Команда Ющенка розходиться зі зброєю в руках

Понеділок, 15 лютого 2010, 16:38
Команда Віктора Ющенка іде з посад озброєною - не в переносному, а в прямому сенсі. Наприкінці повноважень нинішнього президента його соратники масово отримали засоби самооборони.

Як стало відомо "Українській правді", протягом трьох останніх місяців Управління державної охорони, яке покликано забезпечувати спокій вищих посадових осіб, щедро роздавало... нагородні пістолети.

Зброю отримали цивільні особи, пов'язані з Віктором Ющенком і главою його секретаріату Вірою Ульянченко.

В усіх наказах підставою для нагородження вказано, що пістолети надано "за багаторічну плідну співпрацю, вагомий особистий внесок у справу забезпечення державної охорони".

Чи мали ці люди стосунок до цієї благородної справи, читачі можуть судити самі.

Так, 10 грудня 2009 року пістолетом Макарова калібру 9 мм було нагороджено заступника глави секретаріату президента Юрія Богуцького, який відповідає на Банковій за гуманітарний блок.

Яким боком він співпрацював з УДО і робив внесок у справу державної охорони - загадка.

Того ж 10 грудня 2009 пістолетом калібру 5,45 мм, який зазвичай називають "дамським", нагороджено керівника офісу президента Руслана Демченка, який останні роки формував робочий графік президента. При чому тут УДО - так само незрозуміло, як і нещодавнє відзначення Демченка орденом Ярослава Мудрого.

Далі - більше. 21 грудня 2009 року Управління державної охорони нагороджує заступника глави секретаріату президента Андрія Гончарука, який займався міжнародними контактами Банкової.

Гончаруку виписують не пістолет Макарова, а значно серйознішу зброю - автоматичний пістолет Стєчкіна калібру 9 мм.

Його відмінність у тому, що Стєчкіна може стріляти "чергами". Фактично, це проміжний варіант до автомату "узі". Навіщо Гончаруку таке озброєння - незрозуміло.

Тоді ж 21 грудня 2009 пістолетом Макарова Управління державної охорони нагороджує керівника служби секретаріату президента з питань правоохоронних органів Олега Литвака.

І ще одне дивне прізвище значиться в наказі УДО від 21 грудня 2009 - пістолет Макарова 9 мм отримує... радник керівника апарату Верховної Ради Ілля Хелемський.

Єдина згадка про нього в інтернеті - як про першого віце-президента холдингової компанії "Реле та автоматика". До чого тут зброя від Управління державної охорони - запитання без відповіді.

У цьому році щаслива доля не обминула губернатора Київської області Віктора Вакараша, якого Віра Ульянченко залишила на господарстві після переходу на посаду глави секретаріату президента.

28 січня Вакараш озброївся пістолетом "Форт-17" від Управління державної охорони.

Відтепер матиме пістолет від державної охорони ще одна креатура Віри Іванівни - Олександр Полковниченко, начальник Управління СБУ в Києві та Київській області. Але він принаймні людина військова. На згадку про Віктора Ющенка Полковниченко матиме 9-міліметровий Макарова.

Крім того, у лютому 2010 року пістолетом від УДО нагороджено керівника Державної податкової адміністрації Сергія Буряка.

Ну і неможливо не відзначити ще одне символічне рішення. 14 листопада 2009 року пістолетом Макарова калібру 9 мм нагороджено улюбленця Банкової - міністра аграрної політики Юрія Мельника.

Враховуючи решту відзнак, які отримали друзі президентського завгоспа Ігоря Тарасюка, без нагород там залишилися тільки кури на птахофермах "Нашої ряби".

(Так, за минулий рік ордени "Героя України" отримали керівник курячої імперії Юрій Косюк, сам Мельник і його тесть Михайло Зубець, а син Зубця Микола - звання "заслуженого працівника сфери послуг".)

Між тим роздача пістолетів Управлінням державної охорони регламентується спеціальним "Положенням про нагородження відомчими відзнаками УДО".

Згідно з документом, вогнепальну і холодну зброю можуть отримувати "військовослужбовці Управління та інші особи". Тобто формальне право роздавати пістолети стороннім діячам у них є.

Але для того, щоб не перетворювати процес на корупційну годівницю, в Положенні вказано підстави для нагородження - "за особисті заслуги в забезпеченні національної безпеки, бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового та службового обов'язку, виявлені при цьому честь і доблесть".

Які заслуги перед УДО демонстрували міністр Мельник, працівники секретаріату Богуцький, Демченко, Гончарук або губернатор Вакараш - з цим запитанням "Українська правда" звернулася до Управління державної охорони п'ять днів тому. Однак відповіді на наш запит ми не отримали. Також не стали коментувати нагородження зброєю на Банковій, переадресувавши до мовчазного УДО.

***

У процесі підготовки матеріалу про нагородження зброєю "Українська правда" встановила ще один дивний факт - про дострокове присвоєння звань оточенню президента.

Керівником особистої охорони Ющенка працює його довірена особа Павло Альошин, який за п'ять років перебування президента на посаді зробив карколомну кар'єру - пройшов шлях від лейтенанта до полковника.

У розпорядженні "Української правди" є лист глави секретаріату президента, що стосується останнього звання Альошина.

Віра Ульянченко погоджує присвоєння Альошина звання полковника достроково. Лист датований 20 січня 2010 року.

Але найцікавіше, що під час святкування в Управлінні державної охорони, яке сталося 15 січня 2010, тобто на п'ять днів раніше, Альошин уже тиснув Ющенку руку.... в погонах полковника. Відповідне фото оприлюднене на сайті президента.

Згода Ульянченко вийшла уже після присвоєння звання Альошину 

Це - ніщо інше, як уладнання делікатних питань заднім числом. Або, простіше кажучи, службовий підлог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді