Свято Януковича: революції відміняються

Понеділок, 18 січня 2010, 11:16

Віктор Янукович зробив перший крок до президентського крісла. У першому турі він перемагає головну конкурентку з розривом у 10%.

Результати Центральної виборчої комісії не підтверджують дані Національного екзит-полу, що різниця складає лише 5%. За таких умов завбачливо розставлені по Києву намети можуть зовсім не знадобитися Партії регіонів.

Свій ранок Віктор Янукович провів по-новому. Він вперше голосував за новим місцем проживання в Оболонському районі столиці. На дільниці Януковича вже чекав сюрприз - Юлія Тимошенко. Але не та. За збігом обставин, так звали голову дільничної комісії. Однак Янукович, здається, навіть не помітив цей факт.

На відміну від попередніх виборів, Янукович не привів із собою свою половину. Його супроводжувала лише Ганна Герман.

Як виявилось, у цей день лідер ПР "зрадив" не лише дружині, але й насидженому місцю.

На відміну від попередньої кампанії, своїм штабом регіонали обрали не звичний кінотеатр "Зоряний", а фешенебельний готель Intercontinental.

Ближче до 20-ї години там зібралося кілька десятків депутатів Партії регіонів. У залі Ганна Герман, Микола Азаров і Борис Колесніков проводили черговий брифінг.

Решта регіоналів сиділи за спеціальними столиками в прес-центрі, дехто спілкувався в коридорі. Пресу відгородили від політиків спеціальною огорожею.

 
Нестор Шуфрич, як завжди, емоційно давав коментар грузинській журналістці.

- Це так само, як жінка каже "ні", і треба іти, - досить фігурально пояснював регіонал грузинці, що її співвітчизникам не місце на українських виборах.

Він навіть не підозрював, що ця жінка принесе ще багато неприємних моментів його партії і її лідеру.

Поки що ж, відбившись від грузинки, Шуфрич у колі Михайла Папієва, Євгена Геллера і ще кількох депутатів обговорював парламентські плани після виборів. Нестор Іванович вже смакував, як регіонали відправлять у відставку міністра Юрія Луценка. На зауваження колеги, що у ПР не вистачає для цього голосів, Шуфрич обурився:

- Та ти що! От побачиш, як тільки вони зрозуміють, що Янукович перемагає, вони одразу до нас перебіжать.

Незважаючи на наближення моменту закриття дільниць та оголошення екзит-полів, у регіоналів не видно було мандражу.

- Пані Ганно, хіба вас не цікавлять результати екзит-полів? Чи ви вже знаєте результат? - запитали журналісти в головного спікера ПР.

- Звісно, знаємо. Наш кандидат перемагає всю владу разом взяту. Я думаю, що це буде двозначна цифра, - загадково усміхнулась Герман.

В цей час за її спиною виплили дані екзит-полу, проведені телеканалом Інтер.

"36 - Янукович, і 25 - Тимошенко", - пробубоніла про себе депутат, і пішла проводити чергову радісну прес-конференцію.

Поки Герман розповідала про шанси Януковича на вибори і сварилася з тимошенківською газетою "ВВ", у експрес-кафе за спинами журналістів депутати-регіонали обговорювали результати екзит-полу.

Найбільш жвавим був столик, за яким зібралися Олена Бондаренко, Ірина Бережна, Володимир Макеєнко, Нестор Шуфрич, Олег Стоян і Владислав Лук'янов. Видно, перед тим депутати побилися об заклад на результати виборів, і тепер активно звіряли результати.

Здається, Шуфричу поталанило вгадати один з результатів.

Офіціанти якраз принесли депутатам тістечка безе та сири з полуницями, але депутати активно зазбирались на вихід - кожен на свій ефір. Найдивніше, перемогу Януковича, здається, так і не замочили "шампанським". Балувалися "Моршинською" і кавою.

Через якийсь час депутати побігли на ефіри.

У залі залишились штатна співачка Януковича Таїсія Повалій, її чоловік Ліхута, Ян Табачник, Ельбрус Тедеєв і ще кілька осіб. Саме з цими людьми колишній мавр темників В'ячеслав Піховшек намагався влаштувати "шоу" про те, навіщо країні Янукович. Але журналістів це не зацікавило.

Тим часом Ганна Герман продовжувала відбивати інформаційні атаки журналістів.

- От ви говорите про перемогу, а під ЦВК з'явились сині намети. Навіщо? - запитала в депутата журналістка.

- Ви знаєте, це така дрібниця у порівнянні з тим величезним відривом, який ми маємо від Тимошенко, що ніякі намети не мають значення. Намет десь там, десь там, не має ніякого значення. Ну поставлять намети, ну приберуть. Хай люди веселяться, хай святкують першу нашу перемогу, але пам'ятають, що перед нами ще тяжчі часи, - загадкова заявила вона.

- Хіба ви не намагаєтесь таким чином застерегти від повторення варіанту 2004 року, коли ставите ці намети? - не вгавали журналісти.

- Ви знаєте, я не ставлю наметів. Я їх навіть не бачила... Я займаюсь зовсім іншим у партії. Але я люблю намети, мій чоловік часто ходить в гори і часто ночує в наметах. В цьому є навіть якась романтика, - цинічно відповідала Герман.

- Тобто ви не заперечуєте той варіант, що ви готові захищати вибори в такий спосіб, - допитувалась преса.

- Те, що ми захистимо вибори будь-яким способом, не викликає жодних сумнівів, - запевнила вона.

На відміну від Ганни Герман, Борис Колесніков не став розводитися про романтику в наметах, а чітко заявив, що результати захищатимуть доступними методами.

- Ми збираємося легітимізувати результати виборів всіма способами. Якщо це нам не вдасться, то в опозиції є всі сили, щоб узаконити результати. Але я хотів би нагадати вашим читачам, що ПР перебуває в опозиції. І якщо влада буде діяти незаконно, вона не знайде підтримки в країні і за кордоном, - попередив депутат.

При цьому Колесніков висловив здивування діями БЮТ щодо оскарження голосування на дому. Депутат нагадав, що закон про вибори ухвалювався разом регіоналами і Тимошенко.

- Ви завтра подивіться, який буде відсоток голосування на дому. Якщо менше, ніж у 2007 році, коли Тимошенко стала прем'єром, то їй треба йти з посади прем'єра, бо вона отримала її незаконно, - запевнив Колесніков.

- Ви не боїтеся, що Тимошенко вийде на Майдан? - поцікавилась УП.

- Будь-ласка. Хай виходить! Це її право. Але проти кого? Проти себе? - зіронізував депутат.

Його не переконав навіть аргумент, що Тимошенко впевненіше говорить і вміє боротися набагато краще за Януковича.

- Ніщо не вічне. Навіть Коперфільд вже без концертів. А Юлія Тимошенко ще не Коперфільд. Я не уявляю навіть, як вона вийде на Майдан, - запевнив потенційний прем'єр.

Не встигли журналісти випити й чашку кави, як їм повідомили, що скоро до них прийде Віктор Янукович. Фотографи побігли в коридор зайняти місця щозручніше, прес-служба вишикувалась в ряд, щоб привітати лідера.

Щоправда, прибуття фаворита гонки довелося чекати ще добрих півгодини.

- А давайте будемо кричати "Юля, Юля!", він злякається і впаде на сходах, - пожартувала одна журналістка.

Але злий жарт помер у зародку. Януковича зустріли чинно і благородно. Задоволений, але зосереджений, він пройшов у зал. Поки він спускався сходами, журналісти могли помітити, що порівняно з ранком лідер ПР перевзувся.  

Улюблені туфлі Януковича зі страусиної шкіри 
Як тільки Янукович зайшов у залі, Ганна Герман поспішила влаштувати презентацію нового лідера.

- Новий президент завжди буде відкритий для преси і завжди буде відповідати на ваші питання, - запевнила вона.

- Тому що свобода преси, її розбудова - це один з пріоритетів програми Віктора Януковича, - розсипалася обіцянками Герман.

Точно таким чином пані Герман вже котрий рік поспіль обіцяє інтерв'ю свого лідера "Українській правді." Точно таким же тоном журналістам повідомляють про те, що для супроводу Януковича в виборчій компанії немає місць, не надаючи жодної інформації про його плани переміщення по країні.

І через півгодини її лідер продемонстрував, що яким він був, таким він і залишився - що йому легше не помітити журналіста, ніж відповісти на банальне питання.

Втім, щоб послухати переможний спіч Януковича, позбігалися всі його штабісти з недоїденими бутербродами. Навіть депутати не могли пробитися до зали.

В метушні майже непоміченим залишився найбагатший чоловік України. Рінат Ахметов, притулившись до дверей, слухав першу промову потенційного переможця виборів.

- Сьогодні, якщо подивитися на результати голосування, принаймні з тих екзит-полів, які ми сьогодні маємо, можна зробити висновок, що наші співгромадяни проголосували за зміни життя. Вони вимагають цих змін..., - переможно промовляв Янукович.

- Я сьогодні подивився брифінг чинного прем'єр-міністра, кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Я побачив, що вона в розпачі. Для мене це не є дивним. Я добре розумію, що вона розраховувала на те, що їй вдасться якимось чином переконати виборців на свій бік. Але для того, щоб так сталося, їй, перш за все, треба було визнати ті помилки, які вона зробила за останні 5 років разом з усією помаранчевою командою, - не приховуючи задоволення сказав лідер ПР.

І ще Янукович суворо попередив: "Ніякої революції троянд вже не буде в Грузії, і помаранчевої революції не буде в Україні".

- Що ви думаєте про результати виборів? - запитали журналісти в Ахметова.

- Що в нього дуже хороші шанси, - відповів олігарх вже добре завченою фразою.

- А якщо ваші опоненти знову вдадуться до перегляду виборів на Майдані? - не вгавала преса.

- Я думаю, тоді інвестор буде обходити, об'їжджати і облітати нашу країну, - розвів руками олігарх.

Журналісти хотіли ще щось спитати, але Ахметов заявив, що хоче послухати заяву Януковича. Щоправда, вже за кілька секунд після цих слів він вийшов з залу у супроводі Валіда Арфуша.

Колесніков, Ахметов і Арфуш 

Надовго усамітнитися їм не вдалося. Спочатку до Ахметова підійшли англомовні журналісти, потім - російські.

- Так як ви думаєте результати першого туру - це півфінал чи вже фінал? - московські журналісти закинули пробний м'яч на поле володаря "Шахтаря".

- Я вже казав, що перевага у 5% - це добре, а якщо більше - це гарний рахунок. Якщо після першого тайму рахунок іде 1:0, 2:0, 3:0 - це ж хороший результат, - пояснив у відповідь Ахметов футбольною термінологією.

- Але чия ж буде зрештою перемога? - продовжували футбольну дискусію журналіст і олігарх.

- Поки суддя не свиснув, сказати до кінця матчу результат я не можу, але думаю, що у Віктора Януковича великі шанси перемогти, - традиційно уникнув відповіді Ахметов.

- Пенальті від влади не боїтеся? - продовжував вправлятися в футбольних порівняннях московський гість.

- Ну, це тест для влади, бо сфальсифікувати результати виборів може лише влада, - повторив Ахметов слова вже озвучені вранці.

Потім питання почали повторюватися і здалося, що Ахметов втомився від них.

- Я б хотів послухати промову Віктора Федоровича, - спробував відбитися Ахметов від журналістів.

- Так тут же немає звуку! - нагадала йому УП.

- Та я ж міміку дивлюсь, все дивлюсь..., - рятувався як міг олігарх.

- Ви вже без слів Віктора Федоровича розумієте?

- Так...

- І що він говорить?

- Він говорить, що "якщо я стану президентом, то при мені буде економічне зростання і сприятливий інвестиційний клімат, інвестори будуть інвестувати в Україну і ми створюватимемо нові робочі місця...", - увійшов у роль Ахметов.

- І Рінату Ахметову тоді не доведеться бути політиком?

- Рінат Ахметов - поганий політик, - раптом зізнався олігарх, втім одразу додав - але непоганий бізнесмен. І у Ахметова все таки 200 000 людей працює. І це не треба забувати. І в нас найвища зарплата.

- Так ви підете з політики?

- Якщо ви хочете, я це зроблю, - розсміявся олігарх, і таки втік від преси.

Через півгодини УП знайшла Ахметова у кав'ярні готелю, де він у компанії Бориса Фуксмана, Бережної та Арфуша обговорював свої телевізійні плани.

Ахметов, Фуксман, Бережна та Арфуш 
- Канал "Україна" переміг всіх, але я хочу виграти ще й чемпіонат, - на весь голос заявив Ахметов співрозмовникам про свої телевізійно-футбольні амбіції. Далі він почав ділитися планами на 3 роки, але тут подзвонив телефон і Ахметова запросили на 9 поверх, де мав зібратися VIP-клуб Партії регіонів.

Тим часом Януковича з однієї прес-конференції вивели на інший ефір - включення на "Велику політику".

- Передайте Віктору Федоровичу, хай скаже в мікрофон "один, два, три", - продирався крізь охорону представник Інтера.

- Сам кажи, - проштовхнули його охоронці до тіла №1.

Оскільки Янукович знову непланово опинився в кільці журналістів, охорона підсилено міркувала, як його евакуювати.

- Давай на 9-й вихід його, - кричав один охоронець іншому. - 52-ий! Тримай двері і нікого не випускай.

Втім в плани охоронців не вписалася грузинська журналістка, яка вже на початку вечора посварилась з Шуфричем.

Запальна грузинка намагалася випитати в Януковича, як зміняться стосунки України і Грузії, якщо Янукович стане президентом. Лідер ПР навіть не зупинився перед журналісткою. Така ж доля спіткала і групу росіян, які надумали "пригрузити" Віктора Федоровича питанням про ЧФ.

Російські журналісти спробували запитати щось у Януковича. Позаду до нього проривається журналістка з Грузії 
От тільки, якщо росіяни відсіялись відразу, грузинка продовжила атакувати Януковича. Її тут же відтіснив один з охоронців, який заразом вирішив і притримати занадто активну даму. Йому на допомогу підбігла якась бабуся, що попросила "не влаштовувати скандал".

Але грузинка кричала навздогін Януковичу: "Навіщо ви так чините?". Вона ще раз спробувала наздогнати лідера ПР, але знову без успіху. Януковича поспіхом евакуювали у ліфт. Його охоронець залишився без піджака, а фотографи ледь не розгромили ліфт "Інтерконтиненталю" у гонитві за цікавим кадром.

Обурена грузинка залишилась у холі і скаржилась колегам на негостинність. Через 2 години штаб БЮТ роздав заяву, що охоронці лідер ПР жорстоко побили журналістку з Грузії...

Як виявилось, прес-конференція "Лідера" була останнім заходом в штабі.

У фойє готелю залишилися регіонали другого ешелону. Юлія Новікова і Василь Горбаль обговорювали між собою, як вони провели вибори в Києві, а парламентські бійці Ельбрус Тедеєв та Владислав Лук'янов ділились планами, як захищатимуть результати виборів.

Льовочкін, Горбаль та Юлія Новікова, сестра Льовочкіна 

До півночі в штабі майже нікого не лишилось. Лише продовжували пити каву групи Євгена Геллера та Костянтина Григоришина. Юрій Мірошниченко спілкувався з англомовною журналісткою, а потім довго ділився телефоном сценаріями можливого і неможливого розвитку подій.

Не зрозуміло, що саме в штабі Януковича робили організатори Національного екзит-полу 

А на 9 поверсі готелю всю ніч засідали Янукович з Ахметовим, які слідкували за підрахунком голосів. За даними ЦВК, він більш ніж оптимістичний для Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді