Янукович запустив новий уряд

П'ятниця, 10 грудня 2010, 01:28

Президент Віктор Янукович здійснив перезавантаження свого уряду в рамках проведення адміністративної реформи.

Крісла міністрів втратили Володимир Яцуба, Василь Цушко, Дмитро Колесніков, Юрій Ященко, Костянтин Єфименко, Василь Надрага, Равіль Сафіуллін, Юрій Хіврич.

Віднині в українському уряді буде 16 міністерств замість 20, окрім того, всі віце-прем’єри також очолили по одному міністерству.

В ніч з 9 на 10 грудня Віктор Янукович перепризначив більшу частину міністрів. З персоналій, які залишилися на посадах, видно, що президент продовжує балансувати між інтересами групи "донецьких" і групи "РосУкрЕнерго", підсилюючи одну і тут же надаючи компенсатори іншій.

Андрій Клюєв віднині посаду першого віце-прем’єра поєднує з керівництвом у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Попередній міністр економіки Василь Цушко вже внесений до парламенту для призначення на посаду глави Антимонопольного комітету.

Міністерство інфраструктури України очолив інший донецький віце-прем’єр Борис Колесніков. Це нове міністерство, утворене на базі Міністерства транспорту. До традиційних функцій йому також додали сферу туризму.

Лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко буде поєднувати роботу заступника прем’єр-міністра з посадою міністра соціальної політики. Лобістських потужностей Тігіпка не вистачило для того, щоб забрати собі міністерство економіки. До останнього моменту це міністерство було закріплено за ним, але зрештою Андрій Клюєв виявився сильнішим.

Ставленик луганських у владі віце-прем’єр Віктор Тихонов очікувано очолив нове об’єднане Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Цікаво, що в другому уряді Януковича у 2006-07 роках вже було поєднання Володимиром Рибаком посади віце-прем’єра та міністра з таким профілем обов’язків. Але від цього вирішив відмовитися сам же уряд Януковича як від неефективної практики.

Серед міністрів, укази про призначення яких були оприлюднені в ніч з четверга на п’ятницю, обійшлося без сюрпризів.

Нове Міністерство аграрної політики та продовольства України і далі очолює Микола Присяжнюк, ставленик одного з найпотужніших лобістів у новій владі Юрія Іванющенка.

Міністерством екології та природних ресурсів України також керуватиме Микола Злочевський, який представляє на посаді інтереси Андрія Клюєва.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, як і раніше, очолює Юрій Бойко – соратник Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. До функцій Бойка передали вугільну галузь після ліквідації відповідного Міністерства.

Міністерством культури України керуватиме Михайло Кулиняк, який користується прихильністю родини Януковича, а також Ганни Герман.

Міністерство надзвичайних ситуацій, за новим указом, і далі буде під Віктором Балогою.

Нове об’єднане Міністерство освіти і науки, молоді та спорту очолив Дмитро Табачник. Це невеликий сюрприз, який свідчить про все ще великий вплив Табачника, тому що раніше передбачалося, що молодь і спорт перейдуть в Міністерство культури.

 Віце-прем'єри тепер стали міністрами. Фото прес-служби президента

До першої партії кадрових указів, які вийшли вночі, не потрапили шість міністерств - Міністерство оборони, Міністерство закордонних справ, Міністерство охорони здоров`я, Міністерство фінансів, Міністерство юстиції та Міністерство внутрішніх справ.

Особливих сюрпризів не буде в МЗС, Мінюсті та Мінфіні – очікується, що їх і далі очолюватимуть, відповідно, Костянтин Грищенко, Олександр Лавринович і Федір Ярошенко.

Нинішній міністр оборони Михайло Єжель неодноразово викликав невдоволення на Банковій.

Крім того, поміняти Анатолія Могильова на посаді керівника МВС давно хоче група Льовочкіна-Бойка, в яких готова кандидатура нинішнього губернатора Київської області Анатолія Присяжнюка.

Ну і справжня війна розгорнулася за Мінздоров’я, яке досі очолював ставленик і персональний лікар Миколи Азарова Зиновій Митник. Очікувалося, що Митник обереться главою Івано-Франківської обласної раді та звільнить крісло в уряді, за яке вела відчайдушну боротьбу Раїса Богатирьова.

Однак Митник пролетів з планами на Івано-Франківську облраду. Тому Азаров кинув останні зусилля, щоб зберегти Митника - він не хоче зменшувати свій вплив в уряді шляхом втрати ще одного вірного соратника.

Внаслідок адмінреформи всі органи виконавчої влади тепер реорганізовано на три види – службу, агентство та інспекцію. Перша має провадити державну політику, друга – управляти державною власністю, а третя – здійснювати контроль.

Результатом адмінреформи також стала ліквідація декількох органів виконавчої влади – наприклад, Держкомітету регуляторної політики та підприємництва, який очолював Михайло Бродський.

Цікаво, що за декілька годин до виходу указу про ліквідацію Держпідприємництва Бродський зробив у своєму блозі запис під назвою "Позитив", який складався з п’яти слів: "Ура! 50% чиновников сократят".

Однак тепер виявилося, що під скорочення потрапив і сам Бродський. Функції його комітету передали до новоствореного Міністерства економічного розвитку та торгівлі на чолі з Клюєвим.

Окрім того, ліквідовано Державний комітет України у справах національностей та релігій, який очолював екс-заступник глави адміністрації президента Юрій Богуцький. Ці функції доповнили перелік повноважень міністра культури Кулиняка.

Особлива інтрига розгорталася між двома державними агентствами – з питань інвестицій та розвитку та з питань національних проектів.

Як відомо, досі Клюєв через агентство з питань інвестицій та розвитку забезпечував державну підтримку своїй бізнес-імперії з побудови електростанцій сонячної енергетики. Зокрема, "Українська правда" писала, як цей орган влади виділив Клюєву 200 мільйонів гривень державної підтримки.

Друге агентство, з питань нацпроектів, через Владислава Каськіва відносилося до сфери інтересів Сергія Льовочкіна.

У підсумку ці два органи тепер об’єднані в один - Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. Указ про призначення нового керівника не підписано, але, схоже, це буде ставленик Каськіва-Льовочкіна.

Але і Клюєва Янукович спробував не образити, поставивши його куратором цього нового об’єднаного агентства.

Адмінреформа, затіяна Януковичем, також передбачатиме масове скорочення чиновників. Зокрема, в два рази, до 600 осіб, хочуть зменшити секретаріат Кабінету міністрів.

Є плани скоротити апарат і на Банковій. Цей план накладається на політичні цілі адміністрації президента. Так, за інформацією „Української правди", Сергій Льовочкін виношує ідею перевести апарат Ради національної безпеки і оборони всередину до складу апарату адміністрації президента.

Таким чином, співробітники Радбезу мають стати підлеглими глави адміністрації. А у далекоглядній перспективі Льовочкін не лише оптимізує кількість чиновників, але знищить джерело появи можливого конкурента в оточенні президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді