Вибори – подвійний стандарт БЮТ

Понеділок, 16 лютого 2009, 14:22

Вибори відбуватимуться в Україні тільки в тому випадку, якщо вони потрібні БЮТ. Схоже, цей постулат Юлія Тимошенко тепер застосовує не лише на найвищому рівні, але й на місцях.

Свого часу без законом обґрунтованих підстав БЮТ ініціював вибори до Верховної Ради-2007 і перевибори в Києві навесні 2008 року. А вже восени минулого року БЮТ заблокував оголошені Банковою позачергові вибори до Верховної Ради. Тепер така ж доля може спіткати і Тернопільську облраду.

Наприкінці минулого року більшість, включаючи депутатів БЮТ, відправила Тернопільську облраду на дострокові вибори, але за півтора місяці в парламенті з'явилась постанова про їх скасування.

Опоненти бачать в цьому один мотив - суттєве падіння рейтингу Тимошенко в області. Самі ж бютівці стверджують, що просто дбають про бюджет.

Тернопільські Монтеккі і Капулетті

Якщо хтось думає, що конфлікт між БЮТ і НСНУ існує лише на рівні прем'єр-президент, він глибоко помиляється. Яскравий приклад цьому - Тернопільська обласна рада. Представницький орган другий рік паралізований через конфлікт між фракціями БЮТ і "Нашої України".

Помаранчеві сили посварились між собою ще в перший день нової облради, у травні 2006 - вони не могли поділити, хто де буде сидіти. А вже через день полаялися через головне крісло – БЮТ, маючи своїх 54 голоси, заручився підтримкою 10 представників Конгресу українських націоналістів, які пройшли за списком НУ, і обрав головою облради свого Михайла Миколенка.

Так "Наша Україна" і Українська народна партія Юрія Костенка в Тернополі опинилися в опозиції.

З того часу нашоукраїнці постійно звинувачували опонентів в порушенні регламенту, фальсифікації результатів голосувань, лобіюванні інтересів родичів голови облради тощо.

Більше того, "Наша Україна" вимагала позбавити мандатів 10 КУНівців, які пройшли до облради за їх списком, а потім відмовилися входити до фракції. Рішення оскаржувалося в численних судах.

Масла в вогонь додало призначення губернатором замість Івана Стойка молодого Юрія Чижмаря - багаторічного соратника Віктора Балоги та колишнього керівника його служби у секретаріаті президента. У цьому рішенні БЮТ побачив ворожий крок президента.

Влітку 2007-го 10 членів КУНівців таки втратили свої мандати рішенням територіальної виборчої комісії, яку очолюють представниці "Нашої України".

Однак БЮТівці в облраді не збиралися миритися з таким пасьянсом і починали блокувати складення присяги новими депутатами від НУНС.

У відповідь опозиція перестала ходити на засідання ради, а натомість оскаржувала її рішення в судах. Так отримали статус незаконних рішення трьох сесій облради.

Засідання ради відбувалися дедалі рідше. Губернатор скаржився, що депутати не здатні ухвалити бюджет, а відтак він не може навіть скористатися грошима, виділеними з Києва.

Конфлікт досяг апогею, коли 22 жовтня Тернопільська облрада ухвалила рішення про недовіру голові області Юрію Чижмарю. Причина - незадовільна боротьба губернатора з наслідками літньої повені та нецільове використання 50% коштів, виділених на це.

Рішення облради одразу оскаржили "нашоукраїнці", посилаючись на все ту ж нелегітимність 10 своїх депутатів, а також те, що один з народних обранців, чия картка голосувала за відставку губернатора, був у закордонному відрядженні, що підтвердила Державна митна служба.

У листопаді Тернопільський окружний адмінсуд визнав нечинним засідання облради 22 жовтня та всі ухвалені на ньому рішення. Чижмарь звернувся до Верховної Ради з проханням розпустити обласну раду та провести дострокові вибори.

18 грудня Верховна Рада майже одностайно прийняла постанову про проведення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради, призначивши їх на 15 березня 2009 року.

За рішення проголосували 391 народний депутат, з яких – майже вся фракція БЮТ – 153 депутати. Депутати групи "Єдиний центр" та "За Україну" В'ячеслава Кириленка не брали участь у голосуванні.

Причина таких результатів криється, скоріше за все, в оцінці своїх шансів на виборах. Якщо БЮТ був впевнений, що знову отримає більшість, то "Наша Україна" і однопартійці Балоги не дуже вірили у свої електоральні успіхи.

Бюджет чи рейтинг

Тим дивнішою виглядає постанова, зареєстрована 2 лютого в Верховній Раді під авторством лідера БЮТ Івана Кириленка та лідера НУНС Миколи Мартиненка щодо відкликання попереднього рішення про вибори в Тернополі.

Лідери проурядових фракцій рекомендують скасувати вибори з такою аругментацією: через "складну економічну ситуацію" в країні, а також те, що вибори облради можуть "дестабілізувати суспільно-політичне життя області та мати додаткові негативні наслідки для господарюючих суб'єктів регіону".

"Ці вибори планувалися в той момент, коли не було кризових явищ в економіці. Але зараз проводити ці вибори недоцільно", - сказав в коментарі "Українській правді" бютівець Андрій Портнов.

"На засіданні ради коаліції більшість висловила побажання, щоб ми перенесли це питання і скасували постанову, щоб не збурювати зараз народ у цій області", - заявив ще один представник БЮТ Андрій Кожем’якін.

Вже 5 лютого постанова про анулювання виборів була внесена до порядку денного Ради. На той момент цей документ був схвалений комітетом Олександра Омельченка, який швидко погодився на скасування виборів.

Можна було б щиро повірити, що лідери НУНС і БЮТ справді дбають про бюджет. Там справді ледь знаходять гроші на зарплати і пенсії. Втім, є одне "але".

В один день з виборами Тернопільської облради парламент також призначив проведення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради Кіровоградської області, а також ще 72 позачергових виборів міських, сільських і селищних голів.

Де ж постанови про скасування цих виборів?

І жодній логіці та розумінню не піддаються дії депутатів БЮТ і НУНС, які вже наступного дня освятили проведення ще 30 позачергових місцевих виборів. Їх що, теж скасують через півтора місяці, бо в бюджеті будуть тільки дірки від бублика?

Чим взагалі мотивується комітет Омельченка, який однією рукою підписує постанову, що на вибори грошей немає, а іншою плодить ще десятки проектів постанов про проведення дочасних виборів?

Ще одним доказом подвійної моралі БЮТ можуть бути слова самої Юлії Тимошенко про те, що київській громаді час вимагати перевибори мера Києва.

"Ми ініціювали і провели дострокові вибори, кияни вдруге обрали Черновецького. Тепер було б важливо, щоб дострокові вибори ініціювали самі кияни. Ви знаєте, що є у киян таке право провести референдум, - сказала Тимошенко на брифінгу не далі як у цей четвер.

"Якщо кияни зберуть достатню кількість підписів для того, щоб змінити мера, то Верховна Рада обов’язково на це відгукнеться і оголосить дострокові вибори", - запевнила Тимошенко.

Тому, здається, в ситуації з Тернопільською облрадою справа не в економії бюджетних коштів, а в падінні рейтингів БЮТ. Принаймні, у цьому переконані опоненти Блоку Тимошенко.

Наразі на перевибори Тернопільської облради виділено 10 мільйонів гривень. Втім, губернатор області Юрій Чижмарь не вважає ці гроші "збитками".

"Це радше "інвестиції". Адже 7 з 10 мільйонів піде на зарплати працівникам виборчих комісій. Отже, вони зможуть піти в магазини і купити на них продовольчі, харчові товари. Ще два мільйони – це так званий прибутковий податок, він також піде на розвиток регіону. І лише 1 мільйон буде витрачено на друкування бюлетенів", - зазначив Чижмарь в коментарі "Українській правді".

На його думку, значно гірше буде, якщо обласна рада лишиться паралізованою.

"Коли я не зможу виплатити 500 гривень зарплати керівнику сільського клубу, бо не затверджено бюджет області, то йдеться не про збитки , а про серйозну кризу", - зазначив він.

"Якщо облрадою не буде затверджено програму соціально-економічного розвитку регіону, я не зможу отримати з державного бюджету 20 мільйонів дотацій на соціальну сферу", - скаржиться губернатор.

За його словами, перевибори облради – єдиний вихід з ситуації.

Тимошенко наздоганяє Тягнибок...

Речник комітету виборців Олександр Черненко вважає, що в постанові Кириленка-Мартиненка "більше політики, ніж права".

"Це нелогічно, коли Верховна Рада спочатку ухвалює рішення, а потім його ж скасовує. Відміна виборів не сприятиме стабілізації ситуації в регіонів, бо гірше ніж є, вже бути не може", - зазначив Черненко, нагадавши, що по суті облрада вже другий рік непрацездатна.

"Ще у грудні обласний осередок БЮТ на Тернопільщині заявляв, що політична сила не боїться виборів, оскільки набере 50% голосів. Нині перед місцевими політиками ставиться чітке завдання: набрати 35% або зірвати вибори", - повідомляє "Радіо Свобода".

Зараз, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, блок Тимошенко набирає близько 20%, і майже стільки ж ВО "Свобода" — 18,5%.

Дивлячись на цифри, стає зрозумілою реакція Олега Тягнибока, який на другий день після появи постанови зібрав прес-конференцію і звинуватив своїх політичних опонентів у спробі повторити Мукачево-2004 на рівні Тернополя.

У разі, якщо вибори відбудуться, Тягнибок отримує золоту акцію на формування більшості в облраді. Прихильності його депутатів добиватимуться як БЮТ, так і губернатор Чижмарь.

В інтересах останнього - створити більшість без Тимошенко і отримати контроль над представницьким органом, закріпивши владу в регіоні. Що буде дуже доречно для команди Віктора Балоги перед президентськими, а можливо й дочасними парламентськими виборами.

До того ж сам "Єдиний Центр" також має шанси потрапити до облради – адже в своїй виборчій кампанії "балогівці" зробили ставку на відомих в області керівників підприємств, які, зазвичай, мають не лише авторитет, але й електорат, що від них залежить.

Привид Арсенія Яценюка

2 лютого лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк в ефірі ICTV не виключив участі його організації у виборах до Тернопільської облради.

"Якщо у Тернополі буде сформована справжня група людей у громадську організацію "Фронт змін", за яку я готовий відповісти, і які готові відповісти за Тернопільщину, то ми обов'язково будемо брати участь у виборчій кампанії", - наголосив Яценюк.

Дехто припустив, що постанова БЮТ-НУНС якраз і покликана на те, щоб не дати Яценюку "похизуватися м'язами". Адже екс-голова Верховної Ради займає другу позицію після Тимошенко на Тернопіллі.

Втім, заява Яценюка була радше блефом. Він не міг не знати, що реєстрація на виборах завершувалася наступного дня, а Яценюк так і не знайшов ті дві партії, в блоці з якими міг би піти на штурм Тернопільської облради.

За словами джерел, Яценюк відмовився від створення блоку на виборах в Тернополі, бо своєї команди там у нього немає.

Якби він балотувався, то не зміг би повністю проконтролювати склад майбутньої фракції. Відтак він опинився би заручником діяльності формально "своїх", а насправді "чужих" людей. На думку Яценюка, непередбачувана поведінка його фракції в Тернополі могла би ударити по всеукраїнському рейтингу.

Бути чи не бути...

Скоріше, за все парламент розгляне питання проведення виборів на Тернопільщині вже у вівторок. Принаймні, на цьому наполягає БЮТ.

Тим часом на виборах до облради вже зареєструвалося 17 блоків і партій. Документи учасники виборів подавали аж до двох територіальних виборчих комісій.

Одразу після появи постанови про дострокові вибори розпущена Тернопільська облрада вирішила дати свою відповідь Чемберлену – і створили нову виборчу комісію на чолі з БЮТ. Стару, яку очолювали дві представниці "Нашої України", ліквідували.

Олександр Черненко з Комітету виборців вважає, що попри існування двох ТВК, технічних підстав для скасування виборів до Тернопільської облради немає. Гроші виділені, ТВК збирається, дільниці працюють.

Втім, у КВУ все ж не виключають, що вибори можуть відмінити по факту їх проведення.

"Політики давно зрозуміли, що мукачівський варіант фальсифікацій вже не пройде, а тому вважають за краще змагатися за результати виборів у судах", - вважає Черненко.

По суті, вибори на Тернопільщині могли б стати таким собі оглядом сил перед виборами президента. Втім, здається, не всім хочеться показувати справжній стан своєї піхоти.

При цьому голова правління КВУ Ігор Попов бачить ще один небезпечний прецедент у відміні тернопільських виборів.

"Це буде сумнівне з правової точки зору рішення, яке стане дуже небезпечним прецедентом. Замість того, щоб вирішити юридичні і технічні проблеми, вибори можуть просто скасувати через політичну доцільність та невпевненість у власному результаті. А це, в свою чергу, може викликати спокусу зриву президентської кампанії", - попереджає Попов.

Цікаво, як поставиться БЮТ до перенесення виборів президента з міркувань економії бюджету?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді