Зейналов. Також не проголосували картки Івана Плюща та Петра Ющенка.

З боку регіоналів не проголосували Горбаль і його друзі – Табачник та Грицак, а також Чорновіл та Толстоухов.

Кожен з цих голосів міг бути вирішальним, і кожен випадок має своє пояснення. Чорновіл вийшов з Партії регіонів, Толстоухова з неї витискають, а Табачник, схоже, більше не потрапить до списку – бо там не місце людям, яких Колесніков називає "дешевими клоунами".

Бойкот Горбаля також досить красномовний – його поступово усувають від влади в київській Партії регіонів, а Грицака – в обласному осередку. Куратором штабу в усьому Київському регіоні став Юрій Бойко за квотою Дмитра Фірташа. Крім того, проти соратників Горбаля за земельні афери прокуратурою порушено кримінальну справу. Ну і так далі...

Але насправді кому зараз легко?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді