"Інтенсивність праці" в уряді Тимошенко коштує 90% надбавки

П'ятниця, 18 грудня 2009, 12:06
Що робить людина протягом першого місяця, коли приходить на нове місце роботи? При чому сідає не на звичайне місце, а у крісло заступника міністра? Та ще й тоді, коли країна потерпає від фінансової кризи?

Як не дивно, в українських реаліях новоприбулець проходить не випробувальний термін, а одразу претендує... на підвищення зарплатні. Принаймні, на це чекає заступник міністра екології Вікторія Шаповал.

Шаповал була призначена на посаду 4 листопада 2009 року після того, як для неї було створено ще одну, дев'яту посаду заступника міністра екології.

Одразу після цього міністр Георгій Філіпчук ініціював для Шаповал підняття зарплати.

Відповідне звернення урядовця до колег по Кабміну потрапило в розпорядження "Української правди".

 Міністр просить підвищити зарплату своїй дев'ятій заступниці

Міністр просить дати дозвіл на встановлення для Шаповал надбавки в розмірі 90% до окладу. Приводом для такого заохочення у документі називається "особливий характер роботи та інтенсивність праці". При тому, що заступник міністра не пропрацювала і місяця на посаді!

"Українська правда" спробувала дізнатись в самої Шаповал про її "інтенсивність праці". Виявилось, що на момент звернення Філіпчука навіть не були офіційно розподілені обов'язки для нового заступника міністра.

Помічник Шаповал зазначила, що дев'ята заступник міністра має стати куратором регіонального екологічного управління в Києві, Київській і Черкаській областях, а також напрямку зв'язків з громадськістю.

"Вікторії Валентинівні дійсно доведеться сидіти на роботі до восьмої-дев'ятої години вечора. Додайте ще зустрічі, відрядження по всій Україні - це ж передова! Можливо, з урахуванням таких умов праці й було звернення про надбавку", - припустила помічниця Шаповал.

Міністр Кабінету міністрів Петро Крупко припускає, що подібна надбавка може даватися в зв'язку з ненормованим робочим днем. Він зізнався, що коли працював заступником міністра юстиції, то йому теж призначили надбавку в розмірі 90%.

"Звичайно, мова йде про ненормований характер роботи, роботу у вихідні дні, бо представники урядового апарату працюють вночі, так само як і заступники міністра. От на тих, хто працює в таких умовах, по ідеї, ця надбавка і розрахована", - вважає він.

Водночас Крупко вважає розмір надбавки питанням моралі самого міністра.

"Надбавка "за інтенсивність праці і особливий характер роботи" має певну градацію. Я не знаю, як в міністерствах, а в урядовому апараті максимальна надбавка для певної категорії працівників складає лише 50%, не більше", - розповів Крупко.

Але водночас він пояснив, що надбавка може бути й більшою. "Якщо заступник готує експертні рішення, тоді керівник з огляду на те, як людина працює, на стаж роботи, на досвід, може встановити наказом цю надбавку", - зазначив Крупко.

 Міністр Філіпчук і його нова заступниця Шаповал

36-річна Вікторія Шаповал є кандидатом історичних наук. З лютого по листопад 2008 вона працювала начальником управління у зв'язках із ЗМІ в секретаріаті Кабміну, після чого її перевели на пониження - на посаду заступника начальника іншого управління. А уже звідти вона перейшла в статус заступника міністра.

За розповіддю джерел "Українській правді", Вікторія Шаповал є подругою улюбленої дизайнерки Юлії Тимошенко Айни Гасе. В команду її привів бютівець, а за сумісництвом колишній чоловік кравчині нардеп Анатолій Семинога.

Семинога очолює київську організацію партії "Батьківщина" - а за розподілом обов'язків Шаповал має курувати екологічне управління у столиці.

Крім того, на минулих виборах Шаповал за списком БЮТ балотувалась в Київраду.

До самого ж Міністерства екології, за даними джерел "Української правди", Шаповал потрапила з легкої руки першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.

Антикризова бухгалтерія

Міністр Крупко розповів, що в зв'язку з кризою урядовцям цього року намагаються не призначати надбавки.

"Цей рік особливий в тому, що можливості встановлення таких надбавок обмежені через брак фінансів. І багато хто намагається скоротити видатки", - зазначив Крупко.

За його словами, з 1 квітня прем'єру та всім міністрам строком на рік було зменшено заробітну плату на половину.

Однак заступників міністрів це не торкнулося. Згідно з постановами Кабміну, оклад заступника міністра складає 75% від базового окладу Тимошенко.

Отже, якщо до квітневих секвестрів оклад прем'єра складав  6 640 гривень, то Шаповал без додаткових нарахувань отримує 4 980 гривень.

Як розповів "Українській правді" речник Мінекології Володимир Гаптар, загальна зарплатня Вікторії Шаповал становить 5 888 гривень - це з усіма доплатами, але без 90-відсоткової надбавки. Після її нарахування заступник міністра екології мала би отримати у бухгалтерії 11 187  гривень на місяць.

За радянською традицією, до окладу чиновників зазвичай додаються різноманітні надбавки "за вислугу років", "за ранг держслужбовця", "за спеціальні звання", "за постійну роботу з документами, що мають гриф "таємно", "за знання іноземних мов" тощо.

Так Тимошенко, маючи оклад 6 640, в 2008 році отримувала в середньому 32 180 гривень за місяць роботи.

Питання ж того, чи справді чиновники живуть на саму зарплату, залишається на розсуд читачів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді