Зарплатний скандал у Нацбанку. Продовження

Середа, 23 вересня 2009, 13:16

Керівництво Нацбанку продовжує уникати конкретної відповіді щодо своїх доходів.

"Українська правда" отримала дивного листа від першого заступника глави НБУ Анатолія Шаповалова, який за останній рік перетворився на повноцінного господаря будинку по вулиці Інститутській.

У відповідь на запит редакції Шаповалов відмовився озвучити рівень своїх доходів.

"Щодо конкретного розміру моєї зарплати зазначаю, що відповідно до закону про "Про інформацію" інформація про особу не може бути оприлюднена без її згоди. Оскільки я не публічна особа, підстав для оприлюднення інформації про мене не має і згоди на це я не даю", - написав Шаповалов.

Рішення Анатолія Шаповалова заховатися від поставлених йому запитань, прикрившись статусом "непублічної особи", виглядає нелогічним.

Хоча би тому, що за останні десять днів він взяв участь у телешоу Савіка Шустера та дав розлоге інтерв’ю газеті "Коммерсант".

Тобто Шаповалов поводиться як повноцінна "публічна особа". Він не прикриває своє обличчя хусткою, які діти співака Майкла Джексона, і не веде усамітнений образ життя, як письменник Джером Селінджер.

Більше того, Шаповалов працює не в приватному банку, де зарплату сплачує йому власник. Те, що він отримує у бухгалтерії Нацбанку – це державні гроші.

Твердження Шаповалова про свою непублічність абсурдне і тому, що він має статус "державного службовця першого рангу" – указ Леоніда Кучми був підписаний про це ще в 2002 році.

Сама природа звання "державний службовець" полягає в тому, що ця людина є менеджером, найнятим на роботу громадянами України. В даному випадку – для здійснення грошово-кредитної політики в державі.

Минулого тижня, спираючись на інформацію власних джерел, "Українська правда" повідомляла, що протягом минулого року Шаповалову було нараховано 1 мільйон 159 тисяч гривень доходів.

У своєму листі він не відкидав цієї інформації. Натомість Шаповалов розповів, що керівництво НБУ теж постраждали від глобальної фінансової кризи – їм було скорочено кошторис оплати праці аж вісім відсотків.

Хоча останні трансакції в автомобільних салонах Києва не дають підстав хвилюватися, що перші особи Нацбанку бідують.

Коли наприкінці серпня гривня почала черговий стрибок у прірву, голова НБУ Володимир Стельмах знайшов правильне застосування своїм грошовим одиницям.

Він придбав автомобіль Мерседес GL 450. Вибір цілком логічний: що буде з гривнею – не знає ніхто, а продукція німецького автопрому завжди ліквідна.

За інформацією "Української правди", 28 серпня Стельмах сплатив 1 мільйон 90 тисяч гривень за машину представницького класу.

Мерседес GL 450 ціною у річні доходи голови НБУ, який придбав собі Стельмах

Таким чином, він одноразово витратив ледь не весь свій річний заробіток.

До честі глави Нацбанку, він записав "Мерседес" на себе і не ховав його, оформляючи на родичів або своїх підлеглих – як, приміром, Віра Ульянченко.

За даним Державтоінспекції, "Мерседес" було зареєстровано за Стельмахом 29 серпня 2009 року.

Хоча це приватний транспортний засіб, їй присвоїли номерний знак АА 4000 КМ – ця серія видається на авто центральних органів влади.

За даними техпаспорту, окрім Стельмаха, право керувати новопридбаним "Мерседесом" має Сергій Ч.

Як вдалося з'ясувати "Українській правді" на автопідприємстві НБУ, це – штатний водій Стельмаха у Нацбанку. Таким чином, драйвер отримує зарплату від НБУ, а керуватиме приватним автомобілем Стельмаха. Яка не яка – а економія для його сімейного бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді