Перевірте на корупцію Януковича!

Середа, 13 квітня 2011, 11:09

У понеділок владна еліта опублікувала свої декларації про доходи. Президент, його адміністрація та члени уряду зробили це майже одночасно. Немов би за вказівкою з одного кабінету. Таку відкритість чиновники продемонстрували на тлі чергових оцінок про вкрай погану ситуацію з боротьбою з корупцією в Україні.

Але покращити імідж може не формальне виконання антикорупційних норм, а реальні перевірки на чистоту.

8 квітня Держдеп США розмістив на своєму сайті звіт про права людини в Україні в 2010 році. У ньому невтішні висновки: "Корупція залишається широко розповсюдженою проблемою". Наводяться слова президента GRECO Драго Коса від 5 жовтня 2010 року, що він не бачить поліпшення в боротьбі з корупцією в країні із часу вступу на посаду уряду Януковича.

Примітно, що такий звіт з'явився наступного дня після виступу Віктора Януковича у ВР із щорічним посланням. 7 квітня український президент вкотре говорив про необхідність "радикально подолати корупцію": "Ми зможемо подолати лише за умови, якщо на боротьбу підніметься вся громадськість. Я підтримаю всі ініціативи, що пов'язані з моніторингом та виявленням корупціонерів де б вони не працювали і якою б владою не володіли".

І громадськість почула президента.

Подивилася його декларацію про доходи за 2010 рік, і пропонує СБУ та ГПУ ініціювати перевірку статків Віктора Януковича на предмет корупції.

Межигір'я перейшло у власність Януковича?

Перше, що кидається в очі при ознайомленні з декларацією про доходи президента за 2010 рік, так це поява в його власності земельної ділянки. Ось, як змінився цей пункт у порівнянні із декларацією про доходи за 2009 рік:

2009

2010

Земельні ділянки

1,7688

Одразу постає запитання: що це за земельна ділянка?

Дивним чином цей шмат землі співпадає за площею з тим, що Янукович колись орендував у Межигір'ї по 3 гривні за сотку в місяць.

"Українська правда" писала про це в червні 2010 року. Зокрема, у офіційному листі держкомзема на адресу мін'юсту, у 2009-му, вказувалося, що земельні ділянки в урочищі "Межигір'я" знаходяться в оренді в наступних землекористувачів:

1. Благодійний фонд "Відродження України" – 7,6 гектарів;

2. ТОВ "Танталіт" – 127,5112 га;

3. Громадянин Янукович Віктор Федорович – 1,7688 гектарів.

Якщо в декларації вказана та ділянка, яку Янукович раніше орендував, то постає інше питання: а за які такі гроші Віктор Федорович зміг купити майже 2 гектари землі під Києвом?

Ринкову вартість цієї земельної ділянки можна оцінити в кілька мільйонів доларів. Яких у Януковича немає. Згідно з його деклараціями про доходи.

У вересні 2009-го Янукович заявив, що аби купити будинок у Межигір'ї, він "змушений був продати практично все, що мені належить і в Донецьку, і в Києві. У мене тут була квартира. Я все продав".

2006

2008

2009

2010

Земельні ділянки

1,7688 гектарів

Житловий будинок

619

619

619,6

Квартира

162

239,4

239,4

239,4

Гараж

22

20,0 та 19,9

20,0 та 19,9

20,0 та 19,9

Дохід від продажу нерухомого майна

2 674 910 гривень

Як бачимо, у 2008-му Янукович продав одну квартиру – 162 квадратних метри – і купив будинок у 619 квадратів у Межигір'ї.

А ще того року він обзавівся новою квартирою – 239,4 квадрати на Оболонській набережній у Києві – та поповнив банківські рахунки більш ніж на 700 тисяч гривень.

Після такого "рівноцінного обміну" навряд чи в нього залишилися значні заощадження.

Та й поповнити свої статки на мільйони доларів у наступні 2 роки, 2009-2010, Янукович не зміг – згідно його декларацій про доходи.

2006

2008

2009

2010

Загальна сума сукупного доходу, гривень

290.725,01

4.857.923,30

235.371,00

920.268,00

Сума на рахунках, гривень

211.712,00

934.135,00

1.080.009,00

1.063.892,00

Виходячи із цього, знову повернімося до питання: звідки в 2010-му взялися гроші на купівлю землі?

Ось це й мають перевірити генеральний "не-кум" Віктор Пшонка та Валерій Хорошковський. Бо опоненти президента можуть заявити, що це такий собі "подарунок" за допомогу у виведенні резиденції з державної власності.

А подібні дії чиновника вже мають ознаки корупції.

Борці з корупцією мають повідомити українців: де саме знаходиться земля глави держави. Щоб жодних підозр у суспільстві не було, і громадяни не вірили "голослівним заявам опозиції"…

Одночасно з перевіркою самого Януковича правоохоронці можуть поспілкуватися з Першою Леді.

Минулого року вона розжилася скромнішою земельною ділянкою – усього 0,7111 гектарів. При цьому статки пенсіонерки зросли значно скромніше. За президентства її чоловіка пенсія Людмили Олександрівни підвищилася всього на 26 гривень. При цьому сума на банківських рахунках у 2010-му збільшилася на 170 тисяч гривень. Це удвічі більше, ніж її сукупний дохід, вказаний у чотирьох деклараціях Януковича!

2006

2008

2009

2010

Загальна сума сукупного доходу

14.058,00

26.658,00

29.404,00

18.443,00

Пенсія

13.914,00

15.181,00

15.500,00

Сума на рахунках

157.186,00

6.691,00

184.160,00

Житловий будинок

303,8

303,8

Земельна ділянка

0,7111

Віктор Федорович переписує майно на дружину, можуть закричати опозиціонери. Але Пшонка з Хорошковським після ретельної перевірки родини президента це обов'язково спростують. Причому з наведенням переконливих фактів.

Бо в іншому випадку – матимемо прояв корупції на найвищому рівні влади…

Зниклі подарунки

Якщо при ознайомленні з декларацією про доходи Віктора Януковича земельні ділянки аж кидаються в очі, то відсутність будь-якої згадки про подарунки президенту – дивують.

Нагадаю, минулого року глава держави з помпою відзначив своє 60-тиріччя. Аби привітати ювіляра в чергу ставали як політики з чиновниками, так і олігархи та керівники сусідніх держав! Що останні дарували Януковичу – пресі не повідомляли.

Але уявити Медведєва, Саакашвілі, Ярославського чи Ахметова з порожніми руками на дні народження президента України – вкрай важко.

Натомість достеменно відомо про наступні подарунки:

– срібний сервіз Київської ювелірної фабрики від фракції Партії регіонів у ВР;

– картина від Сергія Льовочкіна, яку намалювала його дружина;

– копія одеської студентської церкви Святої Тетяни висотою 30 сантиметрів від Сергія Ківалова;

– ікона Святого Віктора й книга "Апостол", стародрук XVIII віку, від Литвина;

– Біблія в шкіряному переплеті від Філарета;

– ікона Святого Віктора Халкідонського від Юрія Болдирєва;

– книжка від Дмитра Стуса;

велосипед від журналістів з руху "Стоп цензурі!";

– картина від губернаторів.

Щодо останньої, то в інтернеті навіть обговорювали, чи вона не з аукціону "Крісті": 8 червня в Лондоні продали картину Зінаїди Сєрєбрякової "Лежащая обнаженная" за 577 тисяч фунтів стерлінгів.

Тут буде доречно процитувати повідомлення із офіційного сайту від 9 липня 2010 року:

"Президент України вдячний усім, хто привітав його із днем народження, та дякує за всі подарунки, які надійшли до нього. Вони будуть задекларовані відповідно до чинного законодавства".

Окрім подарунків до дня народження, Янукович отримував і інші презенти.

Зокрема, Борис Колесніков перед телекамерами вручив президенту iPad. А в день інавгурації Віктор Федорович отримав із рук митрополита Володимира візантійський перстень XI віку.

Повторимось: це лише ті подарунки, про які стало відомо.

Свого часу Мінфін видав "Методичні рекомендації щодо заповнення держслужбовцями декларації про доходи", де вказано, що отримані подарунки мають вказуватися у розділі декларації "Матеріальна допомога".

Варто розуміти, що всі подарунки, окрім хіба що презентів від родичів, Віктор Федорович отримував не як простий громадянин, а як президент України. І дехто мав корисні цілі, даючи йому коштовні речі. За європейськими антикорупційними нормами, більшість із цінних подарунків керівникам країн переходить у власність держави, а не в домашню колекцію високопосадовців.

Українська реальність дещо інша.

Більш ніж за рік команда Януковича не спромоглася зробити чинною норму актикорупційного закону про обмеження вартості подарунків для чиновників. Через це президент має всі законні підстави залишати всі дарунки собі.

Але справа тут в іншому: відповідно до українського законодавства подарунки вважаються доходом. І оподатковуються.

У чинному Податковому кодексі є відповідна норма: "Оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок, або в результаті укладення договору дарування, від фізичних осіб.

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно із правилами, установленими цим розділом для оподаткування спадщини".

Ставка податку встановлена як 15% або 17%, у залежності від сукупного доходу. До ухвалення ПК була ставка 15%.

Отже, з усіх своїх подарунків Янукович мав би сплатити податки!

Але чи зробив він це? Було б цікаво почути це з вуст керівника податкової. А ще краще побачити документи: Янукович отримав такі-то подарунки, на таку-то суму й сплатив стільки-то податків.

Інакше "Дон донів" може повторити долю одного "Боса босів" – отримати покарання за несплату податків. Нагадаю, що для Аль-Капоне це завершилося позбавленням волі на 11 років, з яких він відсидів 7 років, і роботою прибиральником у Алькатрасі.

Моніторинг GRECO

Щоб ні в кого не виникали сумніви у відкритості української влади, треба зазначити, що цього тижня в Україні перебувають експерти GRECO. Саме із цим пов'язане одночасне опублікування декларацій про доходи високопосадовців. А наприкінці травня ця міжнародна організація має ухвалити звіт щодо виконання Україною рекомендацій GRECO.

І природно, що Янукович хоче побачити в оцінках європейцях відзначення прогресу в боротьбі з корупцією.

Для цього треба не лише проголосити, але й домогтися виконання слів Віктора Федоровича: "Підтримаю всі ініціативи, що пов'язані з моніторингом та виявленням корупціонерів де б вони не працювали і якою б владою не володіли".

Сподіваємось, що Пшонка та Хорошковський виконають свій обов'язок.

І перевірять самого Януковича.

Олексій Братущак, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді