Потьомкінські села відвідає президент

Середа, 23 березня 2011, 17:49

Майданчик для гвинтокрила, оновлений будинок культури та чисті узбіччя.

У селах Черкаської області повним ходом йде підготовка до візиту Віктора Януковича.

Місяць тому під час телемарафону "Розмова з країною" президент пообіцяв завітати на гостини до фермера з селища Шарнопіль на Черкащині.

Відтоді по всій області - велике прибирання.

На повороті у село Шарнопіль із траси Київ-Одеса бригада працівників автодору озброєна пилками.

 

Вже тиждень вони розчищають узбіччя від хащів та сміття. Кажуть, саме тут має завертати президентський кортеж.

"Так, має їхати. Це наш участок дороги. Ми прибираємо. Ви там далі поїдете, там села прибирають сільські ради," – каже працівник служби автодору.

У сусідньому селі Литвинівка баба Ліда пояснює, чому кожне подвір’я прибране, - такий наказ сільради: "Кажуть, він має їхати десь туди на Монастирище. Ось бачите, прибираємо тут і там, коло дороги".

Селянин Петро загрібає граблями суху траву й розмірковує про стан розвитку держави:

"Немає в нас хазяїна в Україні, да й все. В нас тільки, як президент їде, то должни бути порядки везьдє, а так порядків нема".

Стіни й вікна придорожньої крамниці у селі Житники фарбують троє чоловіків задля одного-єдиного покупця з Києва. Тут сподіваються, що асортимент президенту прийдеться до вподоби. Єдине чого тут немає, так це гречки.

"Туди де президент має приїхати, там є по 3,40. Ось, у газеті читали," – пояснює де і за якою ціною президент має знайти гречку.

На узбіччі біля села Пугачівка бригада людей із сокирами працює зранку до вечора за 40 гривень щодня.

 

Президенту теж пропонують взятися до роботи: "Ми б йому предложили сокиру, щоб з нами потюкав цілий день. За 5 рублів тюкать – це хай би знав".

Нова автобусна зупинка у селі Шарнопіль з’явилася на в’їзді кілька день тому, але її ще дофарбовують. Саме це село – кінцевий пункт призначення гаранта. До Шарнополя Януковича під час телемосту запросив місцевий фермер.

У центрі села, поблизу сільради й будинку культури з’явився новий стратегічно важливий для селища об’єкт – майданчик для гвинтокрила. За кілька днів він має бути у повній готовності.

 

Місцеві кажуть, прилетить президент на гвинтокрилі й одразу на сцену у сільський клуб. Бригадир Микола Ількович каже, що у тутешньому будинку культури ремонт не робили років із двадцять, дах навіть протікав.

Відтепер у клубі буде і новий дах, і нова стеля, і нові стіни. Кошти на це відшукали за вказівкою обласних чиновників у районному бюджеті, але їх, щоправда, місцеві кажуть – замало.

 
 

"Тут і губернатор був. Тут таке було! Просто мало коштів виділили. Всього 80 тисяч, а треба 260 тисяч за районні кошти".

Окрім сільського клубу, президента чекають і в будинку фермера, який його запросив на гостини.

Георгій Паламарчук пригадує, як він готувався до розмови з президентом під час телемосту: "Своєї черги ми чекали довго. На морозі ми стояли, ну, десь години дві з половиною. Чекали. Обіцяв приїхати, то приїде, я думаю. А так, не знаю точно".

Родина Паламарчуків 

На приїзд Януковича тут чекає вся родина.

За десять кілометрів від президентського маршруту розкинулось село Бузівка. На в'їзді до села величезна купа сміття, хащі на узбіччях тут не прибирають.

 

Тутешні мешканці чули, Віктор Янукович їде до Шарнополя. Вони теж сподіваються побачити київського гостя у справжньому українському селі: "Нащо оцю показуху робити? Нехай їде, дивиться, що по селах робиться. Нехай не об’являють, що він приїде".

Гайван Олена, журналістка "Вікна-Новини", СТБ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді