Різатдінова: У спорті я зробила максимум, далі – докторська, книга та сім’я

Неділя, 12 грудня 2010, 18:43

У свої 23 роки гімнастка Ганна Різатдінова здійснила мрію всього життя – виборола медаль на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

17 років у спорті, останні 4 – украй важкий олімпійський цикл, протягом якого Аня присвятила усю себе лише спорту.

"Мені взагалі нічого не потрібно було. У мене була мета. Я прокидалася, наче зомбі, і засинала з єдиною думкою – підняти прапор. Я для цього робила усе. Я жила Ріо, це була мета номер 1".

Тепер дівчина насолоджується менш інтенсивним графіком тренувань, із задоволенням знімається для журналів, ласує забороненими раніше смаколиками та роздумує над своєю подальшою кар’єрою.

В інтерв’ю ТаблоID Різатдінова розказала про плани написати докторську дисертацію, книгу та згадала кілька цікавих випадків зі свого спортивного життя.

Понад три місяці минуло відтоді, як ви вибороли бронзу на Олімпіаді в Ріо. Що для вас змінилося за цей час? Життя до олімпійських ігор і після – в чому різниця?

– Я собі дала установку – якщо я виграю медаль на Олімпіаді, моє життя кардинально зміниться на краще. Мене почнуть впізнавати на вулиці, всюди запрошувати, вважати героєм у своїй країні, і так воно і сталося.

Так, мені довелося попітніти у залі багато часу – 17 років я у спорті. Треба було багато чим жертвувати, багато від чого відмовлятися, плакати, страждати, зате зараз, останні два місяці, я майже у казці.

Вас не обтяжує ця слава? Вас хочуть всюди – зйомки, інтерв’ю…

– Ні, не обтяжує. Головне – пам’ятати шлях з самого початку, як складно ти піднімався на цю найвищу сходинку, не забувати тих людей, які були поруч у найскладніший момент, і залишатися у будь-якому випадку людиною. Уникати зіркової хвороби.

 

Яким чином ви підтримували оцю внутрішню мотивацію, щоб не опустити руки, не здатися на шляху до медалі?

– У мене завжди було багато цілей. Спочатку я хотіла потрапити до збірної. Потім я хотіла стати першим номером, потім - першим номером на світовому рівні. Тобто я звикла постійно ставити собі цілі і досягати їх. Це дуже цікаво. Потім я завоювала усі можливі нагороди, і не вистачало лише олімпійської медалі. Я переконала себе, що якщо в мене буде медаль, усе подальше життя я проживу у щасті і задоволенні.

Руки часто опускалися з різних причин, зокрема, через несправедливе суддівство, бо у нас дуже суб’єктивний вид спорту, і, зазвичай, перші два місця дуже прогнозовані. Тобто перші два місця – це російські гімнастки. А за третє місце змагаються 5-7 людей як мінімум.

Тобто шансів перемогти росіянок нема?

– Шанси є, і мені навіть вдавалося ставати на перше місце п’єдесталу. Але це нереально складно, і ти розумієш, що в тебе немає права на помилку. Ти постійно, як робот, маєш виходити і робити свої вправи чисто. Тобто, якщо росіянки можуть зробити помилку і будуть якщо не першими, то другими, то якщо я помилюсь, про п’єдестал і мріяти вже не зможу.

Бувало і таке, що ти просто перенаситився гімнастикою і не можеш бачити цей зал. Я не можу працювати без натхнення, я звикла, щоб у мене завжди був азарт, емоція. У нашому виді спорту по-іншому ніяк. І коли в мене зникає цей азарт, мені стає дуже складно. Треба десь себе поповнювати, шукати натхнення.

Де?

Скажу банальну річ – я їду до Лаври. Я можу просто сидіти там на лавочці, і мені просто добре. Я можу годину там сидіти. Отримую там якесь заспокоєння, з’являється душевна гармонія, і я повертаюся спокійна до залу і починаю працювати.

 

Зараз, коли ви – справжня зірка, залицяльників стало більше? Чи роблять пропозиції, красиві жести?

– Прихильників завжди вистачало, скажу чесно. У нас такий вид спорту, де постійна увага чоловіків. Завжди якісь коментарі, смски, навіть посилки мені надсилали. На день народження якийсь чоловік із Західної України, якого я навіть не знаю, прислав мені книжки мотивуючі перед Олімпіадою. На машині мені щось пишуть, записки залишають. Мене це не лякає, навпаки, приємно.

Зараз ваше серце вільне?

Так, поки так.

Вам близькі сімейні цінності? Мрієте про весілля, дітей?

– Так, звичайно. Спорт – це чудово, і те, що я знайшла себе у такому ранньому віці. Але, звісно, я мрію про сім’ю, як будь-яка дівчина. Я обов’язково хочу віддати своїх дітей у спорт і максимально передати їм досвід, тому що я це усе пройшла вже. Звісно, не насильно, а якщо вони захочуть. Я би хотіла сидіти на трибуні і пишатися своїми дітьми.

А якщо б все-таки не вийшло отримати медаль, тоді що?

– Я б дуже складно це переживала. Я б мабуть зараз не сиділа би з такою посмішкою на обличчі. Я навіть не уявляю, яке б це було розчарування. Я б пішла тоді на наступну Олімпіаду. Піти зі спорту без олімпійської медалі? Я не уявляла, як мені повернутися додому без медалі, як з цим жити…

Тобто на наступні Олімпійські ігри ви вже не збираєтесь?

– Поки не знаю, поки думаю. Просто 4 роки – це достатньо голосна та свідома заява. Це рішення треба прийняти, добре обдумавши. Тому що знову закриватися на 4 роки і жити однією гімнастикою… Не знаю… Поки на рік я точно залишаюся, а потім буде видно.

До якого віку у художній гімнастиці варто залишатися?

– Насправді, усе залежить від бажання. У нас є такий приклад – іспанська гімнастка Кароліна Родрігес, вона виступає у свої 30 років. Вона - приклад для багатьох. Так, як вона "підриває" трибуни, не "підриває" жодна гімнастка. Тому що доросла робота на майданчику - це унікально, неповторно, це для мене справжня художня гімнастика.

В середньому – це 22 роки. Бо дуже складно. Ганна Безсонова витримала до 25, і всі вважали її героєм, ветераном. Одиниці йдуть на два олімпійські цикли, а на три – це вже вважається героїзмом.

 

Чим ви займетесь після завершення спортивної кар’єри? Я знаю, що ви начебто вирішили написати докторську?

– Я багато читала, що у спортсменів, особливо після перемоги на Олімпійських іграх, після того, як вони досягають мети, настає спустошення. Тобто медаль вже в руках, і що тепер далі? Я відчула це на собі. І ця думка лякає. Але тут головне не розгубитися і не зупинитися. Зрозуміти, що ти хочеш робити.

Тому я вирішила поєднати спорт з навчанням і вступила до аспірантури Інституту фізкультури. Я його закінчила два роки тому. Зараз мені запропонували написати докторську дисертацію на тему поворотів. Цьому треба присвятити три роки, але мені дуже цікаво. Знову ж таки, я цю тему знаю краще за інших, а для багатьох – це проблема у гімнастиці. Тому це такий посібник для тренерів та спортсменів, який допоможе у майбутньому багатьом.

Також я дуже сильно хочу написати книгу. Щоб надихнути наше молоде покоління, мотивувати їх. Тому що зараз у дітей не вистачає оцих палаючих очей у залі. Цього божевільного бажання.

Я хочу розказати дітям на власному прикладі про те, що вони отримають, якщо віддадуть 15-17 років тренуванням. Про те, як спочатку мене навіть у збірну не брали. Потім в індивідуальну програму не хотіли брати, тому що параметрів не вистачало… Такий довгий шлях у мене був, я постійно доводила усім. Врешті усім усе довела.

А хто у вас повірив все-таки? Хто взяв у збірну?

– Альбіна Миколаївна Дерюгіна запросила. Вона завжди виділяла мене за мою працьовитість. У спорті є працьовиті діти, у яких, можливо, чогось не вистачає у природних даних, а є діти, які мають чудові природні дані, але не мають наполегливості чи характеру. У мене бракувало природних даних, але я дуже хотіла.

Хто для вас найбільший авторитет? Чия думка та похвала для вас найголовніші?

– У першу чергу, це, звичайно, батьки. Мама - старший тренер з художньої гімнастики в Криму. Вона завжди мені скаже чесно – погано чи добре я виступила. І, звісно ж, тато. Щоправда, я для нього зажди найкраща, але його підтримка для мене дуже важлива.

З самого дитинства для мене кумир – Аня Безсонова. Вона для мене – королева у спорті. І коли я приїхала в Київ, дуже раділа, що встигла ще з нею потренуватися. Я хотіла запозичити в неї абсолютно все. Навіть перед Олімпіадою в Ріо я з нею бачилася, просила поради, адже вона усе це пройшла.

 

Я знаю, що Іріша Блохіна теж зіграла важливу роль у вашій підготовці до Ріо…

– Іріша - це людина, яка з’явилася у моєму житті унікальним чином. Я якраз хотіла закінчувати гімнастику після моєї першої Олімпіади в Лондоні. У мене був 10-й результат – не погано і не добре. Можливо, когось і влаштує, але ж я хотіла завжди бути на п’єдесталі. Порадилася з мамою і вирішила закінчувати. Думала, може, я не на своєму місці.

І саме тоді Іріша повернулася з Америки і прийшла у збірну. У нас з нею з’явилося стовідсоткове порозуміння. У спорті це дуже важливо. Коли ти ідеш на другу олімпіаду, тобі вже потрібен не стільки тренер, скільки наставник і друг, який тебе підтримає у будь-якій ситуації. Іріша стала для мене усім. Тому ці 4 роки були для мене легші, ніж могли б бути. Мені дуже пощастило.

Цікаво, як відбувається спілкування спортсменів за лаштунками. З тими самим росіянками у Ріо. Чи відчувалася конкуренція, ворожість?

– Взагалі так, на Олімпіаді трішки було. Коли ми зайшли в зал – ніхто не посміхався, привіталися, але без зайвих емоцій. Кожен був у собі, у своїй справі. Лише коли вже ми чекали нагородження, усі розслабилися, привітали одне одного, навіть з росіянками почали спілкуватися. А до цього відчувалася напруга.

А можете пригадати якісь казуси у своїй кар’єрі?

– Таких випадків було дуже багато. Наприклад, у Ріо, коли пішов розіграш медалей, я дуже довго чекала на свій вихід. Тому що переді мною виходила білоруска, і їй поставили, як вона вважала, низьку оцінку, і вони подали протест. Через це мені довелося чекати хвилин 15. А це якраз був мій перший вихід. Очікування - це найжахливіше. Я боялася, що перегорю, і нічого не вийде. Це мені трішки завадило.

Ще у мене був дуже цікавий випадок перед Олімпіадою у Лондоні. Я не заробила ліцензію з першого разу. Треба було потрапити у 16-ку, а я не потрапила. Тому що я вийшла зі стрічкою, яку я невірно скрутила. Я взагалі вважаю, що це був містичний знак долі. Коли я вийшла і почала розкладати стрічку, я побачила, що на ній якимсь магічним чином утворилося 5 чи 7 вузлів. Стрічка має бути рівною. А в мене вузли. Я стояла розмотувала її хвилин 10-15. Мені за це зняли бали. І через це я не потрапила у 16-ку. Навіть зараз, коли я дивлюся це відео – відчуваю шок. Тобто я єдина гімнастка у світі, яка вийшла з вузлами на майданчик.

Зате потім я поїхала на передолімпійський тиждень, де розігрували ще 5 ліцензій, і взяла іменну ліцензію. Крім мене вже ніхто від України поїхати не міг.

 

Ви забобонні?

– Ні, я скоріше віруюча. Православна. За свою спортивну кар’єру я зрозуміла, що оці великі розчарування та невдачі – це лише попередження перемог та проблисків.

Вам подобається вести світське життя, брати участь у фотозйомках?

– Звісно, ті емоції, які я відчуваю на килимі та на п’єдесталі – не порівняти ні з чим, але мені дуже подобаються фотосесії. Я в захваті від красивих фотозйомок зі смаком. Зараз маю на це більше часу, мене часто запрошують. Намагаюся поєднувати. Мені подобаються нові образи. Я би хотіла, щоб їх було більше.

У вас є стиліст чи модний порадник, чи ви самостійно обираєте, що носити і в чому ходити на заходи?

– Усе сама. Підбори і сукні я любила завжди. Але я не могла це вдягати часто. Переважно це все одно був спортивний одяг, кросівки. А зараз є час і можливість показати свої вбрання, зібрані за всі ці роки.

Салони краси відвідуєте?

– Так, звісно, як без цього? Все, що стосується обличчя, волосся. Треба за собою доглядати. Я вважаю, це необхідно кожній дівчині. Обожнюю всілякі процедури для тіла, особливо обгортання шоколадом. Моя мрія  - щоб нам у збірній організували хоча б кожної неділі відвідування СПА-центра.

 

Стосовно вашої дієти – що зараз вже можете собі дозволити, чого не могли під час підготовки до Олімпіади?

– Звичайно, зараз я можу багато собі дозволити. Життя одне, тому треба прожити її на повну. Усе, від чого я відмовлялася до Олімпіади, зараз я надолужую. Можу спокійно з’їсти пасту, піцу і не хвилюватимусь. Але я все одно стежу за своїм зовнішнім виглядом, бо мене дратує навіть зайві півкіло. Навіть на відпочинок у Дубаї я їздила з вагами. Перше, що я кладу у валізу – це ваги.

Не можу не запитати вас про Крим. Що він для вас зараз? Адже там ваші батьки, друзі…

– Крим для мене завжди сонячний. З Кримом у мене пов’язані найприємніші спогади. До того ж, кримчани були моєю підтримкою номер один. Вони усі вболівали за мене на Олімпіаді в Ріо, і це було так приємно. Незважаючи на те, що це анексована територія, але усі підтримували Україну. І я була там після Олімпіади, у батьків. Все одно емоції найприємніші, незважаючи на нюанси. Бо люди не змінилися, так само люблять Україну.

А політику ми намагалися взагалі не обговорювати. Є багато тем для розмов і спілкування, тому ми уникали політичні теми.

 

Про що ви мрієте тепер, коли ваша головна мрія вже здійснена?

– Я ще не встигла поставити собі нові цілі. Зараз я просто насолоджуюся життям, пізнаю його з іншого ракурсу, з нового боку.

Наступний крок – це, напевно, родина. У спорті я зробила максимум. Це саме те, чого я і хотіла. Я завжди хотіла залишити після себе слід, відбиток, занести своє ім’я в історію. В історію спорту я занесла, але хочу продовжувати це робити з допомогою книги, спілкування з юним поколінням. Я не знаю, чи буде це тренерська кар’єра, але хочу передавати свій досвід.

Тамара Кудрявченко, фото Дмитро Ларін

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Головне на Українській правді