Регіонали прориваються до Європи через російські двері

Четвер, 13 травня 2010, 16:33

Нова українська влада розпочинає пропагандистську кампанію за кордоном. Механізм обрано простий та перевірений: просвітницькі поїздки закордонними столицями відданих агітаторів, які й себе похвалити вміють, і попередникам злого слова не пошкодують.

Цими днями група з п'яти емісарів відвідали Тель-Авів та Париж. До делегації "іміджмейкерів" увійшли новий заступник голови Партії регіонів Дмитро Шенцев, нардепи-регіонали Олексій Лелюк і  Володимир Олійник, заступник секретаря Ради нацбезпеки Дмитро Видрін і радник прем'єра Азарова Сергій Заворотній. Третім напрямком інформаційної кампанії був заявлений Берлін.

"Українська правда" спробувала розібратися, хто взяв на себе організаційні клопоти з просування регіоналів у Європі.

Візит соратників Януковича до Парижа забезпечувала маловідома піар-структура "SD Consalting". Вона спеціалізується на російській тематиці.

На запрошеннях відвідати зустріч з регіоналами, яке було розповсюджене серед французьких медіа, зазначався особистий мобільний номер пана Себастьяна Друадельна.

Мабуть, єдина публічна акція, якою цей фахівець з консалтінгу заявив про себе, була місія просування інтересів російського бізнесу та інвестицій у стінах Сенату Франції. Час від часу пан Друадельн працює для структури "Росія 21". Також поки що не надто відомої.

Нарешті, речником та організатором зустрічі посланців Януковича з громадськістю виступив журналіст агентства "Франс-прес" Дімітрі де Кошко.

У журналістських колах у цього пана склалася репутація затятого критика українського Голодомору та активіста асоціації "Франція - Урал".

Отже, якщо й намагаються Дмитро Видрин з колегами показати себе "на відміну від помаранчевих лідерів справжніми європейцями", до Європи вони просуваються московським коридором.

Ще одна показова деталь - у готелі "Норманді", де обранці від Партії регіонів спілкувалися з французами, можна було побачити чимало постійних відвідувачів прокремлівського Інституту за Демократію та Кооперацію (IDC) на чолі з одіозною Наталею Нарочницькою.

Наприкінці квітня IDC запросив у гості ще одного пропагандиста команди Януковича - колишнього заступника міністра закордонних справ України Анатолія Орла.

Показово, що посол України у Франції Костянтин Тимошенко, який зараз відкликаний назад до України, відмовив і Видріну, і Орлу надати приміщення посольства. Про це обидвоє казали на початку кожен своїх виступів.

Провідною темою що нинішньої промови Дмитра Видріна, що попередньої Анатолія Орла стала дискредитація лідерки БЮТ у французькій столиці.

У Парижі навіть пообіцяли до перегляду фільм "Вкрадений попкорн" про кримінальні справи, порушені в США проти Лазаренка. Але з невідомих причин, організатори заходу від акції відмовилися. Хоча розповідають, що фільм було показано в Ізраїлі.

- Кого ви вважаєте більшими європейцями - нас чи Тимошенко з Ющенком? - звернувся до залу готелю "Норманді" Дмитро Видрін, сподіваючись зірвати компліменти.

Емісари від Партії регіонів намагалася переконати публіку, ніби "українські політичні лідери навідуються в Брюссель, аби десь виступити та сфотографуватися поряд з пісяючим хлопчиком".

Така невибагливість явно прийшлася до смаку маргінальній частині публіки, ліво-радикальної та антиєвропейської орієнтації, якої не бракувало в залі.

- Стережіться як чуми брюссельських русалок з солодкими голосами! - взявся лякати українських гостей колоритний, але геть не впливовий блогер Моріс Жандр. - Стережіться технократів та олігархів з Європейської Комісії!

Ця репліка сподобалася колишньому черкаському меру, а нині нардепу-регіоналу Володимиру Олійнику, який радо заусміхався у відповідь.

- Добра порада, - тихо зазначив Олійник.

Гості представили новий геополітичний курс України - рух водночас за двома напрямками: до Москви і на Захід.

Презентацію регіоналів у Парижі майже повністю проігнорували представники французької якісної преси. Як і активісти української громади.

За останні місяці українська тема майже зникла зі шпальт французьких часописів. Питання в тому, чи надовго. На 5, на 10 років, або ж назавжди?

Катрін Дюплессі, Париж, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді