Агітація за державні гроші

Середа, 23 грудня 2009, 14:13

Уперше в історії України три найвищі особи держави вирішили змагатися за крісло президента. При цьому, як виявилось, жоден із них не гребує в цій боротьбі користуватися своїм службовим становищем і державними коштами.

Чи не в найкращому становищі перебуває Юлія Тимошенко. Прем'єр може використовувати як свою агітацію все, що робить хорошого уряд - підвищення пенсій ветеранам, підвищення зарплат шахтарям, пільги металургам, землі селянам.

Ще до початку виборчої кампанії прем'єр провела низку робочих зустрічей, які використала для здобуття прихильності виборців.

Наприклад, 5 вересня прем'єр задобрювала місцевих голів, роздаючи молоковози і, обіцяючи перерозподіл фінансових потоків. 18 вересня Тимошенко в Дніпропетровську обіцяла пролонгувати дію антикризової програми уряду в металургійній галузі.

А минулого тижня прем'єр спілкувалася з залізничниками.

Десяток разів за останні місяці прем'єр особисто вручала ключі від квартир бюджетникам, а також роздавала безкоштовні акти на землю селянам. Останнє, до речі, КВУ розцінив як найбільший адмінресурс цих виборів. Адже, акти, на які витрачено понад 600 мільйонів зі стабфонду, роздаються з портретами Юлії Тимошенко і подаються як її особиста заслуга.

1 грудня прем'єр побувала на Львівщині, де запустила ноу-хау під назвою рейковий автобус із промовистою назвою "краянам від прем'єр-міністра Тимошенко".

При цьому прем'єр успішно поєднує завуальовану агітацію в рамках "вона працює" із відвертою агітацією на свою честь. Йдеться про співочий тур на користь Тимошенко під назвою "З Україною в серці", який стартував ще у вересні.

Час цих концертів дивно співпадає з часом із її робочими поїздками регіонами, в той час як наповнення візитів часом не вражає своєю архіважливістю.

Так 19 вересня Тимошенко побувала в Одесі з робочою поїздкою, а заразом відвідала концерт на свою честь.

27 вересня, у неділю, прем'єр поїхала до Хмельницького на день міста. Про робочу складову цієї поїздки невідомо, зате прем'єр знову вийшла на сцену, де про неї проспівали, "бо вона найкраща".

2 жовтня Тимошенко відбула з поїздкою до Львівської області, де провела огляд стану реконструкції об'єктів міжнародного аеропорту Львова, побувала на Львівському економічному форумі та провела нараду з місцевою владою.

А після робочого дня прем'єр знову пішла на концерт туру "З Україною в серці!".

Опівночі вона вирушила в Київ, а вже наступного дня, у суботу, поїхала до Івано-Франківської області.

Не те, щоб у графіку прем'єра були якісь надподії - огляд будівництва дамби на річці Бистриця Солотвинська, спілкування з місцевими мешканцями, відвідання військово-спортивного ліцею-інтернату з оглядом показових виступів ліцеїстів.

Увечері Тимошенко була на тому ж концерті "З Україною в серці! ".

8 жовтня прем'єр знову вирушила на Західну Україну, щоб "оглянути будівництво другої черги об'їзної дороги навколо міста Чернівці" та будівництво мосту через річку Сірет.

Вечірнє дозвілля прем'єра не вирізнялось оригінальністю - концерт "З Україною в серці".

Щоб відвідувати свої агітаційні заходи Тимошенко іноді йшла на досить незручні схеми пересування.

Так, 16 жовтня прем'єр мала робочу поїздку до Італійської республіки, де зустрічалася з Папою Римським.

Яка користь економіці від зустрічі з папою невідомо, якщо не брати до уваги благословення Риму.

Але справа зовсім не в цьому. А в тому, що після візиту до Ватикану Юлія Володимирівна полетіла на якусь робочу зустріч у Тернопіль.

Що такого нагального могло відбутися в Тернополі о 18 вечора, не відомо, а ось годиною пізніше там був черговий концерт туру Тимошенко.

Через чотири дні, 20 жовтня, Юлія Володимирівна знову опинилася на заході країни. Тепер на Рівненщині.

В розкладі прем'єра крім дороги Київ-Чоп і відвідин Острозької академії, знову був тур "З Україною в серці".

Усі ці поїздки були здійснені ще до початку виборчої кампанії.

Потім через епідемію грипу тури "З Україною в серці" на місяць припинилися. Але минулого тижня промоакція з Юлією Тимошенко знову поновилася.

13 грудня Тимошенко побувала на Львівщині. Недільний робочий графік прем'єра виглядав наступним чином:

- відвідання церкви Преподобної Параскевії (с. Зубра. Пустомитівський район),

- участь у церемонії вручення земельних актів, спілкування з жителями сіл Зубра та Солонка Пустомитівського району та села Лагодів Перемишлянського району Львівської області,

- відвідання Зубрянської загальноосвітньої школи, передача школі подарунків та звукопідсилювальної апаратури,

- брифінг для представників місцевих та центральних ЗМІ,

- участь у Всеукраїнській акції "З Україною в серці",

- запис інтерв'ю для Львівської ОДТРК.

Також Тимошенко в рамках робочих поїздок побувала на своїх концертах 15 грудня у Луганську, 17 грудня - у Чернігові.

Таким чином, більше десяти разів прем'єр поєднала свої агітаційні заходи з роботою.

З точки зору часу Тимошенко дорікнути нічим - вона перебувала на концерті по завершенні робочого дня. Але літала вона на ці заходи за державні кошти.

Вартість чартеру Ту-134 по Україні складає близько 100 000 гривень. Тобто виборча каса Тимошенко втратила не один мільйон, якби на свої концерти вона літала в неробочий час і своїм транспортом. А так ці гроші взяли з кишень українських платників податків.

Щоправда, прем'єр не перша і не єдина, хто користується благами державної служби. Не відстає від неї і президент Віктор Ющенко.

Слід нагадати, що дві його робочо-агітаційні поїздки начебто оплатила дружина. Після відповідного запита журналістів "Української правди".

І на відміну від прем'єра, президент не має ресурсу, щоб роздавати молоковози з написами на свою честь, тому йому доводиться хіба що дарувати бронхофіброскопи для лікарень за власний кошт.

Проте агітацію за себе він проводить так само як і Тимошенко.

Чим ближче до дати виборів, тим інтенсивніше стає графік робочих поїздок президента.

Якщо ще в середині листопада президент виїздив у регіони один-два рази на тиждень, то зараз президент їздить майже щодня.

За останні 10 днів президент побував в Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській, Львівській, Одеській, Київській та Вінницькій областях.

У жовтні глава секретаріату президента Віра Ульянченко в інтерв'ю КоммерсантЪ-Украина заявила, що Віктор Ющенко вирішив використовувати для агітаційної роботи виключно вихідні дні та офіційний неробочий час.

Спочатку президент і справді дотримувався цього правила.

Новини з випадами проти опонентів його виборчий штаб робив ближче до 10-ї вечора, нарізаючи їх з інтерв'ю місцевим ТРК.

Але вже за кілька тижнів новини з гарячими заявами президента про "вона - це криза" пішли не тільки у робочий час, але й прямому ефірі. Як наприклад в останній трансляції Українського радіо, яке кілька годин доводило до вух українців зустрічі президента з інтелігенцією Переяслав-Хмельницького.

"Я переможу, тому що є ви. Тому що вас таких мільйони - які розуміють, задля чого завтра повинно сходити над українською землею сонце", - звернувся Ющенко до присутніх на Форумі Української інтелігенції, що відбувся у Переяслав-Хмельницькому. Що це як не агітація?

"Будь-який режим, який приходить, чи це режим Тимошенко, чи це режим Януковича, чи будь-який інший авторитарний режим, де на головному місці буде сидіти Медведчук, де національна ідея буде в закутку, де свобода слова не буде шануватися, а свобода вибору - це маленький епізод чиїхось прав, того дня спускайте український прапор", - переконував Ющенко аудиторію, підводячи її до думки, що лише він забезпечить демократію.

Втім якщо в Переяславі Ющенко виступав принаймні в державному антуражі, то за кілька днів до цього він зібрав в Одесі мітинг під символікою "Нашої України"

"Не шукайте різниці між Тимошенко і Януковичем - це два чоботи з однієї пари", - звернувся Ющенко до людей, які тримали помаранчеві прапори.

Зустріч відбувалась у вівторок у світлий час дня. Отже президент порушив свою обіцянку не агітувати в робочий час.

На запитання журналіста А-ТБ, як розцінювати такий виступ президента, Ющенко не задумуючись відповів: "Робочий візит, молода людина, робочий візит".

Володимир Литвин зробив ставку на робочі поїздки як роботу з виборцями ще задовго до старту виборчої кампанії.

Ще влітку в інтерв'ю "Фокусу" спікер зізнався, що під його "кабінетом черги з українських олігархів немає".

"Тому ставку я роблю на спілкування з людьми. На місці не сиджу - тільки вчора повернувся з поїздки, завтра - знову в регіон", - розповів спікер.

На питання, їздить він за державний рахунок - як глава парламенту чи приватно - як кандидат, Литвин сказав: "Це поїздки народного депутата, який зобов'язаний працювати з людьми".

"Якби я їздив як спікер, літав би окремим літаком. А так - рейсовим. Депутатові зобов'язані мати максимальне сприяння на місцях. Але я за підтримкою не звертаюся. Не прошу в місцевої влади навіть транспорт, не заважаю їм працювати (посміхається)", - відповів спікер.

Після початку виборчої кампанії Литвин єдиний з кандидатів пішов у відпустку. Однак після цього його "робочі поїздки" не припинилися. Зазвичай їх буває не менше 3 на тиждень.

Так, сайт Верховної Ради інформував, що голова Верховної Ради Володимир Литвин 19 грудня відвідає з робочою поїздкою Житомирську, у понеділок 21 - Харківську, у вівторок, 22 - Запорізьку області.

"У суботу Литвин проведе зустрічі з жителями міст Малин, Радомишль та смт. Черняхів, а також відвідає дитсадки № 1 та "Ялинка" міста Малин.

У понеділок у Харківській області Голова Верховної Ради ознайомиться з виробництвом заводу "ТММ Енерго" та проведе зустріч з трудовим колективом підприємства, візьме участь в урочистостях із нагоди Дня міліції та у загальних зборах Академії правових наук України.

У вівторок під час відвідання Запорізької області Литвин проведе зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентами Запорізького національного технічного університету та з колективом ЛГЗ "Хортиця", повідомляла прес-служба парламенту.

Аналогічні анонси висять і на сайті Народної партії Литвина , який висвітлює виборчу діяльність Литвина.

Навіть, якщо припустити, що Литвин приїде на ці зустрічі на своїх автомобілях, як стверджує його прес-служба, то залишиться ще одне зауваження. Навряд чи кандидат не при владі зможе так просто ходити по університетах і підприємствах, і агітувати за себе.

Минулого тижня, 15 грудня, коли депутати Верховної Ради працювали в залі, Литвин поїхав із робочою поїздкою на Волинь.

16 грудня спікер перебував із робочою поїздкою на Закарпатті, де обіцяв виборцям за проведення всебічного розслідування рішень щодо передачі земель у приватну власність. Того ж дня сюжет про одну з таких робочих поїздок із прес-конференцією спікера показав профільний телеканал "Рада". Прес-конференція відбувалась на тлі агітаційної символіки кандидата в президенти з написом "Час Литвина".

Ще на початку виборчої кампанії на тому ж каналі вийшло інтерв'ю Володимира Литвина. Але зовсім не про роботу Верховної Ради, як зазвичай. Це був іміджевий продукт, який розповідав про кар'єру селянського сина Володимира Литвина.

До речі, використання державного ефірного ресурсу - ще одна перевага кандидатів від влади. На відміну від президента чи прем'єра, інші кандидати не отримають таку розкіш як двогодинні трансляції святкування дня місцевого самоврядування за участю прем'єра чи читання президентом лекції студентам якогось університету.

А між тим одна секунда ефірного часу для передвиборчої агітації на Першому національному у вечірній час коштує від 312 до 655 гривень. Таким чином, якби позаминулого тижня УТ-1 транслювало б Тимошенко і Ющенка за гроші, то заробило б щонайменше 4 мільйони гривень.

Можливо, тому так дратується Ганна Герман, яка написала цілий проект закону, щоб урівняти свого кандидата з кандидатами від влади в доступі до державного ефірного ресурсу.

А то на відміну від Ющенка чи Тимошенко лідера ПР зовсім немає в "брехунці". Мало того, що технологи видають Федоровича порціонно і лише підготовленим вухам, намагаючись всіма правдами і неправдами не випускати лідера на "необроблених" регіональним штабом журналістів, так і говорить він здебільшого на зустрічах російською, а це вже не формат державного радіо.

Втім, зловживання службовим становищем, це, здається, єдиний прояв адмінресурсу, який діє на цих виборах.

"Адмінресурсу, який був на попередніх виборах президента, немає. Є зловживання службовим становищем - ведення агітації в робочий час, розвішування плакатів на підвідомчій території, створення умов для своїх кандидатів", - відзначає голова КВУ Олександр Черненко.

"Так, наприклад, в Черкасах, є два університети - один очолює довірена особа Януковича. Інший - довірена людина Литвина. Коли приїздить кандидат, студенти замість пар ідуть на зустріч з ним. Таке є", - додає голова КВУ.

Поки що єдиний резонансний випадок адмінресурсу був зафіксований в Горлівці, де службовців міської ради попалили на примусовому рекрутуванні людей для роботи в комісіях. "Але після того як ми про це повідомили, спроби припинились", - зауважу Черненко.

"Після 2004 просто тиск на українців не діє. А от якщо начальник гарно попросить, ще й пообіцяє "підмазати", премію дати за роботу в комісії, тоді вони погоджуються ", - зазначає голова КВУ.

Загалом, за словами Черненка, на виборах адмінресурсом користуються 5-6 кандидатів. Ющенко має вертикаль голів ОДА, Тимошенко - урядову вертикаль, своїх голів сільрад має Литвин, а Януковичу сприяють місцеві ради, де є більшість у його партії. Крім того ресурсами банківського сектору користуються Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк, які мають там своїх людей.

"Але цей адмінресурс не має вирішального впливу на хід виборчої кампанії", - наголошує Черненко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді