Богдан Данилишин: Я завжди мав намір повертатись в Україну. Відеоінтерв’ю

Субота, 15 січня 2011, 10:54

У п’ятницю екс-міністра економіки Богдана Данилишина, який був ув’язнений у Празі 18 жовтня минулого року, випустили з тюрми.

За день до цього Міністерство внутрішніх справ Чехії ухвалило рішення про надання Данилишину політичного притулку в Чеській Республіці.

В інтерв’ю Радіо Свобода Данилишин заявив, що має намір довести свою правоту і вірить у перемогу демократичних принципів в Україні.

– Як ви будете доводити в Україні, що висунуті проти вас звинувачення безпідставні?

– Те, що проти мене звинувачення безпідставні, випливає з чинного законодавства, прийнятого в Україні, яке діяло в період 2008–2010 років.

Я як міністрі економки України не порушував законодавство і завжди був законопослушним громадянином.

Те, що порушено проти мене є, на мій погляд, політичним звинуваченням і переслідуванням за мої політичні переконання, які я висловлював, будучи міністром економіки України.

– Чи можна на вашу думку розцінювати факт отримання політичного притулку в Чехії як те, що Чеська Республіка визнає, що в Україні є політичні репресії?

– Я хочу сказати, що я вдячний в першу чергу уряду Чеської Республіки, Міністерству внутрішніх справ Чехії за надану можливість міжнародного захисту.

Хочу сказати, що це є дійсно політичний крок, важливий політичний крок для забезпечення захисту особи, яка потребує такого міжнародного захисту.

Зараз в Україні ідуть відповідні політичні дії відносно представників опозиції, які в минулому були в уряді, в першу чергу прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, першого віце-прем’єра Олександра Турчинова.

Зараз у в’язницях України сидять колишні міністри – представники уряду Юрій Луценко, Георгій Філіпчук, інші члени уряду, які на мій погляд також необґрунтовано перебувають у в’язницях України.

Я б хотів, щоб принципи, які сповідують зараз теперішні власті, були однакові для всіх – і для теперішніх урядовців, і для колишніх урядовців. Тому що, наприклад, коли до теперішніх не пред’являються такі ж самі звинувачення, як до колишніх урядовців, то це вже явно кличе на якусь політичну підставність і виглядає, як політичний інтерес до колишньої влади.

Я б не хотів, щоб Україна скочувалася до періоду 2004 року, а щоб ті принципи демократії, які були завойовані Помаранчевою революцією, утверджувалися в Україні і далі, і щоб Україна дійсно була європейською цивілізованою державою, яка не тільки на словах говорить про свої євроінтеграційні принципи, а дійсно прагне до демократії, до європейської єдності, до свободи у першу черг, і до гарантування прав свободи людини і громадянина.

– А чи маєте ви намір повернутись в Україну?

– Я завжди мав намір повертатись в Україну. Я думаю, що я доведу свою правоту і свою невинність щодо звинувачень, які проти мене висловлені.

Зараз я вдячний уряду Чеської Республіки за те, що я маю можливість міжнародного захисту на території Чехії.

Я думаю, що в Україні ті ідеали революції, які були здійснені у 2004 році, ті принципи, які проповідують лідери опозиції, в першу чергу Юлія Тимошенко, будуть дотримані і в подальшому.

– Як ви розцінюєте надання політичного притулку Чехією?

– Я відчуваю, що Чехія вже, враховуючи те, що вона є членом Європейського Союзу, дійсно на своїх теренах утверджує принципи міжнародного права, принципи демократії, і я б хотів, щоб ближчим часом такі самі принципи свободи і демократії буди і в нас, в Україні. На жаль, зараз я цього сказати не можу.

– Чи маєте ви якість побоювання щодо свого життя, коли ви зараз вийдете зі стін в’язниці?

– Я отримав міжнародний захист у відповідності до рішення Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки.

– Значить, побоювань у вас ніяких немає...

– Я зараз вийшов із того закладу, в якому перебував, на територію Праги...

– Чи ви маєте намір тут, у Чехії, продовжувати свою роботу? В якому напрямку?

– Я займався завжди науковою діяльністю, діяльністю в галузі економічної політики, діяльністю в галузі міжнародної економіки. Я думаю, що таким чином я буду проводити свою діяльність і надалі.

– А коли ви знаходились тут, в ув’язненні, чи ви відчували якусь підтримку, чи долітав до вас якийсь відгомін подій в Україні?

– Звичайно, я стежив за тим, що відбувається в Україні, мене це дуже цікавило. Вважаю, що Україна повинна розвиватися у більш цивілізованому, відкритому, демократичному просторі.

Політика, яка зараз проводиться в Україні, повинна бути однаковою для всіх – не тільки для своїх, хто тепер перебуває при владі, а й для тих, хто був раніше і кого зараз вважають опозицією.

– МЗС України заявляє, що ви ніякий не політичний діяч, тому надання вам політичного притулку виглядає дивним...

– Ну, це позиція МЗС України. Якщо я був на посаді міністра економіки, то, відповідно до закону "Про Кабінет міністрів", посада міністра взагалі є політичною. І те, що я був політичним діячем, це однозначно.

– Куди ви зараз, безпосередньо після в’язниці поїдете, де ви будете жити?

– Буду жити в Празі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді