Шедеври побрехеньок: як Росія "розмістила" в Україні ракети США

Понеділок, 12 жовтня 2009, 14:04

Сучасний інформаційний простір твориться і живиться симулякрами. Тобто повідомленнями, що формують інформаційну картину світу не відповідно до "реалій", а відповідно до "установок" публіки. В такий спосіб ЗМІ, в кінцевому рахунку, формують реальність. Усе це було зрозуміло ще до винайдення самого терміна "симулякр" знаменитим філософом Бодріяром. А точніше – ще відтоді, коли в рамках рекламних кампаній Сі-Ен-Ен з’явився напівжарт-напіввисновок: "Якщо про це не повідомили ЗМІ, цього не існує в природі".

Ось вам черговий приклад типового симулякра: США планують розмістити в Україні елементи своєї системи протиракетної оборони – ПРО. Про це напередодні заявив заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александр Вершбоу (колишній посол США в Москві).

9 жовтня цю інформацію повідомили російські ЗМІ, і це повідомлення викликало досить широку реакцію як у Росії, так і в нас. В обох випадках реакція вийшла, скажімо так, цікавою.

В Україні першим із заявою виступило МЗС, яке повідомило, що офіційних звернень від американців із приводу ПРО не надходило. За кілька годин говорити на цю ж тему довелося свіжопризначеному міністрові закордонних справ Петрові Порошенку. "Конституція України не передбачає наявності на території України будь-яких військових баз", - цілком справедливо заявив Петро Олексійович, із чим і відбув до Кишинева.

Нарешті, журналісти звернулися з відповідним питанням і до президента Віктора Ющенка, який також не без здивування сказав, що жодних пропозицій щодо участі в ПРО Україна від США не отримувала.

Натомість депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий заявив із приводу даної інформації таке: "Якщо мит отримаємо офіційне підтвердження з боку США про наміри розмістити у нас ПРО, наша партія зробить заяву, де ми продемонструємо наш протест. Ми зробимо все, щоб не допустити цього. Адже навіть Польща та Чехія отямились, відмовившись від цієї ідеї".

Шановний депутат тут дещо перекрутив об’єктивну реальність, яка полягає в тому, що ані Польща, ані Чехія від розміщення в себе елементів американської ПРО не відмовлялись – від цього тимчасово відмовилась сама Америка в особі Барака Обами. Проте пан Сухий хоча би порадив чекати на офіційне звернення Штатів. Далеко не таким зваженим був впливовий БЮТівець, відомий своїми прокремлівськими настроями Андрій Кожем’якін.

"Це явна провокація, котра спрямована проти України, а не Росії", - наводить слова депутата "Росбалт". На думку парламентарія, дану "провокацію" вкинуто в інформаційний простір винятково з огляду на майбутні президентські вибори в Україні, і вкинуто саме американцями.

Насправді в тому, що дана історія є цілковитою провокацією, сумніватися не доводиться. От тільки навряд чи задумали її американці – бо ж виконали її таки росіяни.

Так, уславлена лібералізмом свого керівництва та професіоналізмом своїх журналістів мегапопулярна "Газета.ru" ще зранку 9 жовтня опублікувала матеріал під загрозливою назвою "Украина ощетинится противоракетами". Найзабійнішим у цьому матеріалі був саме його заголовок: адже в самому матеріалі абсолютно ніде не йшлося про можливість розміщення в Україні американської ракетної зброї. А тільки про те, що в Україні, можливо, розміститься один із радарів майбутньої американської ПРО.

Можна було би припустити, що шановані російські колеги чомусь раптово забули про різницю між радарами та ракетами (зрештою, обидва слова починаються на одну букву, та ще й не є питомо слов’янськими!).

Але ж ні – ближче до вечора на сайті не менш, якщо не більш шанованого російського "Інтерфаксу" з’явилася стаття "Оригинал Вершбоу". В якій російським по білому було, зокрема, сказано: "Заявление заместителя министра обороны США Александра Вершбоу о возможности включения Украины в зону размещения американских ракет "Пэтриот" повергло в недоумение главу российской дипломатии Сергея Лаврова".

Подібна заява дійсно "повергает в недоумение" - хоча б уже тому, що після рішення розмістити протиракети не в Польщі, а на морських кораблях, американці відмовились від використання в цьому проекті "Петріотів". Натомість США використають протиракети SM-3, які здатні перехоплювати не лише балістичні ракети, а й ракети середнього та короткого радіусу дії. Причому їх повинно бути в кілька разів більше порівняно з попередніми планами (і саме тому нова система набагато більше загрожує інтересам Росії, аніж та, що була запланована адміністрацією Буша).

Важко повірити, що сам Сергій Лавров не знає про заміну "Петріотів" на SM-3. Але вже зовсім не можна уявити, щоб цей супердосвідчений дипломат, що досконало володіє англійською, дивувався із заяв, яких… ніхто не робив.

Звернімось нарешті до першоджерела – Інтернет-сайту американського оборонного щотижневика "Defence News" (не плутати зі впливовим агентством "Jane’s Defence Express" - бо чимало колег уже сплутали).

Коротка інформація про заяву Вершбоу ще до обіду 9 жовтня за київським часом спустилась далеко вниз, але знайти її неважко. А відтак – і дізнатись, що ж, врешті-решт, було сказано.

Отже, як пише автор замітки, напередодні візиту до Москви держсекретаря США Хіларі Клінтон американські посадовці розкрили зміст деяких питань, що мають обговорюватись під час зустрічі 13 жовтня.

"Administration officials in recent days have begun describing a system that would include radars in multiple nations that could give Washington, NATO, Moscow and other allied nations early notice of an Iranian missile launch" - "Американські урядовці останніми днями почали описувати систему, яка включила б радари в багатьох країнах, що дозволило б Вашингтонові, НАТО, Москві та іншим союзним націям забезпечити раннє попередження про ракетні запуски Ірану".

"The administration has mentioned plugging together sophisticated radars in southern Russia, Azerbaijan and other places like Ukraine to compose the radar framework" - "Адміністрація згадала об’єднання високотехнологічних радарів у південній Росії, Азербайджані та інших місцях на кшталт України з метою створення комбінованою системи".

"In 2007, Russia proposed such a framework, which was rejected by the Bush administration" - "2007 року Росія пропонувала таку систему, що було відкинуто адміністрацією Буша".

Остання фраза повністю "випала з уваги" як російських ЗМІ, так і, відповідно, вітчизняних мас-медіа. Хоча це – абсолютна правда. Зокрема, легко згадати, як Владімір Путін, ще будучи президентом РФ, наполегливо пропонував американцям включити в їхній новий район ПРО підконтрольну Росії Габалинську радіолокаційну станцію в Азербайджані (до речі, думкою самого Азербайджану на цю тему Кремль офіційно поцікавився лише після відмови Білого дому).

А що ж Україна? А ось що: "During a breakfast meeting with reporters, Alexander Vershbow, assistant secretary of defense for international security affairs, added Ukraine to the list of possible early warning sites. He said Ukrainian officials "have mentioned" interest in participating" - "Під час сніданку з репортерами, Александр Вершбоу, заступник міністра оборони з питань міжнародної безпеки, додав Україну до списку можливих місць розміщення систем раннього попередження. Він сказав, що українські урядовці "згадували" про свою зацікавленість в участі".

Практично всі поголівно російські видання повідомили, що Вершбоу – чи й просто Білий дім – "вніс Україну до списку місць розміщення елементів ПРО". Хоча цілком очевидно, що під час сніданку з репортерами ніяких списків ніхто не формував (та й не має окремо взятий пан Вершбоу подібного права). Просто Україна була вперше згадана в такому контексті – що й відобразив автор "Defence News".

Помилки перекладу, з ким не буває…

Важче виправдати іншу "помилку" - про зацікавленість українських урядовців. Як написав той же "Інтерфакс", "Вершбоу сказал, что украинские официальные лица якобы проявили заинтересованность в подобном участии". Але з контексту повідомлення "Defence News", по-перше, абсолютно не зрозуміло, коли, в якій формі, і хто "виявляв зацікавленість". А головне – хіба всі поголовно наші політики не твердять сьогодні, ніби заклинання, що глобальна система безпеки повинна враховувати інтереси як США, так і Європи та Росії?!

Ну так ось же вона!

І вже що зрозуміти неможливо ні за яких обставин, то це – звідки міністр РФ Лавров взяв заяву про розміщення в Україні американських ракет.

Чи, може, все-таки не Лавров, а "журналісти"?

…Пояснень очевидної брехливості російських ЗМІ може бути чимало. Починаючи зі спроб "замазати" той факт, що в Кремлі зарано зраділи "відмові" Обами від ПРО, і закінчуючи традиційною для лояльних тому ж Кремлеві ЗМІ українофобією.

Але чому не може жодних пояснень – то це професійним якостям деяких українських політиків – і, чого гріха таїти, журналістів – які готові тиражувати будь-яку маячню чи відверту брехню, якщо вона вписується у їхню примітивно чорно-білу картину світу.

Особливо коли для з’ясування істини достатньо простого комп’ютера з підключенням до Інтернету.

P.S. На час розміщення матеріалу згадана в ньому стаття "Оригинал Вершбоу"… зникла з сайту російського "Інтерфаксу". Проте в стрічці від 9 жовтня лишилась новина, яка повторює те саме здивування міністра Лаврова неіснуючою заявою щодо розміщення в Україні ракет "Петріот".

Утім, це, як і заперечення Пентагону, навряд чи змусить почервоніти російських журналістів та політиків (або лише перших, якщо саме вони ввели останніх в оману на рахунок "Петріотів", як це, власне, було і в Україні).

Більше того – цілком імовірно, що результатами візиту до Москви Хіларі Клінтон російська пропаганда повідомить про чергову "велику перемогу": відмову США від розміщення в Україні своїх ракетних баз. Баз, які ніхто розміщувати й не збирався… А українські політики знову радо це прокоментують.

Олександр Михельсон, "Главред", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді