Чутки на Заході: Ющенко ледь не згорів у швейцарських Альпах (оновлено)

Вівторок, 13 січня 2009, 23:57
Віктор Ющенко несподівано потрапив до європейської преси в новому інформаційному образі. Останні тижні його прізвище згадувалося в зв’язку з газовим протистоянням. Однак тепер про Ющенка пишуть як про загадкового гостя, що врятувався... під час пожежі у Швейцарії напередодні нового року.

Статтю про те, що Ющенко перед святами відпочивав на швейцарському лижному курорті Гштаад в орендованому приватному будинку, який було знищено вогнем, оприлюднила британська газета "Independent".

"Швейцарське шалє, пожежа та президент, який перейшов дорогу Путіну" – під також назвою вийшла публікація в недільному випуску "Independent".

"Чутки про те, що альпійський підпалювач скоїв напад на українського лідера, заповнюють курорт", - зазначає видання.

Згідно із розмовами, на які посилається "Independent", Ющенко був серед восьми осіб, які врятувалися з охопленого полум’ям будинку, що згорів поблизу селища Кальберхьоні.

Один місцевий мешканець, знайомий з власником Яносом Люксом, сказав, що всі в селі чули про пожежу, але ніхто не знав про обставини, оскільки все було окутано "дипломатичною тишею".

Велика пожежа в шалє на курорті Гштаад сталася після опівночі на 29 грудня.

"Попри швидку реакцію команди з 55 пожежників, вони не мали шансів: двоповерхова будівля повністю була зруйнована", - розповідає "Independent".

Знищене вогнем шалє, де начебто відпочивав Ющенко. Фото BAZ

Однак всі вісім осіб, що були в шалє, врятувалися. А один зі свідків розповів газеті, що після цього за ними "приїхала машина з дипломатичними номерами, і вони зникли у темряві ночі".

І поліція, і пожежники в своїх офіційних повідомленнях підтвердили, що ніхто не постраждав, але відмовились називати імена цих восьми осіб.

Пожежники рекомендували журналістам звертатися по інформацію напряму до місцевої поліції. Там у свою чергу пояснили, що не можуть називати прізвища гостей шалє з мотивів "захисту приватної інформації", та порадила питати українське посольство в Берні.

У свою чергу речник українського посольства відкинув припущення, що Ющенко міг бути ціллю пожежної атаки. "Президент не був в Швейцарії як мінімум шість місяців", - сказав дипломат "Independent".

Видання визнає, що, згідно із офіційною інформацією, наприкінці грудня Ющенко виконував свої обов’язки в Україні. Однак, зазначає британська газета, була дводенна перерва між появою президента 27 грудня в суботу на з'їзді "Нашої України" та зустріччю із головою Нацбанку вдень у понеділок 29 грудня.

"Це було через 12 годин після пожежі", - зазначає "Independent" і додає, що місцевість Саанен має свою власну злітно-посадочну смугу. Таким чином видання намагається довести, що гості з України мали теоретичні шанси швидко повернутися додому.

"Українська правда" знайшла згадку про цю пожежу на сайті поліції кантону Берн. У повідомленні сказано, що причиною займання стали "технічні неполадки в системі освітлення шалє".

"На момент приїзду пожежної бригади вся двоповерхова будівля була охоплена вогнем. Ніхто з людей не постраждав. Завдано шкоди на понад сто тисяч франків (більше 680 тисяч гривень)", - ідеться у звіті, оприлюдненому поліцією 12 січня, аж через два тижні після інциденту.

Поява статті в "Independent" спричинила публікації в Швейцарії. На цю тему, хоч і в скептичному тоні, навіть написало солідне видання "Neue Zurcher Zeitung".

Додаткові подробиці пожежі опубліковала газета "Basler Zeitung". За отриманою ними інформацією, гостями шалє, що згоріло, були люди "вищого класу" з України.

Про це на запит газети повідомив урядовий представник Міхаель Торшер. "Ще вночі людей розшукував український посол, а наступного дня вони отримали нові документи, з якими вони могли повернутись назад".

Інша, франкомовна швейцарська газета "Le matin" наводить слова Марка Боннана, женевського адвоката власника зруйнованого шалє Яноса Люкса: "У будинку були люди – і це не були дрібні службовці!" – каже він.

У свою чергу перший секретар посольства України Олександр Плевако розповів газеті, що це точно був не Ющенко. "Український президент провів свята в Карпатах. Він не був у Швейцарії з травня", - сказав він.

Більш пікантно змалював ситуацію швейцарський таблоїд "Blick".

Вони наводять слова очевидця, який розповів: "Восьмеро людей стояли на 15-градусному морозі, тремтячи на холоді. Один – в трусах-боксерках, інші – у в’єтнамках і футболках. Жінки і двоє дітей у піжамах. Усі були налякані".

Потім всіх потерпілих відвели в ресторан – їм принесли одяг.

За словами свідка, українці не хотіли говорити. "Я хотів потурбуватись про одного чоловіка в окулярах, який раніше тихо дивився на полум’я. Я думав, що у нього на обличчі опіки. Обличчя виглядало так, ніби пошкоджене і з рубцями. Але він сказав мені, що не постраждав".

Тут же газета "Blick" нагадує, що після діоксинового замаху обличчя Ющенка сильно постраждало, і задається питанням: "чи був він цим незнайомцем?"

За словами співрозмовника видання, українці не дуже раділи допомозі персоналу, за винятком одного чоловіка, який вистрибнув під час пожежі з вікна і мав невеликі подряпини.

"Blick" зазначає, що о 9 годині наступного після пожежі ранку "дипломатичні лімузини" забрали українців – попри те, що о 10-й їх хотіла допитати поліція.

"Своїм нічним помічникам вони, звісно, дещо залишили – 200 франків (еквівалент понад 1300 гривень) на столі в барі", - закінчує оповідання "Blick".

Про загадкові події за участі українців у Альпах написало навіть російськомовне видання Швейцарії "Наша газета". Представник посольства України в Берні підтвердив виданню, що їх співробітники на машинах с українськими дипломатичними номерами побували на місці пожежі "щоб переконатися, що серед потерпілих немає громадян України, й у разі потреби надати допомогу".

"У цьому сезоні, повідомив пан Плевако, на гірськолижних курортах Швейцарії відпочиває багато українських туристів, тому що початок зими на Україні видалося безсніжним", - пояснила "Наша газета".

Хоча жодне видання не навело доказів перебування Ющенка в погорілому шалє, однак усі вони розглядають його участь у цьому інциденті як версію. Можливою причиною цього є те, що серед гостей будинку справді був хтось, тісно пов’язаний з українським президентом. Тоді це пояснювало би й ажіотаж серед працівників посольства, які негайно прибули на місце інциденту.

"Українська правда" не отримала коментар від речника Ющенка Ірини Ванникової, яка не відповідала на телефонні дзвінки. Водночас Валерій Гелетей, керівник Управління державної охорони, що забезпечує спокій президента та скрізь супроводжує його, наведені в публікації дані про пожежу назвав "дурницею".

Загалом у Швейцарії на гірськолижних курортах відпочиває велика частина української еліти. І раніше "Українська правда" писала про те, що для зимового катання на лижах у Швейцарії шалє для родини бронював глава секретаріату президента Віктор Балога. Однак, послуговуючись публікаціями західної преси як першоджерелом, неможливо встановити, що сталося насправді.

P.S. Вже вранці ми отримали відповідь від прес-секретаря президента Ірини Ваннікової. Наводимо її повністю.

"Прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова заявляє, що Президент України Віктор Ющенко жодним чином не причетний до історії, яка сталася на швейцарському лижному курорті Гштаад.

В.Ющенко з 27 грудня 2008 року до 14 січня цього року не перетинав кордон України.

Також І.Ванникова повідомляє, що Президент провів новорічні свята у своїй резиденції в селі Гута Богородчанського району Івано-Франківської області.

За словами Ірини Ванникової, після Нового року через ситуацію із постачанням російського газу до Європи Президент України неодноразово переривав відпустку і повертався до Києва."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді