Напад газової безвідповідальності

Понеділок, 26 січня 2009, 15:47

Газ залишається топ-темою останніх тижнів. Як політичною, так і кримінальною. Крім укладання домовленостей щодо транзиту російського газу та його купівлі Україною, у нас сталася ще одна подія, значно менша за масштабом, але теж цікава за змістом.

20 січня Жовтневий райсуд Дніпропетровська на своєму засіданні задовольнив клопотання про амністію колишніх гендиректора ВАТ "Дніпрогаз" Ігоря Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна та головного інженера ВАТ Сергія Бачуріна.

Їх звинувачували у причетності до вибуху газу в житловому будинку у Дніпропетровську 13 жовтня 2007 року. Кримінальна справа відносно колишніх керівників "Дніпрогазу" була порушена за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України - службова недбалість. Суд також прийняв рішення про закриття кримінальної справи за зазначеною статтею.

Потерпілі від вибуху висловили своє обурення таким рішенням суду, оскільки вважають, що в даному разі не можна застосовувати закон про амністію. Не кажучи вже про те, що на лаві підсудних на думку мешканців зруйнованого будинку мали бути не тільки керівники "Дніпрогазу", але й представники компанії "Газекс", яка володіє газорозподільчими мережами міста.

Адвокат "Дніпрогазу" Андрій Циганков у відповідь на це пояснював, що визначити справжню причину вибуху суду навряд чи вдасться, тому що найважливіші речові докази були, начебто, знищені під час розбору завалів.

…Автор ні в якому разі не хоче сказати, що не довіряє судовій владі. Вона у нас незалежна, самостійна та непідкупна. Але дане рішення суду по одній з найгучніших справ 2007 року залишає відкритим питання про винних у трагедії. Наразі винних у загибелі 23 людей немає.

Між тим, саме після дніпропетровської трагедії на всю країну лунали гучні заяви про покарання винних. Шок та резонанс від трагедії, коли через недбалість, у мирний час вибухає житловий будинок, були такими, що суспільство було впевнено – винних знайдуть та покарають.

Ще більше ніж рік тому віце-прем'єр Андрій Клюєв, на відміну від Жовтневого райсуду, знав, що газовий вибух у Дніпропетровську стався з недбальства "Дніпрогазу". "Газорозподільчі пункти мають перевірятись кожні 2 місяці, а газороподільчі пункти Дніпропетровська не перевірялись майже два роки. І в керівництві Міськгазу перебували ті люди, які зовсім не компетентні в цьому питанні", - казав він вже напередодні зміни складу уряду.

Нещодавно, коли аналогічна трагедія сталася у Євпаторії, екс-міністр МНС Шуфрич запевняв, що винних знайдуть та наводив в якості прикладу ситуацію в Дніпропетровську, де керівники "Дніпрогазу" чекали рішення суду. І от дочекалися.

Вибухова країна

Ми знаємо про трагедії в Дніпропетровську та Євпаторії. Однак, резонанс виникає лише тоді, коли йдеться про загибель десятків людей. Насправді, в Україні вибухає багато будинків, але, на щастя, жертв не завжди багато. Ось лише невеликий перелік вибухів, що сталися в останні роки завдяки "газовій" проблемі.

За даними "Ліга", 14 лютого 2004 року стався вибух газу і пожежа у приміщенні магазину на першому поверсі 9-поверхового будинку у Донецьку. Загинуло троє людей.

21 жовтня 2004 року - вибух побутового газу, що призвів до обвалу під'їзду 5-поверхового житлового будинку у Луганську по вул. Садовій, 2. За даними МНС, трагедія забрала життя 5 людей, в тому числі 2 дітей.

4 квітня 2005 року - вибух побутового газу у чотириповерховому 32-квартирному житловому будинку в Єнакієвому Донецької області. З-під завалів витягнули тіла двох людей.  

В ніч з 2 на 3 лютого 2006 року - одразу два вибухи побутового газу у сусідніх будинках в центрі Луганська. За даними слідства, трагедія, що забрала життя восьми луганчан (у тому числі й рятівників), сталася через несправність газопроводу.

26 лютого 2007 року – в селищі міського типу Червоний Донець на Харківщині, у  чотириповерховому житловому будинку стався вибух газу з подальшим займанням. На місці пригоди було виявлено тіла двох загиблих.  

27 лютого 2007 року - у Кривому Розі по вул. Тухачевського, 51 у п'ятиповерховому житловому будинку стався вибух, внаслідок якого загинули три людини.

У Львові 7 лютого 2008 року, через помилки у проведенні ремонтних робіт стався вибух у цегляному 3-х поверховому житловому будинку на вул. Костюшка. 2 особи загинули. Вибуховою хвилею також були пошкоджені вікна у будівлі Львівського національного університету ім. Франка.

9 травня 2008 року - в кафе на проспекті Перемоги у Києві стався вибух побутового газу з подальшим займанням. Постраждало 19 людей.

І це лише незначна частина від загальної кількості вибухів побутового газу, газових балонів, каністр із бензином, що трапляються час від часу в різних містах України. Але дізнаються про них лише, коли масово гинуть люди.

Євпаторійські балони

Після резонансного вибуху газу у Євпаторії, що стався напередодні Нового Року, прокуратура Криму порушила справу за фактом необережного знищення і пошкодження чужого майна, яке спричинило загибель людей. Потім прокуратурою додатково було порушено справу щодо службової недбалості, об'єднану у провадження зі справою порушеною раніше.

За підозрою в здійсненні злочину були затримані директор КП "Житловик-1", начальник технічної дільниці та газоелектрозварник. Справа в тому, що у підвальному приміщенні зруйнованих під'їздів будинку розташовувалась слюсарна майстерня "Житловика-1", де зберігалися балони з газом та сумішшю "МАФ".

За кілька днів до амністії дніпропетровських газовиків стало відомо, що одна із затриманих у справі про вибух в Євпаторії, де загинули 27 осіб, відмовляється від своїх свідчень. Начальник технічної дільниці КП "Житловик-1" Галина Чабан в своїй заяві вказала, що її зізнавальні свідчення були одержані "під тиском слідчих органів".

Знов-таки, до рішення суду ми не знаємо хто на кого тиснув та яким чином балони потрапили до житлового будинку. Але, виникає враження, що винних не буде. Їх просто не знайдуть. Криза, слідчих немає, взагалі живим людям не до цього…

Цікаво, що "євпаторійська тема" теж використовувалася у війні між секретаріатом президента та урядом. Ще 30 грудня минулого року заступник Балоги Роман Безсмертний згадував, що глава держави не задоволений ходом слідства щодо вибуху у Євпаторії.

Безсмертний звертав увагу на відсутність у представників слідства загальної картини трагедії та зосередженість на деталях. Під "деталями" Безсмертний, можливо, мав на увазі газові балони, що на думку слідства мали стосунок до вибуху.

"Адже є низка контролюючих організацій, до повноважень яких належать питання перевірки таких об'єктів. Врешті-решт, є відповідальні особи, чия бездіяльність, можливо, і є корінням проблеми, а отже такі НП можуть повторитися", — пророчо каже він.

Скільки ж людей має загинути від вибуху дорогого для нас газу, щоб країна здригнулася та нарешті були знайдені та покарані справжні винуватці недбалості комунальників, безвідповідальності перевіряючих органів та застарілості інфраструктури?

Юрій Корогодський

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді