Яким має бути український президент

Середа, 16 вересня 2009, 10:35

Українське суспільство напередодні виборів президента фактично опинилося в стані невизначеності – необхідності прийняття правильного рішення за дефіциту об’єктивної інформації, її зумисному спотворенні.

Вибори президента стануть величезним театром спекуляцій на суспільних настроях. А тим часом уже зараз фактично йде цілеспрямована, хоча й офіційно не оголошена, війна проти української мови і української культури взагалі.

Накинута і підігріта політиками Росії проблема двомовності стала інструментом розчленування суспільства і розкручування політичних спекуляцій з метою відволікання уваги, волі і сили народу від нагальної конструктивної роботи.

Під загрозою цілковитого знищення опинились українська преса, книгодрукування, кінематограф, обкладені безглуздо-непомірними податками. Більшість ЗМІ (і не тільки ті, котрі делеговані з Москви) в українському інформаційному просторі фактично працюють проти державницької ідеї та національної безпеки.

Тим часом цей простір при потуранні нинішніх державних чинників катастрофічно звужується та передається в чужі руки – байдужі або й ворожі.

Національна гідність стоїть вище поділу на лівих і правих. Національна гідність – це, насамперед, національна самоповага. Ми і тільки ми – громадяни України повинні говорити від імені своєї нації і держави та творити її майбутнє.

Ми прагнемо президента, який би втілював гідність і державну волю українського народу. Українська громадськість повинна чітко усвідомити, що президентом вона має обрати людину, яка творить навколо себе оточення гідних і відповідальних професіоналів, для яких інтереси держави, її національно-духовні цінності були б пріоритетними.

Ми розуміємо, що в скрутні часи тяжко залишатися спокійним і розважливим. Але надто важливий вибір вимагає відкинути всі емоції, зібрати воєдино всю нашу волю і бути розважливими і далекоглядними.

Це звернення до громадян України було прийняте десять років тому (20–21 березня 1999 року) під час роботи круглого столу – "Українське суспільство: перед новим президентом", організованого редакцією журналу політології, футурології, економіки, науки та культури "Універсум". Воно актуальне і понині.

 

Олег Романчук, шеф-редактор журналу "Універсум", кандидат філологічних наук, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді