УПЦ Московського патріархату - лобіст російських бізнес-інтересів?

Понеділок, 20 грудня 2010, 13:27

Українська православна церква поступово перетворюється на одного з потужних політичних лобістів.

Минулого літа "Українська правда" писала про те, як Митрополит Володимир домагався призначення керівника Ради підприємців при Кабміні. Тоді святий отець клопотав за горілчану бізнес-вумен Людмилу Русаліну.

Тепер, за інформацією "Української правди", УПЦ виступає лобістом інтересів конкретних комерційних фірм. У листопаді цього року Митрополит Володимир звернувся до прем'єр-міністра Азарова щодо… виділення квоти на вивіз зерня для дочірньої російської компанії.

"Українська правда" мала нагоду ознайомитися з листом за підписом Митрополита Володимира. Джерела в Кабміні не дозволили зробити фотокопію звернення, побоюючись наслідків, однак в нас була можливість переписати його текст.

Прем'єр-міністру України Миколі Азарову

МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового", що веде в місті Києві будівництво Свято-Воскресенського Кафедрального Собору УПЦ, просить виділити додаткові квоти на період заборони вовозу зерна в 2010 році (продовольче зерно, кукурудза, ячмінь) в об’ємі 1 мільйон тон для ЗАТ "Федкомінвест-Україна", що володіє своїми перевалочними потужностями (зерновий перевалочний комплекс "Трансінвестсервіс", порт Південний, Одеса).

Гроші, отримані внаслідок спільної діяльності МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового" та "Федкомінвест-Україна" будуть спрямовані на будівництво вищевказаного собору.

З повагою, Митрополит Володимир

В кінці листа вказано міський і мобільний телефони протоієрея Георгія Коваленка.

Даному зверненню, зареєстрованому в канцелярії Кабінету міністрів, присвоєно вхідний номер 65864/0/1-110 від 2 листопада 2010 року.

Прем’єр-міністр Микола Азаров на це звернення Митрополита наклав резолюцію, адресовану міністру аграрної політики Присяжнюку та міністру економіки Цушку: "Прошу уважно розглянути, з урахуванням наведених обставин прийняти відповідне рішення".

Що ж це за фірма, яка змусила клопотати за неї самого Митрополита?

Контрольний пакет ЗАТ "Федкомінвест-Україна", за офіційною інформацією Державної комісії цінних паперів та фондового ринку, належить зареєстрованій у Князівстві Монако компанії Fedcominvest Monaco S.A.M.

 

Кінцевим власником фірми, яку лобіював Володимир, є російський олігарх Олексій Федоричєв, в минулому акціонер футбольного клубу "Динамо" (Москва) та спонсор футбольного клубу "Монако", які грали з логотипом Fedcom на майках.

Крім того, фірмі "Федкомінвест" було на три роки передано комерційні права на матчі російської прем’єр-ліги.

 Олексій Федоричєв. Фото "Комерсант"

Однак футбол - це лише хобі Федоричєва. Створена в 1994 році в Монако компанія Fedcominvest спеціалізується на експорті сірки, зерна і добрив зі східноєвропейських країн.

Федоричєв, за інформацієї "Комерсанту", живе в Монте-Карло та є громадянином двох держав - Росії та Угорщини, а також, можливо, Уругвая.

"Полиция еще в 1997 году заподозрила Fedcom в отмывании криминальных денег. Тогда за хранение поддельных паспортов был задержан и осужден на шесть месяцев тюрьмы и 50 тыс. франков штрафа сотрудник Fedcom Александр Клюев. Fedcom сочли легальной "крышей" восточно-европейской мафии. По мнению полиции, компания была причастна к деятельности группировки задержанного позже украинца Леонида Минина, под видом монакской фирмы Galaxy Management занимавшейся незаконной торговлей оружием и наркотиками. Да и сам Федорычев якобы не смог объяснить наличие уругвайского паспорта и разницу между получаемым им в 1993 году жалованьем в компании United London Trade Ltd. в размере 3,5 тыс. франков ежемесячно и арендной платой в 72 тыс. франков за квартиру в Монте-Карло на престижной Rue de France", - писав про нього Комерсант в 2005 році.

Далі, пише "Комерсант", поліція завершила перевірку: "Ничего криминального в деятельности ни всей Fedcom, зарегистрированной в офшоре на британском острове Мэн, ни ее отделений в Москве, Киеве, Стамбуле, Женеве, флоридской Тампе и других городах обнаружено не было".

У підсумку, за даними видання, принц Монако Реньє ІІІ не дозволив Федоричєву придбати місцевий футбольний клуб, але погодився, щоб росіянин був його спонсором.

 У листі Митрополита згадується, що гроші, отримані "внаслідок спільної діяльності МБФ "Кафедральний собор Воскресіння Христового" та "Федкомінвест-Україна" будуть спрямовані на будівництво Свято-Воскресенський Кафедральний Собор УПЦ.

 Клуб "Монако" грає з логотипом "Федком"

Його справді почали зводити в Києві в районі Московської площі. Це масштабний проект – сам собор матиме площу 22 тисяч квадратних метрів і буде розрахований на 5 тисяч прихожан. Також передбачено збудувати резиденцію митрополита, офіси, гімназію, духовно-просвітницький центр, готель для паломників, телестудію, конференц-зал на тисячу місць, спорткомплекс и підземний паркінг на 126 місць.

Згаданий у листі Митрополита Георгій Коваленко - це глава парафіяльної ради новостворюваного собору і одночасно - прес-секретар Володимира. В одному з коментарів він називав Кафедральний собор Воскресіння Христового "Софією Київською XXI століття".

На сайті майбутнього собору наведено перелік його меценатів. Там є багато цікавих прізвищ - Янукович, Прутнік, Порошенко, Рудьковський - але немає згадки ні про Федоричєва, ні про компанію "Федкомінвест".

Окрім того, навіть якщо кошти від вивозу зерна підуть на спорудження храму, спроби на рівні уряду створити преференції для фірми явно суперечить зафіксованому в Конституції принципу, за яким церква відділена від держави.

Також цей підхід створює переваги однієї церкви над іншими, які функціонують в Україні.

"Українська правда" звернулася по коментар до протоієрея Георгія Коваленка. Його відповідь була лаконічною:

"Про лист на прем’єр-міністра щодо квот на зерно чую вперше. Нічого про цей лист не знає і Канцелярія Київської Митрополії. Мій контактний телефон, як голови парафіяльної ради майбутнього Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, зазвичай вказують на листах, які мають відношення до будівництва собору і Духовно-просвітницького центру УПЦ. Але мені нічого не відомо про ЗАТ "Федкомінвест-Україна".

У київському представництві російської компанії "Федкомінвест" не стали надавати коментарів "Українській правді".

Водночас факт існування такого лобістського листа нам вдалося підтвердити в канцелярії Кабінету міністрів.

Чергова співробітниця знайшла його в базі даних вхідної кореспонденції, назвала його реєстраційний номер (№65864/0/1-110 від 2 листопада 2010 року) та повідомила, що він перебуває на розгляді в прем’єр-міністра Миколи Азарова.

До речі...

Хоча Конституція України гарантує, що церква відділена від держави, але будівництво храму на Московській площі користується особливою увагою з боку нинішньої влади.

Так, 6 грудня Київрада в умовах тотального безгрошів'я виділила 11 мільйонів гривень на будівництво Свято-Воскресенського Кафедрального Собору УПЦ.

9 грудня депутати від Партії регіонів внесли законопроект про запровадження податкових пільг у зв'язку зі спорудженням храму. Авторами проекту змін до Податкового кодексу виступили нардепи Зубік і Єдін, які входять до групи впливу першого віце-премєра Андрія Клюєва.

Враховуючи, що Клюєв відповідає за зв'язки з парламентом, ухвалення цих пільг є дуже вірогідним.

Згідно з ініціативою регіоналів, пропонується звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб кошти, передані у вигляді пожертвувань, а також не стягувати ПДВ з товарів, послуг та будівельно-монтажних робіт при зведенні цього собору.

Цікаво, якою буде реакція нинішньої провладної більшості, якщо з аналогічною ініціативою виступлять депутати щодо собору УПЦ Київського патріархату або Української Греко-Католицької Церкви?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді