Викриття Ющенка Шуфричем уперлось у букву "Г"

Четвер, 24 вересня 2009, 12:49
Перед виборами 2004 року існував сайт "Агентство завтрашних новостей". Це був дешевий інформаційний продукт, зареєстрований на безкоштовному хостингу narod.ru. Новини для нього вигадувалися хлопцями російського політтехнолога Ігоря Шувалова, який працював на Віктора Медведчука.

Перед виборами 2009 року настав час для створення "Агентства вчерашних новостей" – на базі слідчої комісії з отруєння Віктора Ющенка.

У вівторок ввечері комісія поширила прес-реліз з вимогою порушити нову кримінальну справу. "Ми змушені заявити, що факт отруєння Ющенка діоксином було сфальсифіковано", - ішлося у преамбулі повідомлення.

Далі було сказано, що "комісія має достатньо доказів, які підтверджують факт маніпуляції із експертизами зразків крові Ющенка".

ЗВИНУВАЧЕННЯ №1

"У комісії є документальні докази того, що дружина президента Катерина Ющенко під час виборчої кампанії 2004-го року консультувалась та отримувала допомогу від представників спецслужб США (...) Наявні в комісії матеріали свідчать про термінову необхідність слідчим шляхом перевірити інформацію про те, що зразки крові Віктора Ющенка перевозилися до США, де збагачувалися діоксином".

Якби у журналістиці існувало щось подібне до премії Дарвіна, то згадане повідомлення цілком могло би претендувати на гран-прі. Тому що про обставини, які сьогодні комісія Сівковича видає як сенсацію, майже п’ять років тому було написано в американській газеті Washington Post.

У березні 2005 на першій шпальті цього видання вийшла стаття "Secret Team Helped Find Dioxin Poisoning". Вона і досі наявна у відкритому доступі на сайті видання.

Там в деталях повідомляється про обставини залучення представників "спецслужб" – щоправда, Washington Post писало, що американці шукали отруту, а не займалися "збагачення крові діоксином".

Ідеться про "Аналітичну групу критичних випадків" (Critical Incident Analysis Group) на чолі з Грегорі Саатхофом, яка діє при Школі медицини Університету Вірджинії.

Як повідомляла Washington Post, Саатхофа запросили вашингтонський юрист Роберт МакКоннелл та його дружина Надя, що керує Фундацією Україна-США.

МакКоннелли товаришують з Катериною Ющенко, а на Саатхофа вони вийшли "за неформальною рекомендацією однієї людини з владних кіл США".

Саме МакКоннеллам восени 2004 року нардеп Роман Зварич возив до США зразки крові, волосся та нігтів Ющенка з тим, щоб вони були передані Саатхофу для аналізу.

Майдан-2004. Фото Олександра Прокопенка

У 2005 році Саатхоф розповів американській газеті, що організував тоді групу з шести американських докторів різної спеціалізації, включно з дерматологією, неврологією, токсикологією та нейрорадіологією, які займалися пошуком отрути.

Токсикологом був Кристофер Холстедж з Університету Вірджинії – саме він 31 жовтня 2004 року направив електронного листа Саатхофу про підозру на діоксинове отруєння.

У грудні 2004 року Саатхоф, Холстедж та інші доктори поїхали до Відня зустрітися з Ющенком та проконсультувати його докторів.

Тоді ж, у грудні 2004 діагноз Холстеджа про отруєння Ющенка діоксином був підтверджений голландською лабораторією "БіоДетекшн Системз" на чолі з професором Брауером.

Хоча ці події не надто відомі широкому загалу, але з них ніколи не робилося таємниці. Більше того, Саатхоф на сайті Critical Incident Analysis Group не приховує, що він "очолював групу медиків США в складі міжнародної команди, яка відповідала за діагностування та лікування Ющенка".

ЗВИНУВАЧЕННЯ №2

А тепер – ці ж події, тільки у викладі Сівковича.

"Наявні в комісії матеріали свідчать про термінову необхідність слідчим шляхом перевірити інформацію про те, що зразки крові Віктора Ющенка перевозилися до США, де збагачувалися діоксином.

Після цього кров, розділена на фракції, доставлялася до Австрії, в Центральний госпіталь Відня, а пізніше – поштою DHL анонімно відсилалася в лабораторію нідерландського професора Брауера, який зазвичай займається дослідженням наявності діоксину у комбікормі для тварин. Професор Брауер зробив дослідження, в результаті якого в плазмі надісланої крові виявили діоксин.

Пізніше цей висновок став підставою для поновлення Генпрокуратурою справи про отруєння Віктора Ющенка діоксином, а сьогодні є єдиним підтвердженням єдиної версії слідчої групи під керівництвом Климович про отруєння Віктора Ющенка діоксином".

Всі викладені Сівковичем події припадають на жовтень-грудень 2004 року. Дослідження у лабораторії "БіоДетекшн Системз" професора Брауера не мало статусу офіційного – тому що він перевіряв анонімні зразки крові.

І тому абсурдним є твердження Сівковича, що цей висновок – "єдине підтвердження версії про отруєння".

Насправді через рік, у листопаді-грудні 2005 року в рамках кримінальної справи про замах на Ющенка було проведено повноцінну комісійну судово–медичну експертизу. Аналізи надсилалися на дослідження у лабораторії німецького Гамбургу, бельгійського Л'єжу та британського Манчестера.

Усі три експертні установи підтвердили діоксинову версію. Про ґрунтовність цього дослідження свідчить обсяг висновку – понад 400 сторінок.

Детальні подробиці того, як в Ющенка відбирали кров та передавали на експертизу, викладені в інтерв’ю "Українській правді" адвоката Миколи Полудьонного, що є представником потерпілого в цій кримінальній справі.

І, до речі, після цієї публікації він був викликаний до Генпрокуратури, де з Полудьонного була взята розписка про нерозголошення таємниці слідства.

Ці факти про проведення офіційної експертизи в 2005 були відомі слідчій комісії. Але це не завадило Сівковичу продовжувати стверджувати, що єдиним підтвердженням отруєння є висновок професора Брауера з "БіоДетекшн Системз" від 2004 року.

ЗВИНУВАЧЕННЯ №3

Ніхто не дискредитував роботу комісії більше, ніж її члени. Прикладом дилетантства можна вважати виступ Нестора Шуфрича в ефірі програми "Шустер Live" у понеділок.

Шуфрич як член комісії заявив, що існує висновок австрійських експертів про відсутність діоксину в крові Ющенка.

"Сразу после того, как Ющенко привезли в Вену, его обследовали врачи. Криминальная полиция Вены – и почему-то никто об этом не говорит – приехала и взяла у него анализы, потому что прозвучало обвинение в покушении на жизнь человека, который в это время находится в больнице в Вене и находится под юрисдикцией криминальной полиции Вены. Есть заключение судмедэкспертизы, что внешних отравляющих веществ токсичных – в том числе и диоксина! – в крови не обнаружено", - повідомив депутат в телеефірі.

"Українська правда" звернулася до Шуфрич з проханням надати цей документ, що він люб’язно і зробив.

Це – переклад російською мовою листа професора Вальтера Вісуділіка з лабораторії Віденського медичного університету на ім'я доктора Цимпфера з клініки "Рудольфінерхаус", який надсилав на дослідження зразки крові Ющенка.

Якщо уважно читати цей документ, на який посилався Шуфрич, то видно, що насправді ідеться про відсутність у крові не "діоксину", а... "дігоксину".

Діоксин і дігоксин – це абсолютно різні субстанції, в чому досить просто переконатися навіть завдяки Вікіпедії.

Якщо відштовхуватися від листа, наданого Шуфричем, то з таким же успіхом для доказу неотруєння Ющенка можна було би заявити, що у його крові не знайшли кокаїн та галоперідол. І хай для когось це абсурд, а для слідчої комісії – ні.

"Українській правді" вдалося знайти німецькомовний документу, з якого був зроблений переклад, пред’явлений Шуфричем. І там також виявився не dioxin, а digoxin.

Прохання прокоментувати цю невідповідність не збентежило Шуфрича: "Я не фахівець, і міг помилитися у слові, але не в суті – отруєння Ющенка не було!".

За словами Шуфрича, для такого твердження йому достатньо викладеного в листі.

Але чому "не фахівець" бере на себе відповідальність робити такі заяви, він не пояснив.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді