Скандальний брифінг Тимошенко: Президент покриває і заробляє на валютних спекуляціях

Четвер, 18 грудня 2008, 17:07

Стенограма брифінгу – розшифровка прес-служби прем'єра

Ця прес-конференція присвячена ситуації, яка склалася сьогодні на валютному ринку, ситуації, яка склалася з падіння курсу гривні і з непрогнозованими процесами, які відбуваються сьогодні між Національним банком, банківською системою України, і всім, що стосується по суті справи обмінного курсу.

Ви знаєте, що у середу та четвер ми реєструємо в нашій країні рекордне падіння гривні.

Мова йде про те, що кризові явища, які сьогодні відбуваються в світі, безумовно доторкнулися національних валют багатьох країн світу, але в жодній країні світу такого радикального падіння національної валюти, яке сьогодні відбувається в Україні, не існує.

Я відразу хочу сказати, що я знаю всю природу того, що лежить в основі падіння курсу гривні, і можу відразу сказати, що уряд України за Конституцією не має ніякої компетенції, ніяких повноважень  для того, щоб впливати на обмінний курс гривні; навпаки, 99-ю статтею Конституції України зафіксовано, що забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією Центрального банку держави - Національного банку України.

Уряду Конституцією заборонено втручатися в діяльність Національного банку України. Голова Національного банку знаходиться поза межами впливу на нього з боку Кабінету Міністрів.

В той же час, зняти або призначити голову Національного банку не може навіть Верховна Рада, тому що за Конституцією України як призначення, так і звільнення голови Національного банку відбувається за поданням президента.

Тобто президент несе повну відповідальність за діяльність голови Національного банку, повну відповідальність за діяльність Національного банку і безумовно може кадрово впливати на всі події, які відбуваються у Національному банку. Крім президента ніхто цього зробити не може.

Я можу вам сказати, всі аналітичні матеріали, які надані нам сьогодні професійними агенціями, економістами, фінансистами світу, в тому числі аналітиками і фінансистами України, говорять про те, що немає ніяких об'єктивних економічних або фінансових підстав для такого падіння курсу гривни.

Все, що відбувається з гривнею - це штучні процеси, не пов'язані з об'єктивними процесами в економіці України або економіці світу.

Я можу сказати, що я, як прем'єр-міністр, місяць тому почала помічати ненормальні речі, які пов'язані з курсом гривни, але місяць я вела дискусію і діалог з Національним банком, розуміючи, що будь-яка публічна інформація може зашкодити ситуації на валютних ринках.

І саме тому місяць я намагалася в режимі переговорів з Національним банком на рівні прем'єр-міністра, першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів зупинити те, що відбувається.

На жаль, Нацбанк глухий, німий і абсолютно не реагує ні на які зауваження і ні на які поради.

Саме тому сьогодні я для себе прийняла рішення оприлюднити ту інформацію, яка, на мій погляд, лежить в основі такої неординарної і нестандартної поведінки гривні.

Я можу сказати, що все, що пов'язано сьогодні з падінням курсу гривни – це спеціальні спекулятивні операції, які плануються на валютному ринку України, які організовуються за підтримки Національного банку і декількох банків нашої країни.

Ми з великим трудом дістали інформацію, яка в усіх інших країнах є інформацією публічною. На жаль, український Національний банк всю цю інформацію зробив непублічною.

Йдеться про те, що з 1 жовтня цього року Нацбанк проводить емісію, по суті справи - друк грошей. На сьогодні така емісія склала більше 40 мільярдів гривень. Ці емісійні гроші мусили прозоро, в абсолютно зрозумілий спосіб передаватися для комерційних банків, в тому числі і державних банків України, для того, щоб покривати всі розриви і виплачувати людям депозити, які знаходяться сьогодні в банках, а це практично людські заощадження.

Я можу вам сказати, що все рефінансування, по суті справи розподілення цих 40 мільярдів гривень серед комерційних банків України, відбувалося таким чином, що головні фінансові потоки були зосереджені на окремих банках, які входили в систему  побудови масштабних спекулятивних операцій  з курсом гривні.

Я можу назвати декілька банків, але на одному хотіла би зупинитися. Справа в тому, що 40 мільярдів гривень, а якщо точніше, 40 мільярдів 275 мільйонів мали на увазі підтримати також і реальний сектор економіки.

Але майже одна п'ята частина цих грошей була спрямована на банк-банкрут, який був викуплений за бросові гроші. Мова йде про 7 мільярдів 100 мільйонів гривень, які були направлені в якості рефінансування на банк "Надра".

Ці гроші акумулювалися і потім, по курсу Нацбанку, який був завжди нижчий на 1,5 – 2 гривні за ринковий курс, цей банк викуповував валюту.

Є ще декілька банків, які проводили такі самі операції.

По суті справи, банк, який був придбаний приблизно за 60 мільйонів доларів, отримав фінансові ресурси, емітовані Нацбанком, на суму 7 мільярдів 100 мільйонів. Це скандал для банківської системи, це скандал для Нацбанку.

І більше того, я втомилася на зустрічах з банківською системою України слухати їх зауваження відносно того, що відкат за отримання грошей рефінансування для банків, відкат, а, власне, хабарі, складав від 3 до 7 % від загальної суми фінансів, яка виділена Нацбанком окремому банку.

Але йдеться про те, що далі для того, щоб таким банкам, як "Надра" банк (за яким стоїть славнозвісно відомий пан Фірташ, який стоїть і за РосУкрЕнерго який зруйнував газовий ринок країни), для того, щоб вони заробили побільше, зараз потрібно обрушити курс долара.

І сьогодні в таких банках спеціальних, в тому числі в "Надра" банку майже 1 мільярд доларів лежить і чекає того моменту, коли гривня упаде і стане найдешевшою, яку тільки можливо отримати в цій ситуації.

Як тільки гривня падає, такі банки викидають на ринок валюту, купують гривню, а потім, коли  вони куплять долари, роблять заплановане зміцнення гривні.

І тільки на одній оборудці "Надра" банку, за яким, до речі, стоїть і адміністрація президента, буде півмільярда доларів покладено в кишеню. Це страшні операції. І ці операції практично на горі України, на кризі.

І зараз потрібно визнати, що, на жаль, значна кількість людей в Україні на світовій фінансовій кризі втрачає гроші, втрачає кредити, втрачає квартири, втрачає все, що купувалось на основі цих кредитів, а невеличка купка людей під прикриттям президента, голови Національного банку і штучних банків, які для таких цілей створені, заробляють сьогодні  мільярдні статки. Так живе країна.

Я можу  також сказати, що на фоні того, що банку "Надра", який сьогодні є головною складовою механізму спекуляції, на фоні цього, коли їм дали 7 мільярдів 100 мільйонів гривень, в той же час державному банку "Укрексімбанку", який і мав за мету фінансувати реальний сектор економіки, на сьогодні дали трошки більше мільярда.

Це говорить про те, що нікого не цікавить реальний сектор економіки, а політики, які вже йдуть з арени політичної і розуміють, що вони раз і назавжди втрачають владу, хочуть останні гроші заробити на горі України.

Крім того, уряд України звернувся до банківської системи, щоб через реалізацію цінних паперів уряду профінансувати плановий бюджетний дефіцит, який був закладений в проекті бюджету на 2008 рік.

До кінця року потрібно було на внутрішньому ринку профінансувати біля 6 мільярдів гривень. Національний банк, враховуючи, що всі гроші йдуть на ці спекулятивні операції, емісійні гроші Національного банку, замість 6 мільярдів купив цінних паперів уряду всього на 600 мільйонів гривень, це значить, що банку "Надра" - 7 мільярдів, а уряду України замість 6 мільярдів – 600 мільйонів гривень.

Я можу сказати, що уряд, бюджет – це пенсії, заробітні плати, це все, що з цим пов'язано. І те, що робиться сьогодні в Національному банку - це банальний кримінальний злочин, по якому мусять бути порушені кримінальні справи.

Всі матеріали, які я сьогодні маю на руках і які отримані завдяки роботі Держфінмоніторингу, уряду, КРУ, будуть передані до спеціальної слідчої комісії Верховної Ради, яка мусить цей злочин просто викрити.

Я думаю, що такого позору Національний банк України ще ніколи не переживав і такого ганебного іміджу у Національного банку України ще ніколи не було.

І я хочу зараз звернутися до голови Національного банку і до всього правління Національного банку, хочу звернутися до Ради Національного банку: якщо ви не припините в найближчі години ці спекулятивні операції і не поставите курс гривні на місце, я буду звертатися до міжнародних організацій, які займаються розслідуванням відмивання брудних грошей і макроспекулятивних і корупційних операцій.

Я хочу також зараз звернутися до президента України – припинити покривати ці речі, припинити заробляти на таких речах і поставити на цьому крапку.

А також я вимагаю від президента країни терміново подати на звільнення голову Національного банку і прибрати від влади в Національному банку все правління.

Я думаю, що сьогодні все, що в парламенті говорилося на цю тему, абсолютно відповідає істині. Заручником цих великомасштабних спекулятивних операцій став бюджет України, який не можна спланувати на наступний рік, тому що курс гривні, долару до гривні 10 гривень, вже по суті справи робить неможливим продаж природного газу, який ми закуповуємо по імпорту на внутрішньому ринку, тому що не може газ бути вдвічі дорожчим.

Це робить неможливим закупівлю ядерного палива, купівлю для людей ліків, які сьогодні практично всі поставляються по імпорту, робить неможливим для людей повернення валютних кредитів, які вони взяли під свої споживчі потреби, в тому числі під квартири.

Я хочу, щоб нарешті президент і його команда, якщо її можна так назвати, - голова Національного банку, Балога, заступник голови Національного банку пан Шаповалов, який сидить на всіх цих операціях - нарешті зупинилися і подумали про країну. Я знаю, чого вони хочуть: вони хочуть сьогодні, по-перше, зробити так, щоб було чим гірше, тим краще, щоб створити неможливі умови життя для уряду, а як наслідок і для країни, і в той же час на цьому непогано заробити.

Я виступаю радикально проти такої поведінки. І уряд, і я особисто як прем'єр-міністр, а також фракція, яка представляє нашу політичну силу в парламенті, будуть досить радикально діяти проти такої ситуації.

Якщо президент не подасть на відставку голову Національного банку, я переконана, що ми будемо піднімати це питання у Верховній Раді, будемо закликати Генеральну прокуратуру до звіту по таких напрямках.

І ще раз кажу: будемо піднімати до рівня світової банківської спільноти всі ці непотрібні оборудки, які робляться сьогодні в Національному банку під повним прикриттям президента.

Я також хотіла б звернутися до Рахункової палати, до Генерального прокурора терміново перевірити все, що робиться в "Надра банку", і все, що робиться в інших банках, які вказані на цьому аркуші, які саме таким чином сьогодні на спекулятивному ринку руйнують курс гривні.

Я думаю, що жодна країна такого б не потерпіла. На жаль, в Україні політикум, народ і банківська система чомусь мають намір терпіти це. Я, як прем'єр-міністр, цього терпіти не буду. Достатньо місяця, щоб треба було знайти порозуміння і закінчити всі ці тіньові оборудки.

Крім того, коли я попередила пана Шаповалова і пана Стельмаха про те, що якщо це не припиниться, я оприлюдню цю інформацію, вони сказали, що якщо я виступлю публічно, уряд більше не отримає ні копійки грошей. Я хочу зрозуміти, що це за поведінка, як така поведінка мала можливість взагалі бути між державними гілками влади і чому сьогодні Нацбанк собі таке дозволяє.

Я сподіваюсь на те, що фракція БЮТ в Верховній Раді не допустить розгляду будь-яких питань, поки не буде звіту голови Національного банку і поки не буде подання президента на звільнення голови Національного банку.

З цієї хвилини всі компроміси завершились. І ми будемо діяти абсолютно законним, відкритим і публічним шляхом.

Ще хочу все ж таки заспокоїти зараз людей, тому що всі, у кого зараз валютні кредити (безумовно, під такий курс зарплати ніхто не підвищував), сьогодні всі мусять розуміти, що курс гривні, який сьогодні демонструє Національний банк, не має під собою ніяких абсолютно економічних причин, ніяких, жодної. Максимум, що може бути на фоні кризи, - це 6,57. Це по наших розрахунках уряду таке зараз ми бачимо. Але не більше.

І тому будь-яке професійне нове керівництво Національного банку України може абсолютно спокойно, професійно і нормально повернути курс до економічно і фінансово обґрунтованих меж.

Якщо це не буде зроблено, у нас будуть дуже важкі наслідки для економіки України. Я не хочу уточнювати, які, але я вірю, що з сьогоднішнього дня Національний банк почне ставити курс на місце і припинить на цьому заробляти мільярди разом із своєю бандою.

Це, власне, все, що я хотіла сказати. Я уважно стежу за курсом гривні. І з кожним кроком курсу гривні я продовжу застосовувати ці кроки, в тому числі і на міжнародному рівні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді