Міліцейський гаманець під патронатом БЮТівця

Вівторок, 8 червня 2010, 09:16
Поки Міністерство внутрішніх справ бореться з опозицією, блокуючи будь-які акції протесту поблизу Януковича, керівництво МВС легко знайшло спільну мову з одним із мільярдерів опозиційного блоку Юлії Тимошенко. Діями МВС вже зацікавилися в керівництві Партії регіонів.

Міністерство внутрішніх справ зосереджує зарплатні проекти у "Брокбізнесбанку", що належить братам Сергію і Олександру Буряку.

Перший з них був главою Державної податкової адміністрації в останньому уряді Тимошенко, другий - і досі депутат від БЮТ у Верховній Раді.

Джерела "Української правди" повідомляють, що вказівка про переведення міліцейських рахунків до "Брокбізнесбанку" була дана на одній з нарад у МВС за участі міністра внутрішніх справ Могильова.

Ідея-максимум, яка виникла - забрати під дахом "Брокбізнесбанку" зарплатні проекти переважної частини з 320-тисячної армії співробітників МВС.

Наступним етапом мало би стати зосередження у "Брокбізнесбанку" більшості грошових потоків МРЕВ, дозвільної системи МВС та державної охорони.

Жодного тендеру на визначення "Брокбізнесбанку" ексклюзивним партнером МВС не проводилося.

За словами джерела, на нараді вибір на користь цієї фінансової установи аргументували тільки тим, що "Брокбізнесбанк"... має добру філіальну мережу. Хоча насправді в Україні є чимало банків, які значно далі просунулися в роздрібному обслуговуванні клієнтів.

Найцинічніше ж те, що досі основний масив зарплатних проектів МВС ішов через державний "Укргазбанк".

Домовленості про це було досягнуто за часів Леоніда Кучми, коли банк належав регіоналу Василю Горбалю.

У 2009 році, після фінансової кризи, "Укргазбанк" було капіталізовано за рахунок держави, і він перейшов під контроль Міністерства фінансів.

Тепер же виходить, що уряд в особі МВС віддає пріоритет не своєму же державному банку, а фінустанові ідеологічних ворогів - БЮТівців у Партії регіонів інакше і не сприймають.

За інших обставин це не так сильно привертало би до себе увагу. Але враховуючи, з яким завзяттям нові господарі життя вичищали соратників Тимошенко з посад та фінансових потоків, такий прояв любові до "Брокбізнесбанку", не підкріплений жодним конкурсом, виглядає аномальним.

Буряки дружать з усіма

Доля не вперше усміхається Буряку в питанні обслуговування державних структур.

Так, за уряду Тимошенко страхова компанія "Брокбізнес", створена Буряком і регіоналом Віталієм Хомутинніком, взяла на себе пасажирів залізниці - ця послуга зі страхування входила в собівартість кожного проданого квитка.

Загалом братам Бурякам вдавалося знаходити спільну мову з будь-якою владою, і політична позиція БЮТ тут не ставала на заваді.

І після приходу Януковича в крісло президента на посаді заступника Державної податкової адміністрації у Київській області працював шурин Буряка Сергій Череп. Він звільнився за власним бажанням лише в травні.

Досі посаду заступника всієї ДПАУ обіймає Віктор Ткачук - права рука Буряка, колишній завгосп "Брокбізнесбанку" і його сусід в Конча-Заспі.

Батько Буряка Василь Данилович і зараз продовжує обіймати посаду заступника голови правління державного "Ощадбанку".

Гарні стосунки в родини Буряків і з нинішнім главою Нацбанку. Володимир Стельмах очолював наглядову раду "Брокбізнебанку" після того, як його усунули з посади керівника НБУ, коли це крісло віддали Сергію Тігіпку.

Під час останніх виборів, в часи найгострішого протистояння Тимошенко і Ющенка, Сергій Буряк отримав від президента орден "За заслуги", а підпорядковане Банковій Управління державної охорони подарувало йому іменну зброю.

Така "всеядність" Буряка вже ставала причиною розбору польотів у БЮТ. Частина соратників Тимошенко вимагала від неї позбутися Буряків, на що вона, втім, не прореагувала.

Регіонали обурються вибором свого міністра

Цікаво, що сам Сергій Буряк у коментарі Українській правді спростував переведення рахунків міліції до "Брокбізнесбанку".

"Ми почали обслуговувати міліцію сім років тому, - сказав Сергій Буряк. - Загалом МВС обслуговує сім банків. Ми вже давно вели зарплатні проекти по низці департаментів".

На запитання про те, що керівництво МВС дало вказівку переводити рахунки в "Брокбізнебанк", Буряк відповів: "Це спекуляції".

Схожий за змістом коментар дав і міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.

"МВС має рахунки в різних банках. У різних областях у нас різні банки", - сказав він.

На репліку журналіста, що регіональні підрозділи міліції переводять рахунки з "Укргазбанку" до "Брокбізнесбанку" без проведення тендеру, Могильов відповів: "Я не бачу, а в чому проблема? Якою нормою закону регламентується проведення тендера по цьому питанню?"

"Щоб визначити найкращу пропозицію, треба провести тендер!" - відповів журналіст.

"Це ваша думка. А я говорю - назвіть мені норму закону, що цього вимагає?" - продовжував стояти на своєму Могильов.

Справді, право визначати банк, до якого перераховуватиметься зарплата, належить самим співробітникам. Однак у військовій організації, якою є МВС, рекомендація керівника відкрити рахунок в якомусь конкретному банку має силу приказу.

Попри спростування Буряка, керівництво "Укргазбанку" підтвердило "Українській правді", що до них надходить інформація від своїх місцевих підрозділів про те, що МВС отримало команду перевести потоки до "Брокбізнесбанку".

Більше того, цю інформацію "Українській правді" повідомив... лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

"Я знаю, що дається пряма команда звести все обслуговування міліції в один "Брокбізнесбанк". І обурливо не лише те, що жодного тендеру не було - а і те, що рахунки виводяться з державного банку", - сказав Єфремов.

"Якщо міністр Могильов знає про таку команду, але не вживає заходів - то він помиляється. Бо робити це без тендеру - корупція", - додав керівник фракції партії влади.

За словами Єфремова, він розмовляв на цю тему з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, але "той сказав, що перебуває не в курсі".

У свою чергу Василь Горбаль, який зараз залишається міноритарним акціонером "Укргазбанку", теж намагався вплинути на ситуацію.

"Коли виникла ця ситуація, я неодноразово казав міністру фінансів про виведення рахунків МВС з державного "Укргазбанку" в приватний "Брокбізнесбанк". Федір Ярошенко обіцяв розібратися. Загалом це порушує питання, наскільки держава є ефективним власником", - сказав Горбаль

"Брокбізнесбанк" ніколи не був лідером по картковому бізнесу - це більше корпоративний банк", - додав Горбаль.

За інформацією джерел, питання переведення рахунків веде в МВС "донецький" заступник міністра по тилу  Дмитро Ворона. У нього є досвід роботи в подібних питаннях - за часів другого прем'єрства Януковича Ворона працював заступником у сумно відомого через відчуження "Межигір'я" міністра екології Василя Джарти.

А поки символом підсилення в Міністерстві внутрішніх справ позицій "Брокбізнесбанку" став банкомат, встановлений на території центрального апарату МВС. Досі там були кеш-машини "Приватбанку" і "Укргазбанку".

Намагаючись отримати офіційну позицію МВС щодо "Брокбізнесбанку", "Українська правда" надіслала запит до Міністерства два тижні тому, однак відповіді не отримала.

"Укргазбанк" міняє керівника

Тим часом в самому "Укргазбанку" насуваються зміни.  Крісло управляючого цим банком  стала ще одним трофеєм спікера Володимира Литвина.

За інформацією "Української правди", новим керівником "Укргазбанку" буде призначений Анатолій Брезвін - депутат Київради від блоку Литвина, колишній голова Державної податкової адміністрації.

Він посяде місце Олександра Морозова, який очолив "Укргазбанк" в часи уряду Тимошенко.

При цьому на заваді приходу Брезвіна не став "досвід" роботи в банківському секторі, який, судячи з його біографії, склав рівно нуль днів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді