Віктор Янукович шукає вихід для Юлії Тимошенко

П'ятниця, 22 січня 2010, 09:27

Щоб підбадьорити один одного за результатами голосування 17 січня, соратники Юлії Тимошенко пригадують президентські перегони 1994 року.

Тоді в першому турі Леонід Кравчук переміг Леоніда Кучму з розривом 7%, але в другому він програв з аналогічною різницею. Щоправда, ситуацію ускладнює те, що тоді Кучма був опозицією, тоді як Тимошенко сьогодні - влада.

У середу в штабі БЮТ було влаштовано "розбор польотів" за підсумками першого туру виборів. Тимошенко на цих зборах взяла на себе роль "доброго слідчого", тоді як функції "злого" виконував Турчинов.

З вуст свого лідера депутати-бютівці почули палку годинну промову про Батьківщину, яка в небезпеці. Хоча більш актуальним для передовиків фронту став би план дій, який би озвучила їх кандидат.

В емоційному пориві, Тимошенко навіть злегка дорікнула своїм депутатам - мовляв, півроку тому ви мене відмовляли від "ширки" з Януковичем. Але якби ми тоді домовилися, то сьогодні не мали всіх тих ризиків, які у нас виникли.

Натомість Турчинов, за словами очевидців, зайнявся аналізом отриманих у першому турі цифр. Він по черзі зачитував прогнозні показники на виборах, які обіцяли керівники штабів, та порівнював їх з реальним результатом. Після чого депутати, закріплені за регіонами, мали підводитися на ноги та звітувати про причини невдачі.

Оскільки похвалитися приростом БЮТ може тільки в трьох областях та Криму, розмова була непроста. Хоча жодного керівника вирішили не звільняти - всі залишилися на місцях.

Окрему стурбованість викликало те, що Тимошенко втратила 7% у рідній Дніпропетровській області. Відповідь про причини цього дала сама Тимошенко - за словами джерел, вона сказала, що її голоси забрав Тігіпко, який протягом кампанії відвідав батьківщину з агітаційними цілями щонайменше 20 разів.

І щоб надолужити втрачене, у четвер сама Тимошенко побувала з передвиборчою поїздкою на Дніпропетровщині - до Києва вона повернулася о третій ночі п'ятниці.

Крім того, на нараді однозначно провалом було названо результати в Чернівецькій (мінус 14%) та Одеській (мінус 4%) областях.

Також керівництво БЮТ не обминуло увагою фіаско у Київській області. Але жодних оргвисновків, на кшталт звільнення начальника штабу Майбоженка, зроблено не було. Результат у столичному регіоні Олександр Турчинов пояснив тим, що штабу було складно боротися з януковичами, яких очолив рос-укр-енергівський Юрій Бойко.

Але навіть здобуті регіоналами додаткові 30 тисяч голосів у Київській області не можуть пояснити 85-тисячні втрати Тимошенко.

Похвали від керівництва дочекалися три штаби: Волинський - хоча Тимошенко там втратила, але ця область виявилася єдиною, де Тимошенко набрала більше 50%, а також Кримський та Луганський, де спостерігалося зростання результатів.

У ході засідання Тимошенко повідомила, що Тігіпко і Яценюк ведуть переговори з Януковичем. Але, спрогнозувала прем'єр, вони не наважаться заявити про підтримку жодного з фіналістів.

Тому вона починає діалог з їхніми виборцями через голови кандидатів. Власне, публічна заява про намір запросити Тігіпка на посаду прем'єра була адресована не йому самому, а його електорату. Який, за задумом Тимошенко, не повинен надто замислюватися над тим, що такі кадрові пропозиції - загалом-то повноваження не нового президента, а парламентської коаліції.

Янукович починає боротьбу за нашоукраїнців

Водночас команда Януковича уже розгортає переговори з членами "Нашої України" про входження в коаліцію на базі Партії регіонів.

Перемога Тимошенко на виборах президента не тягне за собою суттєвих змін в уряді. В.о. прем'єра просто стає Олександр Турчинов.

Водночас обрання Януковича президентом змусить його зануритися в новий конфлікт. Зрозуміло, що сама Тимошенко у відставку не подаватиме. Щоб зняти конкурентку, в Януковича буде два можливих варіанти поведінки.

Перший - через дострокові парламентські вибори. Але це несе для Януковича ризики - адже він позбавиться Тимошенко тільки після формування нової коаліції.

Враховуючи, що нові вибори парламенту можуть відбутися 30 травня, їх остаточні результати будуть відомі в кінці червня. Тоді відставка Тимошенко могла би стати реальністю ближче до осені, коли депутати повернуться з канікул, сформують коаліцію та новий уряд.

До того часу вона би зберіглася в статусі "виконуючої обов'язки". Тож в разі обрання президентом Янукович був би змушений співіснувати з Тимошенко, не маючи конституційних важелів впливу на уряд. Що означає для нього втрату перших місяців перебування при владі.

Ще один ризик розпуску парламенту - це обрання Тимошенко народним депутатом, що означає для неї появу нової трибуни для опозиційної діяльності.

Другий шлях для Януковича зняти Тимошенко - це формування нової коаліції.

У нинішньому парламенті сумарно голоси Партії регіонів, блоку Литвина і комуністів не дають 226. Тому в Януковича немає іншого шляху, як заручитися підтримкою "Нашої України".

Для цього потрібно знайти 37 депутатів всередині НУНС, щоб провести через фракцію рішення про вступ в коаліцію.

За інформацією "Української правди", оточення Януковича веде адресні переговори з нардепами-нашоукраїнцями. Непрямо це підтвердила і Ганна Герман. "Ми маємо всі підстави говорити, що зразу після президентських виборів в парламенті є великий шанс сформувати дієву коаліцію, коаліцію перемін", - вже заявляє вона.

Головний аргумент, який використовуватиме Янукович у розмовах - це страх. Але ідеться не про залякування, а про переляк нашоукраїнців перед достроковими виборами, які стануть неминучими, якщо Януковичу в разі обрання президента не вдасться скинути Тимошенко.

Адже, у випадку розпуску парламенту, більшість з нашоукраїнців ризикує не потрапити в нову каденцію. Тоді як рішення сформувати коаліцію з Януковичем зберігає за нинішніми депутатами повноваження до кінця 2012 року.

Але проблема в тому, що сьогоднішній НУНС є великою комунальною квартирою, де існує безліч груп і об'єднань. Тому консолідувати 37 голосів в один момент буде непросто.

Наприкінці 2009 року всередині НУНС виокремилася ще одна група депутатів - "За Україну!". Сталося це після того, як В'ячеслав Кириленко очолив одноіменну партію.

Окрім самого Кириленка, туди також увійшли ще п'ятеро депутатів - Ляпіна, Гуменюк, Стойко, Кендзьор і Мойсик. Останнє прізвище стало особливо болючим для Банкової - адже Мойсик був заступником Ульянченко в партії "Наша Україна".

Таким чином, напередодні великих післявиборчих торгів у парламентському НУНСі з'явилася ще одна група, за чисельністю співставна з командою Балоги, яка може вести персональні домовленості.

Існує навіть версія, що за входження у коаліцію Кириленко може отримати посаду спікера. Але для цього він повинен забезпечити 37 голосів у НУНС "за" союз з Януковичем. Логічно виглядало би, що перед цим Кириленко був би призначений лідером фракції замість Миколи Мартиненка.

Головне, що виграє Кириленко від коаліції з регіоналами - він не допускає появу в парламенті фракцій інших політиків, які би конкурували з ним на національно-демократичному полі - Яценюка, Ющенка, Тягнибока.

За інформацією джерел, в обмін на підтримку 37 нашоукраїнців Янукович готовий відмовитися від одіозних тез своєї виборчої програми на кшталт російської мови. Це ж би дозволило націонал-патріотам аргументувати своє об'єднання з Януковичем тим, що вони своєю участю в коаліції не допустили московського сценарію.

Вирішивши питання з 37 голосами за входження у коаліції, Янукович навіть не потребуватиме, щоб НУНС підтримував усі його ініціативи.

Паралельно зі створенням формальної коаліції Янукович може будувати ситуативну більшість під кожне голосування. Депутати і далі залишатимуться в своїх опозиційних фракціях, але безкарно діятимуть на власний розсуд, не зважаючи на рішення своїх керівників.

Сталося це після того, як Верховний суд відмовився приймати скаргу БЮТ на рішення Вищого адміністративного суду по справі Рибакова. Тобто спроби Тимошенко позбутися депутата-перебіжчика закінчилися нічим. І тепер це дає карт-бланш іншим нардепам відхилятися від генеральної лінії та не мати за це жодних покарань.

Відчуваючи, що Янукович починає розхитувати НУНС, роботу з депутатами поновила і Юлія Тимошенко. Її задача на поточний момент - збереження на посаді керівника фракції лояльного до себе Миколи Мартиненка. А відтак - і унеможливлення задумів януковичей про нову коаліцію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді