Бійка за участі Луценка у аеропорту Франкфурту. Документи

Четвер, 14 травня 2009, 18:44
"Українській правді" стали відомі нові подробиці інциденту за участі Юрія Луценка в аеропорту німецького Франкфурту.

У розпорядження редакції потрапив лист посла України в Німеччині Наталії Зарудної до Міністерства закордонних справ, де вона повідомляє про перипетії Луценка в авіатерміналі.

Лист датований 5 травня, тобто на наступний день після інциденту, і має гриф "для службового користування". Його було надіслано до МЗС системою кодованого захисту інформації. Тоді ще не вийшла стаття в газеті "Більд", тому дипломати сподівалися, що події в аеропорту за участі Луценка не набудуть катастрофічного для України резонансу.

Посол України в Берліні у своєму листі підтверджує, що Луценка та його сина "не допустили на борт для посадки у зв’язку з їх перебуванням у нетверезому стані".

"За інформацією німецької сторони, міністр та його син почали сперечатися з представниками "Люфтганзи", після чого була викликана поліція. На місце події прибули 8 поліцейських відділення земельної поліції в аеропорту Франкфурт-на-Майні. Після прибуття поліцейських міністр та його син продовжили суперечку з ними та чинили опір, не підкорившись їхнім вимогам, за що були затримані та у наручниках доставлені до поліцейської дільниці аеропорту. За поясненням співробітників поліції, під час затримання міністр та його син висловлювали погрози та образи на адресу поліції", - ідеться в листі Зарудної.

Особливо неприємним для Луценка є те, що, згідно з повідомленням посла, міністру та його сину було висунуто обвинувачення за чотирма статтями Кримінального кодексу Німеччини.

"У ході попереднього розслідування німецькою поліцією Ю.В.Луценку та його сину було висунуто обвинувачення у порушенні громадського порядку, нанесення образи, тілесних ушкоджень та опору співробітникам поліції при виконанні ними службових обов’язків (відповідно до статей Кримінального кодексу ФРН 113, 185, 223, 224)".

Однак, як продовжує далі Зарудна, було домовлено про припинення кримінальної справи.

"З огляду на те, що остаточне рішення про припинення кримінальної справи приймають органи прокуратури за погодження з судовими органами, було домовлено про припинення кримінальної справи найближчими днями", - зазначає посол.

Втім, за наявною зараз інформацією, остаточне рішення щодо кримінальної справи досі не ухвалено.

Крім того, "Українська правда" отримала листа тимчасово виконуючого обов’язки міністра закордонних справ Юрія Костенка, адресованого спікеру парламенту Володимиру Литвину.

Т.в.о. міністра закордонних справ повідомляє, що прокуратура Франкфурту-на-Майні відмовила МЗС України у наданні матеріалів щодо інциденту без письмової згоди Луценка.

Прес-секретар Луценка Інна Кисіль у коментарі "Українській правді" повідомила, що міністр запропонував створити слідчу комісію парламенту "і таким чином дав згоду на надання матеріалів з Німеччини".

Водночас на уточнююче запитання, що німецькі правоохоронні органи вимагають конкретно письмову згоду Луценка, речниця міністра сказала: "Над цим зараз працюють наші адвокати".

Луценко також дуже зацікавлений у оприлюдненні відеозапису інциденту, заявила Кисіль.

"Ми дуже хочемо, щоб відео, зняте камерами спостереження аеропорту, з’явилося в українських журналістів, і таким чином були розставлені всі крапки над "і". Думаю, тоді до міністра буде значно менше запитань, а також менше буде маніпуляцій політиків. Але на наші запити передати це відео ми відповіді не отримали", - сказала Кисіль.

У МВС сумніваються, що Німеччина погодиться на оприлюднення відео. Адже, на думку оточення Луценка, з боку поліції також було перевищено повноваження – окрім міністра та його сина, правоохоронці аеропорту застосували силу до консула України Сергія Дятлова, який користується дипломатичною недоторканістю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді