Не словом, а ділом

Четвер, 26 листопада 2009, 12:04

Не зважаючи на те, що програми кандидатів в президенти містять часто протилежні підходи до шляхів вирішення українських проблем, в багатьох з них є те єдине, що здатне об'єднати їх роз'єднані зусилля.

Всі вони поставили собі за мету перетворення України в сучасну, конкурентоздатну світову державу. Але на заваді стоїть багато все ще нерозв'язаних питань, серед яких і катастрофічний стан української влади всіх рівнів. Бо всім зрозуміло, що саме від якості влади залежить якість життя народу, який довірив цій владі управління країною.

Задекларовані у передвиборчих програмах кандидатів принципи розбудови громадянського суспільства та розвитку народовладдя сформульовані у наступних пропозиціях, що стосуються саме обрання та відкликання народних обранців:

Богословська: "Виборчу систему буде змінено: повернемо мажоритарну систему виборів до місцевих рад та змішану 50 на 50 до ВРУ та АРК. …Право відклику депутата виборцями буде гарантовано законом".

Костенко: "…проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками".

Литвин: "…запровадження виборів до ВРУ за відкритими списками, місцевих органів влади – за мажоритарною виборчою системою. …Заборона обрання народних депутатів України більше як на два терміни поспіль… Запровадження публічного механізму звітування депутатів, спрощеної системи їх відкликання".

Мороз: "Разом з парламентом змінити закон про вибори, передбачити "прив'язку" народного депутата до виборчого округу (відкриті списки). Це процентів на 70 змінило б склад парламенту, зобов'язало б депутатів напружено працювати над законодавством, не бути маріонетками у олігархів. Такий проект закону підготовано. Він пропонувався парламенту ще вісім років тому і ніким, крім соціалістів, не був підтриманий".

Пабат: "Разом ми створимо та налагодимо просту і прозору схему відкликання чиновника будь-якого рівня: від депутата селищної ради до президента".

Ратушняк: "Конституційне і законодавче закріплення жорсткої відповідальності від Президента до останнього голови сільради за взяті на себе передвиборчі обіцянки. Чіткий і прозорий механізм щорічного звіту і можливості відкликання будь-якого обраного представника влади".

Супрун: "Звичайним українським громадянам потрібно не лише надати реальні можливості для публічного контролю за діями влади, а й забезпечити практичними механізмами для кадрового очищення її інститутів, відкликання депутатів і державних службовців, які скомпрометували себе... Забезпечення життєдіяльності і розвитку держави — справа для великої команди освічених і моральних управлінців.

Право і повноваження на таку діяльність їм надає народ, який згідно з нашою Конституцією є єдиним джерелом влади в Україні. Народу має бути повернена можливість контролю за діяльністю органів влади і можливість впливу на тих, хто здійснює владу від його імені".

Тігіпко: "Я за відкриті партійні списки на виборах усіх рівнів…. ВРУ і обласні ради будуть формуватися на основі відкритих партійних списків".

Тимошенко: "Депутати всіх рівнів обиратимуться за відкритими списками та закріплюватимуться за відповідними округами".

Тягнибок: "Парламент – 300 депутатів на три роки за відкритими виборчими списками. …Проста процедура відкликання депутатів".

Ющенко: "Вибори до ВРУ відбуватимуться за відкритими списками, а до місцевих рад за мажоритарною системою".

Яценюк: "Після виборів Президента необхідно негайно обрати нову Верховну Раду та місцеві органи влади. Ці вибори мають відбутися на основі нового закону. Партійний виборчий список повинен бути відкритим і закріплювати конкретних партійних кандидатів за конкретними виборчими округами".

Кандидати Бродський, Гриценко, Противсіх, Рябоконь, Симоненко та Янукович не запропонували конкретних пропозицій щодо обрання шляхів оновлення та розвитку української влади за допомогою саме виборчого права. Втім, автор не має сумніві – і вони прагнуть змінити ситуацію на краще.

Автор так само певен, що виборці підтримають спільне кандидатське бажання реалізувати нарешті не декларативно як зараз, а реально та дієво (насамперед створивши для цього всі необхідні законодавчі механізми) такі умови, які дозволять почати вже сьогодні перетворення України в державу, де згідно зі статтею 5 Конституції, народ є єдиним джерелом влади, від якого його обранці нарешті залежатимуть напряму, що безперечно покращить якість та відповідальність новообраної влади всіх рівнів.

Для реалізації запропонованих у кандидатських програмах дуже важливих кроків на зустріч людям, які дійсно дозволять побудувати красиву Україну і не колись у майбутньому, а вже сьогодні, ми пропонуємо об'єднати всі можливості претендентів для впровадження нижчевикладених конкретних змін українського виборчого законодавства.

По-перше, діюча Верховна Рада України має терміново внести до закону про вибори президента єдину зміну: щодо норми голосування "проти всіх". А саме: якщо "проти всіх" проголосували стільки ж виборців, скільки за кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів плюс один голос, то вибори визнаються недійсними і призначаються нові позачергові вибори.

Адже очевидно, що діючий на сьогодні механізм голосування "проти всіх" порушує конституційні права виборців та не дозволяє встановити дійсне волевиявлення українців.

По-друге, діюча Верховна Рада має першочергово та терміново розглянути й прийняти необхідні зміни до виборчого законодавства України для заміни існуючої пропорційної системи виборів, на пропорційно-рейтингову систему голосування з відкритими списками.

Пропорційно-рейтингова система голосування – це система голосування з відкритими списками, при якій виборець напряму впливає на остаточний рейтинг кандидатів у депутати, ставлячи у виборчому бюлетені замість хрестика номер кандидата з відкритого партійного списку.

Система запропонована ще в 2006 році і у Верховній Раді давно зареєстровані два відповідних законопроекти, які базуються саме на пропорційно-рейтинговій системі, хоча вони й не містять процедури обрахунку результатів голосування та рейтингу. Але після внесення необхідних змін, недоліки цих законопроектів можливо виправити

По-третє, парламент має терміново внести до закону про вибори народних депутатів зміни щодо норми голосування "проти всіх". А саме: якщо "проти всіх" проголосували стільки ж виборців, скільки й за блок, партію, або самовисуванця, які набрали найбільшу кількість голосів, плюс один голос, то вибори визнаються недійсними і призначаються нові позачергові вибори.

По-четверте, ввести у виборче законодавство процедуру прямого відкликання народних обранців (народних депутатів, мера Києва, президента України), використавши механізм "народного імперативу" за допомогою "імперативного бюлетеню".

Народний імператив – це технологія прямого (незалежного від партій чи парламенту) відкликання діючих обранців народом (депутатів ВР, мера Києва чи президента України) не за допомогою референдуму, а напряму виборцями, використовуючи подібний до існуючого паперовий "імперативний бюлетень" запропонований ще у 2008.

По-п’яте, заборонити зміну прохідного бар'єру на виборах до ВР, залишивши його на рівні 3%.

По-шосте, парламент нинішнього скликання має першочергово та терміново розглянути і прийняти необхідні зміни до виборчого законодавства для заміни існуючої пропорційної системи місцевих виборів на змішану мажоритарно-пропорційну систему без преференцій, за якої жодних переваг при розподілі депутатських мандатів ні для представників партій, ні для самовисуванців не передбачається.

Мандати депутатів отримують ті кандидати, за яких віддано найбільше голосів.

По-сьоме, провести вибори президента та наступні вибори до Верховної Ради, а також місцеві вибори на основі вже нових законів про вибори, що вже не будуть так грубо порушувати конституційні права українських виборців, як ті закони що діють сьогодні.

Всім цим пропозиціям вже не один рік, тому не варто відкладати на завтра те, що потрібно було зробити ще позавчора. Змогла ж Верховна Рада прийняти Конституцію за одну ніч, а запропоновані вище зміни набагато простіші і, на нашу думку, життєво необхідні в сучасних українських умовах.

Всі ці пропозиції не вимагають якихось надзусиль чи надвеликих фінансових витрат (пункти 1, 2, 5 і зовсім не потребують додаткового фінансування), вони вимагають лише політичної волі та реального бажання боротися з існуючими проблемами не лише на папері і в телевізійних студіях.

Всім вже набридли порожні балачки. Краще кожен із нас зробить все можливе, щоб такі зміни були прийняті. Дамо Україні – вибір! Бо Україна – це наша земля!

Ігор Гурчик, ГО "Наша земля", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді