У справі з Хмельницьким Янукович "прогнав" порожняк

Вівторок, 6 квітня 2010, 19:19

Після мандрівки Жуковим островом, на якому панує нардеп Василь Хмельницький, здійснимо мандрівку до коридорів влади.

Не можна сказати, що величезні наділи київської землі дістаються бізнес-структурам Хмельницького без напруги. Наприклад, наприкінці 2007 року Хмельницький ледь не втратив землі, надбані рішенням Київради 1 жовтня.

Як не дивно, проти Хмельницького ополчилися регіонали.

Нагадаємо до 2007 року Василь Хмельницький був депутатом БЮТ. Щоправда, в часи урядування Януковича він не він не витримав випробування опозицією і передав свою картку у фракцію Регіонів. І на перевибори 2007 пішов у складі "біло-блакитного" списку.

Однак він не встиг стати "своїм" - група народних депутатів з Регіонів почала домагатися скасування рішення скандального виділення земель.

Результатом цих зусиль стала доповідна записка від голови Державного агентства земельних ресурсів України Ігоря Яцука, що надійшла на адресу тодішнього прем'єра Віктора Януковича. Яцук стверджував, що для 18-ти згаданих вище кооператив "проекти землеустрою були виконані не професійно, не в повній мірі відповідають чинному законодавству та викликають багато зауважень".

 
 

Відповідальність за такі неякісно проведені проекти Яцук поклав на свого першого заступника Олександра Черпіцького, і закінчив доповідну записку обурливими словами: "дане відведення є найбільш резонансним випадком в історії земельних відносин".

Після цієї доповідної 04 грудня 2007 року прем'єр Віктор Янукович дає завдання Яцуку в одноденний термін скасувати висновки землевпорядної експертизи. Це скасування автоматично би зробило нелегітимний рішення Київради про виділення земель кооперативам і Хмельницькому довелося б починати все спочатку.

 
Однак Яцук завдання Януковича не виконав. Прем'єр не обурювався, адже в цей час країна отримала нового прем'єра - Юлію Тимошенко.

При новому прем'єрі керівник Держкомзему забув про завдання Януковича. Хоча депутати БЮТ закликали Юлію Володимирівну продублювати рішення попередника, вона цього не зробила (у автора копія відповідного звернення Григорія Омельченка).

Джерело в БЮТ розповіло автору, що "Тимошенко закривала очі на "справу кооперативів" в обмін на те, що Василь Хмельницький залишив БЮТу свій офісний центр на вулиці Турівській, 13, де "сердешні" мешкають до сих пір.

В 2009 році Хмельницькому відстоювати свої земельні інтереси стало ще легше.

В коаліцію до БЮТ прийшов Блок Литвина, де майже половину депутатський багнетів складали люди Хмельницького. Держкомзем тоді очолив за квотою Литвина Олег Кулініч.

За інформацією автора, його кандидатуру підшукав найвпливовіший депутат блоку Ігор Шаров, якого з Хмельницьким пов'язують давні теплі стосунки.

Після цього призначення загроза скасування землевпорядної документації по кооперативах взагалі відпала.

Нині все вказує на те, що ситуація для земельних справ Хмельницького стане ще кращою.

Адже Олег Кулініч, що сприяв справам Хмельницького весь 2009 рік, залишається головою Держкомзему.

При новій владі прилаштувався і Олександр Черпіцький, який організував "непрофесійні" проекти землевідводів під липові кооперативи на посаді першого заступника керівника Держкомзему в 2007 році. Нині Черпіцький поєднуватиме роботу заступника міністра оборони з посадою директора Департаменту реалізації надлишкового майна і земель Міноборони!

А що цікаво тепер буде з рішенням Януковича 2007 року?

Свого часу Віктор Янукович заявив: "Донбас порожняк не гоніт!". А його завдання голові Держкомзему 04 грудня 2007 року вийшло - "порожняком". Його просто проігнорували!

Який тепер вихід? Позбавити Хмельницького земель, вигнати Кулініча з посади Держкомзему за невиконання завдання колишнього прем'єра, що перейшло йому у спадок? Чи може Азарову скасувати рішення Януковича?

Суцільний театр абсурду...

P. S. Автор спробував отримати коментар на факти, викладені в статті, в бізнес-структурі Василя Хмельницького "Київ інвестмент груп". Там вдалося домовитися на зустріч з Констянтином Невечерею - юристом, що веде справи агрокомбінату "Хотівський".

Ми зустрілися в офісному центрі Василя Хмельницького, що розташований навпроти Лаври. У дворі було припарковано безліч шикарних авто з депутатськими номерами, навіть елітний чорний роллс-ройс (вартість такого авто від півмільйона доларів).

Офісний центр Василя Хмельницького на вулиці Мазепи

Як згодом з'ясував автор, авто належить Олегу Поліщуку - депутату блоку Литвина, партнеру Василя Хмельницького в бізнесі. Що цікаво, раніше Поліщук був серед власників кінотеатру "Зоряний", однак в 2003 році продав свою частку "януковичам".

Мабуть, у команди Хмельницького є традиція забезпечувати найбільші політичні партії офісами?

Однак повернемося до теми. Нажаль розмови, на яку сподівалась автор, не вийшло. Костянтин Невечеря при зустрічі повідомив, що не веде питання київських земель "Хотівського" і готовий говорити лише про "Змієві вали", тема яких піднімалась в статті "Дерибан спадку Микити Кожум'яки".

Невечеря розповів, що історична пам'ятка "Змієві Вали" і всі 77 га земель Ходосівки перейшли агрокомбінату "Хотівський" цілком законно, як спадкоємцям КСП. Мовляв, не їх вина, що держава не приклала жодних зусиль, щоб виокремити пам'ятку ЮНЕСКО.

Також Невечеря запевнив, що "Хотівський" відмовився від пам'ятки історії і продемонстрував лист відмову, що був скерований на голову Києво-Святошинської районної державної адміністрації.

Разом з тим джерела автора в Держкомземі повідомили, що в їх базі "Змієві вали" до сих пір значаться за "Хотівським".

Що стосується "справи кооперативів", юрист пообіцяв передати керівництву прохання автора поспілкуватися на цю тему. Ми перетелефонували через день. Нажаль з'ясувалося, що бажаючих говорити з журналістом на цю тему Невечеря не знайшов.

Зате автор отримав інформацію, що на цьому тижні Київрада буде приймати рішення про передачу ще 100 га землі Жукового острова у власність двом сумнівним житловим кооперативам - "Буденерго" и "Енергетик".

Відповідні прохання зареєстровані у земельній комісії. І, як не важко здогадатися, знову йдеться про земельні інтереси Василя Хмельницького.

Спочатку ці 100 га орендувало с/г товариство "Бузівське", яке вже  згадувалося, потім вони були передані ТОВ "Будінвестгруп", також в оренду, але вже зі зміною цільового призначення - під будівництво спортивних об'єктів.

Тепер черга за останнім кроком - залишилась тільки передача у власність кооперативам під житлову забудову.

Отже "насосна станція" Василя Хмельницького засмоктує землі без перебоїв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді