Три варіанти стратегії Арсенія Яценюка

Вівторок, 21 квітня 2009, 14:48

Арсенію Яценюку виповнюється 35 років у травні цього року і він планує використати досягнення цього віку для участі в президентських перегонах 25 жовтня. Власне, у Яценюка є три варіанти поведінки в рамках президентської кампанії: "Стоп Тимошенко!", "Стоп Янукович!" та "Уперед на самоті!".

Стоп Тимошенко! Перший варіант полягає у тому, щоб отримати "отруєну чашу" від непопулярного Віктора Ющенка в якості його наступника. У такому разі Ющенко не буде виставляти свою кандидатуру на вибори, розуміючи, що шансами на здобуття перемоги за 3-відсоткового рівня підтримки можна знехтувати.

Як зазначив колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, Яценюк ніколи не показував характер, коли перебував на посаді парламентського спікера, і тому стати кандидатом "Стоп Тимошенко!" від Банкової для нього буде відносно просто.

Кампанія президентського секретаріату під гаслом "Стоп Тимошенко!" буде триматися на двох опорах. Перша полягатиме у підтримці Яценюка. Друга – у підтримці Віктора Януковича через встановлені канали "зв’язку" між партією "Єдиний Центр" та заступником голови Партії регіонів Борисом Колесниковим, що керує партійним ідеологічним відділом.

"Єдиний Центр" вже давно діє як прорегіонівське крило "Нашої України" – "Народної Самооборони", і така ідеологічна підтримка ніколи, принаймні в Україні, не здійснюється безкоштовно.

Патологічна ненависть Банкової (і особливо Балоги) до Тимошенко зробить прийнятною для неї перемогу на виборах Яценюка чи Януковича. Утім, ця стратегія не враховує лише того, що Юлія Тимошенко залишиться серйозною політичною фігурою в разі, якщо президентом буде обраний Яценюк чи Янукович.

У Конституції немає положення про необхідність переформатування парламентської більшості чи уряду одразу після проведення президентських виборів. Підтримавши Яценюка чи Януковича, Банкова може уникнути перемоги Тимошенко на президентських виборах, проте буде змушена співіснувати з прем’єркою.

Президентський апарат, завдяки главі секретаріату Віктору Балозі, зможе забезпечити адміністративний ресурс для виборчої кампанії Яценюка, особливо важливий з огляду на те, що той не має регіональних представництв.

У той самий час союзники Ющенка – Дмитро Фірташ та Валерій Хорошковський – можуть надати йому доступ до ЗМІ, зокрема до телеканалу "Інтер". У відповідь Яценюк погодиться стати кандидатом президентського секретаріату "Стоп Тимошенко!".

Та у разі підтримки Яценюка Банковою, він більше не зможе користуватися публічною підтримкою. Адже перебування "над" боротьбою і спричинило зростання його рейтингу. Банкова буде вимагати, щоб під час своєї президентської кампанії Яценюк весь час атакував Тимошенко. Та в цьому разі кампанія Яценюка буде побудована на негативі, а не на позитиві.

Його українські та західні прихильники більше не зможуть називати його "українським Обамою". Таке твердження, як зазначив Ілько Кучерів у статті під назвою "Нове обличчя здобуває репутацію київського Обами" у "Financial Times" (7 квітня), далеке від реальності.

Яценюк не є чужинцем для Києва, як Обама для Вашингтону, так само Обама має більший досвід і старший за Яценюка (кандидату Обамі виповнилося 47 років у 2008, кандидату Яценюку 35 у 2009).

Стоп Янукович! Другим варіантом може бути, як запропонував віце-спікер Микола Томенко, укладення угоди з Тимошенко. Метою в цьому разі стане уникнення конфлікту між двома "помаранчевими" кандидатами (Тимошенко та Яценюком), що може призвести до перемоги на виборах Януковича.

Томенко вказав на те, що Тимошенко та Яценюк змагаються за тих самих виборців у західній і центральній Україні. У той же час Янукович не має серйозних суперників у східній та південній Україні.

Після Помаранчевої революції в українській політиці виникли дві тенденції. Колишні прокучмівські центристські партії об’єдналися з Партією регіонів, в той час як "помаранчевий" табір розколовся.

Блок НУНС включав дев’ять партій у своєму складі під час виборів у вересні 2007 і обіцяв створити на своїй основі єдину проющенківську партію після виборів. Замість цього, наразі виникли ще п’ять партій та громадських організацій, і тепер їх загальна кількість дорівнює чотирнадцяти!

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко ніколи не буде серйозною загрозою для Януковича. Симоненко програв дві президентські кампанії 1999 і 2004, а КПУ має лише 5% підтримки.

Томенко справедливо зазначає, що для Яценюка буде вигідним укласти угоду з Тимошенко до виборів. Яценюк і Тимошенко можуть погодитися стосовно розподілу посад президента та прем’єр-міністра залежно від того, хто з них пройде у другий тур виборів.

Приміром, якщо Тимошенко пройде в другий раунд та буде обрана президентом, вона погодиться на обрання Яценюка прем’єр-міністром. Якщо ж до другого туру дістанеться Яценюк і буде обраним президентом, прем’єр-міністром стане Тимошенко.

Томенко переконаний, що Володимир Литвин має лишитися парламентським спікером за будь-якого варіанту розвитку подій для того, щоб забезпечити "помаранчевим" коаліцію та уряд ширшою парламентською підтримкою. (Блок Литвина, своєю чергою, змагається із Соціалістичною партією в центральній Україні).

Тимошенко та Яценюк можуть утворити нездоланну "команду мрії" (dream team), що потенційно здатна стати потужною коаліцією на підтримку змін та реформ, які були обіцяні українцям під час Помаранчевої революції.

Ця команда може включити до свого складу Григорія Немирю, як міністра закордонних справ, Анатолія Гриценка, як секретаря Ради національної безпеки та оборони і протеже Гриценка в якості міністра оброни. Це сприятиме євроатлантичній інтеграції України, оскільки буде утворений перший коаліційний уряд, що матиме у своєму складі трьох політиків, які принаймні володіють англійською мовою: Яценюк, Немиря і Гриценко.

Під час виборів у США Клінтона та Обману також називали "командою мрії", проте вони нею так і не стали. Що може завадити створенню української?

По-перше, Ющенко та Балога, які вбачають в Яценюкові одного з двох кандидатів (іншим є Янукович), що може стати на заваді "Армагеддону", який, вони переконані, станеться з Україною, якщо президентом буде обрано Тимошенко.

По-друге, Тимошенко вірить у те, що вона може здобути президентську посаду без угоди з Яценюком. Як зазначив заступник голови парламентської фракції БЮТ Андрій Кожем"якін, БЮТ не бачить ніякої "політичної сили", що стоїть за Яценюком, і, таким чином, "нікого", з ким би можна було вести переговори щодо укладення угоди.

Уперед на самоті! Третім варіантом є відмова від "отруєної чаші" від Ющенка та укладення угоди з Тимошенко і проведення президентської кампанії незалежно від президента та його Секретаріату.

Цей варіант є найбільш складним, оскільки будь-який кандидат у президенти в демократичній країні потребує фінансових та медійних ресурсів.

Такий вибір навряд чи дасть Яценюку добрі електоральні результати, які б він міг використати у переговорах щодо власного політичного майбутнього. Гриценко буде змагатися із Яценюком за третє місце на президентських виборах, і його "тверда рука" матиме популярність.

Який із цих трьох варіантів буде найкращим для України? І який із них обере Арсеній Яценюк? Побачимо...

Доктор Тарас Кузьо, старший науковий співробітник кафедри українських студій Торонтського університету, викладач Інституту європейських, російських та євразійських студій Карлетонського університету, Оттава, редактор UkraineAnalyst", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді