Показ мод Віктора Пінчука

П'ятниця, 30 січня 2009, 12:52

"Показ мод" – напрошується характеристика тому, що зять Леоніда Кучми організував цього року в Давосі. Модні гості – Білл Клінтон, Тоні Блер, Білл Гейтс, модна тема – криза філантропії, і зовсім не модно стало говорити, що Пінчук все це робить, щоб реабілітувати імідж олігарха. Він свого вже домігся давно. Тепер він підтримує свій статус учасника світової еліти.

На відміну від Ріната Ахметова, який взагалі не поїхав до Давосу і віддав свій бейдж учасника Форуму керівникові "Метінвесту" Ігорю Сирому, Пінчук лише трохи скинув оберти.

Раніше велику частину присутніх на заходах Пінчука складали українські експерти, які на спеціально орендованому чартері прилітали з Києва до Швейцарії. Тепер він возить лише журналістів, і повний зал, який зібрав його круглий стіл з питань благодійності – це "справжні" гості Пінчука.

У четвер він організував круглий стіл з питань благодійності "Від філантрокапіталізму до філантрокризи". Окрім згаданих Клінтона, Блера та Гейтса, цього разу "блакитними фішками" стали актор Джет Лі, засновник компанії Virgin Ричард Бренсон і лауреат Нобелівської премії миру Мухаммад Юнус.

Пінчук відкриває круглий стіл в Давосі
Знамениті гості Пінчука

За годину до початку у екстер’єрі засніжених ландшафтів Швейцарії з’явилося знайоме обличчя депутата Василя Горбаля з герл-френд Тетяною Донець.

- Я сюди – з помісного собору Російської православної церкви. Проголосував за патріарха Кирила, - прозвітував Горбаль.

- Чому ви приїхали – досі у Давосі вас не було видно?

– Приїхав подивитися. Я раніше був на сесіях Всесвітнього форуму в Китаї. Якщо два роки тому російська "Тройка Діалог" влаштовувала там величезну тусовку з балалайками, то у вересні 2008 все було камерно. Бо почалася глобальна економічна криза...

Олена Франчук, пересуваючись між гостями, також зізналася на актуальну тему:

- З телебаченням катастрофа. Якщо скрізь падіння реклами, то і на наших телеканалах теж.

Але від похмурих думок доньку президента Кучми відволікла дружина президента Квасьневського, яка затиснули її в обіймах із запалом найкращої подруги.

Екс-прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер, Білл Гейтс, бізнес-редактор журналу "Economist" Метью Бішоп та Білл Клінтон

Поява Клінтона ознаменувалася живим коридором його помічників і охоронців у кількості десяти осіб. Американський президент уже не раз бував на заходах Пінчука. Спочатку зять Кучми увійшов у число донорів Фонду Клінтона, потім той приїжджав до Ялти на конференцію Пінчука, і тепер чоловік держсекретаря США створював ажіотаж на українському круглому столі з питань благодійності в Давосі.

Побачивши Олену Франчук, Клінтон взяв її за обличчя і розцілував. Сесію відкрив Пінчук.

- Я передаю слово великому європейцю – Тоні Блеру, - оголосив він.

Блер розвеселився – британці зазвичай відмовляються від статусу європейців – вони острівні мешканці та вважають себе чимось окремим.

- Добре, я сьогодні буду на розігріві у Білла, - з підлітковою безпосередністю розважався Блер зі сцени.

Далі - коротке вступне слово Клінтона про те, що криза – це не привід кидати займатися благодійністю – було взірцем політ-коректних промов, з якої неможливо витягнути жодної яскравої цитати.

Благословивши учасників, Клінтон і Блер швидко вийшли із зали. Дискусія відбувалася без них.

- Ми не говоримо, капіталізм – це добре чи погано. Це система, в яку ми віримо. Місією людини є заробіток і максимізація прибутку, - взяв слово Нобелевський лауреат Мухаммад Юнус, засновник принципу мікрофінансування найбідніших верств населення у Бангладеш.

Він практикує допомогу напряму людині – наприклад, Юнус розбудував мережу по країні, де лише за 1 пенні можна придбати чотири літри питної води.

- Я думаю, Білл Гейтс страждав, бо не займався благодійністю. І тому він вирішив увійти до цього світу. Білл, тебе змінила філантропія? – запитав Юнус.

- Я такий же хороший і такий же поганий був завжди. Нічого не змінилося, - розчарував його Гейтс.

Сигнал про те, що філантропію треба рятувати від глобальної кризи, послали всі по черзі, а тим часом до зали повернувся... Клінтон. Як виявилося, всю сесію він провів тут же, тільки у сусідній кімнаті – там, на "українській території", відбулася його конфіденційна розмова з Блером.

Уже на сам кінець до зали, де Пінчук проводив круглий стіл, непоміченою зайшла Ніно Бурджанадзе у норковому манто. Вона тихо сіла в кріслі вздовж проходу. Непомітно для присутніх, тут розгорталася інтрига у боротьбі за американські симпатії у виборчій кампанії в Грузії.

Благодійний круглий стіл у Пінчука був єдиною можливістю для Бурджанадзе перехопити Клінтона і усамітнитися. Щось підказувало, що поговорити вона хотіла не про філантропію, а про підтримку в боротьбі з Саакашвілі. Однак її плани втілити не вдалося – після закриття сесії чоловік держсекретаря США, не зупиняюсь, залишив приміщення. Бурджанадзе довелося задовольнитися португальськими політиками...

Цього року офіційна Україна взагалі не представлена на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, хоча до останнього планувалася участь Віктора Ющенка.

Прізвище президента було навіть у списку учасників-політичних лідерів, розміщеному на сайті Форуму. Однак Ющенко відмовився їхати. За однією з версій – цими днями у Києві начебто мало би відбутися засідання Ради національної безпеки і оборони щодо наслідків для "Нафтогазу" домовленостей, досягнутих у Москві Тимошенко і Путіним.

Однак, коли журналісти побачили у Давосі Раїсу Богатирьову, то версія про РНБОУ відійшла сама собою – не могло ж засідання Радбезу відбуватися без її секретаря!

- А ми і не планували скликати Раду національної безпеки, - заявила Богатирьова. - Ця інформація запущена як провокація. Ми відклали засідання, бо не готовий план заходів уряду, як убезпечити населення від зростання цін на газ.

За інформацією "Української правди", справжня причина відмови Ющенка від поїздки в Давос – це відсутність домовленостей про проведення на всесвітньому форумі двосторонніх зустрічей з провідними політиками або бізнесменами.

Цього року форум відкрився виступом Володимира Путіна, однак запрошення на цю панель президенту України не надали. Дискусія після цих промов зазвичай не проводиться, а право симетричного виступу Ющенко у організаторів "не заслужив". Їхати ж просто на ланч до Пінчука Ющенко не захотів.

Тому до Швейцарії відбула Богатирьова разом зі своїм прес-секретарем Людмилою Харів. Судячи з того, що ні в тої, ні в іншої не було бейджів Всесвітнього економічного форуму, вся їхня програма в Давосі побудована навколо заходів, організованих Віктором Пінчуком. Однак жодної активності на круглому столі з питань благодійності Богатирьова не виявила.

- У мене заплановані зустрічі з представниками оборонного сектору пострадянських країн, - заявила Богатирьова. – А сьогодні у мене переговори з Ігорем Мітюковим.

Секретар РНБО Раїса Богатирьова
Екс-міністр фінансів, голова представництва корпорації Morgan Stanley в Україні Ігор Мітюков

Ці слова викликали усмішку – адже Мітюков, який очолює українське представництво банку Morgan Stanley, мешкає в Києві. Тому обирати для зустрічі Давос щонайменше задорого.

Побачивши журналістську іронію, Богатирьова додала:

- А те, що ви усміхаєтеся – це надто серйозне питання, яке стосується державних інтересів.

Як відомо, Morgan Stanley, який є кредитором державної компанії "Укравтодор", пред’явив дострокове погашення кредиту в зв’язку з падінням рейтингу України, після чого Тимошенко навіть заговорила про змову з метою оголошення дефолту Україні.

А виглядали ці слова Богатирьової кумедно, бо за 10 хвилин до того вона випадково зіштовхнулася з Мітюковим, зустрівши його теплими словами:

- Игорь Александрович! Как я вас давно не видела? Как вы, мое золотко, где вы?

Тобто, схоже, секретар Радбезу не знала навіть місця роботи людини, з якою в неї заплановані напружені переговори на засніженому швейцарському курорті.

Сергій Лещенко, Давос.

Фото автора та Сергія Ілліна, Фонд Віктора Пінчука.

Поїздка журналіста Української правди організована за сприяння Фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді